Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mivé lett a munkások ünnepe?
  2016-05-02 19:22:07, hétfő
 
   
  Konok Péter: Mivé lett a munkások ünnepe?


2016. május 1. vasárnap, 10:44


Május elseje. Szinte mindenkiben kelt valamiféle érzelmet ez a dátum. A sörös-virslis-dísztribünös felvonulások fakuló emlékét, a tabáni koncertek, vagy a falusi búcsúk hangulatát. Sokan úgy emlékeznek rá, mint a ,,munka ünnepére", egy olyan karneválra, amely - bár szabott keretek között - a legemberközelibb volt a szocialista világ szimbolikus dátumai közül. De vajon mit is jelentett eredetileg ez a nap? Pontosabban: hogyan változott meg a jelentése? Konok Péter írása.

haymarketriot-harpers.jpg

Az 1886. május 1-jén rendezett sztrájkot követő megtorlások ellen szervezett
május 4-i munkástüntetésen bombát robbantottak, Wikimedia Commons

Május elseje eredetileg a II. Internacionálé 1889-es döntése értelmében a nyolcórás munkanapért folytatott világméretű küzdelem összehangolt, nemzetközi aktusa volt, amelyre az apropót az 1886-os amerikai események: a május elsejei nagy sztrájk, majd az azt követő megtorlások adták. A hangsúly már első ízben, 1890-ben is a nemzetköziségen és a munkások szolidaritásán volt, és a munkásmozgalomban jelentkező szektásság, az anarchizmus és a marxi szocializmus közötti viták meghaladásán. Ma ez a hangsúly már kevésbé érthető, hiszen jószerével nincs munkásmozgalom, a proletariátus, illetve a társadalmi osztályok puszta létét is tagadják az uralkodó, mainstream ideológiák.

Mindenesetre az, ami később a ,,munka ünnepe" lett, kezdetekben éppen a munka elleni demonstráció volt, az elidegenedett kapitalista bérmunka tagadása, vagyis a munkások ünnepe. Hiszen mi más lehetne a munkások legnagyobb ünnepe, mint az elidegenedett termelés, a ,,nem-élet" tagadása? Ez persze elegyedett -az akkor még igencsak létező, büszke osztálytudat kifejeződéseként - a munka dicsőítésével is. Paradox? Kétségkívül az, mint ahogy maga a proletariátus is az, ahogy folytonosan újratermeli saját kizsákmányolásának világát. A proletariátus - a termelők kizsákmányolt osztálya - éppen ebben a két dologban, a termelésben és a kizsákmányoltságban találta meg identitását. Ezek voltak a proletár osztály(ön)tudat központi elemei, és bár a munka kapitalista formájában éppen a kizsákmányolás alapja, de mégis ennek a harcos identitásnak a pozitív pólusát jelentette. A (bér)munka elleni küzdelemben éppen e munka vált az osztályközösség szimbólumává. És ebben a munkásmozgalom lényegében összes irányzata egyetértett.

Ez az idilli összhang azonban nem tarthatott sokáig. Az új Internacionálén belül ismét fellángoltak a régi viták, és a munkásmozgalmon belüli szakadást nem lehetett egy-egy szimbolikus gesztussal orvosolni. Az eltérő koncepciók eltérő ünnepekhez vezettek.

A szociáldemokrata pártok, illetve az ilyen irányultságú szakszervezetek, egyletek stb. számára az efféle seregszemlék inkább annak kifejezései voltak, hogy egyre növekvő politikai erőt jelentenek, amellyel az államnak is számolnia kell. Ahogy ez a folyamat előre haladt, az egykori célok mindinkább eszközökké, majd kulisszákká váltak - egy olyan földi mennyország előképeivé, amelynek beköszöntét a szociáldemokrácia valahová a ,,jó sokára" és a ,,majd egyszer" közé helyezte. ,,A mozgalom minden, a végcél semmi" - írta Eduard Bernstein, aki az összes szociáldemokrata ideológus és vezető közül a legreálisabban szemlélte saját mozgalmát.

Az anarchisták viszont már a tizenkilencedik század végén úgy tekintették a május elsejei nemzetközi megmozdulásokat, mint az azonnali forradalom lehetőséget. Leginkább ők őrizték meg a munkásünnep, a nemzetközi proletárharc napjának eredeti hagyományait: azt a spontán karneváljelleget, amely nem tűrt központi irányítást, hiszen éppen egy abszurd centralizáció, a tőke logikája ellen emelte fel zászlaját.

