Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért gyűlöli az Orbán-kormány a fákat?
  2016-08-08 21:50:55, hétfő
 
   
  AZ ÖTÖDIK ELEM

Néha meg kell nézni újra, mert nem egészen csak egy mese.
Van, létezik az ős gonosz, aminek ellensége minden, ami él. S ha nem is 5000 évenként, de felbukkan. Ahogyan most is, és rombol, és pusztít, s amit épít, az semmi jóra nem használható, csak lopásra. És lop is.


***************


Miért gyűlöli az Orbán-kormány a fákat?


2016-08-07 14:15:00Hargitai Miklós

Úgy viselkedik a jelenlegi hatalom a városi fákkal, mintha valami személyes elszámolnivalója lenne velük - könnyen alakul ki az emberben ez a vélemény a közelmúlt állami beruházásairól szóló híreket figyelve. Érdemes egy kicsit visszanézni: vajon az elődök is ugyanilyen fanyűvők voltak-e.

Van egy legendás - és sajnos már másfél évtizede halott - alakja a magyar zöldhistóriának, akit mindenki kalaplevéve emleget, amikor Budapest fáiról esik szó, pedig aktív éveiben a Fővárosi Kertészeti Vállalat igazgatója volt. Radó Dezső Fák a betonrengetegben című alapműve már 1981-ben közérthetően megfogalmazta azt, amit a mai politikacsinálók láthatóan nem értenek:

,,A ház csak fával együtt kelti az emberi lakóhely benyomását".

Ha valaki nem hiszi, sétáljon végig mondjuk a II. kerületi Lipthay és Frankel Leó utcák párhuzamos szakaszán egy forró nyári délutánon: az előbbi kopár, mint egy kőfejtő, az utóbbit árnyas fák ékesítik (szó szerint), összehasonlíthatatlanul kellemesebb miliőt és négyzetméterre vetítve nagyjából 25 százalékos ártöbbletet biztosítva.


A fák összes ökológiai szolgáltatását nemhogy beárazni, de összeszámolni is nehéz. Szén-dioxidot kötnek meg, oxigént bocsátanak ki (egy 80 éves lombos fa képes egy felnőtt ember oxigénszükségletét fedezni), párásítják, pormentesítik, valamint a párologtatás és az árnyék együttes hatásával hűsítik a levegőt (akár 6-7 fokkal a környezethez képest). Lefogják a zajt: a lombkorona visszaveri a hanghullámok egy részét, a levelek susogása pedig részben elnyomja, részben kellemesen ellensúlyozza a mechanikus zörejeket, csökkentve a zajártalmat. Erre a sok áldásos hatásra a XIX. század óta, az első közparkjaink létesítésétől figyelnek oda tudatosan a várostervezők.

Fát ültetnek a Népligetben. Hogy néhány évtized múlva legyen mit kivágni?

A XX. század elején indult el a vidéki főterek és a széles utcák fásítása, és a zöld hullám eltartott egészen az 1980-as évekig. Budapesten a folyamat elején 160 ezer, a végén pedig több mint félmillió ,,közfa" volt. A jelenlegi állapot is a félmilliós számhoz állhat közel, csak éppen a fák jellege változott sokat: eredetileg a városi fa valódi, vagyis az altalajjal közvetlen és szerves kapcsolatban lévő földbe ültetett növényt jelentett, ma a szabályozás és a gyakorlat sem ragaszkodik ehhez. A Népszabadság szerkesztősége közelében, a Corvin negyedben a lakó- és irodaházak második emeletén is élnek ,,fák", nyilvánvalóan szűkösebb szolgáltatásválasztékot nyújtva, mint a talajban gyökerező társaik.

Az előnevelt, 8-10 éves fák kiültetése nagyjából 50 éve vált szokássá nálunk, újabban pedig már a konténeres növények számítanak alapértelmezésnek. Azoknál ugyanis nem kell a fák biológiai ciklusaihoz igazodni, vagyis nem kell megvárni az őszt az ültetéssel. A fővárosban évente nagyjából 10 ezer fát ültetnek el, ami nagy számnak tűnik, pedig éppen csak a kivédhetetlen fapusztulás pótlására elég. Korábban éppen az őszi ültetési szezon rövidsége jelentette a legszűkebb keresztmetszetet, újabban viszont - több kerületből kapott egybehangzó információk szerint - az, hogy nem tudnak alkalmas helyet kijelölni a fatelepítéshez, így a vágások miatti pótlást is egyre gyakrabban pénzben váltják meg, például az Orczy-kertben és a XIII. kerületben is.

