Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Olcsó áru a munka
  2016-05-08 19:42:41, vasárnap
 
   
 
Olcsó áru a munka


2016-05-01 10:20:19Tanács István

Magyarországon napi nyolcórás munkával sokan a létminimumot sem képesek elérni. A munka világának ismerői pedig állítják: a hatszázalékos munkanélküliség csak a kozmetikázott statisztikában létezik. Alulnézeti kép a végekről, a kisebb-nagyobb cégek szakszervezeteiről.


Nem az az igazi, ha az egyik kereskedő szolidáris a másik kereskedővel, vagy ha a szakszervezeti vezetője kiáll érte, hogy ne kényszerüljön vasárnap dolgozni, hanem az, ha a vásárló szolidáris, és nem tipor bele a másik munkavállaló életébe csak azért, mert neki úgy a legjobb. Magyarországon a közvélemény - noha az emberek többsége többé-kevésbé kiszolgáltatott bérmunkás - nem munkavállaló-párti. Azt sugallja a média, hogy mindenki magányos hős, védje meg magát, és ne törődjön másokkal. Pedig a viszonylag kevés speciális képzettséggel rendelkező embert leszámítva egyedül senki sem képes megvédeni az érdekeit - mondja Sárosi Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) dél-alföldi regionális képviselet-vezetője.
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

- A munkaerőpiacon az emberek munkája igenis árucikk - fogalmaz Leszkó Andrea, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Békés megyei képviseletének vezetője. - Az árut annyiért veszik, amennyiért megkapják, és az emberi munkát sajnos nagyon olcsón megkapják. Magyarországon manapság napi nyolcórás munkával sokan a létminimumhoz elegendő pénzt sem tudják megkeresni. A minimálbér nettó összege húszezer forinttal marad alatta a létminimumnak, és tíz munkavállaló közül négy nem keres ennél többet. Ez a dolgozói szegénység, amely elfogadhatatlan, és nem is szükségszerű, hogy ennyire nagyarányú legyen a magyar gazdaságban. Lehet, hogy a nyugati határszélen már oldódik a munkavállalók kiszolgáltatottsága, mert tömegével mennek el az emberek legalább Ausztriába dolgozni, de Kelet-Magyarországon, így Békés megyében még mindig a minimálbér és a garantált bérminimum a leggyakoribb fizetés, például a kereskedelemben.


Sárosi Péter szerint porhintés az, hogy Magyarországon már munkaerőhiány van, mint ahogyan az is csak a kozmetikázott statisztikában létezik, hogy mindössze hatszázalékos a munkanélküliség. A minimálbéreseket, a közmunkásokat, az idénymunkásokat ideszámítva

1-1,5 millió között van az országban a tényleges kényszermunkások száma, akik dolgoznak ugyan, de rabszolgabérért, nagyon erős kiszolgáltatottságban és bizonytalanságban.

Nem lázadoznak, mert nagyon sok emberben ma is él a félelem, hogy ha egyszer elveszíti a munkahelyét, nem talál másikat.

Magyarországon a munkavállalók nem tudják megvédeni magukat, a kormányok pedig a jogszabályokkal egyre kiszolgáltatottabbakká teszik őket a tőkének. A jogsegélyszolgálaton tapasztalják, hogy a munkavállalók érdekeit korábban korrektül mérlegelő bírósági ítélkezési gyakorlat is részben következetlenné, részben munkáltatópártivá kezd válni.


A magyar bérterhek a legmagasabbak közé tartoznak Európában. A médiában folyton a nyugdíjrendszer összeomlásával riogatnak, holott a fölemelt nyugdíjkorhatár és a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételek miatt a dolgozók évente mintegy 100 milliárd forinttal többet fizetnek be nyugdíjjárulékként, mint amennyit a mai nyugdíjasok megkapnak. Lehetne tehát csökkenteni a bérterheket, és növelni a nettó bért - állítja Sárosi Péter.

Noha a Maszsz megalakulásával nőtt az összefogás és az erő, a szakszervezetek alapvetően ma is gyengék Magyarországon. Nem is a szervezettséggel van a legnagyobb baj, hanem a mozgósító erővel. Nálunk is mintegy 15-20 százalék a szakszervezeti tagok aránya, mint Franciaországban. Itt azonban még a tagok többsége sem hajlandó sztrájkolni vagy demonstrálni, miközben ott a nem tagok is sztrájkolnak és tüntetnek. Ötvenezren voltak 2012-ben a budapesti tüntetésen, amikor elfogadták az Orbán-kormány jogkorlátozó munka törvénykönyvét - holott 500 ezren is kevesen lettek volna -, fogalmaz Dusnoki József, a Halaspack Kft. szakszervezeti titkára.