A május elsejei ünnepségek az anarchisták számára nem csupán propagandalehetőséget teremtettek, de azt is demonstrálták (kicsit önmagukat bíztatva és vigasztalva), hogy az anarchizmus lobogója még mindig jelen van, és alternatívát jelenthet az etatista szocializmussal szemben.

Másrészt viszont ezeken a felvonulásokon és demonstrációkon óhatatlanul kialakult valamiféle akcióegység a tüntetők között, különösen (de nem kizárólag) ott, ahol a felvonulásokat a hatóságok rossz szemmel nézték, vagy egyenesen betiltották, hiszen a nagybetűs és igencsak kézzelfogható Ellenséget, a karhatalmat nemigen érdekelte, hogy vörös, fekete, netán vörös-fekete-e a zászlók színe. Május elseje tehát a huszadik század folyamán a nyugati országokban valamilyen szinten mindig megőrizte általános proletárjellegét, a termelők dacos büszkeségét a rajtuk élősködő kapitalistákkal szemben, még akkor is, mikor már jórészt a hivatalos szociáldemokrata és kommunista pártok, szakszervezetek és hasonló politikai aktorok seregszemléjévé vált.

Mindez némileg másként alakult a ,,létező szocializmusban", vagyis abban az államkapitalista rendszerben, amely magát a munkásmozgalom folytatójának, eredményének és betetőzőjének állította be. Kizsákmányolásról itt persze hivatalosan szó sem lehetett; a kizsákmányolás (és összes velejárója, így az elidegenedés, az osztályok léte, következésképpen az aktuális osztályharc) valami olyasmi volt, ami csak a múltban, vagy ,,a kapitalista világban" volt tetten érhető - az osztályharc kettős, skizofrén szimbolizmusából a munka apoteózisa maradt csak meg, hogy újfajta, ha lehet, még tudathasadásos módon a munkások ,,saját" ketreceiket ünnepeljék. A hatalmi propaganda és a prózai valóság közötti törésvonalban menetelve a ,,szocialista" állam polgárai sörrel, virslivel, lufival és üres lózungokkal tisztelegtek az előtt, hogy az államkapitalizmusban elvesztették minden korábbi jelentőségüket, és ezzel jelentésüket is. Az emancipatív, alapvetően felszabadító jellegű mozgalmak önjelölt örököseként a ,,szocialista" állam saját szabadsághiányukat ünnepeltette a munkásokkal, akik ezt - igen helyesen - úgy élték meg, hogy egy napra legalább felszabadulnak a bérmunka valósága alól, és fesztiválhangulatot teremtenek. A hivatalos felvonulások, a vezetők obligát integetése, a ,,köszöntjük a Vörös Október Ruhagyár dolgozóit!" fémes recsegése után, a Városligetben, a Tabánban, a falusi főtereken országszerte önfeledt proletár majális bontakozott ki - még ha ennek hangulatát is erősen meghatározta a rendpártiság és konformizmus. Utóbbihoz tessék elolvasni Tolnai Ottó szabadversét, A hippy a május elsejei felvonulásont, 1968-ból (Új Symposion, 37-38. szám).

1106.jpg

Kádár János és Marosán György, 1957. május 1-jén a felvonulás téri ünnepségen,
éppen fél évvel az '56-os munkásfelkelés leverése után

A lényeg azonban a munka temetése volt (jala-diha-diha-dom!). Ahogy egy indiai szituacionista-kommunista csoport írta a spontán osztálytudatú, lappangó proletariátus ünnepeiről: ,,Tulajdonképpen bármit megünnepelnek, bármiről megemlékeznek, bármiről elmeditálnak, bármit elsiratnak, ha az azt jelenti, hogy nem kell dolgozniuk.

Jézus feltámadását, Mohamed Medinába érkezését, Gandhi rokkáját, Mao bevonulását Pekingbe, a Munka Ünnepét, a győztes győzelmét vagy a vesztes vereségét - bármi megfelel. Semmi sem utálatos eléggé, hogy ne imádkozzanak hozzá - csak dolgozni ne kelljen!" (Kamunist Kranti: Ballada a munka ellen )

Nincs ez másként ma sem. A hivatalos szociáldemokrata pártokban immár alig lehet fellelni a baloldaliság utolsó, kósza molekuláit. A hivatalos kommunista pártok szerencsésen eltűntek a történelem süllyesztőjében. A baloldali radikalizmus ugyan új kihívásokkal szembesül, és a mai anarchizmus is sokban különbözik múlt századi elődeitől (nem utolsósorban azért, mert összehasonlíthatatlanul gyengébb), ám május elseje továbbra is egyként szimbólum, propagandalehetőség, és a direkt akció ígérete. London, Párizs, Berlin vagy éppen Prága utcáin együtt vonulnak az anarchisták, a különféle antiglobalizációs csoportok, a kommunisták, vagy az új ,,elégedetlenek" különféle, önmagukban is végtelenül heterogén mozgalmai.