Ha a számokat nézzük, a mostani fairtási hullám valóban példátlan. A visszatérő kormányoldali érvelés szerint ,,gyurcsánybajnai" idejében is vágták a fákat, például a margitszigeti uszoda építésénél. És valóban, ott például 40 fa kivágása, illetve 12 fa átültetése szerepelt az elképzelésekben, de hónapokig egyeztettek a társadalmi szervezetekkel, és amit lehetett, azt megmentettek. (Mellesleg az átültetés nem bizonyult sikertörténetnek, ami intő jel a hasonló városligeti próbálkozások előtt.) Többtucatnyi fát eltüntettek a 4-es metró megállóinak építésénél is, például a Rákóczi és a II. János Pál pápa téren, a Nagymező utca platánjai pedig egy mélygarázsépítés miatt­ kerültek veszélybe, bár átmenetileg talán megmenekültek a jelentős lakossági tiltakozás miatt.

Most a Római-parton 1500 fát akarnak kivágni (az összeset a mobilgát-építéssel érintett partszakaszon), az Orczy-kertben 140-et, az 1-es villamos kelenföldi kivezetésének helyén 130-at, a Városligetben pedig a ligetvédők szerint legalább 600-at. (Pontos szám azért nincs, mert az építési terveket továbbra sem hozták nyilvánosságra - de a Városliget Zrt is. 200-300 fáról beszél.) Műholdképek tanúsága szerint a Dagály egykori zöld területének három hónap alatt több mint a fele eltűnt, ami szintén nem az optimizmust erősíti.

Lányi András filozófus, az ELTE TÁTK Településtudományi és Humánökológia Szakirányának vezetője (régóta aktív favédő a Védegylet, az Élőlánc, majd a Mindent a maga helyén kezdeményezés színeiben) is úgy látja, hogy ami most zajlik, illetve a közeljövő terveiben szerepel, az - előjelét tekintve negatív - rekord. ,,A Városligetbe új vigalmi negyedet álmodott a kormány, a pártszolgálati egyetem lelkén is rengeteg fa szárad, a József nádor téren egy szálloda miatt irtottak, a Rómain pedig hatalmas ingatlanüzlet formálódik, beépíthetővé válik egy eddig nem beépíthető terület a mobil gát felépítése és a fák pusztulása árán" - fogalmazott. Szerinte

európai léptékben is példátlan a fairtás mértéke, az ok pedig mindenütt megkérdőjelezhető,

ennek ellenére Lányinak meggyőződése, hogy a Fidesznek nincs baja a fákkal: inkább arról van szó, hogy a pangó gazdaságban nincsenek a piacon is megtérülő befektetési lehetőségek, viszont a klientúrát etetni, a könnyen szerzett vagyonokat hizlalni kell. - A megnövekedett újraelosztás bevallottan is egy új, párthű és politikafüggő tehetős réteg kialakítását szolgálja.

Hogy mindezt az emberek is elfogadják, mindig kell valamilyen jól hangzó közcél, ezért épülnek új stadionok és múzeumok, lehetőleg reprezentatív környezetben, parkok és zöld területek helyén - hangsúlyozta. Lányi szerint hasonlóval Délkelet-Ázsiában is próbálkoztak az 1990-es évek végének nagy válsága előtt, az ismert eredménnyel: bebizonyosodott, hogy ha a piac nem tudja felszívni a tőkét, hiába építenek utakat, szállodákat és repülőtereket, az állam nem tudja a gazdaságot mobilizálni, hiába veszi át a beruházók szerepét. - Keynes félreolvasásának, egy elhibázott társadalom- és gazdaságpolitikai víziónak esnek most áldozatul a budapesti fák - vélekedett Lányi András.

