Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzd
  2016-10-17 18:35:23, hétfő
 
   
 
H. Andrea 2016-10-17


Morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzdeni e fékevesztett rezsim ellen


Az Orbán nevű egyén és Lovász László, az MTA elnöke érkezik a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésére az MTA dísztermébe 2016. május 2-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Az Orbán nevű egyén és Lovász László, az MTA elnöke érkezik a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésére az MTA dísztermébe 2016. május 2-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Kezdjem az elején, hogy kerek legyen. Már amennyire kerek lehet egy ilyen történet. Májust írtunk, amikor az Orbán nevű - akit azóta szerkesztőségileg megfosztottunk a címeitől - a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi közgyűlésén prezentálta, hogy a gyógyszerek nem szedése komoly következményekkel jár. A háttérhatalmak általi agyelszívásról tartott előadást, meg arról, hogy ebbe az alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe sem a kormány, sem az akadémia nem törődik bele és bezzeg:

,,...közös felelősség, közös feladatok, közös munka - össze vagyunk láncolva. Akkor haladhatunk előre, ha egy irányba mozgunk. Nem érdemes zsákbamacskát árulni: a magyar tudomány jövője, minősége, jó híre Magyarországon politikai ügy. Nem pártpolitikai, nemzetpolitikai."

Ez van: valamiért nem volt senki, aki pofáncsapta volna. Októbert írunk most, amikor kiderült, hogy az Orbán-kormány vállalhatatlan, elnyomó politikája, a társadalmi szabadság és igazságosság pusztulása miatt visszaadta az MTA tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus. Hasonló okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert, magyar származású pszichológiaprofesszor.

Néhány nappal később csaknem harminc tudós (a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, illetve doktora) fordult levélben Lovász László elnökhöz. Aggodalmukat fejezték ki a Magyarországon végbemenő ,,antidemokratikus" folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Fontos gondolatok, idézek:

Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.

Az aláírók - Mellár Tamástól közgazdásztól Ferge Zsuzsa szociológusig tiszteletre méltó a sor - arra kérték az elnököt, az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát amellett, hogy e kérdésekről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményezzen. Válaszképpen (vagy helyett) Lovász nagyívű interjút adott a Magyar Idők nevű tudományos-fantasztikus lapnak, amelyben világossá tette:

,,Ismerem a levélírók aggodalmait, de erről közösen kell gondolkozni és tárgyalni. Ígérem, tanulmányozom a levélben foglaltakat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Akadémia nem egy politikai szervezet, az MTA egyetlen vezetőjét sem politikai platform alapján választották. A tagság véleménye politikai kérdésekben megosztott, de én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkoznia, és nem politikával."

Az lenne a feladat számomra, hogy megértsem Lovász László kutatót, szakembert, a tudomány emberét, aki így hárítja a felelősséget: ,,én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam." Azt hiszem, ennél letaglózóbb, a gyomorszájon vágás erejével ható aberráció ma már nem lesz, pedig még a hetedik alaptörvényfércelés nagyszerű munkája hátra van. Megdöbbenve tapasztalom, hogy a fent vázolt kérdést a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (nem Kósa Lajos vagy Németh Szilárd) a politikai értelemben (is) pejoratív és helytelen bal-jobb, jobb-bal szembenállásaként definiálja. És ha akként definiálja, és ezt igaznak véli, akkor már rég hangosan kellene csapkodnia az asztalt. De ha nem is, kötelező módon meg kellett volna szólalnia. Nem most. Évekkel ezelőtt.

Más szavakkal: Lovász László MTA-elnök álláspontját elfogadhtatatlannak tartom. Mondanám, hogy le kellene takarodni végre az elefántcsonttoronyból, de ezt már mások jóval markánsabban kifejezték előttem, úgyhogy mást mondok ugyanarról. Lovász László MTA elnöknek ebben a minőségében előbb-utóbb színt kell vallania, akármennyire is próbálja lavírozással megúszni a helyzetet. Ez már nem az a pont, ahol a tudományos élet elefántcsonttornyában eltartott ujjal lehetne fintorogni, fanyalogni és moralizálni azon, hogy mi az értelmiségi elit feladata, és mi nem.

