Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
IMF: vége a magyar gazdasági csodának
  2016-05-02 20:50:10, hétfő
 
  ITT AZ A CSODA, HOGY AZ EMBEREK MÉG NEM MENTEK UTCÁRA ELSÖPÖRNI EZT A TETŰ RENDSZERT

*******************


IMF: vége a magyar gazdasági csodának

2016. 4. 29. 15:00


A korábbi évekhez képest lassabban fog bővülni a magyar gazdaság az IMF szerint, a régióban nálunk a leggyengébb a potenciális növekedés üteme. Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát szeretne a valutaalap, és azt, ha az állam szerepe nem nőne tovább a gazdaságban.
Mik ezek?

Idén véget ér a magyar növekedési csoda, és várhatóan a következő években sem tér vissza a nagy lendület - derült ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatásából. A szervezet szerint a 2014-es 3,7 és a tavalyi 2,9 százalékos gazdasági növekedés után további lassulás várható, a 2016-os GDP-bővülés 2,3 százalékos lesz.

Az elmúlt két évben az erőteljes növekedést támogatták a gazdaságpolitika lépései - állapítja meg az IMF -, a kedvező külső környezet (vagyis az exportpiacok bővülése), valamint az EU-források gyors lehívása. Tavaly a belföldi kereslet növekedése is hozzájárult a GDP-bővüléshez, és erőteljesen csökkent a munkanélküliségi ráta. A valutaalap is kiemeli, hogy ez nem csak a magánszektornak köszönhető, hanem annak is, hogy nőtt a közmunkások száma.

Az IMF úgy véli, hogy néhány olyan motor, amely az elmúlt években segítette a növekedést - például az EU-források ciklusvégi felhasználásának gyorsulása -, a következő időszakban már csak visszafogottabban járul hozzá a gazdaság bővüléséhez. Emiatt jövőre is csak 2,5 százalékra gyorsul a GDP-növekedés üteme, szemben a kormány 3 százalék feletti előrejelzésével. Az IMF még 2018-ban - a választások évében - is csak 2,4 százalékos ütemmel számol, ami arra vall, hogy Magyarország potenciális növekedési képessége továbbra is gyenge, elmarad a régiós versenytársakétól.

A 2015 és 2020 közötti időszakban 2 százalékos potenciális gazdasági növekedéssel kalkulál az IMF Magyarországon, ami ugyan jobb, mint a válság utáni 0,5-1 százalék közötti szint, de sokkal rosszabb a krízis előttinél. A versenytársak ráadásul ennél jobban állnak: Szlovákia, Lengyelország és Románia gazdasága trendszerűen 3 százalék feletti növekedésre képes, de még a technológiai élvonalhoz sokkal közelebb álló Csehország is kissé jobban teljesít nálunk.

Magyarországon a következő években a fogyasztás maradhat a GDP-bővülésének az elsődleges forrása - emelte ki az IMF. Idén ugyan a beruházások még stagnálhatnak, de jövőre és azt követően újra emelkedő pályára állnak, ami részben az új uniós költségvetési ciklushoz köthető. Az IMF megállapítja, hogy a nettó export is támogatni fogja a GDP-növekedést, de egyre kisebb ütemben.

A magánszektor hitelállományának esése folytatódott, és bár a nem teljesítő hitelek állománya apadt, még mindig magas. A sérülékenység csökkent, köszönhetően a folyó fizetési mérleg magas többletének, a devizahitelek átváltásának, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programjának (amelynek keretében állampapírok vásárlására késztetik a bankokat). Habár az MNB növekedési hitelprogramja támogatta a kkv-k hitelhez jutását, a magyar kilábalás gyakorlatilag a hitelezés érdemi növekedése nélkül történik.

Eközben az állam szerepe egyre növekszik a gazdaságban, amire a bankszektorban és az energiaszektorban láthatunk példákat. Az IMF azt javasolja, hogy a kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytasson. Ezek közé tartoznának a szektorális különadók további mérséklése, bár örülnek, hogy csökken a bankadó.

Tavaly a költségvetési hiány a magas bevételeknek, a gazdasági aktivitás növekedésének, egyszeri hatásoknak, valamint az online kasszáknak köszönhetően a cél alatt alakult. A GDP-arányos adósságráta így a 75,3 százalékra csökkenhet a 2014-es 76,2-ről, idén pedig a valutaalap szerint 74,25 százalékra fog mérséklődni.