Sárosi Péter szerint az emberek hite megrendült, amikor a kilencvenes években a szakszervezetek tétlenül nézték, hogy százezerszámra rúgják ki a munkavállalókat. A tömeges privatizáció idején nem hitték el, hogy sikeres lehet egy sztrájk vagy tüntetés. Úgy érezték, bármit tesznek, azt az üzemet, ahol addig keresték a kenyerüket, úgyis eladják vagy bezárják. Nem növelte a bizalmukat a szakszervezetek széthúzása, a politika beavatkozása sem.

A médiában rengeteget foglalkoztak a szakszervezeti vagyon szétlopásával - jóval többet, mint ami valóban történt. A szakszervezeteknek kétféle vagyonuk volt: a székházaik és az üdülőik. A székházaik jó része ma is megvan, csak az apparátus leépítése miatt megürült irodákat kiadják bérbe - a tagdíjakból ugyanis nem tudnák fenntartani a maradék szervezeteket és jogsegélyszolgálatokat sem. Az üdülők jelentős részét viszont elvette tőlük az állam, és összevásárolt kárpótlási jegyek fejében megszerezte őket az egyik leggazdagabb oligarcha.

Az emberek jó része ma már nincs tisztában azzal, hogy a szakszervezet mire való. A fiatalok azt hiszik, kommunista maradvány. Mások azt szeretnék, ha a befizetett tagdíjnál több ajándékcsomagot, segélyt kapnának vissza. Maga a tagság nem jár különösebb előnyökkel - ha sikerül valamit kiharcolni, annak előnyeit azok is élvezik, akik nem tagok.

A legfőbb előny a bértárgyalás és a kollektív szerződés. Az olyan cégeknél, ahol működik szakszervezet, 80 százalékban van kollektív szerződés is, ami sokkal erősebb alkupozíciót jelent minden dolgozónak. Üzemi tanácsot elvileg minden cégnél alakítani kellene - de semmi szankció nincs, ha a menedzsment valami módon ezt megakadályozza. Az üzemi tanácsok ott a legerősebbek, ahol a szakszervezet jelöltjei vannak bennük többségben.
hirdetés

Az országos érdekegyeztetés eljelentéktelenedett. A fórumai még megvannak, de azokon érdemi tárgyalások nincsenek. A területi érdekegyeztetés fórumai - például a megyei munkaügyi tanácsok - már formálisan is megszűntek. A szakszervezeti oktatás visszaszorult, az ismeretek hiánya is hátrányba hozza az érdekképviselőket. Az újraszerveződés legnagyobb akadálya Sárosi Péter szerint, hogy az emberek nem bíznak az összefogás erejében; hiányzik egy nagy közös, katartikus sikerélmény.

Az elveszett közösségA Halaspack Csomagolóanyag Bt. valaha papírgyár volt, jól képzett papíripari szakmunkásokkal. Magyar papíripar már nincs, a kiskunhalasi vállalat a családi tulajdonban lévő német Kunert cégcsoport része. Csomagolóanyagokat gyártanak: papírcsövet, papírhordót, kombidobozokat. Szakképzett emberek korszerű gépeken végeznek teljesítménybéres betanított munkát - a régi dolgozók mellett szobafestő és földrajztanár is nyomkodja a gombokat. A létszám 151 fő, több mint 80 százalékuk tagja a szakszervezetnek.

- Nálunk az alapórabér is jóval magasabb a minimálbérnél, de ennek csak géphiba vagy karbantartás esetén van jelentősége. A teljesítménybért úgy állították be, hogy valóban ösztönözzön a gyors és pontos munkára. A kollektív szerződés jóval előnyösebb feltételeket tartalmaz, mint a munka törvénykönyve - mondja Dusnoki József, a vállalati szakszervezet titkára.

