Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ugyanennyi pénzért se dolgoznék itthon újra
  2016-08-13 18:45:24, szombat
 
  Ugyanennyi pénzért se dolgoznék itthon újra

2016-08-12 by Lestyánszky Ádám
Fertőd-Pamhagen (Pomogy) határátkelő. A magyarok a pénzért mennek át, nap mint nap.


A nyugati határszél közelében élő magyarok elsősorban az itthoni fizetés többszöröséért járnak ki Ausztriába dolgozni, és bár az osztrákok korábban lenézték a magyar munkást, mostanra rájöttek, hogy dolgoztatni minket lehet. Aki tisztességgel végzi a munkáját, azt megbecsülik.

Néhány hete futótűzként terjedt el a hír, miszerint Nyugat-Magyarországon - azon belül is elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében - immár nemcsak szakembert, de betanított munkást sem igen találni. Ez a helyieknek egyáltalán nem meglepő, sokan maguk is kint dolgoznak. A Budapest Beacon néhányukat arról kérdezte, mikor döntöttek úgy, hogy külföldi munkát vállalnak, és mi kellene ahhoz, hogy újra Magyarországon dolgozzanak.

A miértet direkt nem említettük, hiszen a legfőbb indok nyilvánvalóan a pénz, az pedig nem egy üres lózung, hogy van az az összeg, amiért minden ,,bűzt" el lehet valahogy viselni. Nem mindenki ugrik persze elsőre a lehetőségre, ami még csak nem is ,,büdös": ,,Volt egy kollégám, beajánlottam kint, az ottani főnököm behívta interjúra, erre közölte, hogy neki senki ne dirigáljon" - meséli József, aki közel huszonöt éve dolgozik Ausztriában. ,,Azóta persze a kollégám is kint dolgozik" - teszi hozzá.

Józsefnek - aki cikkünkben álnéven szerepel - a szakmáját sem fedjük föl, legyen elég annyi, hogy az egyik legnagyobb hiányszakma művelője az építőiparon belül. Itthon tizenkilenc évig dolgozott, mikor jött a lehetőség - nem sokkal a rendszerváltás után. Úgy gondolta, kimegy, de csak maximum öt évre. Ennek már majdnem huszonöt éve. A miértre egyetlen szóval válaszol: ,,pénz".
Fóliasátrak Wallern határában - százával. A magyarok szerint a mezőgazdasági idénymunkáknál ritkán ugyan, de előfordul, hogy ,,feketéznek". 8 eurós órabérért 10 órán át a ,,szaunában". Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám

Fóliasátrak Wallern határában - százával. A magyarok szerint a mezőgazdasági idénymunkáknál ritkán ugyan, de előfordul, hogy ,,feketéznek". 8 eurós órabérért 10 órán át a ,,szaunában". Fotó: Lestyánszky Ádám

Azóta ugyanannál a cégnél dolgozik, csak az közben tízszer akkora lett, ezért manapság már inkább csak nagyobb projektekben érdekelt. Ez (is) az egyik legfőbb oka, hogy nem ,,feketéznek". A mezőgazdaságban, esetleg kisebb cégeknél még csak-csak megpróbálják bejelentés nélkül alkalmazni az embereket, de itt nem éri meg - mondja József. Nem arról van szó, hogy ne tudnák kifizetni a ,,negyvenezer eurós büntetést", de ha fülön csípik őket, akkor ugranak az állami megrendelések.

A több mint százfős cég alkalmazottainak bő ötven százaléka magyar. A rendszerváltáskor még nagyon lenézték a határon túlról érkező munkásokat, akik nem ismerték a nyelvet, és mindent másképp csináltak - rosszabbul, ahogy József mondja. Kellett egy kis idő, hogy megtanulják a kinti módszereket.

