Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kemény kormánykritika: hova tűntek az uniós milliárdok?
  2016-05-25 20:48:05, szerda
 
 
Kemény kormánykritika: hova tűntek az uniós milliárdok?

Ember Zoltán

újságíró. 2016. 05. 24. 17:09

Hol a pénz?

- kérdezte Inotai András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatóprofesszora a Világgazdaság Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016 című konferenciáján. A professzor arra utalt, hogy 2004 óta éves átlagban 3 milliárd euró volt a magyar EU-támogatások mértéke, ami a GDP 3 százaléka, ám ebből láthatóan kevés hasznosult a hazai intézményrendszer miatt.

Ez a kritikája az utolsó tizenkét év valamennyi magyar kormányának szólt.

Hozzátette: kellene egy lista a nagyberuházásokról (ő megelégszik a 100 millió euró felettiekkel is), hogy lássuk, mire ment el a pénz. Ilyen lista azonban nincs. A 2020 utáni helyzetről azt mondta: az ország nem nagyon kap majd EU-támogatást, vagy ha igen, az inkább visszatérítendő forrás lesz, és egyelőre nem látni, mi lesz, ha elzárulnak az uniós pénzcsapok.
Egy értelmetlen harc

Inotai szerint az államadósság elleni kormányzati harc (a kormány 60 százalékosra akarja leszorítani az adósságot) értelmetlen, hiszen Németországnak is 80 százalékos az államadóssága, mégis eldöcög valahogy a gazdaságuk. A kérdés inkább az, hogy milyen feltételekkel tudjuk finanszírozni a magyar államadósságot a piacon. E tekintetben viszont már ég és föld a különbség Németország és Magyarország között, mondta.
Rossz irányba fejlesztünk

A kutató az Orbán-kormány iparosítási politikájáról szólva elmondta: a világban zajló változások tükrében téves felfogás kettéválasztani az ipart és a szolgáltatásokat, hiszen ezek egyre inkább egymásba érnek. Bár 2008 előtt a magyar gazdaság exportszerkezete sokkal kiegyensúlyozottabb volt, kisebb volt a járműipar aránya, azóta egyirányú exportszerkezet felé tolódtunk, ami nem egészséges. Már csak azért sem, mert az európai piacon két terület (járműipar, gyógyszeripar) van, amelyet a kínai cégek még nem hódították meg, ez öt éven belül radikálisan megváltozik.
Fotó: Pál Anna Viktória

Szerinte nem véletlen, hogy az idei első negyedévben ekkora visszaesés volt a magyar gazdaságban. Tavaly ugyanis három terület húzta a gazdaságot: az autóipar, az uniós pénzek, az NHP. Ebből 2016-ra kiesett az NHP, valamint az uniós pénzek is, mivel az új ciklus lehívása még nem indult meg. További probléma, hogy 2016-ban a beruházások aránya 20 százalékkal alacsonyabb, mint 2008 előtt volt. Bár a beruházások az egész világon lecsökkentek, hiszen az alacsony kamatok miatt a megtakarításokat a tőzsdébe vagy ingatlanban fektetik, nem a termelésbe, Magyarországon további probléma, hogy akuttá vált a munkaerőhiány. Így, ha akarnának, sem tudnának jönni a befektetők.

Inotai felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010-től tömegessé váló magyar elvándorlás nem magyarázható pusztán a bérkülönbségekkel, hiszen 2004-ben is ekkora volta bérkülönbség. A kivándorlás okait mielőbb őszintén fel kell tárni, mondta.

A kutató ugyanakkor üdvözölte, hogy az uniós támogatások második ciklusa főként a kis- és közepes vállalkozások segítéséről szól, szerinte ezt már jóval előbb meg kellett volna lépni. Konkrétan: a hazai beruházásokat kell erősíteni az értelmetlen infrastruktúra-fejlesztés (pl. térkövezés, ravatalozó) helyett, mert csak az előbbi generálhat munkahelyeket, élénkítheti a belső fogyasztást.
Mert autógyárak összeszerelő-műhelye vagyunk

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint az EU annak idején megkérdezte Magyarországot, hogy biztosan így akarjuk-e felhasználni az infrastrukturális támogatásokat, és mi büszkén mondtuk, hogy igen. Egyetértett Inotai Andrással, hogy új gazdasági modell kell az országnak, mert abból nem lehet megélni, hogy az autógyárak összeszerelő-műhelyévé váltunk.
Fotó: Pál Anna Viktória

Az oktatásról szólva elmondta: ez a legfájóbb pont, hiszen itt 20 éves távlatok vannak, amiből a mindenkori hatalom rövidtávon keveset profitál, ezért nem is foglalkozik vele (hasonlóan a kultúrához, tehetnénk hozzá). És ha igen, akkor általában rosszul csinálja. Erre hozta fel példának az új irányt, hogy majd a kamarák dönthetik el a szakképzés irányát a pillanatnyi ,,munkaerőpiaci helyzet" alapján. Nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy nincs húsz évre szóló oktatási elképzelése a kamaráknak.
És amúgy is jönnek a robotok

A panelbeszélgetés harmadik részvevőjeként, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a drámai magyar munkaerőhiányt, az uniós támogatások ,,buta lehívását", a világban zajló technológiai fejlődést emelte ki. Az uniós pénzek lehívásáról azt mondta,

Buta beruházások tömkelege zajlott le, döntő részük sehogy sem hasznosult.