Ha valaki a barnanyelvű, elvtelen, hírhamisító kormánymédiának interjút ad, akkor az állásfoglalás, amelyet Lovász László ezeknek a tényeknek az ismeretében vállalt fel. Teszi ezt úgy, hogy a levél aláírói nem politikai állásfoglalást követeltek tőle, hanem azt, hogy ezekről a súlyos társadalmi folyamatokról kezdeményezzen vitát és tudományos igényű feltárómunkát. Konkrétan arról, hogy Lovász László körül, csakúgy mint mindenki más körül is lebontják a demokráciát és az ország visszafordíthatatlanul sodródik az önkényuralom felé. Ez vállalhatatlan politikai állásfoglalás lenne? A Magyar Időkben eltartott kisujjal elemezgetni az akadémia viszonyát a fennálló rezsimmel és elhatárolódni az értelmiségtől jogosan elvárható felelősségvállalástól, az nem politikai állásfoglalás?

Az, aki sem a bal-, sem a jobboldal véleményét nem képviseli (nagyon helyesen), de ellátja ezt a tisztséget, annak a megalkuvás, a modoroskodó finomkodás helyett most nyilvánosan és egyértelműen vállalnia kell, hogy mi az álláspontja. Békeidőben a tudomány apolitikus jellege szinte magától értetődő és nincs is baj vele. Azonban ami ma Magyarországon történik az Orbán nevű kormányzása idején (hetedik éve folyamatosan történik) már régen túl van azon a kritikus ponton. Ami után egy akadémia elnökének világossá kell tennie, hogy hajlandó szó nélkül tolni ezt a szekeret, vagy tiltakozik az ellen, ami körülötte zajlik. Amíg még lehet tiltakozni. Nem pusztán magánemberként, hanem egy tekintélyes intézmény vezetőjeként.

Amikor ezen a bezárkózó, fojtogató szemétdombon a Nógrádi Györgyök, Széles Gáborok, Schobert Norbertek és Németh Szilárdok formálják a véleményt, ahol hosszú hónapokig azzal lehet hülyíteni és uszítani a lakosságot, hogy mindmeghalunk, ahol a kormányzatnak az akadémiáról legfeljebb a Puskás Akadémia jut eszébe, ahol a sajtószabadságnak azért kellene örülni, mert még egyetlen újságírót sem börtönöztek be, ott megbocsáthatatlan bűn az értelmiségi elitnek (nem az önjelöltnek, hanem az igazinak) sarokba szorítva hallgatni.

Már így is hat év komoly fáziskésésben vagyunk, de ezt már nem lehet megúszni, Lovász úr! Még egyszer: ez már nem az a helyzet, amiért megbocsátható lenne, hogy a tudományos élet krémje szakmai önbecsülését, értelmiségi gerincét beáldozza azzal, hogy közönséges maffiózók napi aljasságaihoz asszisztál. Ez nem baloldali vagy jobboldali történet. Ez ellen a rezsim ellen ugyanúgy kötelességes szót emelni egy jobboldali-konzervatív-keresztény világnézetű embernek, mint a liberális-baloldalinak. Mert itt nem az egyesek vagy a kettesek szabadságáról, emberi jogairól, emberhez való életéről van szó, hanem mindenkiéről.

Úgyhogy Lovász László tévúton jár, ha azt hiszi, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának ezekben az időkben semmi köze ahhoz, ami politikai utasításra történik Magyarországon. Lovász Lászlónak, pont azért mert nem képviseli sem a jobb-, sem a baloldalt, kutya kötelessége felismerni és beszélni arról, hogy egy fasisztoid, bolsevik beütésekkel bíró bűnözői csoport uralja az országot és tiporja lábbal a neki nem tetsző vélemények megfogalmazóit; kiáltja ki többségnek a kisebbséget és önkényeskedik, lop, csal, hazudik. Meg lehet ezt fogalmazni eltartott kisujjal is, de morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzdeni eme elszabadult, fékevesztett rezsim ellen.