Elmondása szerint az osztrákok finomabban és precízebben dolgoznak. A feltételek is mások, de a szakma ,,alapja" is több - mondja. Az ipari tanuló kint a szakmát tanulja. A szakmunkástanuló tíz hónapot gyakorol, és két hónapot jár iskolába. A munkáért - ha úgy tetszik: a gyakorlatért - komoly, hét-nyolcszáz eurós fizetés is jár - meséli.
Épülő üvegház Wallern határában. Szinte biztos, hogy ezekben is magyarok dolgoznak majd. A már meglévők mellett is magyar autók sorakoznak. Fotó: Lestyánszky Ádám

Épülő üvegház Wallern határában. Szinte biztos, hogy ezekben is magyarok dolgoznak majd. A már meglévők mellett is magyar autók sorakoznak. Fotó: Lestyánszky Ádám

Az osztrákok időközben rájöttek, hogy dolgoztatni a magyart lehet. ,,Úgy állnak a munka mellé, hogy más is hozzáférjen" - mondja a ,,sógorokról" József. Ausztriában az a magyar dolgozik, aki dolgozni akar - teszi hozzá. Szerinte most már örülnek nekünk, sőt, ha lehet, ma már inkább magyarokat alkalmaznak.

Mindenki azt kérdezi, mennyit keresel

Mindig az az első kérdés, hogy mennyit keresel - folytatja. Huszonöt éve azt mondtam, ugyanannyit, mint itthon. 1992-ben a magyarországi fizetése tizenkétezer forint, kint ugyanannyi schilling volt. Csak a miheztartás végett: akkor 1 schilling 7 forint körül mozgott, de 2002-ben az euró bevezetésekor már majdnem 18 forintnál járt az árfolyam. Nem szorul magyarázatra, miért érte meg már akkor (is) kint dolgozni. ,,Minden hónapban tudtunk valami új dolgot venni. Föl tudtam építeni egy házat bő öt év alatt" - meséli József.

Bár a különbség manapság már talán valamivel kisebb, egy szakmunkás kezdőként havonta 1,5 ezer (körülbelül 465 ezer forint), néhány év után azonban a 2 ezer eurót (körülbelül 620 ezer forint) is simán megkeresheti nettóban, de ha bármelyik irányban átlépjük Burgenland határát, a pénz is több, meg az emberek is közvetlenebbek - mondja József. ,,Burgenland Ausztria Borsodja" - szól a mondás. 13. és 14. havi fizetés is van. Az egyiket december, a másikat július elején kapják meg.
A ,,köz" is rendezett, nemcsak a munkakörülmények. Minden ház előtt ápolt az előkert, tiszta a járda. Eldobott szeméttel nem nagyon találkozni. Fotó: Lestyánszky Ádám

A ,,köz" is rendezett, nemcsak a munkakörülmények. Minden ház előtt ápolt az előkert, tiszta a járda. Eldobott szeméttel nem nagyon találkozni. Fotó: Lestyánszky Ádám

Ausztriában jelenleg 38 és fél órát kell dolgozni egy héten. József naponta 9-et dolgozik, ezért nála (és sok más munkakörben is Ausztriában) létezik a ,,hosszú hét-rövid hét" fogalma. Mivel az építkezések javarészt nyáron folynak, ezért akkor a főnök ,,nem engedi", hogy ne járjanak be minden második pénteken, így a fölhalmozódott túlórákat lecsúsztatják, és télen kihasználják. ,,Itthon vagyok, kapom a fizetést, és nem dolgozom. Tavaly december 17-én fejeztem be a munkát, idén pedig február 8-a körül kezdtem el dolgozni" - magyarázza József.

,,Ami jár, azt kint a főnök megadja". Év végén például ajándékkal köszöni meg az egész éves munkát - meséli. A nyaraláshoz a táblázatot már áprilisban kifüggeszti, hogy mindenki időben bejelölhesse, mikor akar elmenni. Egyetlen kikötés van: 16-18 embernél (a cég munkaerejének körülbelül 15 százaléka) többen nem mehetnek el egyszerre.

