Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nincs Cím
  2016-07-20 16:09:15, szerda
 
   
  A MIGRÁNCSOK ÉS A FRANCOK

A franciák nagyon sokat tettek és tesznek azért ami most velük történik és itt alább Trianon még ki is maradt.

ÍME:
Amikor Guinea miniszterelnöke 1958-ban úgy döntött, országa független lesz és kiválik a francia gyarmatbirodalomból, a párizsi elit annyira dühös lett, hogy elpusztíttatott mindent, amiről úgy vélte a francia gyarmatosításnak köszönhetően jöhetett létre az afrikai országban.

Háromezer francia hagyta el Guineát, és amit nem tudtak magukkal vinni, azt a földdel tették egyenlővé. Lerombolták az iskolákat, az óvodákat, a közigazgatási épületeket, tönkretették az autókat, a mezőgazdasági gépeket, a könyveket, az orvosságokat, a kutatási intézet eszközeit, megölték a háziállatokat és az áruházak ételeit felégették, vagy megmérgezték.

Ezzel minden gyarmat számára világossá vált, hogy a franciák elutasítása súlyos következményekkel járhat. Nem is mert senki Sékou Touré nyomába lépni. Egyedül a guineai miniszterelnök volt elég bátor, hogy véghezvigye, amit jelmondatában is hangoztatott “inkább választjuk a szabadságot szegénységben, mint a jólétet szolgaságban."

pizap.com14685729815832

Sylvanus Olympionak, a Togói Köztársaság első elnökének sikerült egy középutas megoldást találnia. Nem írta alá a gyarmatosítás folytatásáról szóló de Gaulle-paktumot, de minden évben törlesztett Franciaországnak a gyarmatosításból származó előnyei miatt. Ez volt az egyetlen módja, hogy a franciák ne rombolják le az országot, mielőtt távoznak Togóból. Az ún. “gyarmati adó" mértéke hatalmas volt, 1963-ban az ország költségvetésének 40 százalékát tette ki. Az állam pénzügyi helyzete rendkívül instabillá vált, ezért Olympio úgy döntött, az afrikai valutaközösségi frank (FCFA) helyett az ország saját pénznemét fogja használni. 1963. január 13-án, három nappal azután, hogy az új pénzek nyomtatását megkezdték, Olympiot meggyilkolták. Az elnökkel állítólag Etienne Gnassingbe, egy veterán francia idegenlégiós őrmester végzett 612 dollárnyi jutalomért.

Modiba Keita, a Mali Köztársaság első elnöke is meg szeretett volna szabadulni a gyarmati valutától. 1968. november 19-én, Olympiohoz hasonlóan ő is egy ex-hadnagy áldozatává vált.

A függetlenségi törekvések viharos időszakában a franciák számos alkalommal vetették be az idegenlégiósaikat, hogy eltávolítsák pozíciójukból a kellemetlenséget okozó afrikai vezetőket.

1966 január elsején Jean-Bédel Bokassa követett el puccsot David Dackot, a Közép-Afrikai Köztársaság első elnöke ellen. Január 3-án Felső-Volta, a jelenlegi Burkina Faso elnökét, Maurice Yaméogot mozdította el a helyéről Aboubacar Sangoulé Lamizana. Benin elnökét, Hubert Magát saját testőre hallgattatta el 1972. október 26-án. Mathieu Kérékou francia katonai iskolákban tanult 1968 és1970 között.

Az elmúlt 50 évben összesen 67 puccs történt 26 afrikai országban. Ezekből 16 állam volt francia gyarmat. Ahogy a számok is tükrözik, Franciaország kétségbeesetten és igen aktívan törekedett arra, hogy megtartsa kolóniáit.

Afrika nélkül nem megy

2008 márciusában a volt francia elnök, Jacques Chirac elismerte: “Afrika nélkül Franciaország a harmadik (világ) hatalom helyére csúszna a rangsorban." De Chirac elődje, François Mitterand is megjövendölte már 1957-ben: “Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században."

