Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Norvég menekülttáborban dolgoztam magyarként és voltam a b
  2016-07-30 15:54:15, szombat
 
   
 
"Norvég menekülttáborban dolgoztam magyarként és voltam a biztonságért felelős személy."-Érdemes elolvasni!
2016 már 05

Egy norvég bevándorlási-központban, menekülttáborban dolgozó magyar fiatal keresett meg a napokban és mesélte el nekem tapasztalatait.... Beszélgetésünk alapján abban maradtunk, hogy érdemes lenne az általa elmondottakat egy cikkben megírni és a közvélemény elé tárni...
Hiszen a személyes és hiteles élmények segítenek megérteni azokat a folyamatokat, amik a háttérben ezen tíz-és százezrek... fejében mozgatórugóként működnek és hatással lesznek egész Európára.....
A forrás személyének védelme érdekében a nevét szándékosan nem írom bele a cikkbe, de az általa elmondottakat elejétől a végéig változtatás nélkül közlöm...(SBGBuddha-VilagHelyzete)

"Biztonságért felelős személy voltam Norvégiában egy menekülttáborban."

"Tudni kell, hogy Norvégia sokkal nyugisabb hely alapban, mint Svédország - ahonnan szinte naponta érkeznek a hírek erőszakról, lázongásról és felgyújtott táborokról.


Norvégia kicsit másként kezeli a helyzetet és ide nagyságrendekkel kevesebb menekült érkezik, mint Svédországba vagy Németországba. Itt a menekültek is jobb körülmények között élnek.

Az állam komplett szállodákat bérel ki számukra, ahol elhelyezést, napi háromszori étkezést, ingyenes orvosi ellátást kapnak.
Ezen felül mindegyikük kap egy ID-kártyát, amely 1 évig érvényes, amíg a kérelmeiket egyesével elbírálják. Az egy év alatt szabadon járhatnak -kelhetnek az országban, a szabadságukban nincsenek korlátozva, gyakorlatilag jogilag ugyanolyan elbánásban kell őket részesíteni, mint bármely norvég állampolgárt.
Amennyiben a menekült-kérelmük sikeres elbírálás alá esik, úgy az állam lakhatást (sokszor új építésű ház), ingyenes képzést (nyelv és szakma), és havi pénzbeli juttatást biztosít a számukra, ami egy kisebb család esetében kb. 6.000 korona havonta, ami durván 180-200.000 forintnak megfelelő összeg.

Visszatérve a táborra, már az első napom úgy kezdődött - éppen hogy megérkeztem és a holmijaimat pakoltam be a kocsimból a szobámba - hogy "azonnal menjek a központi épület főterébe, mert gond van".

Amikor odaértem, néhány perccel később, egy dühödt tömeget láttam, csak férfiakat. Ordibálás, tolongás, 40-50 ember lehetett. Ahogy én érzékeltem, készültek betörni a hátsó irodákba és a konyhába. Heves vitában álltak a recepción dolgozókkal.

Annyit tudtam tenni, hogy a hátul tartózkodó személyzetnek felvázoltam mit kell tenni abban az esetben, ha a zárt ajtón keresztül megpróbálnak behatolni. Gyakorlatilag egy menekülési tervet készítettünk kb. 2 perc alatt. A rendőrség már úton volt. De tudni kell, hogy maga a tábor 25km-re volt a legközelebbi településtől, a hegyekben, nehezen megközelíthető helyen, ahol több esetben én meg hólánc használata mellett is elakadtam. A rendőrök több mint egy óra alatt értek ki. Addig feszülten vártuk / figyeltük és kezeltük az eseményeket. Végül nem került sor komolyabb atrocitásra a hőzöngésen kívül.

A lázadást kiváltó ok mindössze annyi volt, hogy a menekültek nem kapnak enni a hivatalos vacsoraidő után. Azaz követelték, hogy este 10-11 utan is biztosítsanak nekik étkezést, "a gyerekek miatt".Nos a fentiekben sok minden benne van. Merthogy melyik gyerek van fenn este 11-kor, ugyebár? Miért kell ezért őrjöngve majdhogynem szétverni a szállást, amikor szépen kérni is lehet, stb.

Tökéletesen kirajzolódott milyen pszichológiai technikákat használnak a megfélemlítésre, és hogyan tolják előre a gyerekeket mint indokot, azaz hogyan használják ki a mi kultúránk gyenge pontjait.

