Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton
  2016-10-17 19:06:11, hétfő
 
   
  Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton

szerző
Pálos Máté
publikálva
2016. okt. 06., 10:10


Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

A római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így településszabályozás-jogi értelemben üdülőterületet véd majd a Duna árhullámaitól. Éppen ezért újra és újra felmerül a sajtóban, hogy a part természetes ökoszisztémáját a maga 1500 fájával együtt legyaluló, közel 13 milliárd forintos gigaberuházás mögött ingatlanspekulációs érdekek állnak. A fideszes Illés Zoltán volt államtitkár szerint például Tarlós István főpolgármester azért ragaszkodik a ,,fizikailag és gazdaságilag is rosszabb tervhez", mert a főváros ,,ingatlanspekulációba szeretné bevonni" a parti telkeket: ,,Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek" - fogalmazott Illés korábban. Jávor Benedek EP-képviselő nemrég szintén arra a következtetésre jutott magyar hatóságokkal folytatott levelezése után, hogy a projekt ,,egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját" ölti. A közpénzből megvalósuló beruházás jelentősen megnöveli az ingatlanok értékét, és nyilvánvalóan az építési kedvet is - ahogy az sem kérdéses, hogy a part menti szállodák is jól járnának a mobilgáttal. De többen attól is tartanak, hogy a mobilgát felhúzása után áthelyezik a fővédvonalat a partra, amivel megnyílhat a lehetőség arra is, hogy az önkormányzat lakóövezetté minősítse a területet, ezzel kedvezve a beruházóknak. Ezzel persze a terület elveszítené egyedi arculatát, és jelentősen károsulnának a természeti értékek is.
falseFotó: Sióréti Gábor

Tarlós István és az önkormányzat természetesen minden ilyen szándékot tagad, értelmezésük szerint a mobilgáttal lehet megvédeni a teljes csillaghegyi öblözetet, és csak így tudják megoldani több mint ötvenezer ember biztonságának és vagyontárgyainak védelmét - az ebihalak meg majd arrébb mennek, hogy Tarlós szavait idézzük a környezetvédelmi szempontokról.

Milliárdosok játszótere

Az mindenesetre tény, hogy a Nánási út-Királyok útja és a part közötti természetes hullámtéren lakóépület csak pár tucat van, ezek még a 30-as években épültek. Lakóépületre az önkormányzat nem is adhat ki engedélyt, ugyanakkor - és itt van a jogi szürke zóna - üdülőépületre igen, azt pedig nem akadályozhatja meg, hogy valaki az üdülőjében lakjon egész évben. Szállodák és vendéglátóhelyek is épülhetnek a nagy telkes üdülőövezetben, maximum 11 méteres magassággal.
falseFotó: Sióréti Gábor

És tény az is, hogy a római parti beruházás támogatói vagy haszonélvezői között rendre gazdag és befolyásos emberek tűnnek fel. A mobilgátat övező viták és a beruházást aktívan támogató Római-partért Egyesület emblematikus alakja a vegyi áruk szállításából és műtrágya előállításából meggazdagodott Egri Gábor, aki egy 2013-as napi.hu-cikkben 6,7 milliárdos becsült vagyonnal szerepelt a száz leggazdagabb magyar listáján. Egrié a közvetlenül a partra épült négycsillagos, 63 szobás Holiday Beach Budapest Wellness and Conference Hotel, amely a honlapján Budapest egyetlen hajó formájú szállodájaként, egyhektáros parkkal, fűtött élményfürdővel hirdeti magát. A szálloda sajtóinformációk szerint 2,4 milliárdos beruházással épült fel, az Átlátszó egyik videójában pedig maga Egri mondja el, hogy egy áradásnál durván 40-60 millió forintot veszít a védekezés költségei és a bevételkiesés miatt. Arról nincsenek pontos információink, hogy a szálloda mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, de a cég­adatokból az látszik, hogy a hotel címére bejegyzett, Egri Gáborhoz és feleségéhez, Bakos Adrienne-hez köthető, feltételezhetően a szállodát korábban üzemeltető cég felszámolás alatt áll. Ahogy azt a molbilgát ügyével és az egyesület képviselőinek érdekeltségeivel részletesen foglalkozó cikkünkben megírtuk, azóta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint az új tulajdonos Egri másik, üzemanyag-szállítással is foglalkozó cége, az Envikút Kft., amely nyereséges: az elmúlt években megduplázta értékét, ami 2014-re majdnem elérte a 13 milliárd forintot.
falseFotó: Sióréti Gábor

Ne higgyük azonban, hogy nincs több olyan befolyásos üzletember, akinek a Rómain komoly érdekeltsége van. Pár nappal ezelőtt rábukkantunk egy olyan beruházásra, amely Orbán Viktor egyik bizalmasához és egy Csányi Sándor szövetségeseként számon tartott üzletemberhez köthető; mindketten gyakran tűnnek föl olyan jól profitáló üzletekben, amelyek létrejöttéhez valamilyen formában a kormány is asszisztált.