Jelenleg 14 afrikai országot kötelez a gyarmati szerződésük arra, hogy devizatartalékuk 85 százalékát a francia központi bankba, és ezzel a francia pénzügyminiszter ellenőrzése alá helyezzék. 2014-es adatok szerint Togónak és még 13 másik afrikai államnak kell gyarmati adót fizetnie Franciaország számára. Az ellenálló vezetőket vagy meggyilkolták, vagy eltávolították a pozíciójukból. Akik engedelmeskedtek, most a franciák pazar életmódját támogatják, mialatt a saját népük mélyszegénységtől szenved.

Az afrikai vezetőket gyakran vádolják korrupcióval és azzal, hogy a nyugati hatalmak érdekei szerint cselekednek, de jó okuk van az ilyen hozzáállásra. A saját embereikkel foglalkoznának, ha nem zaklatnák, és nem terrorizálnák őket folyton a gyarmatosító országok.

Gyarmati Paktum

Franciaország csak papíron ismerte el gyarmatai függetlenségét. “Együttműködési megállapodást" íratott alá velük, melyben részletezte kapcsolatuk természetét, biztosította a frank, és a francia oktatási rendszer pozícióját az országokban, és meghatározta a katonai és a kereskedelmi preferenciáikat. Ez az 1950-es évek óta érvényben lévő gyarmati paktum 11 főbb összetevőből áll.

1.Gyarmati adó fizetése Franciaország számára

Az újdonsült “független" államoknak fizetniük kell a francia infrastruktúráért, melyhez a gyarmatosítás ideje alatt juthattak hozzá.

2.A nemzeti tartalékok elkobzása

Az afrikai országok csakis a francia központi bankba helyezhetik letétbe monetáris tartalékaikat. Franciaország már 14 állam nemzeti tartalékával gazdálkodik 1961 óta. Kezeli Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Szenegál, Togo, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó-Brazzaville, Egyenlítői-Guinea és Gabon pénzét.

Évről évre mintegy 500 milliárd dollár gazdagítja ily módon a francia kincstárat. Az afrikai országok évente a pénzük 15 százalékához férhetnek hozzá. Ezen felül jogosultak kölcsön felvételére a kereskedelmi átlagkamatlábon alapuló kamattal. A kölcsön maximális értéke azonban nem lehet magasabb, mint az előző évi állami bevételük 20 százaléka. Ha az ország ennél több kölcsönt szeretne felvenni - a saját pénzéből - Franciaország megvétózhatja.

“Őszintén el kellene ismernünk, hogy a bankjainkban lévő pénz nagy része pontosan az afrikai kontinens kizsákmányolásából származik"- nyilatkozta nemrég Jacques Chirac, volt francia államfő.

3.Elővásárlási jog bármilyen nyersanyagra vagy természeti erőforrásra

Bármilyen új erőforrásra lelnek a volt gyarmatok területén, Franciaországnak jogában áll azt elsőként felvásárolni. Az országok csak akkor kereshetnek más vevőt, ha a franciák rábólintottak.

4.A francia érdekek és vállalatok preferálása a közbeszerzéseknél

A kormányzati megbízások esetében francia cégeket kell előnyben részesíteni, nem számít, ha más jobb ár-érték aránnyal szolgálna. Ebből kifolyólag a legtöbb ex-gyarmat gazdasági létesítményei francia emigránsok kezében vannak. Elefántcsontparton például francia vállalatok tulajdonában van az összes közmű - a víz, az elektromosság, a telefon, a közlekedés, a kikötők és a nagyobb bankok is. Ugyanígy a kereskedelemben, az építőiparban és a mezőgazdaságban is. Végül az afrikaiak majd odáig jutnak, hogy az európaiak tulajdonában lévő kontinensen fognak élni.

5.Kizárólagosság a katonai felszerelésre és a katonatisztek képzésére

A gyarmati paktumhoz kapcsolódó védelmi megállapodások értelmében a Franciaországba küldött magas rangú katonai tisztviselők ösztöndíjakban és támogatásokban részesülhetnek a képzéseik során.