Érdekes módon az egyik utolsó napomon egy kisebb tömegverekedés tört ki 5-6 férfi között, valami bagatell dolog miatt. Akkor éppen semmit sem jelentettek számukra a gyerekek, mivel a tolongásban az egyik résztvevő apa gond nélkül taposott a saját 3-4 éves gyerekein...

A fenti eseményt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mennyire szervezetten, és a mi gyengeségeinket kihasználva működnek.

Általában 2 ember irányított, akiket ki is szúrtunk. Az egész tömeg egy-emberként viselkedett, függetlenül attól, hogy 4-5 különböző országból érkeztek.

Már az első megmozdulásukkal sikeresen leteszteltek, hogyan működhetnek együtt, ki irányít és mennyi idejük van bármit megtenni, mire a rendőrség kiér a helyszínre. Az étkeztetés hiányossága csak egy indok, ürügy volt. Letesztelték, hogy adott esetben hogyan tudják átvenni az irányítást, megnézték, hogyan működik a biztonsági szolgálat.Ahol én voltam, az egy viszonylag kis tábor volt, összesen 200 menekülttel. Ebből igazi menekült, aki családdal, gyerekekkel érkezett kb 30-40 fő. A többi mind 18-35 év közötti egyedülálló férfi.

Akik közül mi, mint biztonságiak kb 6-8 főt kiszúrtunk magunknak, akik feltételezett direkt beszivárgók lehettek. Ezek a személyek általában magányosan vagy párosával tevékenykedtek. Mindig megpróbáltak a lehető legtöbb információt beszerezni mindenről, szemtől -szemben barátságosak és felkészültek voltak, és volt pénzük is.
Ezt onnan tudtuk, hogy többször minket próbáltak megkérni, hogy vigyük le őket a városba pénzt váltani, mert csak 100 dollárosaik vannak... Mobiltelefon természetesen a legtöbbjüknél volt, a tábor ingyenes wifi-jét használva folyamatosan tartották a kapcsolatot az "otthoniakkal".

Később egy verekedős incidens során azt is láthattam, hogyan működnek belülről. Alapban 3-5 fő lakott egy szobában és az egyikben úgy alakult, hogy szíriaiak közé keveredett egy török srác. Összeverekedtek, mi pedig odamentünk békét teremteni. A táborból az egyik vezető figura jött segíteni, aki jól beszélte az angolt. Iraki volt, aktív katonai szolgálattal a háta mögött. Mindenki tisztelte, mert orvos volt.

Na most szíriai - török és személyes konfliktus ide vagy oda, a katona srác úgy kezdte a megbeszélést, hogy: most tárgyalni fogunk arról, hogy mi történt!
'Mindenki az igazat mondja Allah színe előtt, és ezért most imával kezdünk!'

Erre a vitás felek - függetlenül az előzményektől - azonnal, egyként engedelmeskedtek. Minden különállás és feszültség megszűnt egy pillanat alatt. Fél percben elmondták az imájukat és aztán tényleg őszintén sorolták fel, hogy mi történt. Tehát ennyire összetartja őket a vallás. Ennyire összezárnak. Ennyire engedelmeskednek bármilyen parancsnak, amely "felülről", azaz a hierarchiában felettük álló személytől érkezik.

Amint a parancsszó, vagy a vallási hívás elhangzik, úgy már megszűnik az egyénieskedés, mindannyian egy személyként, egy közösségként viselkednek a cél érdekében.

A viselkedésükből és a habitusukból az ember azt gondolhatná, hogy buták és egy szervezetlen csürhével állunk szemben. Az én tapasztalatom viszont az, hogy nagyon is szervezettek és tudatosan teszik a dolgukat. A szolgálatom során többször találkoztunk azzal például, hogy a tábor körül saját felderítő őrjáratokat végeznek, fényképeznek, felmérik, hogy honnan mennyi idő alatt küldjük vissza őket a külső területekről.

A kulcsemberek többször is szobát cseréltek, hogy nehezebben találjuk meg őket. Igyekeztek olyan helyekre kerülni, ahonnan jobban beláthatják a tábort és a bejáratokat. Ezeket a tevékenységeket természetesen észleltük és tettük a dolgunkat, együttműködve a helyi rendőrséggel. Végül 6 körözött személyt derítettünk fel, és több gyanús egyénre is felhívtuk a hatóság figyelmét, reméljük ezeknek nehezebb dolguk lesz a kérelmük elbírálásakor.


