Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezeket a falábúakat kár életben tartani
  2016-06-01 18:43:18, szerda
 
   
  Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit


Beke Károly
2016. június 1. 13:15Összesen mintegy 17 milliárd forintból gazdálkodott a magyar labdarúgó NB1 tizenkét csapata, legalábbis ez derül ki a kedd estig beadott céges beszámolókból. A piaci alapú működéstől továbbra is nagyon messze vannak a klubok, szinte mindenhol a tulajdonosoknak kell kipótolniuk a büdzsét valamilyen formában. Érdekesség, hogy a szezon végén kiesett Puskás Akadémia a számok alapján simán a középmezőnyben kellene, hogy végezzen, ráadásul egyedüliként tudott érezhető nyereséget felmutatni. A Ferencváros egyértelműen kiemelkedik a magyar mezőnyből a költségvetését illetően is, de a hőn áhított BL-hez lehet, hogy ez is kevés lesz.


Egymilliárdos lyuk a büdzsékben

Szokás szerint május végéig kellett benyújtani a cégeknek a 2015-ös éves beszámolójukat, ennek apropóján megint sora vettük a magyar futballklubok gazdálkodását. Először néhány általános megjegyzéssel kezdenénk a cikket, majd konkrét példákon keresztül igyekszünk bemutatni a magyar foci működését. A klubok főbb adatait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit

Becsléseink szerint a tizenkét klub 17,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhatott tavaly, ennél nagyjából egymilliárd forinttal kevesebb, 16,3 milliárd volt a bevételük. Ennek ellenére a mérleg szerinti eredményben 2 milliárdos mínusz látszott összesen, aminek oka, hogy voltak egyéb tételek, jellemzően a pénzügyi műveletek eredményei. A bajnok és kupagyőztes Ferencváros gazdasági tekintetben is kiemelkedett a mezőnyből, számításaink szerint a klub mintegy 4 milliárd forintból gazdálkodhatott. Mögötte a Videoton áll 3,4 milliárddal, meglepetésre a DVSC-t ebben a tekintetben még az Újpest is megelőzi.

A kiadások legnagyobb részét szinte mindenhol a személyi jellegű ráfordítások vitték el, a 17,3 milliárdos költségvetés kétharmadát ez emésztette fel. Emellett eltörpült az anyagjellegű ráfordítások 4,4 milliárdos tétele és az egyéb kiadások 1,4 milliárdja.

Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit

És most jöjjenek a konkrét példák, hiszen az eddigiekből még nem látszik egyértelműen az állami pénzek súlya a magyar fociban:

Ferencváros: jól jött az új stadion

Az élen nincs változás, továbbra is a bajnok és kupagyőztes Ferencváros gazdálkodik a legnagyobb összegből, számításaink szerint a 2014-es 3,846 milliárd forint után tavaly 3,777 milliárdot költött a klub, vagyis minimálisan csökkent a költségvetése.

Az FTC Labdarúgó Zrt. bevételeit vizsgálva az látszik, hogy az árbevétel 22%-kal 2,2 milliárdra emelkedett, az egyéb bevételek viszont 16%-kal 1,9 milliárdra estek vissza a 2014-es szinthez képest. Az éves beszámoló kiegészítő melléklete szerint az árbevétel az alábbiak szerint oszlott meg:

Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit

Az ábra alapján a legérdekesebb, hogy a jegybevétel gyakorlatilag nullára esett vissza, mindössze négymillió forintot tett ki, ezt azonban bőven kompenzálta a szponzoroktól érkező bevételek növekedése. Az átalakulás oka, hogy a Groupama Aréna átadásával az FTC gazdálkodása is új alapokra került. A klub ugyanis vélhetően olyan szerződést kötött a stadiont üzemeltetővel, melynek értelmében évente egy fix összeget kap, cserében a stadion minden bevétele a céget illeti. A fix összeg vélhetően a szponzori bevételek között került elszámolásra, a jegybevétel viszont a Lagardere kasszájába folyt be. Érdemes még megemlíteni, hogy az FTC szponzorai között vannak állami cégek, hiszen a Főgáz és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) is. Közülük a Főgáz egyelőre titkolózik, így nem tudni, mennyit fizetnek szponzorként, az FCSM viszont már korábban nyilvánosságra hozta szerződéseit, melyek alapján 2015-ben 250 millió forintot fizetett az FTC-nek. A fentiek mellett jótékony hatással volt a Fradi bevételeire az is, hogy a Telekom visszatért főszponzorként, a távközlési cégnek szintén erős kapcsolatai vannak a politikával.