Krisán szerinte a versenyképesség a jövő, a felzárkózás kulcsa. Ha nem tudunk csatlakozni a technológiai forradalomhoz, végérvényesen leszakadunk. A Nokiáról sem gondolta volna senki tíz évvel ezelőtt, hogy el fog tűnni a süllyesztőben. Ne gondoljuk azt, hogy tíz év múlva Magyarországot majd elkerüli a technológiai fejlődés. A robotok térhódítása a nagyvállalatokon keresztül az életünk minden területére ki fog hatni (gondoljunk például az Uberre, amely 2020-ra teljesen áttér az önvezető autókra, és kiiktatja a sofőröket). Már most látni, hogy például a világ pénzügyi rendszere a készpénzmentes, virtuális tranzakciók felé tolódik (miközben mi a készpénzes fizetéseket erőltetjük).


http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/24/kemeny-kormanykritika-hova-tuntek-az-unios-mi lliardok/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: exportszerkezete, megtakarításokat, szolgáltatásokat, panelbeszélgetés, nagyvállalatokon, visszatérítendő, versenyképesség, vezérigazgatója, kettéválasztani, exportszerkezet, magyarországot, konferenciáján, kormanykritika, németországnak, államadósságot, munkaerőhiányt, részvevőjeként, csúcstalálkozó, világgazdasági, magyarországon, kormánykritika, infrastruktúra, készpénzmentes, beruházásokat, munkahelyeket, munkaerőhiány, végérvényesen, forradalomhoz, munkaerőpiaci, támogatásokat, világgazdaság, gyógyszeripar, sajnálatosnak, politikájáról, államadóssága, süllyesztőben, uniós milliárdok, professzor arra, magyar EU-támogatások, hazai intézményrendszer, utolsó tizenkét, 2020 utáni, inkább visszatérítendő, uniós pénzcsapok, értelmetlen harc, államadósság elleni, kérdés inkább, magyar államadósságot, különbség Németország, világban zajló, magyar gazdaság, járműipar aránya, Ember Zoltán, Inotai András, Világgazdasági Intézetének, Világgazdaság Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó, Anna Viktória, Péter Ákos, Budapesti Corvinus Egyetem, Egyetértett Inotai Andrással, Krisán László, KAVOSZ Zrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívek  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Vito Giaquinto gondolata  A pitypang legendája  Sorsunk miatt...  Robin Wight pitypang szobra  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Tanmese  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Tanmese  Jázmin  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Vidámság  Robin Wight pitypang szobra  Az ember  Sorsunk miatt...  Szívek  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimn...  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  képre írva  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Kertem  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy tavasz  Szép álmokat!  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Bársony székben  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Vannak emberek  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
uniós milliárdok, professzor arra, magyar EU-támogatások, hazai intézményrendszer, utolsó tizenkét, 2020 utáni, inkább visszatérítendő, uniós pénzcsapok, értelmetlen harc, államadósság elleni, kérdés inkább, magyar államadósságot, különbség Németország, világban zajló, magyar gazdaság, járműipar aránya, európai piacon, kínai cégek, idei első, magyar gazdaságban, uniós pénzek, beruházások aránya, egész világon, alacsony kamatok, tőzsdébe vagy, figyelmet arra, 2010-től tömegessé, kivándorlás okait, kutató ugyanakkor, uniós támogatások, hazai beruházásokat, előbbi generálhat, belső fogyasztást, infrastrukturális támogatásokat, oktatásról szólva, legfájóbb pont, mindenkori hatalom, kamarák dönthetik, szakképzés irányát, pillanatnyi &#8222, panelbeszélgetés harmadik, drámai magyar, felzárkózás kulcsa, technológiai forradalomhoz, technológiai fejlődés, robotok térhódítása, nagyvállalatokon keresztül, életünk minden, önvezető autókra, világ pénzügyi, készpénzes fizetéseket, exportszerkezete, megtakarításokat, szolgáltatásokat, panelbeszélgetés, nagyvállalatokon, visszatérítendő, versenyképesség, vezérigazgatója, kettéválasztani, exportszerkezet, magyarországot, konferenciáján, kormanykritika, németországnak, államadósságot, munkaerőhiányt, részvevőjeként, csúcstalálkozó, világgazdasági, magyarországon, kormánykritika, infrastruktúra, készpénzmentes, beruházásokat, munkahelyeket, munkaerőhiány, végérvényesen, forradalomhoz, munkaerőpiaci, támogatásokat, világgazdaság, gyógyszeripar, sajnálatosnak, politikájáról, államadóssága, süllyesztőben, finanszírozni, feltételekkel, vállalkozások, összeszerelő, felettiekkel, technológiai, lecsökkentek, százalékosra, államadósság, magyarázható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 163464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.