És bár céljaik és módszereik különböznek, mégis ezen az egy napon valamiféle, jóllehet csalóka egységbe tömöríti őket a nemzetközi proletárszolidaritás eszméje. Hiszen ma is léteznek proletárok, még ha nem is ismernek a régi módon önmagukra sem a munkában, sem a kizsákmányoltságban. Az alapvető érdekek és az alapvető ellentmondások ma is ugyanazok, mint egy évszázaddal korábban. A történelem új kérdéseket felvetett ugyan, de választ még a régi kérdésekre sem adott.

may-day-protests-london-election-15-631-1430841711.png

London, 2015. május 1. , fotó: Vice.uk

Május elsején - még ha nem is veszünk tudomást róla - nem a munkát ünnepeljük, hanem az antikapitalista ellenállást, amely mindaddig létezni fog, és léteznie is kell, amíg a világot a kapitalizmus abszurd rendszere uralja. Sok réteg rakódott az elmúlt bő egy évszázadban erre a napra; az ünnepet megszüntetni valahogy mégsem lehetett. Sem betiltani, sem menetelésbe, vagy éppen Korda Györgybe, lufivárakba, konzumálásba, jelentéktelenségbe és jelentéstelenségbe fojtani.

Május elseje egy jobb, szabadabb, kizsákmányolástól mentes világ lehetőségét, vagy legalábbis reményét hordozza magában. Szimbólum, de több mint szimbólum. Ha nem is a szabadságnak, de a szabadság vágyának kifejeződése. Talán az utolsó valódi proletárünnep. Hogy aktuálisan fejezzem be: még akkor is az marad, ha a ,,munkaalapú társadalom" dölyfös új urai leaszfaltozzák a komplett Városligetet.