Triumvirátus

A szálak felfejtése egy szórólaptól indult, amit a Maradjanak a Fák a Rómain nevű nyilvános Facebook-csoport osztott meg. Ezen a Római Lakópart nevű luxuslakóparkot a ,,Mindenhol jó, de legjobb itt egy otthon" szlogennel hirdetik. A feltüntetett beruházó a Terrassa Kft., a kivitelező a Market Zrt., a finanszírozó pedig a Duna Takarék.

A lakópark honlapja meg is erősíti ezeket az információkat: két épületben ötven lakást kínálnak eladásra, gyakorlatilag pár méterre a Dunától és a parton húzódó sétánytól a mintegy 11 ezer négyzetméteres telken a Királyok útja 195-203-as szám alatt.

A Terrassa Kft. a Csányi Sándorral üzleti kapcsolatban lévő, a MET-bizniszből Garancsi Isvtánnal együtt részesedő milliárdoshoz, a Wallis-alapító Nagy Györgyhöz köthető, akinek vagyonát a napi.hu 7,6 milliárd forintra becsülte 2013-ban, de ez mára jóval több lehet. A Terrassa Kft. ügyvezetője 2007-től a korábban kardvívóként ismert Fernacsik Domokos, ő Nagy Györggyel együtt vezeti a Tarrassát tulajdonló WEL Holdingot, amely a szintén a két üzletember által vezetett Westbay Kft.-hez tartozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy a most beépítésre váró telek a Terrasa Kft. tulajdona, és a magyar államtól vásárolta meg még 2007-ben. A 2007. június 27-i Hivatalos Értesítőben az áll ugyanis, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által a magyar állam tulajdonában lévő ingatlanokat (két helyrajzi számon, egymás mellett lévő telkeket) nyilvános pályáztatás után az akkor még Terrassa-Építő néven futó cég nyerte meg. A céget 2006 végén alapította két izraeli üzletember, Matti Lis és Yan Lis a Bilbao-Építő Kft.-n és az Elephant Holding Zrt.-n keresztül; a testvérpárhoz kötődő cégcsoport akkoriban több lakópark-projektben érintett volt, ötmilliárdos MKB-hitelt is kaptak beruházásaikra (ami később oda vezetett, hogy jelenleg is perben állnak a bankkal). A Terrassában mindenesetre Nagy György embere, a Westbay jelenlegi pénzügyi igazgatója 2007 júliusában lett ügyvezető, szeptemberre pedig a cég átkerült a Westbay tulajdonába. Azt nem tudjuk, hogy a római-parti ingatlant pontosan mikor vették meg az államtól, de 2007 végén már a Királyok útján volt a cég egyik telephelye a cégadatok szerint.

Visszatérve a szórólapon szereplő cégekhez: a Római Lakópart építtetője a Market Zrt., amely a Garhartt Investen keresztül Orbán Viktor bizalmasához, a Videotont tulajdonló Garancsi Isvánhoz köthető. Garancsi a napi.hu listája szerint a harmincadik leggazdagabb magyar, az érdekeltésgébe tartozó cégek rendre jól járnak az állami intézkedésekkel - nemrég például az építőipari adó csökentésével és a CSOK bevezetésével -, és derekasan nyerik a közbeszerzéseket.

Ezek után egyáltalán nem meglepő hogy a lakópark-projekt finanszírozója a szintén Garancsi által tulajdonolt Duna Takarék Bank, amelyet korábban az a szerencse ért, hogy a takarékszövetkezeti törvényben lévő kiskaput kihasználva nem kellett belépnie a ,,központi bankba".