A Fradi-stadiont üzemeltető Lagardere Sports Hungary Kft. éves beszámolója szerint a cég árbevétele a 2014-es 1,1 milliárd forintról 3 milliárdra emelkedett, ebből viszont több mint 2 milliárdot ki is fizettek szolgáltatások ellenértékeként. A társaság végül 113,7 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el az előző évi 15,6 millió után.


A Fradi egyéb bevételeit is érdemes alaposabban megvizsgálni, hiszen az 1,9 milliárdos tétel kiugróan magas, a vizsgált klubok egyikénél sem lépi át az egymilliárd forintot. A kiegészítő melléklet szerint a tételből 486,8 millió forint tulajdonosi támogatás volt, 557 millió forint szakszövetségi támogatás, 351,3 millió forint tao sportfejlesztési támogatás és 485,4 millió forint egyéb tétel. A 2014-hez képest tapasztalt több mint 350 milliós csökkenés az egyéb bevételekben a tulajdonosi támogatásnak volt köszönhető, akkor ugyanis még 1,1 milliárdot kapott az anyaegyesülettől.

Jórészt az egyéb bevételek fent részletezett visszaesése miatt az FTC Labdarúgó Zrt. mérleg szerinti eredménye a 2014-es 45,3 millió forintos nyereséggel szemben 2015-ben 196,3 milliós veszteséget mutatott. Mindezek mellett a társaság rövid lejáratú kötelezettségei 1,2 milliárd forintról 1,1 milliárdra estek vissza, emellett volt 172,9 milliós hosszú lejáratú kötelezettség, ami beruházási és fejlesztési hitel.


Videoton: továbbra is masszív veszteség

A Videoton focicsapatát működtető Fehérvár FC Kft. árbevétele bő 2 milliárd forint volt a beszámoló szerint, ehhez jött még 267,8 millió forintnyi egyéb bevétel. Az árbevétel egyébként a Fradihoz hasonló arányban, 21,7 százalékkal emelkedett 2014-hez képest, de az egyéb bevételek is majdnem megduplázódtak. Számításaink szerint a székesfehérvári fociklub így összesen 3,4 milliárd forintból gazdálkodhatott a 2014-es 2,9 milliárd után.

Az árbevétel megoszlása az alábbiak szerint alakult a Fehérvár FC Kft. esetében:

Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit

Jól látszik, hogy a szponzori bevételek visszaestek ugyan 2014-hez képest, a közvetítési jogok viszont két és félszeresükre emelkedtek, amiben az játszhatott szerepet, hogy 2015-ben még a Videoton ünnepelhetett bajnoki címet. Emellett az egyéb bevételek 400 milliós tétele is hozzájárult ahhoz, hogy összességében több legyen a társaság árbevétele. Érdemes a Videoton esetében is kiemelni néhány állami vagy politikához közeli szponzort, akik jelentősen hozzájárulhattak a bevételhez: Mol, Market Építő, Strabag, a székesfehérvári önkormányzat. Azt nem tudni, hogy ők pontosan mennyit adtak fejenként az 1 milliárdos szponzori bevételbe, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy nagyrészt ezek a cégek és az önkormányzat pénzelték a klubot.

A fentiek mellett a Fehérvár FC Kft. mérleg szerinti eredménye a 2014-es 1,4 milliárdos veszteség után 1,2 milliárdos mínuszt mutatott, vagyis ismét a tulajdonosoknak kellett mélyen a zsebükbe nyúlni, hogy kipótolják a működésből eredő veszteséget. Nem véletlen, hogy a saját tőkét is 1,37 milliárddal ki kellett pótolni 2015-ben. Emellett 609,8 millió forintnyi kötelezettsége is volt a társaságnak az egy évvel ezelőtti 271,6 millió után.