A helyzet igazából az, hogy a franciák több ezer árulót képeznek az intézményeikben, akik szükség esetén bevethetők, ha puccsot kellene végrehajtani az afrikai országokban.

6.Csapatok vezényléséhez és katonai közbeavatkozáshoz való jog

A védelmi megállapodások lehetővé teszik, hogy Franciaország katonailag fellépjen az ex-gyarmatai ellen, és francia vezetésű csapatait állomásoztassa az országok katonai bázisain.

Amikor Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart elnöke véget szeretett volna vetni a francia kizsákmányolásnak, puccs áldozatává vált. Gbagbo elmozdítása során Franciaország tankokat, harci helikoptereket és a különleges erőket is bevetette, akik a civileket sem kímélték. A francia hadsereg 2006-ban 56 fegyvertelen civilt mészárolt le és további 1200-at megsebesített. Mindezek tetejében a francia üzleti közösség a műveletek alatt elszenvedett veszteségekért kártérítésre kötelezte az új kormányt.

7.A hivatalos nyelv a francia és az oktatás is francia nyelven kell, hogy folyjon

A francia külügyminiszter felügyelete alatt álló “Frankofónia" nevű szervezet számos kapcsolódó létesítményéve együtt azért jött létre, hogy terjessze a francia nyelvet és a kultúrát az afrikai ex-gyarmatoknál is.

8.A gyarmati valuta, az FCFA kötelező használata

A valutaközösségi franknak köszönhetően Franciaország könnyedén megcsapolhatja az afrikai országok kasszáit. Már az Európai Unió is elítélte ezt a rendszert, de a franciák nem hajlandóak megszabadulni gyarmati rendszerüktől, mely 500 milliárd dollárral gazdagítja a kincstárukat.

9.Az éves egyenleg megküldése Franciaországnak

Az afrikai országok a jelentés elküldése nélkül nem juthatnak hozzá a pénzükhöz.

10.Katonai szövetségesek korlátozása

Az afrikai országok közül kevés rendelkezik regionális katonai szövetségessel, egyedül a volt gyarmatosítójukkal működnek együtt. Ex-gyarmatai számára Franciaország meg is tiltja, hogy mással lépjenek szövetségre.

11.Kötelező Franciaországgal szövetkezni háború vagy válság idején

A második világháború során kb. egymillió afrikai katona harcolt a nácizmus és a fasizmus ellen, úgy, hogy sokszor nem kérték a beleegyezésüket sem. Franciaország tudja, hogy az afrikai katonai erők igen hasznosak lehetnek, hiszen a franciák 1940-ben mindössze 6 hétig tudták magukat tartani a németekkel szemben.

2013-12-05T133529Z_485142140_GM1E9C51NPO01_RTRMADP_3_CENTRALAFRICA-CRISIS

A mai napig tart

Van valami hátborzongató Afrika és Franciaország viszonyában. Először is, hogy Franciaország súlyosan függ az Afrika kizsákmányolásától, már a rabszolgaság kora óta. Továbbá ijesztő, hogy a francia elitben nincs annyi a kreativitás, hogy túllépjen a régi időkön és a hagyományokon. Végül pedig, Franciaország két, olyan a múltban ragadt, paranoiákkal küzdő intézménnyel rendelkezik, melyek apokalipszist sejtenek a változások mögött és ideológia szempontból nem jutottak tovább a 19. századi romanticizmusnál. Ennél fogva a Francia Pénzügyi és Költségvetési, valamint a Külügyminisztérium nem csak Afrikára, de magukra a franciákra is fenyegetést jelent.

Afrikának is lépnie kell azonban, ha fel szeretné szabadítani magát. Érthetetlen például, hogy hogyan bírja 450 francia katonai irányítani Elefántcsontpart 20 millió fős népességét.

