Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Utánanéztünk Lázár János számainak – valami nagyon nem
  2016-05-30 18:38:27, hétfő
 
   
  A fidesz amikor 2002-ben átadta a kormányzást: Nominális államadósság 9225 milliárd, MNB vagyon 11700 milliárd kiemelkedő beruházás 0 (se infrastruktúra, se autópálya,)
2010-ben amikor az mszp átadta a kormányzást: Nominálisan 20422 milliárd államadósság, 33500 milliárd MNB vagyon 3000 milliárd MANYUP vagyon, kiépült infrastruktúra, több száz kilométer új autópálya!
Napjainkban: Nominálisan 25394 milliárd államadósság, 26400 milliárd MNB tartalék

A fidesz kormányzása alatt tehát elfüstöltek az MNB tartalékából 7000 milliárd forintot, a MANYUP vagyonból 3000 milliárdot, az EU támogatásból 15300 milliárdot, továbbá felvettek 5000 milliárd hitelt és a nyugdíjkasszából kivettek még további 2400 milliárdot és ennek ellenére, az utolsók között kullogunk a sorban! Ezek után joggal felmerül a kérdés, hogy hová tűnt el ez a 32700 milliárd forint.

2016. május. 30. 06:30 6


Utánanéztünk Lázár János számainak - valami nagyon nem stimmel


szerző:
Farkas Zoltán


Elég csöppet utánaszámolni, és kiderül, hogy annak a gazdasági sikerpropagandának, amit Lázár János legutóbb csütörtökön előadott, vannak ám igen gyenge pontjai. Ez önmagában is nagy gond, de ha a kormány tagjai el is hiszik azt, amit saját maguk kozmetikáznak, ott a következmények még súlyosabbak lehetnek.

Hat év alatt tíz százalékkal csökkent az államadósság, büszkélkedett Lázár János miniszter a legutóbbi kormányinfón, de a biztonság kedvéért azért gyorsan elmondta azt is: minderről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a kormányülésen. A Miniszterelnökség vezetőjének óvatossága pedig fölöttébb érthető is: a leírt teljesítmény szép ugyanis, ez a gond vele: erős hitelességi kihívásokkal küzd... nem igaz, na! Nézzük, miért.

A magyar állam bruttó tartozása 2009. decembere és 2015 .decembere között 20 422 milliárd forintról 25 394 milliárdra nőtt, ami testvérek közt is a 20 százalékot meghaladó többlet. Ha ezt az adósságot a hazai össztermékhez viszonyítjuk, mert feltehetőleg erről, vagyis az úgynevezett maastrichti eladósodási mutatóról emlékezett meg Lázár János - rosszul -, akkor ez a mutató 2009. december végén 80 százalékon állt, a tavalyi év végén pedig az előzetes adatok alapján 75,5, a későbbi korrekció után 75,3 százalékon. (Forrás gyanánt említsük az EU statisztikai hivatalát, az Eurostatot, amely bárki számára elérhető.) Ez pedig mindössze 3,5 százalékos csökkenés, százalékpontban pedig - feltételezve, hogy Lázár János erre gondolt - csekély 2,7!!! Szóval nem, nem az, amennyit Lázár állított.
© Fülöp Máté

Azt mondják, amit a miniszterelnök is

A felettébb jól felkészült Lázár János óvatosságát ismerve, aligha véletlen, hogy minisztertársára hivatkozott, és nem a saját nevében beszélt. Ráadásul Varga Mihály nem először mond kicsit (vagy nem kicsit) mást, mint a valóság. (Pedig ő is kellőképpen felkészült, és aligha feltételezhető, hogy elvész az adatok dzsungelében.) Idén márciusban például azt fejtegette a Századvég konferenciáján, hogy az Orbán-kormány ,,az államadósságot a GDP 84 százalékáról 75 százalékra vitte le". A jelenetet az tette különösen kínossá, hogy Varga háta mögött, a kivetítőn ott szerepeltek az igazi, hiteles adatok: 2009-ben a GDP 78 százaléka, 2010-ben a 80,6 százaléka, 2011-ben a 80,8 százaléka volt az államadósság, és így tovább. A magyarázat kézenfekvő: a fő szólamot a magyar miniszterelnök viszi, aki következetesen 84 és 75 százalékot emleget, és a jelek szerint senkinek nincs bátorsága vele szemben mást (na adj' isten: igazat) mondani.