http://kettosmerce.blog.hu/2016/05/01/konok_peter_mive_lett_a_munkasok_unnepe
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, munkástüntetésen, kifejeződéseként, szimbolizmusából, legemberközelibb, következésképpen, államkapitalista, karneváljelleget, proletárjellegét, seregszemléjévé, szakszervezetek, antikapitalista, szocializmusban, internacionálén, munkásmozgalmon, osztályközösség, süllyesztőjében, kapitalistákkal, szocializmussal, demonstrációkon, megmozdulásokat, tizenkilencedik, nemzetköziségen, ellentmondások, munkásmozgalom, internacionálé, felszabadulnak, munkásfelkelés, tulajdonképpen, szolidaritásán, szituacionista, kizsákmányolás, jelentőségüket, felvonulásokat, legreálisabban, felvonulásokon, munkások ünnepe, tabáni koncertek, falusi búcsúk, olyan karneválra, legemberközelibb volt, szocialista világ, nyolcórás munkanapért, 1886-os amerikai, május elsejei, munkások szolidaritásán, munkásmozgalomban jelentkező, marxi szocializmus, társadalmi osztályok, munka elleni, elidegenedett kapitalista, munkások legnagyobb, Konok Péter, Wikimedia Commons, Eduard Bernstein, Vörös Október Ruhagyár, Tolnai Ottó, Kádár János, Marosán György, Mohamed Medinába, Munka Ünnepét, Kamunist Kranti, Korda Györgybe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.28. 13:12 Koronavírus - Spanyolországban több mint nyolcszázan haltak meg egy nap ala...
03.28. 13:12 Koronavírus - Schanda: ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyköz...
03.28. 13:12 Koronavírus - Magosz: semmi nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat
03.28. 13:02 Koronavírus - A Benelux államokban nőtt a vírusfertőzöttek és a betegségben...
03.28. 13:01 Koronavírus - Karácsony: az egészségügyiek tiszteletére fehér díszvilágítás...
03.28. 12:51 Az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
03.28. 12:41 A Barcelona legkevesebb 18 millióért elengedheti Braithwaite-et
03.28. 12:12 Koronavírus - MSZP: hozzon létre béralapot a kormány!
03.28. 12:11 Koronavírus - LMP: kapjanak bővebb tájékoztatást az önkormányzatok!
03.28. 12:11 NHL - A nagykövet szerint az USA hálás Oroszországnak Ovecskinért
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Pályázat 2020  Png nő  Szép Ernő idézet  Facebookon kaptam  mit tegyünk, ha nekünk kell áp...  Pihenő cica  Szép Ernő idézet  Örökös szentségimádás - Esti s...  Az Új Jeruzsálem, és a Szent S...  Életvitel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Erre vártam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt ! ..........  Hervadó virágszál . . .  Terv  A Szentírás üzenete - 2020.már...  Paul Verlaine: Érzelmes párbes...  Kijárási korlátozást jelentett...  Facebookon kaptam  Az életünk  Betty Boop  Tulipán csokor  Png nő  Kellemes délutánt ! ..........  Kismama sors  Vigyázzatok magatokra ! .........  Tavaszi kép  Az életben  Gazdagrét kiskertben lévő virá...  Facebookon kaptam  Kék és sárga rózsa  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Becsüljük meg az öregeinket  Kis unikornis........  Képes üzenet !  Rózsa csokor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szentírás üzenete - 2020. márc...  Apa, fe(lel)j  Harmónia......  Virágos csendélet  A kézmosás fontosságáról.........  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Harmónia......  Kellemes teázást!  Az ember  Átgázolt rajtunk - Kétszázkile...  Pio atyától idézetek  Március 27-én, pénteken 18 óra...  Katolikus rádió - napi evangél...  Kellemes teázást!  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Nem tudom megállítani a hullám...  Nehéz óráinkban olvassuk a 6. ...  Hervadó virágszál . . .  mit tegyünk, ha nekünk kell áp...  Gazdagrét kiskertben lévő aran...  Esti kép  Nő az ablaknál  Hervadó virágszál . . .  Tavaszi virágok  Istenre való várakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rúzsa Magdi - Most élsz (Marad...  4. nagyböjti hét csütörtök 03....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gazdagrét kiskertben lévő aran...  Szép Ernő idézet  Facebookon kaptam  Gazdagrét kiskertben lévő aran...  Az életünk  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kismama sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes teázást!  Az Új Jeruzsálem, és a Szent S...  Becsüljük meg az öregeinket  Cselekedet  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Gazdagrét kiskertben lévő aran...  Facebookon kaptam  A kézmosás fontosságáról.........  Apa, fe(lel)j  Facebookon kaptam  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást! 
Bejegyzés Címkék
munkások ünnepe, tabáni koncertek, falusi búcsúk, olyan karneválra, legemberközelibb volt, szocialista világ, nyolcórás munkanapért, 1886-os amerikai, május elsejei, munkások szolidaritásán, munkásmozgalomban jelentkező, marxi szocializmus, társadalmi osztályok, munka elleni, elidegenedett kapitalista, munkások legnagyobb, elidegenedett termelés, munka dicsőítésével, proletariátus &#8211, termelők kizsákmányolt, proletár osztály, munka kapitalista, kizsákmányolás alapja, harcos identitásnak, pozitív pólusát, osztályközösség szimbólumává, munkásmozgalom lényegében, idilli összhang, régi viták, munkásmozgalmon belüli, eltérő koncepciók, szociáldemokrata pártok, ilyen irányultságú, efféle seregszemlék, folyamat előre, egykori célok, olyan földi, szociáldemokrácia valahová, mozgalom minden, végcél semmi&#8221, összes szociáldemokrata, legreálisabban szemlélte, anarchisták viszont, tizenkilencedik század, azonnali forradalom, nemzetközi proletárharc, spontán karneváljelleget, abszurd centralizáció, tőke logikája, anarchisták számára, anarchizmus lobogója, etatista szocializmussal, tüntetők között, hatóságok rossz, karhatalmat nemigen, zászlók színe, huszadik század, nyugati országokban, termelők dacos, rajtuk élősködő, hivatalos szociáldemokrata, államkapitalista rendszerben, munkásmozgalom folytatójának, osztályok léte, aktuális osztályharc, kapitalista világban&#8221, osztályharc kettős, munka apoteózisa, munkások &#8222, hatalmi propaganda, prózai valóság, napra legalább, bérmunka valósága, hivatalos felvonulások, vezetők obligát, falusi főtereken, felvonulás téri, lényeg azonban, munka temetése, spontán osztálytudatú, győztes győzelmét, vesztes vereségét, munka ellen, baloldaliság utolsó, hivatalos kommunista, történelem süllyesztőjében, baloldali radikalizmus, direkt akció, különféle antiglobalizációs, régi módon, alapvető érdekek, alapvető ellentmondások, évszázaddal korábban, régi kérdésekre, munkát ünnepeljük, antikapitalista ellenállást, kapitalizmus abszurd, évszázadban erre, ünnepet megszüntetni, szabadság vágyának, utolsó valódi, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 921
  • e Hét: 12567
  • e Hónap: 44153
  • e Év: 225044
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.