- A tavalyi átlagbér túlórákkal együtt 275 ezer forint volt havonta - a magyar ipari átlag csak 244 ezer - teszi hozzá Szőke Katalin, a szakszervezet elnöke. - Ezenfelül 199 800 forint az éves cafeteriakeretünk. Van saját üdülőnk Kunfehértón, és bérelünk egyet Bogácson. A cégvezetéssel közösen szoktuk fedezni az éves szakszervezeti programokat. Nőnapra kis vásárlás virággal, uzsonnával. Húsvétra sonka vagy csülök. Augusztus második hétvégéjén szakszervezeti nap Kunfehértón, októberben nyugdíjasnap. Mikulás-csomag a gyerekeknek, karácsonyi csomag a felnőtteknek. Előfordult, hogy kijött az adóhatóság, és elkezdtek kúpászkodni, hogy tán mossuk a pénzt.

Más városi cégeknél zömmel minimálbér van, sokszor nem fizetik ki a túlórát, a táppénzt, a szabadságot. - Hogy ez nálunk miért lehet sokkal jobb? Mert úgy ülünk oda tárgyalni, hogy ennyi ember áll mögöttünk. És mert a menedzsmenttel való együttműködésünk példaértékű. A vezérigazgató azért teheti, mert a tulajdonos nemcsak megengedi, hanem támogatja is ebben. Az osztalékot többnyire nem viszi ki, hanem visszaforgatja a világszínvonalú technológia fejlesztésébe - mondja az elnök asszony.

- Mit tudnának kiharcolni a 80 százalékos szervezettséggel, ha ők nem így viselkednének?

- Nem tudjuk. Nem is akarjuk megtudni.

Még így is hiányzik valami a halasi szakszervezetben. - Régen gyakran együtt voltunk, beszélgettünk, bográcsoztunk - nosztalgiáznak a szakszervezet vezetői. - Most a fiatalok csak nyomogatják a mobiljukat, nem lehet őket mozgósítani. A bogácsi üdülés majdnem ingyen volt, mégis lasszóval kellett fogni az embereket. Vettünk wellness- és fitneszbérletet, de nem használták. Alig jönnek a közös színházlátogatásra. A rendszerváltozás az emberek fe­jében is végbement: megszűnt a közösség. Olyan feszített a munkatempó, hogy magánéletről nem is jut idő beszélni. Már nem ismerjük egymást, és ami még nagyobb baj: nem is akarjuk megismerni.


Több bér vagy munkahelyek?Egy Békés megye négy városában működő, ma 70 fős iparcikk-kereskedelmi cég létszáma a kilencvenes évek elején még 1200 volt. 2010-re az egykori 102 boltjukból 14 maradt. Van köztük papír-írószer bolt, festékbolt, vastelep - mindegyik külön szakképzettséget igényelne. Hosszú időn át lehetett válogatni: jól képzett, középkorú kereskedőket tudtak fölvenni minimálbéren. Mára ennek vége - aki jön, vagy nem kereskedő, vagy nem abban a szakmában képzett, ahová fölvennék.

A szakszervezeti titkár szerint kevesebben lettek, és többet kell dolgozni. A ma egyszemélyes boltokban régen négyen-öten dolgoztak. Az egyetlen alkalmazottnak ugyanúgy ki kell szolgálnia a vevőket, átvenni az árut, kezelni a pénztárgépet. És cipekedni. Száz kiló vas ugyanolyan nehéz, mint száz kiló papír. Romlott a vagyonvédelem helyzete: ha bejön 3-4 vevő, szinte lehetetlen figyelni, hogy eltesznek-e valamit. A munkaszerződés szerint a boltvezető általános felelősséggel tartozik a készletért akkor is, ha csak egyszemélyes a bolt.

A vállalkozók hozzászoktak, hogy minimálbéren is lehet jó munkaerőt kapni, és nem szívesen engednek ebből. Nem akarják a bért emelni, inkább év végén adnak jutalmat vagy prémiumot - az azonban nem épül be a bérbe, és nem is kötelező adni. Az szb-titkár megemlíti: egy korábbi bértárgyaláson a tulajdonosok megengedőbb része hozzájárult a 2,1 százalékos emeléshez, ami meg is valósult, bár a másik két tulajdonos nulla százalékot akart adni.

Aradszkiné Jacsek Judit az Élésker Kft. szakszervezeti titkára. Összesen 430 dolgozója van a cégnek, hét Békés megyei városban működnek ABC-ik, jó és kevésbé jó forgalmúak. Az egyes üzletekben a dolgozó kevés, nekik szinte mindent csinálniuk kell. Többet, de kevesebb pénzért, mint a multiknál. Az marad el, ami a legfontosabb volna: a vásárlókkal való foglalkozás.