Pontos szám nincs, mert az építési terveket nem hozták nyilvánosságra

Illés Zoltán, az Orbán-kormány korábbi környezetügyi államtitkára úgy látja, hogy a döntéshozók érzéketlensége és gátlástalansága kortalan és egyetemleges, de mostanában tényleg csúcsokat dönt, részben a könnyen jött uniós pénzek gyors eltapsolásának igénye miatt. Új elem, hogy a hatalom erőszakos, látványosan nem törődik a társadalmi akarattal - ehhez igazítja a jogszabályokat és a hatósági jogköröket is -, és tág teret ad a butaságnak, az egyéni presztízsszempontoknak. Illés szerint a Baán-Tarlós-korszak környezeti öröksége tragikus lesz, és az utókor az elköltött pénzzel arányos büszkeség helyett legfeljebb csak azt tanulhatja meg belőle, hogy mi az, amit nem szabad többé megengedni.

A volt politikus, aki jelenleg egy amerikai egyetemen kutat, azt mondja: arrafelé már rájöttek, hogy sokkal drágább egy területet újraparkosítani, mint zölden megőrizni, így inkább az épületeket alakítják a fákhoz, a városi tarvágás ismeretlen fogalom.
,,A rendszerváltás után rengeteg kisebb zöld terület eltűnt, többek között a hegyvidéken, továbbá a füves sportpályák és fás környezetük is látványosan fogyatkozott, de ennyi fát egyszerre sosem vágtak ki." Ezt már Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke mondja, hozzátéve: az okokat ő is csak találgatja, hiszen ha csak a holdudvar igényeinek kiszolgálása lenne a motiváció, akkor bőven akadnának egyéb területek is az építkezésekre.

Ami az ellenállást illeti, Lukács szerint korábban is voltak kemény társadalmi ellenreakciók - például Őrmezőn vagy a Hamzsabégi úti park esetében -, de mostanában a fellépések megszervezése jóval nehezebb: sokan érzik megfélemlítve magukat, sok civil szervezet megszűnt, a környezet minőségét fontosnak tartók közül mind többen költöznek külföldre. A hatóságok pedig láthatóan nem dönthetnek önállóan (mivel a levegősök az említett ügyek többségében ügyfélként is érintettek, ezt első kézből érzékelik), és az ott dolgozók még az átlagnál is sokkal inkább félnek.

Valójában tehát nem (csak) azért pusztulnak a városi fák, mert a kormány minden parkot építési teleknek néz, hanem azért is, mert kevesen hajlandóak kiállni a védelmükben.

Ha körülnézünk Európában Lisszabontól az isztambuli Gezi parkig, ez az igazán egyedi, jellegzetesen magyar jelenség.
http://nol.hu/belfold/miert-gyuloli-az-orban-kormany-a-fakat-1626603