Tényleg fogy a pénz a Lokinál

Az utóbbi hónapokban futballberkekben többször lehetett arról hallani, hogy nincs minden rendben a DVSC gazdálkodásával, vagy legalábbis jelentősen meg kell húznia a nadrágszíjat Szima Gábor klubjának. Ezt támasztja most alá a DVSC Futball Zrt. éves beszámolója is, hiszen becsléseink szerint tavaly 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatott a csapat, miközben 2014-ben még 1,9 milliárd volt ugyanez az összeg, vagyis nagyjából a harmadával kevesebbet költhettek el.

Csak az állami milliárdok tartják életben a magyar focit

Pedig a debreceni csapat árbevétele még emelkedett is 685,4 millióról 981,1 millióra, de ezzel párhuzamosan az egyéb bevételek összege 95,5 millió forintra zuhant a 2014-es 913,2 millióról. Ráadásul az alábbi ábra jól mutatja, hogy az árbevétel ugrása is egyszeri tételeknek volt köszönhető, hiszen a nemzetközi kupaszereplésért az UEFA-tól 214,3 millió forintot kapott a DVSC, míg a vagyoni értékű jogok hasznosítása 364 milliót tett hozzá a bevételhez. Utóbbi tétel valószínűleg az új nagyerdei stadion hasznosításához kötődik, mivel a Loki más modellt választott, mint a Ferencváros, hiszen maga intézi a stadion hasznosítását. Ez azonban 2014-ben még nem jelentett bevételt, mivel 2015-re esett az aréna átadása.

A fenti feltételek mellett 110,1 millió forintos mérleg szerinti veszteségről számolt be a DVSC Labdarúgó Zrt. az egy évvel korábbi 390,6 milliós mínuszt követően. Jó hír viszont, hogy tartozása egyáltalán nem volt a DVSC-nek az év végén.


Puskás Akadémia: komoly teljesítmény volt így kiesni

Kiesett a szezon végén az NB1-ből a felcsúti Puskás Akadémia, melyről eddig is tudtuk, hogy a politika egyik kegyeltje, amit a 2015-ös gazdálkodási adatok is alátámasztanak. Számításaink szerint a csapat 1,135 milliárd forintból gazdálkodott, ami elvileg a középmezőnynek felelne meg az első osztályban. A még éppen bent maradó Vasas például majdnem a fele annyival gazdálkodott, mint a Puskás, de a Paks, az MTK és a Haladás is kevesebb pénzt költhetett el, pedig jóval előkelőbb helyen végeztek.

A Puskás Akadémia árbevétele 1,44 milliárd forint volt, ami több mint duplája volt a 2014-esnek, miközben az egyéb bevétel alig változott. A többi általunk politika-közelinek minősített klubhoz hasonlóan a Puskás esetében is álljon itt egy rövid felsorolás a főszponzorok egy részéről: Mészáros & Mészáros Kft., Strabag, Duna Aszfalt.

Amellett, hogy ekkora költségvetés mellett ki tudtak esni, még valamiben egyedülálló volt a Puskás Akadémia, hiszen az összes NB1-es klub közül csak a felcsútiak tudtak érdemi nyereséget elérni. A mérleg szerinti eredmény 259 milliós forintos nyereséget mutatott, miközben rajtuk kívül csak a Honvéd, a Vasas és a Haladás tudott jelképes pluszt felmutatni a gazdálkodásban.


Újpest: újabb fájdalmas év a belga tulajdonosnak

Még egy csapatról érdemes külön megemlékezni: az Újpest FC amellett, hogy az ország egyik legnépszerűbb csapata, nem kapcsolódik szorosan a politikához. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a gazdálkodásukat és összehasonlítani a fent említett csapatokkal.