A garantált bérminimumot - amelynek a nettója mintegy 85 ezer forint - kapja meg szinte valamennyi dolgozó. Van jutalék a forgalom után is, és idén a garantált béren felül béremelést tudnak adni azoknak a dolgozóknak, akik nagyobb felelősséget vállalnak a cégért.

Aradszkiné Jacsek Judit azt mondja: a szakszervezetnek tekintettel kell lennie a cég helyzetére. Belelátnak a gazdasági adatokba, és tudják, hogy mind a létszám, mind a bér növelésének korlátot szab a forgalom, miközben a boltokat is fel kell újítani. Választaniuk kellene, hogy vagy több bért követelnek, vagy a 430 ember munkahelyét igyekeznek megtartani. Ők megpróbálnak óvatosan, de mindkettőre figyelni.

Kevesebbért nem jönnek hazaA multiknál a szakszervezeti vezetők sem nyilatkozhatnak. Gondjaikról sokat tud Leszkó Andrea, a KASZ Békés megyei képviselet-vezetője. Egy ideje már nem igaz, hogy ingyen túldolgoztatják a dolgozókat. A Tescónál például 2005 óta működik a beléptetőrendszer, amely minden munkával töltött percet számon tart. De mindenütt csak annyit fizetnek, amennyit feltétlenül muszáj.

Nyugat-Magyarországon és a fővárosban egyre többet muszáj - jelentős emelésekről tárgyalnak a szakszervezetek. A cégek eredményeit ismerő szakszervezetiek úgy ítélik meg: a multiknál akár 180 ezer forintos minimálbért is ki tudnának gazdálkodni, mert folyton növekszik a munkaszervezés hatékonysága. Győr környékéről sokan elmentek külföldre. Ott legalább nettó 300 ezer körül keresnek - itthon is legalább 200 ezret szeretnének -, annál kevesebbért nem jönnek haza. Nemcsak a jövedelemmel van probléma: az eldurvult, idegőrlő hazai légkör, a kivételezés, a korrupció is taszító.

A legfőbb gond, összegzi Leszkó Andrea, hogy a politika nem akar erős szakszervezeteket. Nem akar alternatívát, amely a társadalmi akaratot egységbe tudja szervezni, és akár csak a munka világában ellensúlyt jelenthetne számára.