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: félreolvasásának, mélygarázsépítés, betonrengetegben, elszámolnivalója, sikertörténetnek, keresztmetszetet, politikacsinálók, zöldhistóriának, elképzelésekben, újraparkosítani, bebizonyosodott, gátlástalansága, gyurcsánybajnai, fatelepítéshez, nyilvánosságra, beruházásairól, rendszerváltás, érzéketlensége, szolgáltatását, pártszolgálati, négyzetméterre, eltapsolásának, szervezetekkel, szerkesztősége, jogszabályokat, pormentesítik, ingatlanüzlet, humánökológia, jellegzetesen, kezdeményezés, összeszámolni, megnövekedett, szakirányának, repülőtereket, megfogalmazta, kivezetésének, semmi jóra, jelenlegi hatalom, városi fákkal, közelmúlt állami, kicsit visszanézni, legendás –, magyar zöldhistóriának, betonrengetegben című, emberi lakóhely, forró nyári, előbbi kopár, utóbbit árnyas, felnőtt ember, árnyék együttes, környezethez képest, lombkorona visszaveri, ÖTÖDIK ELEM, Hargitai Miklós, Fővárosi Kertészeti Vállalat, Radó Dezső Fák, Frankel Leó, János Pál, Városliget Zrt, Lányi András, ELTE TÁTK Településtudományi, Humánökológia Szakirányának, Illés Zoltán, Lukács András, Levegő Munkacsoport, Európában Lisszabontól,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hála  Esti kép  Hetvenkedő lettem  Facebookon kaptam  Ametiszt kristály  A költészetnapján  Harmónia......  Jó éjszakát!  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Hajnal volt. Tavaszi hajnal. S...  A négy egyezség  Facebookon kaptam  Hajnal volt. Tavaszi hajnal. S...  Rózsa kosár  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Imádság  Galagonya tea  Ünnepeljük a magyar költészete...  Kellemes délutánt kívánok  Imádság  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hajnal volt. Tavaszi hajnal. S...  Zsoltárok  5077 az új fertőzött, elhunyt ...  Zsoltárok  József Attila - Altató  Zsoltárok  Április 11 A költészet napja  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Hallgatás  Pilinszky János költő  Eltelt idők mögött, csak az em...  Az élet velem statuált  Facebookon kaptam  Pásztortáska gyógyhatásai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hallgatás  Jó reggelt kedves látogatóimna...  József Attila - Mama  Az élet velem statuált  Aranyosi Ervin: Baráti szó  Hajnal volt. Tavaszi hajnal. S...  Márai Sándor naplója  Nagyon szép.......  Imádság  Hála  Imádság  Hallgatás  Április 11 A magyar költészet...  Szagosmüge és a vese  Hallgatás  Hála  A Józan Ész halálára  Költészet napja ápr.11  A költészetnapján  Png nő  Tóth Árpád költő  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Hallgatás  Arany tó az égen  Facebookon kaptam  Imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Mint akit agyonvertek  Facebookon kaptam Annuska bar...  A gyömbér vérnyomásra gyakorol...  Facebookon kaptam  Miközben kétségbeesetten hajsz...  Hála  Hallgatás  Baryt és dolomitkristály.  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Clematis  Imádság  Png virág  A négy egyezség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fohász  Facebookon kaptam Annuska bar...  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Esti kép  Zsoltárok  Már csak 3 év és India lesz a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ametiszt kristály  Zsoltárok  Kellemes teázást  Jó éjszakát!  Április 11 A magyar költészet... 
Bejegyzés Címkék
semmi jóra, jelenlegi hatalom, városi fákkal, közelmúlt állami, kicsit visszanézni, legendás &#8211, magyar zöldhistóriának, betonrengetegben című, emberi lakóhely, forró nyári, előbbi kopár, utóbbit árnyas, felnőtt ember, árnyék együttes, környezethez képest, lombkorona visszaveri, levelek susogása, mechanikus zörejeket, első közparkjaink, vidéki főterek, széles utcák, zöld hullám, 1980-as évekig, folyamat elején, végén pedig, jelenlegi állapot, félmilliós számhoz, altalajjal közvetlen, talajban gyökerező, konténeres növények, fővárosban évente, kivédhetetlen fapusztulás, őszi ültetési, legszűkebb keresztmetszetet, vágások miatti, számokat nézzük, mostani fairtási, visszatérő kormányoldali, margitszigeti uszoda, társadalmi szervezetekkel, hasonló városligeti, 4-es metró, mélygarázsépítés miatt­, jelentős lakossági, 1-es villamos, ligetvédők szerint, építési terveket, fele eltűnt, optimizmust erősíti, maga helyén, közeljövő terveiben, pártszolgálati egyetem, szálloda miatt, fairtás mértéke, pangó gazdaságban, klientúrát etetni, könnyen szerzett, megnövekedett újraelosztás, 1990-es évek, ismert eredménnyel, gazdaságot mobilizálni, beruházók szerepét, elhibázott társadalom-, döntéshozók érzéketlensége, könnyen jött, hatalom erőszakos, társadalmi akarattal, hatósági jogköröket, elköltött pénzzel, volt politikus, amerikai egyetemen, területet újraparkosítani, épületeket alakítják, városi tarvágás, rendszerváltás után, füves sportpályák, holdudvar igényeinek, ellenállást illeti, fellépések megszervezése, környezet minőségét, hatóságok pedig, említett ügyek, kormány minden, isztambuli Gezi, igazán egyedi, félreolvasásának, mélygarázsépítés, betonrengetegben, elszámolnivalója, sikertörténetnek, keresztmetszetet, politikacsinálók, zöldhistóriának, elképzelésekben, újraparkosítani, bebizonyosodott, gátlástalansága, gyurcsánybajnai, fatelepítéshez, nyilvánosságra, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 127
  • e Hét: 1735
  • e Hónap: 6393
  • e Év: 181755
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.