Korántsem mellesleg, 2016. első negyedévének a végén az államadósság már megint 76,9 százalék volt, ékes bizonyítékaként annak, hogy a mérési pontokban (mindig az év utolsó napján) a kormány nem riad vissza némi trükközéstől sem. Ennek széles tárháza van, a baráti cégekből egy-két napra visszakunyerált államkötvényektől a kincstári egységes számla átmeneti lemerítéséig; ezek 2-3 százalékpontnyi kozmetikázásra kiválóan alkalmasak. Az Eurostat mindazonáltal az év végi adatokat rögzíti.
© hvg

Szépítette Lázár az államháztartás deficitjére vonatkozó adatokat is, azt állítva, hogy a kormány hatodik éve tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt. Egy a gond: 2011-ben a hiány 5,5 százalék volt, ami első pillantásra is több mint 3 százalék, és csak az ezt követő években szállt a deficit az utóbbi alá.

Csöpp mentség

Ezeknek a számmisztikai műveleteknek és az államadóssággal való szemfényvesztésnek az ad mégis némi alapot, hogy az elmúlt években az Eurostat többször változtatott a módszertanon, és ebből két korrekció a magyar számsorokra is hatással volt. Előbb a hazai össztermék elszámolását egészítette ki korábban nem számszerűsített tételekkel, ezzel Magyarország 2013-as GDP-je egyik napról a másikra, 2014. szeptember 30-ára virradóra 29 077 milliárdról 29 846 milliárd forintra nőtt, és a korrekciót több évre visszamenőleg elszámolták. Ez a GDP-arányos adósságadatokat lejjebb vitte. Tavaly pedig megváltozott a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításának könyvelése - szintén visszamenőleg. A kormányzati hazudozás tehát alapvetően abból áll, hogy a régi és az új adatokat tetszőlegesen kavarják, a számokat kizárólag propagandára használják.

Hogy állunk azzal a csőddel?

A múlt meghamisításában viszont következetesek a kormány tagjai. Lázár János megint elismételte, hogy 2010-ben gazdasági csődöt örököltek, és még az is kérdéses volt, tudnak-e nyugdíjat fizetni. Hát nem! Ha eltekintünk attól, amit a Bajnai-kormány állít magáról, és nem az átadás-átvételi jegyzőkönyvre, hanem csupán a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hagyatkozunk, akkor kiderül, hogy a 2010. július elején készült felmérés szerint egyáltalán nem volt fenyegető a helyzet. ,,Jelenlegi számításaink szerint, intézkedések nélkül az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2010. évi pénzforgalmi hiánya 1144,7 milliárd forintot érne el, ez a GDP 4,3 százalékát jelenti" - összegzi egy kormányzati dokumentum (Tárgyalási anyag az IMF-EU-tárgyalásokhoz, 2010. július 6-19.), amelyet azóta eltüntettek a kormányzati honlapról.

A 2010-es költségvetés eredeti deficit-előirányzata 870 milliárd forint volt, a nemzetgazdasági tárca által 2010 júliusában várt hiány, az 1144,7 milliárd ennél nagyjából a GDP 1 százalékával több, a különbség nem lényegtelen, ám nem is vészes. A helyzetet, Lázár állításával szemben, nem az örökség tette kritikussá, hanem az, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter 2010. júniusi nevezetes nyilatkozata Magyarország állítólagos csőd közeli helyzetéről brutális forintgyengülést okozott, az Orbán-kormány a GDP 0,3 százalékára tehető különbség miatt összeveszett az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, és az őszi önkormányzati választások előtt végrehajtott adócsökkentésekkel lazított a költségvetésen. Ezzel rossz startot vett, és újabb bizalomromboló döntéseivel kiérdemelte a 2011. őszi-2012. tavaszi leminősítéseket, az állampapírok bóvliba vágását.