Az Újpest 1885 Futball Kft. számításaink szerint 1,7 milliárd forintból gazdálkodott 2015-ben, ami elvileg a harmadik legnagyobb büdzsét jelentette a Fradi és a Videoton után. Mindezt úgy, hogy a társaságnak 565,4 milliós árbevétele és 688,7 milliós egyéb bevétele volt, aminek eredményeként a mérleg szerinti eredmény 619,4 milliós mínuszt mutatott. Nem véletlen, hogy a sorozatos veszteségek miatt 1,3 milliárd forintot be kellett tolni a tulajdonosoknak tőketartalékba. Ez nagyrészt a 2014-es 1,1 milliárdos mérleg szerinti veszteség fedezésére szolgálhatott.

Az árbevételként elszámolt összeg egyébként az Újpest esetében is megduplázódott 2014-hez képest, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy 268,4 millió forintot elszámoltak vagyoni értékű jogok hasznosítása címén.

Összességében a magyar futballklubok gazdálkodásán az látszik, hogy továbbra is a politika mozgatja a szálakat, az NB1-ben egyre kevesebb az olyan klub, mely valamilyen módon nem kapcsolódik a politikához. A csapatok pénzelése ugyanakkor jellemzően nem direktben, hanem állami szponzorokon keresztül történik, emellett az élcsapatok sokat profitálnak a társasági adó felajánlásokból is, ami közvetve szintén költségvetési forrás, hiszen azzal, hogy a futballkluboknak ajánlják fel a cégek ezt az összeget, az állami büdzséből hiányzik. A 2015-ös év pénzügyi adatai alapján a Ferencváros nem csak a pályán nőtt a mezőny fölé, hanem a gazdálkodásban is a többiek fölé nőtt. Ugyanakkor a csapat 12 millió euró körüli költségvetése magyar szinten ugyan magas, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is szerény, hiszen még a régióban is vannak ennél gazdagabb klubok, Nyugat-Európa pedig teljesen más dimenzió.