Még az utazást is támogatják

Az osztrák állam hozzájárul az üzemanyagköltséghez. Az összegnek van maximuma, és az ingázókra más szabályok vonatkoznak mint a helyiekre, de József így is átlagosan 1,5 ezer eurót (körülbelül 465 ezer forint) kap vissza évente úgy, hogy körülbelül napi hetven kilométert autózik.
Még az autósiskola is Kovács. Mögötte-mellette egy idősek otthona. Hotelnek is elmenne. Néhány méterrel hátrébb épül az új szárny. Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám

Még az autósiskola is Kovács. Mögötte-mellette egy idősek otthona. Hotelnek is elmenne. Néhány méterrel hátrébb épül az új szárny. Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám

Nyugdíjat is (elsősorban) kintről fog kapni. Még van 2-3 éve, ezért pontosan nem tudja megmondani, mennyi pénzre számíthat, de az egyik kollégája szűk 20 év után a közelmúltban ment el nyugdíjba. Hasonló fizetése volt, mint Józsefnek, most 700 euró (körülbelül 215 ezer forint) üti a markát havonta. Ausztria előtt Magyarországon is dolgozott - 22 évet -, innen is jár tehát a nyugdíj: havonta 49 ezer forint.

,,Kicsivel kevesebbért is visszajönnék (jöttem volna), közel huszonöt év után sem zártam őket a szívembe" - összegez minden pozitívum ellenére József.

Autószerelőként 1,2 ezer euró a kezdő

Gábor - ez neki sem az igazi neve - autószerelő egy burgenlandi márkaszervizben. Bejelentve, tehát teljesen tisztán bő 1,5 ezer eurót (körülbelül 465 ezer forint) keres havonta. Néhány éve, mikor kezdett, nettó 1,2 ezer eurót (körülbelül 370 ezer forint) kapott. Azelőtt itthon is egy márkaszervizben dolgozott, havonta 100 ezer forintért. Ahogy Józsefnek, úgy neki is jár a téli-nyári ,,dupla fizetés", és az üzemanyag-visszatérítés. Gábor azt meséli, a törvény szerint valamennyivel minden évben emelniük kell a munkaadóknak a fizetést Ausztriában.

Kezdetben nehéz - mondja, ráadásul Burgenlandban átmész az egyik faluból a másikba, és más németet beszélnek, így megértetni sem könnyű magad. Őt beajánlották, de aki ismerős nélkül megy ki, az is el tud helyezkedni, maximum az ,,aljamunkával" kezdi. Az osztrák kollégák eleinte csipkelődtek, de most már elfogadják. A túlórát lecsúsztathatod, de a szabit ki kell venni, mert nem fizetik ki. Ha át akarod vinni a következő évre, azért fizetni kell - magyarázza. ,,Ha hibázol, nyilván leszúrnak, de mindenkire van biztosítás, tehát valamennyire védve vagy" - teszi hozzá.
Szélturbinák, ameddig a szem ellát. A határon túl még a szél is jobban fúj. Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám

Szélturbinák, ameddig a szem ellát. A határon túl még a szél is jobban fúj. Fotó: Lestyánszky Ádám

A körülmények itt is mások, akárcsak az építőiparban. ,,Ha kell egy szerszám, azonnal beszerzik, míg itthon azért sokszor mondták, hogy oldjuk meg máshogy" - mondja Gábor, aki azt meséli, kint csak ,,lestek", mikor megtudták, hogy van érettségije. Három év szakmunkásképző, és az osztrák fiatal 18 éves korában mehet is dolgozni - már ha a levizsgázott, és letudta a fél év katonaságot - meséli.

Gábor is csak a pénz miatt dolgozik kint, de mint mondja, nincs értelme még ugyanennyiért sem hazajönni. Nemcsak a fizetés sokszorosa az itteninek, de a családi pótlék és a nyugdíj is. A hivatalban is mindent a hazai ügyintézésre szánt idő töredéke alatt el lehet intézni.

Ismerősei közül többen is kint dolgoznak - kamionsofőrként vagy raktárosként. Ő is ugyanazt mondja, mint József: az a magyar dolgozik Ausztriában, aki dolgozni akar és előre akar jutni, sok osztrákon viszont az látszik, hogy inkább otthon ülne a munka helyett. ,,Sztahanovista egyikből sem lesz".