S bár akkor valamennyi kormánypárti képviselő azt szajkózta, hogy a leminősítések után felminősítések jönnek, erre több mint négy évet kellett várni. A kudarcot persze az elődök nyakába varrták, és utólag egyvégtében azt ismételgetik, ha nem lépnek közbe, 2010-ben 7 százalék lett volna a hiány. Holott ezt saját elemzésük is cáfolja. Ám a jelek szerint minél többször mondják, annál inkább meg vannak győződve saját igazukról.

Ennél pedig már csak az nagyobb gond, ha nemcsak elhiszik azt, amit állítanak, hanem arra is építik a gazdaságpolitikát. Ilyesmi történt most is, amikor csak az első negyedévi adatok láttán esett le a tantusz, hogy az uniós támogatások folyósításában beállt szünet miatt visszaesett a gazdasági növekedés üteme.


http://hvg.hu/gazdasag/20160530_Ismetlodo_sikerhazugsagok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: minisztertársára, meghamisításában, nyugdíjkasszából, forintgyengülést, sikerhazugsagok, bizonyítékaként, nyugdíjpénztári, leminősítéseket, adósságadatokat, százalékpontban, nemzetgazdasági, államadóssággal, számszerűsített, százalékpontnyi, visszakunyerált, államosításának, tárgyalásokhoz, folyósításában, következetesen, miniszterelnök, következetesek, felminősítések, kozmetikázásra, államháztartás, önkormányzatok, következmények, bizalomromboló, költségvetésen, infrastruktúra, államadósságot, konferenciáján, feltételezhető, büszkélkedett, tetszőlegesen, visszamenőleg, mindazonáltal, fidesz amikor, mszp átadta, fidesz kormányzása, nyugdíjkasszából kivettek, utolsók között, 32700 milliárd, kormány tagjai, legutóbbi kormányinfón, biztonság kedvéért, leírt teljesítmény, gond vele, magyar állam, hazai össztermékhez, úgynevezett maastrichti, mutató 2009, előzetes adatok, Utánanéztünk Lázár János, Farkas Zoltán, Lázár János, Varga Mihály, Fülöp Máté, Ráadásul Varga Mihály, Szépítette Lázár, Matolcsy György, Nemzetgazdasági Minisztérium, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Európai Bizottsággal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 15:52 Két különböző forrásból származik a marsi víz
03.31. 15:43 Koronavírus - Ab: veszélyhelyzetben nagyobb felelősség hárul az alkotmánybí...
03.31. 15:42 Koronavírus - Szerdától leáll a Budavári Sikló
03.31. 15:32 Elérhetővé vált az OSZK webarchívuma
03.31. 15:23 A Bukaresti Nemzeti Színház nyáron pótolná az elmaradó előadásokat
03.31. 15:22 Koronavírus - Állampolgári jogokat kapnak a migránsok és menedékkérők Portu...
03.31. 15:22 Kovács Zoltán: a rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerző...
03.31. 15:12 Koronavírus - Generációkutató: a 70 év felettiek szerint a félelemmel teli ...
03.31. 15:02 Koronavírus - ÉVOSZ: az építőipari cégeknek is szükségük van támogatásra a ...
03.31. 14:53 Koronavírus - Uniós szóvivő: az Európai Bizottság megvizsgálja a koronavíru...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Árvai Feri atya megszívlelendő...  Férfiak  Kutyus sállal  Mai harmónia kártyám  Margaretta csokor  Betty Boop  Bűnbánó zsoltárok  Isten szabadítása  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  50 éve szabadult  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazakra világosság fénylik...  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Olga szelet  Nyári emlék  Giovanni Bocaccio  Szentmise a Szent István-bazil...  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Kis GIF képek  Gondolat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Bűnbánó zsoltárok  Bordó rózsa  Facebookon kaptam  447-re nőtt a beazonosított ko...  