http://www.portfolio.hu/vallalatok/csak_az_allami_milliardok_tartjak_eletben_a_ma gyar_focit.232654.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign= hirlevel_hirfutar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hozzájárulhattak, sportfejlesztési, összehasonlítani, futballkluboknak, anyaegyesülettől, futballberkekben, kupaszereplésért, ellenértékeként, tulajdonosoknak, gazdálkodásukat, gazdálkodhatott, költségvetésből, kötelezettségei, hasznosításához, székesfehérvári, felajánlásokból, gazdálkodásával, középmezőnynek, szolgáltatások, főszponzorként, beszámolójukat, gazdálkodásban, szakszövetségi, költségvetését, nyilvánosságra, megduplázódott, alátámasztanak, tőketartalékba, megduplázódtak, kötelezettsége, középmezőnyben, gazdálkodásán, ünnepelhetett, összességében, költségvetése, hasznosítását, állami milliárdok, magyar focit, magyar labdarúgó, kedd estig, piaci alapú, tulajdonosoknak kell, büdzsét valamilyen, szezon végén, számok alapján, középmezőnyben kellene, magyar mezőnyből, költségvetését illetően, 2015-ös éves, magyar futballklubok, magyar foci, klubok főbb, Beke Károly, Puskás Akadémia, Labdarúgó Zrt, Groupama Aréna, Fővárosi Csatornázási Művek, Lagardere Sports Hungary Kft, Fehérvár FC Kft, Market Építő, Szima Gábor, DVSC Futball Zrt, DVSC Labdarúgó Zrt, Mészáros Kft, Duna Aszfalt, Újpest FC, Futball Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Hőmérséklet változás  Png mókus  Rád gondolok  Hízelgés  Naplemente  Hízelgés  ... - de a szíved, olykor...  Nem nem  Keresztút - A Golgotán áll a k...  Nem nem  Tejszínes  Szent János-sziget......  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törékeny kis virágok . . .  Pillangó  Tavasz várás hóvirággal  Bagoly fürdés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  XXIII. Hét, 3. Keresztség: A k...  Png csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Png virág  Hízelgés  Angyalok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Maroka barát...  Ismerkedés  Évközi 6. vasárnap. 02.16 Csík...  Facebookon kaptam  Rózsák  Posertube  Rágcsáló  Hagyj már békén  2020. február 15. – Szom...  Epres  Posertube  Naplemente  Liliom  Piros, pöttyös  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A nő  A szabadság lényege -  Norvégia.....  Facebookon kaptam  Rád gondolok  Png kisfiú  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Cicás kávé  Facebookon kaptam  Autómosás  Kellemes teázást  Égjen a tűz  Reggel, mielőtt kinyitjuk a sz...  Facebookon kaptam Krisztina...  Égjen a tűz  Png csokor  Évközi 6. vasárnap 02.16  Neked szól  Naplemente  Mi magunk próbáljunk megváltoz...  Mentsük meg együtt a Gazdagrét...  Gyerekek szerint a Facebook..  Kellemes teázást  MONTE CASSINO, Szent Benedek ő...  Keresztút - A Golgotán áll a k...  Ismeretlen szentek  Vannak, akiket a Valentin nap ...  Tündéri kép !  Facebookon kaptam  Mentsük meg együtt a Gazdagrét...  Esik  Kutyus  Ékszerek  Hízelgés  Epres  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Bemelegítés  Facebookon kaptam  Rózsák  Te magad vagy a boldogság  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ne menj még kedves  Bemelegítés  Png virág  Facebookon kaptam  Tavasz várás hóvirággal  Banános  Welcome  Esőben  Hőmérséklet változás  Hóesés  Autómosás  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
állami milliárdok, magyar focit, magyar labdarúgó, kedd estig, piaci alapú, tulajdonosoknak kell, büdzsét valamilyen, szezon végén, számok alapján, középmezőnyben kellene, magyar mezőnyből, költségvetését illetően, 2015-ös éves, magyar futballklubok, magyar foci, klubok főbb, alábbi táblázatban, tizenkét klub, mérleg szerinti, pénzügyi műveletek, klub mintegy, kiadások legnagyobb, személyi jellegű, anyagjellegű ráfordítások, egyéb kiadások, konkrét példák, állami pénzek, magyar fociban, élen nincs, legnagyobb összegből, árbevétel 22%-kal, egyéb bevételek, 2014-es szinthez, éves beszámoló, alábbiak szerint, ábra alapján, jegybevétel gyakorlatilag, szponzoroktól érkező, klub ugyanis, stadiont üzemeltetővel, stadion minden, céget illeti, szponzori bevételek, jegybevétel viszont, fentiek mellett, távközlési cégnek, társaság végül, vizsgált klubok, egymilliárd forintot, kiegészítő melléklet, 2014-hez képest, egyéb bevételekben, tulajdonosi támogatásnak, társaság rövid, beszámoló szerint, árbevétel egyébként, székesfehérvári fociklub, árbevétel megoszlása, közvetítési jogok, játszhatott szerepet, társaság árbevétele, székesfehérvári önkormányzat, önkormányzat pénzelték, tulajdonosoknak kellett, zsebükbe nyúlni, működésből eredő, saját tőkét, utóbbi hónapokban, nadrágszíjat Szima, harmadával kevesebbet, debreceni csapat, alábbi ábra, árbevétel ugrása, nemzetközi kupaszereplésért, vagyoni értékű, stadion hasznosítását, aréna átadása, fenti feltételek, felcsúti Puskás, politika egyik, 2015-ös gazdálkodási, középmezőnynek felelne, első osztályban, fele annyival, egyéb bevétel, többi általunk, rövid felsorolás, összes NB1-es, felcsútiak tudtak, belga tulajdonosnak, csapatról érdemes, ország egyik, fent említett, harmadik legnagyobb, sorozatos veszteségek, tulajdonosoknak tőketartalékba, árbevételként elszámolt, politika mozgatja, olyan klub, csapatok pénzelése, élcsapatok sokat, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2390
  • e Hét: 3551
  • e Hónap: 42644
  • e Év: 144998
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.