Heti négyszer három óra, 300 euró

Míg itthon minden harmadik faluban fúj csak össze a szél egy futballcsapatra való embert, Ausztriában nincs ilyen probléma. Amelyik fiatal teheti, valamelyik határhoz közeli határon túli faluban kergeti a labdát. Van olyan csapat, ahol a játékosok több mint fele magyar.
A pamhageni focipálya. Sok támogató, kiváló körülmények. Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám

A pamhageni focipálya. Sok támogató, kiváló körülmények. Fotó: Lestyánszky Ádám

Amatőr a labdarúgás ott is, itt is, mégis szakadéknyi a különbség. Még ha nem is fizetnek a játékért, a cipőt, a labdát - a szerelést úgy általában - térítésmentesen megkapják a játékosok. Heti 2-3 edzés, hétvégén egy meccs. Más itthon ezért fizeti a tagdíjat, mint a katonatiszt, Ausztriában viszont a csapat fizet - az ügyesebbeknek akár 300 eurót. 80-90 ezer forint iskola vagy itthoni munka mellett remek kiegészítés, és az ember még sportol is, ,,de iure" azt csinálja, amit szeret.

Nemcsak játékosok, de magyar edzők is szép számmal előfordulnak az osztrák alsóbb osztályokban, amelyek ,,levezetni" is kiválóak: több egykori NB1-es, NB2-es futballista is a ,,sógoroknál" játszik, általában szép summáért. Osztálytól függ, de informátorunk nem egy esetben ezer euró körüli honoráriumról beszélt.

Messziről is a határhoz jönnek

Nagyon megszaporodtak a vendégmunkások a környéken - mondja egy soproni forrásunk. Egyre többen költöznek a nyugati határszélre az ország más tájairól. Nógrádban, Borsodban vagy épp Csongrádban baráti társaságok, kisebb csoportok állnak össze, és költöznek például Sopronba. Ott aztán kivesznek egy lakást közösen, és kijárnak dolgozni Ausztriába.

Náluk előfordulhat feketézés, de csak ha például hirtelen van szükség egy-két emberre. A rendes, tehát több hónapos idénymunkánál már a kisebb cégek sem kockáztatnak, és bejelentik a magyar munkást - mondja.

Többek elmondása szerint a magyaroknak a szlovák vendégmunkás a legnagyobb konkurencia, legalábbis ott, ahol közel a szlovák határ. Tény: Burgenlandban meglehetősen sok szlovák autóval lehet találkozni, igaz, a fóliasátraknál, az üvegházaknál, vagy a vendéglátóhelyek környékén még mindig zömében magyar rendszámú autók parkolnak.

És hogy hova lehet(ne) visszajönni?
Petőházára például már biztosan nem. Az egykor szebb napokat megélt cukorgyár ma már csak egy torzó, mindössze egy csomagolóüzem működik benne

Fotó: Ádám Lestánszky

Petőházára például már biztosan nem. Az egykor szebb napokat megélt cukorgyár ma már csak egy torzó, mindössze egy csomagolóüzem működik benne.
Fotó: Lestyánszky Ádám

Fotó: Lestyánszky Ádám

Kapuvárra sem. A néhány éve még működő, baconjéről és uzsonnasonkájáról híres üzem tönkretételében a helyiek szerint egy bankvezér-nagyvállalkozó keze is benne van. A hírek szerint hamarosan lebontásra kerülő komplexum falán a tábla a mai napig büszkén hirdeti, mennyi pénzt költöttek rá alig néhány évvel a bezárás előtt