Nyári emlék  Betty Boop  Beszéltem Istennel  Facebookon kaptam  Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyári emlék  Facebookon kaptam  Mi ketten  Pio atyától szentíráshoz hason...  Orchidea  Nyári emlék  A falak . . .  Nagyböjt 5. vasárnapja -fekete...  Png kislány  Békebeli ropogós kifli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az igazakra világosság fénylik...  Gondolatok  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Ne hagyj el Istenem . . .  Png rózsa  Facebookon kaptam  Imádság  Imádság  - , megtaníthatjuk arra  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kívánom, hogy mindig legyenek ...  Reggeli ima  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány virág koszorúval  Beszéltem Istennel  Óra átállítás  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Igazság  Kutyus sállal  Facebookon kaptam Mírjam bar...  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS...  Ha magányos vagy  Betty Boop  Facebookon kaptam  Mindig tudd!  Facebookon kaptam  Pethes Mária : Benedictio  Png rózsa  Homályba hullnak a vágyak  Kis GIF képek  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Igazság  Facebookon kaptam  Cica virág koszorúval  Gondolatok  Dr. Shiva Ayyadurai: Az igazsá...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Mai harmónia kártyám  Png rózsa  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  - , megtaníthatjuk arra  Szabadság  Szörnyű titok  Szörnyű titok  Gondolat  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS... 
Bejegyzés Címkék
fidesz amikor, mszp átadta, fidesz kormányzása, nyugdíjkasszából kivettek, utolsók között, 32700 milliárd, kormány tagjai, legutóbbi kormányinfón, biztonság kedvéért, leírt teljesítmény, gond vele, magyar állam, hazai össztermékhez, úgynevezett maastrichti, mutató 2009, előzetes adatok, későbbi korrekció, saját nevében, adatok dzsungelében, tette különösen, magyarázat kézenfekvő, magyar miniszterelnök, jelek szerint, mérési pontokban, baráti cégekből, kincstári egységes, államháztartás deficitjére, kormány hatodik, számmisztikai műveleteknek, államadóssággal való, elmúlt években, magyar számsorokra, hazai össztermék, korrekciót több, kormányzati hazudozás, számokat kizárólag, múlt meghamisításában, átadás-átvételi jegyzőkönyvre, államháztartás &#8211, kormányzati dokumentum, kormányzati honlapról, 2010-es költségvetés, nemzetgazdasági tárca, örökség tette, őszi önkormányzati, állampapírok bóvliba, leminősítések után, kudarcot persze, elődök nyakába, nagyobb gond, első negyedévi, uniós támogatások, gazdasági növekedés, minisztertársára, meghamisításában, nyugdíjkasszából, forintgyengülést, sikerhazugsagok, bizonyítékaként, nyugdíjpénztári, leminősítéseket, adósságadatokat, százalékpontban, nemzetgazdasági, államadóssággal, számszerűsített, százalékpontnyi, visszakunyerált, államosításának, tárgyalásokhoz, folyósításában, következetesen, miniszterelnök, következetesek, felminősítések, kozmetikázásra, államháztartás, önkormányzatok, következmények, bizalomromboló, költségvetésen, infrastruktúra, államadósságot, konferenciáján, feltételezhető, büszkélkedett, tetszőlegesen, visszamenőleg, mindazonáltal, leminősítések, jegyzőkönyvre, önkormányzati, kormányülésen, kozmetikáznak, utánaszámolni, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1257
  • e Hét: 4421
  • e Hónap: 49472
  • e Év: 230363
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.