Forrás: 24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországnak, romanticizmusnál, gyarmatosításnak, kellemetlenséget, költségvetésének, gyarmatosításból, devizatartalékuk, elefántcsontpart, franciaországgal, pénzügyminiszter, engedelmeskedtek, kétségbeesetten, beleegyezésüket, elpusztíttatott, mezőgazdaságban, preferenciáikat, kereskedelemben, franciaországba, intézményeikben, külügyminiszter, átlagkamatlábon, valutaközösségi, miniszterelnöke, megállapodások, kizárólagosság, eltávolították, megcsapolhatja, függetlenségét, foglalkoznának, létesítményéve, állomásoztassa, szövetségessel, helikoptereket, együttműködési, támogatásokban, részesülhetnek, franciák nagyon, párizsi elit, francia gyarmatosításnak, afrikai országban, földdel tették, közigazgatási épületeket, mezőgazdasági gépeket, kutatási intézet, áruházak ételeit, franciák elutasítása, guineai miniszterelnök, szabadságot szegénységben, jólétet szolgaságban, középutas megoldást, gyarmatosítás folytatásáról, gyarmatosításból származó, Nincs Cím, MIGRÁNCSOK ÉS FRANCOK, Amikor Guinea, Sékou Touré, Sylvanus Olympionak, Togói Köztársaság, Etienne Gnassingbe, Modiba Keita, Mali Köztársaság, Jean-Bédel Bokassa, David Dackot, Közép-Afrikai Köztársaság, Burkina Faso, Maurice Yaméogot, Aboubacar Sangoulé Lamizana, Hubert Magát, Mathieu Kérékou, Jacques Chirac, François Mitterand, Gyarmati Paktum, Kezeli Benin, Amikor Laurent Gbagbo, Európai Unió, Kötelező Franciaországgal, Francia Pénzügyi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.06. 17:02 Karanténkommentátorokat keres az M2 Petőfi TV és az M4 Sport
04.06. 16:53 A következő napokban erősödő szárazságra hívja fel a gazdák figyelmét a met...
04.06. 16:52 Gereben Lívia májusban már a kispadra is leült volna
04.06. 16:52 Krónika 5. rész (határozathozatalok)
04.06. 16:46 Koronavírus - Szembetűnően emelkedett a panaszmentes fertőzöttek napi esets...
04.06. 16:46 Koronavírus - Louisiana államban a leggyorsabb a fertőzések és az elhaláloz...
04.06. 16:45 Krónika 4. rész (napirend előtt: koronavírus)
04.06. 16:43 Megállapodott a kormány és a főváros a színházak működési feltételeiről
04.06. 16:43 Koronavírus - Gyorshitel-programmal egészítik ki Németországban a kormány v...
04.06. 16:43 Koronavírus - DK: a kormány adjon egyszeri nyugdíjkiegészítést!
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Készüljünk a Nagyhétre!  Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Antik telefon  Károly atyával riport műsor a ...  Virágvasárnapi szentmise Debre...  Virágvasárnap Csíksomlyó 04.05  Pio atya idézetei  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Bölcselkedés É...  Facebookon kaptam  Telefonáló kutyus  Benedek Elek Virágvasárnap Vi...  Boldog csillag  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az én imám  Naplemente  Dr. Kovács Gergely gyulafehérv...  A tanárok elhiszik  Facebookon kaptam  Virágvasárnap ékes virágjai  Rendkívüli nagyböjti triduum H...  Kiborult  Mi kell nekünk fájjon?  Tépjék szét az álmaimat  Délutáni mosoly.......  Fehér csokor  Png párna  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Nagyon szeretem  Csak Isten változtathatja meg ...  Facebookon kaptam  Kutyus virágokkal  Antik telefon  Az én imám  Üzenet a postásnak.......  Petőfi Sándor - Bölcselkedés É...  Jézus pere az Írások szerint  Facebookon kaptam  Gáti Gábor videója  És egyszer vége lesz a viharna...  733 főre nőtt a beazonosított ...  