Sokat kellett velük dolgozni, mindig történt valami. Én általában 14-16 órákat dolgoztam (amit egyébként a norvég törvények nem engednek), és a munkatársaim is jócskán a napi 8 óra felett álltak helyt. Csak így lehetett megoldani, hogy ne történjen nagyobb baj. És hangsúlyozom: mindössze 200 főről beszélünk, akiknek a fele nyugisabb volt, egy alapvetően nyugodt és jó bánásmódot nyújtó országban.

A kedélyek akkor csillapodtak le végül teljesen, amikor megkaptuk a hírt, hogy ezt a tábort bezárják és egy másikba szállítják őket. Onnantól már várták a költözés napját és sokkal kevesebb probléma volt velük. Nem kellett hosszútávra tervezniük és véget ért a hatalmi játék. Számunkra ez 2-3 nap megnyugvást jelentett. Csak a kiköltözéskor volt még egy utolsó verekedés azon, hogy ki száll fel közülük előbb a buszra. :-)

Így aztán az én munkám is véget ért ott.

'Az én tapasztalatom az, hogy ezen a dolgon szó szerint az életünk múlhat...'

A tapasztalatom: folyamatos stressz, fejben mindig összpontosítani kellett, nem lehetett egy percre sem kiengedni. Tervezni, figyelni, mindig egy lépéssel előttük járni, mintha egy csatatéren lenne az ember és folyamatosan az éppen aktuális haditerveket finomítani. Emellett testileg szintén pengének kellett lenni minden nap és jól kellett bírni az esést -kelést hóban, jégen. Sokszor belemenni olyan helyzetekbe (szoba, ahol 3-5 ember vesz körül), amiből nem tudod, hogy ki fogsz-e jönni, mindenféle önvédelmi felszerelés nélkül (ezek Norvégiában tiltottak). Mindemellett a fizetés sem volt kiemelkedő, a felelősség viszont óriási.

Mindent összegezve legközelebb valószínűleg egy nyugisabb állást keresek magamnak. :-)

Ami ezeket a népeket megismerve viszont konzekvencia az én számomra:

Előre bocsájtom, hogy nem vagyok Viktor-párti, sőt! Nem kedvelem, diktatórikus személynek tartom, sorolhatnám a rossz tulajdonságait.
De el kell ismerjem, hogy amit a menekültpolitikában tesz, az helyénvaló.

Ezekből az emberekből, akik "menekültként" érkeznek ide, jobb minél kevesebbet eltartanunk a jövőben. Nagyon nagyon sok problémánk lesz velük, ha tömegekben és mindenféle ellenőrzés nélkül beengedjük őket az országba.

Számomra csak az a kérdés, hogy az a kerítés a határon meddig lesz visszatartó erő és ha arról van szó, akkor a kormányfő mer-e tovább lépni, szükség esetén...
Az én tapasztalatom az, hogy ezen a dolgon szó szerint az életünk múlhat......"