Frissítés és nem politizálás, természetesen semmi köze semmihez: Martonyi János, a Demokrácia Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöke, volt külügyminiszter beszél az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2016. október 17-én. (MTI)

http://kolozsvaros.com/2016/10/17/moralis-kotelessege-minden-irastudonak-minden-e szkozzel-kuzdeni-e-fekevesztett-rezsim-ellen/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: antidemokratikus, idegengyűlöletet, menekültválságot, kormánymédiának, kiszolgáltatott, nemzetpolitikai, veszélyeztetése, külügyminiszter, magyarországon, kezdeményezzen, állásfoglalást, sajtóorgánumok, sajtószabadság, megfogalmazóit, vállalhatatlan, megfosztottunk, agyelszívásról, magánemberként, háttérhatalmak, közgazdásztól, mindmeghalunk, szociológusig, feltárómunkát, vitasorozatot, közalapítvány, felszámolását, természetesen, megbocsátható, államosítását, aljasságaihoz, tanulmányozom, fáziskésésben, kormányzatnak, önkényeskedik, elhatárolódni, értelmiségtől, ilyen történet, címeitől –, háttérhatalmak általi, irányba mozgunk, magyar tudomány, társadalmi szabadság, sajtószabadság veszélyeztetése, demokratikus államokra, menekültválságot felhasználva, egészségügy súlyos, közmédiumok államosítását, meglévő független, aláírók –, levélírók aggodalmait, levélben foglaltakat, politikai szervezet, Lovász László, Magyar Tudományos Akadémia, Koszticsák Szilárd, Thomas Jovin, Hernád István Róbert, Mellár Tamástól, Ferge Zsuzsa, Magyar Idők, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Lovász László MTA-elnök, Lovász László MTA, Magyar Időkben, Nógrádi Györgyök, Széles Gáborok, Schobert Norbertek, Németh Szilárdok, Puskás Akadémia, Úgyhogy Lovász László, Magyar Tudományos Akadémiának, Lovász Lászlónak, Martonyi János, Demokrácia Központ Közalapítvány, Magyar Tudományos Akadémián,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 11:12 Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
04.01. 11:11 Koronavírus - Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban
04.01. 11:11 Európai díjra jelölik az a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programjá...
04.01. 11:02 Elhunyt Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter
04.01. 11:02 Gergely Ágnes kapta a Tiszatáj-díjat
04.01. 11:02 Az NKM Energia lett a legnagyobb hazai energia-kiskereskedelmi társaság
04.01. 11:01 Koronavírus - Moszkvában mobil-alkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgás...
04.01. 11:01 Bolgár-magyar - A jegyek érvényesek maradnak, de vissza is válthatóak
04.01. 11:01 NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket
04.01. 10:51 Csohány Kálmán grafikusművészre emlékeznek Pásztón
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Védelem önmagad ellen  Facebookon kaptam  Kellemes napot  A világ legbátrabb tette  Rózsa csokor  Jó reggelt kedves látogatóimna...  20 éve volt a magyar premierje  Jézus szenvedésének hangulata ...  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Szent István-bazilika Mária-ká...  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Szép napot kívánok!  Imádkozzunk együtt napról napr...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Újjászületés  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Facebookon kaptam  A Tottenham védője tabletekkel...  Rózsák kosárban  Facebookon kaptam  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Png csokor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kislány virágok közt  Jó reggelt  Kellemes kávézást!  A lélek nyugalmát . . .  Rubint Réka Köszönjük!  