Az IMF a strukturális reformok szükségességét hangsúlyozza, illetve azt, hogy a kormány javítsa az üzleti környezetet és a potenciális gazdasági növekedést. Kiszámíthatóbb gazdaságpolitika kellene, és nem örülnének, ha az állam szerepe tovább növekedne a gazdaságban.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Magyarország lábalt ki a leglassabban a világgazdasági válságból. Miközben nálunk csak alig haladja meg a gazdaság teljesítménye a válság előtti szintet, addig Szlovákia már 15, Lengyelország pedig 25 százalékkal teljesít jobban a krízis előtti szintnél.

Szerző: VG


http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/imf-vege-a-magyar-gazdasagi-csodanak-4694 44
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: önfinanszírozási, munkanélküliségi, gazdaságpolitika, felhasználásának, előrejelzésével, magánszektornak, szükségességét, kiszámíthatóbb, növekedésbarát, bankszektorban, magyarországon, hitelprogramja, világgazdasági, gyakorlatilag, devizahitelek, stagnálhatnak, lengyelország, makrogazdasag, teljesítménye, sérülékenység, költségvetési, versenytársak, növekedésének, bevételeknek, állampapírok, köszönhetően, folytatódott, magánszektor, megállapítja, magyarország, átváltásának, exportpiacok, programjának, technológiai, trendszerűen, leglassabban, magyar gazdasági, korábbi évekhez, magyar gazdaság, régióban nálunk, potenciális növekedés, állam szerepe, magyar növekedési, következő években, nagy lendület, szervezet szerint, erőteljes növekedést, gazdaságpolitika lépései, kedvező külső, exportpiacok bővülése, belföldi kereslet, munkanélküliségi ráta, HOGY AZ EMBEREK MÉG NEM MENTEK UTCÁRA ELSÖPÖRNI EZT TETŰ RENDSZERT, Nemzetközi Valutaalap, Magyar Nemzeti Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Egy maradéktalanul uralt világ  Örülök, hogy látlak!  Jó éjszakát  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Elköszönt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Png virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  A kételkedés kezelése  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png cica  Fekete István - Akác  Rátalálsz  Bounty krémes  Éretlen vers  Akik bántanak téged  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A televizió nem a kultúrát kép...  Őrizkednünk kell...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Éretlen vers  Reggel van  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Paul David Tripp Április 20  Soha ne kedvezz...  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  A boldog családok mind hasonló...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png lepke  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Hiányzik  Egy lelki imádság  Nagyi telefonál  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Png kislány  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Radikális szeretet 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdasági, korábbi évekhez, magyar gazdaság, régióban nálunk, potenciális növekedés, állam szerepe, magyar növekedési, következő években, nagy lendület, szervezet szerint, erőteljes növekedést, gazdaságpolitika lépései, kedvező külső, exportpiacok bővülése, belföldi kereslet, munkanélküliségi ráta, magánszektornak köszönhető, közmunkások száma, elmúlt években, növekedést &#8211, következő időszakban, gazdaság bővüléséhez, választások évében, régiós versenytársakétól, válság utáni, krízis előttinél, versenytársak ráadásul, technológiai élvonalhoz, fogyasztás maradhat, elsődleges forrása, nettó export, magánszektor hitelállományának, sérülékenység csökkent, folyó fizetési, devizahitelek átváltásának, kkv-k hitelhez, magyar kilábalás, hitelezés érdemi, energiaszektorban láthatunk, kormány növekedésbarát, szektorális különadók, költségvetési hiány, magas bevételeknek, gazdasági aktivitás, online kasszáknak, valutaalap szerint, strukturális reformok, kormány javítsa, üzleti környezetet, potenciális gazdasági, világgazdasági válságból, gazdaság teljesítménye, válság előtti, krízis előtti, önfinanszírozási, munkanélküliségi, gazdaságpolitika, felhasználásának, előrejelzésével, magánszektornak, szükségességét, kiszámíthatóbb, növekedésbarát, bankszektorban, magyarországon, hitelprogramja, világgazdasági, gyakorlatilag, devizahitelek, stagnálhatnak, lengyelország, makrogazdasag, teljesítménye, sérülékenység, költségvetési, versenytársak, növekedésének, bevételeknek, állampapírok, köszönhetően, folytatódott, magánszektor, megállapítja, magyarország, átváltásának, exportpiacok, programjának, technológiai, trendszerűen, leglassabban, hangsúlyozza, strukturális, növekedéssel, potenciális, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2948
  • e Hét: 8680
  • e Hónap: 19791
  • e Év: 173287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.