Forrás: vilaghelyzete.blogspot.hu


http://www.mindenegybenblog.hu/igaz-tortenetek/norveg-menekulttaborban-dolgoztam
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: engedelmeskedtek, menekülttáborban, engedelmeskednek, megmozdulásukkal, mindenegybenblog, nagyságrendekkel, menekulttaborban, gyengeségeinket, összpontosítani, viselkedésükből, mozgatórugóként, tevékenységeket, összeverekedtek, megfélemlítésre, tapasztalatait, szabadságukban, tulajdonságait, beszélgetésünk, megközelíthető, tevékenykedtek, tömegverekedés, egyénieskedés, előzményektől, hierarchiában, németországba, kiköltözéskor, elmondottakat, tapasztalatom, vilaghelyzete, elbírálásakor, természetesen, együttműködve, gyakorlatilag, szemléltessem, feltételezett, személyzetnek, biztonságért felelős, általa elmondottakat, cikkben megírni, háttérben ezen, forrás személyének, nevét szándékosan, végéig változtatás, hírek erőszakról, állam komplett, kérelmeiket egyesével, szabadságukban nincsenek, menekült-kérelmük sikeres, állam lakhatást, kisebb család, első napom, holmijaimat pakoltam,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Jel és pecsét  Betty Boop  Tündérek tánca  Amit csinálnom kell,csak az ta...  Szèp napot kívánok  Tündérek tánca  Mond el...  Pofonok  Betty Boop  G.F. Händel: Messiás - 21 tét...  Uzsonna  Rózsás keret  Szemüveges srác  Füle Lajos: RÉGÓTA BÁNT  Maci az ablakban  Tavasz előjele  Ej ha!  Kék virágok  Százegy év  Facebookon kaptam  Áprily Lajos : Mennék eléd  Alsóbodok - Kétszázhetvenötödi...  Tavasz előjele  Kellemes kávézást  Tündérek tánca  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Böjti idő  Hidd el minden szép, a maga mó...  Facebookon kaptam  Png rózsa  Egyetlen szó...  Png nő  Facebookon kaptam  Plitvicei tél  Png nő  Utolsó emlékezés, Gesztesi Kár...  Elfelejtetted a napot  Manchester Cityt csapatát két ...  A változás ....  Macik  Facebookon kaptam  Az úton járni  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Reggeli keret  Posertube  Facebookon kaptam  Egyetlen szó...  Facebookon kaptam  A lélek kulcsa 9. - Biegelbaue...  Szeret nem szeret  A lélekember 7. rész. - Hála é...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kék rózsák  Betty Boop  Piros rózsa bokor  Facebookon kaptam  Kislány olasz dalt énekel  Bicepsz  Facebookon kaptam Krisztina...  Egy ajándékba kapott zarándokl...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Ne zavarj  Kutyus  Cukor szórás  Kellemes délutánt kívánok!  Posertube  Egy kis retro Füred  Mi van a tojásban  Szèp estét kedves látogat...  Tükör a tükörben  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Szèp napot kívánok  Baba  Png nő  Életünk, egy folyamatos utazás  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tükör a tükörben  7 éves kislány gitáron játszik  Png nő  Utolsó emlékezés, Gesztesi Kár...  Facebookon kaptam  Png nő  Hit  Png rózsa csokor  Ej ha!  Maci mézzel  Png kutya rózsával  Szèp estét  Egyetlen szó...  Betty Boop  Amit csinálnom kell,csak az ta...  Az Úrért mi indulunk  Reggeli keret  Szép nő 
Bejegyzés Címkék
biztonságért felelős, általa elmondottakat, cikkben megírni, háttérben ezen, forrás személyének, nevét szándékosan, végéig változtatás, hírek erőszakról, állam komplett, kérelmeiket egyesével, szabadságukban nincsenek, menekült-kérelmük sikeres, állam lakhatást, kisebb család, első napom, holmijaimat pakoltam, központi épület, dühödt tömeget, hátsó irodákba, recepción dolgozókkal, hátul tartózkodó, zárt ajtón, menekülési tervet, tábor 25km-re, legközelebbi településtől, rendőrök több, hőzöngésen kívül, lázadást kiváltó, hivatalos vacsoraidő, gyerekek miatt, gyerekeket mint, egyik utolsó, kisebb tömegverekedés, egyik résztvevő, fenti eseményt, egész tömeg, első megmozdulásukkal, rendőrség kiér, étkeztetés hiányossága, biztonsági szolgálat, többi mind, személyek általában, lehető legtöbb, városba pénzt, legtöbbjüknél volt, tábor ingyenes, verekedős incidens, török srác, egyik vezető, háta mögött, katona srác, igazat mondja, vitás felek, pillanat alatt, hierarchiában felettük, vallási hívás, közösségként viselkednek, szervezetlen csürhével, szolgálatom során, tábor körül, külső területekről, kulcsemberek többször, tevékenységeket természetesen, helyi rendőrséggel, hatóság figyelmét, kérelmük elbírálásakor, norvég törvények, fele nyugisabb, alapvetően nyugodt, kedélyek akkor, tábort bezárják, másikba szállítják, költözés napját, hatalmi játék, kiköltözéskor volt, utolsó verekedés, életünk múlhat, lépéssel előttük, csatatéren lenne, éppen aktuális, esést -kelést, felelősség viszont, nyugisabb állást, népeket megismerve, rossz tulajdonságait, határon meddig, kormányfő mer-e, engedelmeskedtek, menekülttáborban, engedelmeskednek, megmozdulásukkal, mindenegybenblog, nagyságrendekkel, menekulttaborban, gyengeségeinket, összpontosítani, viselkedésükből, mozgatórugóként, tevékenységeket, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3240
  • e Hét: 12150
  • e Hónap: 51243
  • e Év: 153597
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.