Tulipán csokor vázában  3. Titkok, melyeket nem vihete...  Facebookon kaptam  Betty Boop  Szép délutánt.......  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Ma Erdély védőszentjét Szent L...  kedd esti szentmise Déva 03.3...  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Savanyú a citrom  Hétfő esti szentmise Déváról ...  A hit kapuja: Az iszlám és a b...  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Bögrés vajas zsömle  Facebookon kaptam  Betty Boop  Facebookon kaptam  Balatonfüred Hotel Marina  Napi 1000 légzést segítő készü...  Betty Boop  Szent István-bazilika Mária-ká...  Ferenc pápa a hétfő reggeli sz...  kedd esti szentmise Déva 03.3...  5. nagyböjti hét kedd 03.31  Facebookon kaptam  20 éve volt a magyar premierje  Egy pohár bor jó hatásairól  Szíved a lélek természetes ott...  Békebeli ropogós kifli  kedd esti szentmise Déva 03.3...  Facebookon kaptam  Clematis terniflora  A férfi legyen a család papja:...  Ne félj, csak higgy Jézus  Imádság  Amikor gyenge vagy  Facebookon kaptam  Kedves Koronavírus! Nem vagy v...  4 éve  Szeretettel Mindenkinek !  Amikor gyenge vagy  Szerettem a szívhez nyúlni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fegyelem!! Önfegyelem!!  Boldogságot teremt  Kislány virágok közt  Képmás Zenekar is csatlakozott...  Nem tudom létezik - e . . . ...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Isten szomorúsága  A jót keresd..........  Vízcseppes rózsa  Lazítós estét  „Én vagyok az élet kenye...  Facebookon kaptam  Ima az egyedülállókért, magán...  Esti kép  Néptelen utcákon  Kellemes kávézást!  Balatonfüred Hotel Marina  Gerbera koszorú  Jó reggelt  Mindent tönkreteszünk  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Isten uralma  Vízcseppes rózsa  Nyuszi sapkában 
Bejegyzés Címkék
ilyen történet, címeitől &#8211, háttérhatalmak általi, irányba mozgunk, magyar tudomány, társadalmi szabadság, sajtószabadság veszélyeztetése, demokratikus államokra, menekültválságot felhasználva, egészségügy súlyos, közmédiumok államosítását, meglévő független, aláírók &#8211, levélírók aggodalmait, levélben foglaltakat, politikai szervezet, tagság véleménye, kultúra ügyeinek, feladat számomra, tudomány emberét, gyomorszájon vágás, fent vázolt, politikai értelemben, minőségében előbb-utóbb, tudományos élet, értelmiségi elit, ismeretében vállalt, levél aláírói, súlyos társadalmi, önkényuralom felé, akadémia viszonyát, fennálló rezsimmel, értelmiségtől jogosan, jobboldal véleményét, modoroskodó finomkodás, tudomány apolitikus, kritikus ponton, akadémia elnökének, tekintélyes intézmény, akadémiáról legfeljebb, sajtószabadságnak azért, értelmiségi elitnek, rezsim ellen, egyesek vagy, kettesek szabadságáról, időkben semmi, 1956-os forradalom, antidemokratikus, idegengyűlöletet, menekültválságot, kormánymédiának, kiszolgáltatott, nemzetpolitikai, veszélyeztetése, külügyminiszter, magyarországon, kezdeményezzen, állásfoglalást, sajtóorgánumok, sajtószabadság, megfogalmazóit, vállalhatatlan, megfosztottunk, agyelszívásról, magánemberként, háttérhatalmak, közgazdásztól, mindmeghalunk, szociológusig, feltárómunkát, vitasorozatot, közalapítvány, felszámolását, természetesen, megbocsátható, államosítását, aljasságaihoz, tanulmányozom, fáziskésésben, kormányzatnak, önkényeskedik, elhatárolódni, értelmiségtől, állásfoglalás, pártpolitikai, folyamatokról, szabadságáról, képviseletére, zsákbamacskát, szabadságharc, módosításait, konferencián, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 708
  • e Hét: 5784
  • e Hónap: 708
  • e Év: 231726
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.