http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/ugyanennyi-penzert-se-dolgoznek-ittho n-ujra/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkakörülmények, szakmunkástanuló, vendéglátóhelyek, alkalmazottainak, kamionsofőrként, mezőgazdaságban, szakmunkásképző, térítésmentesen, futballcsapatra, lecsúsztathatod, márkaszervizben, autószerelőként, tönkretételében, többszöröséért, nagyvállalkozó, magyarországon, budapestbeacon, megszaporodtak, vendégmunkások, rendszerváltás, közvetlenebbek, idénymunkáknál, fölhalmozódott, fóliasátraknál, ugyanennyiért, tisztességgel, ügyesebbeknek, burgenlandban, valamennyivel, bevezetésekor, sztahanovista, munkaerejének, visszatérítés, nyilvánvalóan, lecsúsztatják, magyarországi, pénzért mennek, nyugati határszél, itthoni fizetés, osztrákok korábban, magyar munkást, helyieknek egyáltalán, miértet direkt, legfőbb indok, üres lózung, ottani főnököm, egyik legnagyobb, építőiparon belül, lehetőség –, rendszerváltás után, miértre egyetlen, magyarok szerint, Lestyánszky Ádám, Budapest Beacon, Fóliasátrak Wallern, Burgenland Ausztria Borsodja”, Ahogy Józsefnek, Ádám Lestánszky,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Alvó kutyák  Húsvéti üdvözlet !  Esti kép  Esti Ima !  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Nárcisz  Graffiti bölcsesség  J. Donald Walters  A nagy természet  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a vezetőt  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Agárdi Gábor gondolata  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Nem azt látja  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Paul David Tripp Március 28  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Odaadja  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Táplálékok a máj egészségének ...  Kékfestőről pár szóban  Virágvasárnap a húsvét előtti  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Ratkós beszületései a szereplő...  Várnai Zseni - Éveim  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  képre írva  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  A nagy természet  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  A haj állapotának javítása egy...  Egy hét kihagyás  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Kövesd a vezetőt  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Az út 
Bejegyzés Címkék
pénzért mennek, nyugati határszél, itthoni fizetés, osztrákok korábban, magyar munkást, helyieknek egyáltalán, miértet direkt, legfőbb indok, üres lózung, ottani főnököm, egyik legnagyobb, építőiparon belül, lehetőség &#8211, rendszerváltás után, miértre egyetlen, magyarok szerint, mezőgazdasági idénymunkáknál, cégnél dolgozik, közben tízszer, egyik legfőbb, állami megrendelések, több mint, határon túlról, kinti módszereket, osztrákok finomabban, szakma &#8222, ipari tanuló, szakmát tanulja, munkáért &#8211, gyakorlatért &#8211, osztrákok időközben, magyart lehet, munka mellé, magyarországi fizetése, miheztartás végett, euró bevezetésekor, különbség manapság, szakmunkás kezdőként, egyiket december, másikat július, építkezések javarészt, főnök &#8222, fölhalmozódott túlórákat, főnök megadja&#8221, egész éves, osztrák állam, idősek otthona, egyik kollégája, közelmúltban ment, markát havonta, igazi neve, burgenlandi márkaszervizben, márkaszervizben dolgozott, téli-nyári &#8222, törvény szerint, fizetést Ausztriában, egyik faluból, osztrák kollégák, túlórát lecsúsztathatod, következő évre, szem ellát, osztrák fiatal, pénz miatt, fizetés sokszorosa, családi pótlék, hazai ügyintézésre, munka helyett, futballcsapatra való, játékosok több, pamhageni focipálya, labdát &#8211, csapat fizet, ügyesebbeknek akár, osztrák alsóbb, esetben ezer, határhoz jönnek, környéken &#8211, soproni forrásunk, nyugati határszélre, lakást közösen, kisebb cégek, szlovák vendégmunkás, legnagyobb konkurencia, szlovák határ, vendéglátóhelyek környékén, egykor szebb, csomagolóüzem működik, helyiek szerint, hírek szerint, bezárás előtt, munkakörülmények, szakmunkástanuló, vendéglátóhelyek, alkalmazottainak, kamionsofőrként, mezőgazdaságban, szakmunkásképző, térítésmentesen, futballcsapatra, lecsúsztathatod, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 2416
  • e Hónap: 19209
  • e Év: 152126
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.