http://nol.hu/belfold/olcso-aru-a-munka-1613679
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: teljesítménybért, szakszervezetiek, rendszerváltozás, együttműködésünk, szervezettséggel, szakszervezetben, szakképzettséget, minimálbéreseket, szakszervezetnek, kényszermunkások, franciaországban, érdekegyeztetés, szakmunkásokkal, jogszabályokkal, szakszervezetek, rabszolgabérért, kereskedelemben, munkavállalókat, túldolgoztatják, ajándékcsomagot, elfogadhatatlan, újraszerveződés, megalakulásával, kiszolgáltatott, fitneszbérletet, nyilatkozhatnak, világszínvonalú, nyugdíjrendszer, nyugdíjkorhatár, munkanélküliség, idénymunkásokat, következetlenné, képviseletének, magyarországon, szakszervezeti, visszaforgatja, munka világának, hatszázalékos munkanélküliség, kozmetikázott statisztikában, kisebb-nagyobb cégek, egyik kereskedő, másik kereskedővel, szakszervezeti vezetője, vásárló szolidáris, másik munkavállaló, közvélemény –, emberek többsége, viszonylag kevés, érdekeit –, emberek munkája, árut annyiért, emberi munkát, Tanács István, Sárosi Péter, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Reviczky Zsolt, Leszkó Andrea, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Dusnoki József, Halaspack Kft, Halaspack Csomagolóanyag Bt, Szőke Katalin, Aradszkiné Jacsek Judit, Élésker Kft, KASZ Békés,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Évközi 6. vasárnap. 02.16 Csík...  Neked szól  A főváros ékszerdoboza: a Várk...  Ördögi  Hízelgés  Rózsa  Posertube  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A balgák bölcsessége - gondola...  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Évközi 6. vasárnap. 02.16 Csík...  Facebookon kaptam  Mártogatós  Png kislány  Neked szól  Facebookon kaptam  Szent Gábriel Irodalmi Klub BÁ...  Téli este  Mártogatós  Facebookon kaptam  Posertube  Png virág  Hízelgés  Számítógépnél  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Balett mozdulat  Kutyus  Facebookon kaptam  Évközi 6. vasárnap 02.16  Facebookon kaptam  A szabadság lényege -  Png csokor  Hízelgés  Png virág  Facebookon kaptam  Álomtündér  Anya és én  Mentsük meg együtt a Gazdagrét...  Png virág  Törékeny kis virágok . . .  Mártogatós  Facebookon kaptam  Pillangó  Kellemes napot kívánok  Ne menj még kedves  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Életmentő kutya  Libben a függöny  A muzsika  Jeruzsálemi Botanikus Kert  Png virág  Virág csendélet  Áder János magánlátogatást tet...  A szabadság lényege -  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Banános  Kész lesz a kép  Facebookon kaptam  Png rózsa  Tejszínes  Rózsák  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Welcome  2020. február 15. – Szom...  Öreg nénike és a macska  Bagoly fürdés  Facebookon kaptam  Boldogság!  Png rózsa  Posertube  Készül az ebéd  Ferenc pápa üzenetei  Vízcseppes rózsa  Png rózsa  Facebookon kaptam  Álomtündér  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tánc a zongorán  A szabadság lényege -  Png nő  Madár tánc  Rád gondolok  Posertube  Hóesés  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mentsük meg együtt a Gazdagrét...  Ünnepi szentmisék Veszprémben ...  Öreg nénike és a macska  Facebookon kaptam  Hízelgés  Facebookon kaptam  Madárdal  Posertube  Autómosás  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
munka világának, hatszázalékos munkanélküliség, kozmetikázott statisztikában, kisebb-nagyobb cégek, egyik kereskedő, másik kereskedővel, szakszervezeti vezetője, vásárló szolidáris, másik munkavállaló, közvélemény &#8211, emberek többsége, viszonylag kevés, érdekeit &#8211, emberek munkája, árut annyiért, emberi munkát, létminimumhoz elegendő, minimálbér nettó, dolgozói szegénység, magyar gazdaságban, nyugati határszélen, emberek legalább, garantált bérminimum, leggyakoribb fizetés, idénymunkásokat ideszámítva, tényleges kényszermunkások, kormányok pedig, jogszabályokkal egyre, munkavállalók érdekeit, magyar bérterhek, legmagasabbak közé, médiában folyton, nyugdíjrendszer összeomlásával, fölemelt nyugdíjkorhatár, megszigorított nyugdíjba, dolgozók évente, nettó bért, szakszervezetek alapvetően, mozgósító erővel, szakszervezeti tagok, tagok többsége, budapesti tüntetésen, emberek hite, kilencvenes években, szakszervezetek tétlenül, tömeges privatizáció, sztrájk vagy, szakszervezetek széthúzása, politika beavatkozása, médiában rengeteget, szakszervezeti vagyon, apparátus leépítése, tagdíjakból ugyanis, maradék szervezeteket, üdülők jelentős, egyik leggazdagabb, szakszervezet mire, befizetett tagdíjnál, legfőbb előny, kollektív szerződés, olyan cégeknél, menedzsment valami, üzemi tanácsok, szakszervezet jelöltjei, országos érdekegyeztetés, területi érdekegyeztetés, megyei munkaügyi, szakszervezeti oktatás, ismeretek hiánya, újraszerveződés legnagyobb, összefogás erejében, nagy közös, elveszett közösség, kiskunhalasi vállalat, családi tulajdonban, régi dolgozók, munka törvénykönyve, vállalati szakszervezet, tavalyi átlagbér, magyar ipari, szakszervezet elnöke, éves cafeteriakeretünk, cégvezetéssel közösen, éves szakszervezeti, menedzsmenttel való, vezérigazgató azért, tulajdonos nemcsak, osztalékot többnyire, világszínvonalú technológia, elnök asszony, halasi szakszervezetben, szakszervezet vezetői, fiatalok csak, bogácsi üdülés, emberek fe­jében, kilencvenes évek, szakmában képzett, szakszervezeti titkár, egyetlen alkalmazottnak, vagyonvédelem helyzete, munkaszerződés szerint, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2390
  • e Hét: 3551
  • e Hónap: 42644
  • e Év: 144998
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.