A jó könyv rózsakert  Facebookon kaptam  Kis GIF képek  Csíksomlyói szentmisén - Rózsa...  Budakalász passió felolvasása ...  Budakalász passió felolvasása ...  Virágvasárnap Veszprém 04.05  Facebookon kaptam  A kereszt köré kell gyülekeznü...  Kis GIF képek  Facebookon kaptam  Bach nagyböjti zeneimája  A tanárok elhiszik  Virágvasárnap  Szóvivő.......  Mire taníthatna a járvány?  Facebookon kaptam  Keresztút 2020. április 4-én a...  Imádság  Virágvasárnapi református iste...  Istenért vagyunk itt!  Dr. Kovács Gergely gyulafehérv...  Facebookon kaptam  Osztozik velünk a szenvedésben  Éljük meg a hálát  Baba bumm  Betty Boop  Facebookon kaptam  Ferenc pápa virágvasárnapi hom...  Pio atya idézetei  Ünnepélyes Mária-köszöntő. Csí...  Facebookon kaptam  Bárányka  A jó könyv rózsakert  Facebookon kaptam  Az én imám  Fehér csokor  Isten szeretete  KarantÉnek  Pio atya idézetei  Ki fogja túlélni?  Urunk Jeruzsálembe való bevonu...  Facebookon kaptam  És egyszer vége lesz a viharna...  Ferenc pápa a szombat reggeli ...  Délutáni mosoly.......  A virágok jelképezik  Szerencse malac  A virágok jelképezik  Csak Isten változtathatja meg ...  Facebookon kaptam  Angelo Comastri bíboros: II. J...  Istenért vagyunk itt!  Rózsa csokor szívvel  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Tépjék szét az álmaimat 
Bejegyzés Címkék
franciák nagyon, párizsi elit, francia gyarmatosításnak, afrikai országban, földdel tették, közigazgatási épületeket, mezőgazdasági gépeket, kutatási intézet, áruházak ételeit, franciák elutasítása, guineai miniszterelnök, szabadságot szegénységben, jólétet szolgaságban, középutas megoldást, gyarmatosítás folytatásáról, gyarmatosításból származó, egyetlen módja, ország költségvetésének, állam pénzügyi, afrikai valutaközösségi, ország saját, elnökkel állítólag, veterán francia, gyarmati valutától, ex-hadnagy áldozatává, függetlenségi törekvések, franciák számos, kellemetlenséget okozó, jelenlegi Burkina, helyéről Aboubacar, volt francia, gyarmati szerződésük, francia központi, francia pénzügyminiszter, ellenálló vezetőket, franciák pazar, saját népük, afrikai vezetőket, nyugati hatalmak, ilyen hozzáállásra, saját embereikkel, gyarmatosító országok, francia oktatási, kereskedelmi preferenciáikat, 1950-es évek, újdonsült &#8220, francia infrastruktúráért, gyarmatosítás ideje, nemzeti tartalékok, afrikai országok, francia kincstárat, kereskedelmi átlagkamatlábon, kölcsön maximális, ország ennél, saját pénzéből, bankjainkban lévő, afrikai kontinens, volt gyarmatok, országok csak, franciák rábólintottak, francia érdekek, kormányzati megbízások, legtöbb ex-gyarmat, összes közmű, nagyobb bankok, afrikaiak majd, európaiak tulajdonában, katonai felszerelésre, katonatisztek képzésére, gyarmati paktumhoz, képzéseik során, helyzet igazából, franciák több, afrikai országokban, védelmi megállapodások, ex-gyarmatai ellen, országok katonai, francia kizsákmányolásnak, különleges erőket, francia hadsereg, francia üzleti, műveletek alatt, hivatalos nyelv, francia külügyminiszter, francia nyelvet, afrikai ex-gyarmatoknál, gyarmati valuta, valutaközösségi franknak, éves egyenleg, jelentés elküldése, második világháború, fasizmus ellen, afrikai katonai, franciák 1940-ben, németekkel szemben, rabszolgaság kora, francia elitben, régi időkön, múltban ragadt, változások mögött, franciaországnak, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1044
  • e Hét: 2831
  • e Hónap: 10063
  • e Év: 241081
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.