Garázsmedence

A Római Lakópartot szeptember elején kezdték építeni, a tervek szerint 2017 végére beköltözhető állapotban lesznek a lakások. Ahogy az a szórólapon is látható, a lakásokat leplezetlenül lakóotthonként hirdetik annak ellenére, hogy hivatalosan ezen a területen csak üdülni lehet. A lakópart honlapján egyszer sem szerepel az üdülő szó - de az árvízveszélyről is hallgat, miközben a Duna gyakorlatilag a kert végében folyik. Úgy tudjuk, a lakópart felhúzása során nem terveznek saját mobilgátat vagy más védműrendszert kiépíteni. A kerületi előírásokat betartva a földszinti lakások padlószintjét két centiméterrel a mértékadó árvízszint fölé tervezik, amiből az is következik, hogy a garázsban egy áradás során biztosan feljön a víz. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett, a mobilgát késlekedése közepette milyen hatékonysággal tudják eladni a lakásokat.


http://magyarnarancs.hu/belpol/orbanista-milliardosok-epitkeznek-a-romai-parton-1 01106
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, sajtóinformációk, közbeszerzéseket, feltételezhetően, vendéglátóhelyek, szövetségeseként, érdekeltségeivel, vagyontárgyainak, következtetésre, ökoszisztémáját, luxuslakóparkot, árvízveszélyről, intézkedésekkel, beruházásaikra, üdülőterületet, hatékonysággal, akadályozhatja, védműrendszert, főpolgármester, élményfürdővel, finanszírozója, érdekeltségébe, négyzetméteres, üdülőövezetben, meggazdagodott, érdekeltésgébe, szállodájaként, lakóotthonként, előállításából, ingatlanpanama, szövetségének, rendelkezésre, szolgáltatási, árhullámaitól, bevezetésével, gyakorlatilag, part egyrészt, lakóparkot lopott, római-parti mobilgát, jelenlegi fővédvonalat, természetes hullámteret, part természetes, maga 1500, fideszes Illés, főváros „, parti telkeket, következtetésre jutott, projekt „, gigantikus ingatlanpanama, közpénzből megvalósuló, ingatlanok értékét, építési kedvet, Pálos Máté, Garancsi István, Nagy György, Illés Zoltán, Tarlós István, Jávor Benedek EP-képviselő, Sióréti Gábor, Római-partért Egyesület, Egri Gábor, Holiday Beach Budapest Wellness, Conference Hotel, Egri Gáborhoz, Bakos Adrienne-hez, Magyar Szállodák, Éttermek Szövetségének, Envikút Kft, Orbán Viktor, Csányi Sándor, Római Lakópart, Terrassa Kft, Market Zrt, Duna Takarék, Csányi Sándorral, MET-bizniszből Garancsi Isvtánnal, Wallis-alapító Nagy Györgyhöz, Fernacsik Domokos, Nagy Györggyel, Westbay Kft, Terrasa Kft, Hivatalos Értesítőben, Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, Matti Lis, Bilbao-Építő Kft, Elephant Holding Zrt, Garhartt Investen, Garancsi Isvánhoz, Duna Takarék Bank, Római Lakópartot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 13:42 Meghalt Jaroslav Kubera, a cseh szenátus elnöke
01.20. 13:42 Szálló por - Ismét nőtt a légszennyezettség
01.20. 13:32 E-mailben emlékeztet a pótdíjfizetésre hétfőtől a BKK
01.20. 13:31 LMP: tenni kell a családon belüli erőszak ellen!
01.20. 13:22 Banksy-kiállítás lesz Budapesten
01.20. 13:21 Harmincadik évfordulóját ünnepli idén a Művészetek Völgye
01.20. 13:12 Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte
01.20. 13:12 Horváth Ildikó: előbb az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz ügyébe...
01.20. 13:11 Országszerte újra a mozikban a Jób lázadása felújított változata
01.20. 13:02 Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be az ellenzéki szociáldemokraták a...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Édi a kis huncut  Haiku  Létem  Png rózsa  Facebookon kaptam Krisztina...  Kellemes délutánt kívánok!  Belém torony Portugáliában  Készüljünk együtt testben és l...  Szép estét  Téli kép  Az örökkévaló Isten és a mulan...  Évközi 2. vasárnap 01.19 Csíks...  Téli kép  Facebookon kaptam  Testünk üzenetei a betegségekr...  Facebookon kaptam  Kávészemek  Imádság  Az élet igazságai  Virágos torta  A mindennaposban is látni tudj...  Facebookon kaptam  Kókusz  Kellemes napot  Van egy gyógyszer  Téli gif képek  Rózsa hóesésben  Posertube  Jégcsapok  A Természet őszinte barát  Facebookon kaptam  Belém torony Portugáliában  Alvó baby  "Ma ahogyan a mosógépbe tettem...  Bagdy Emőke – Minden a f...  Esti mese  A boldogság olyan  Orchídea  Facebookon kaptam  Téli kép  Cser Zoltán est /1950-2002/ a ...  Semmi nem a miénk, csak a láts...  Mondd nekem is: „Legyen ...  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Tündérkés torta  Kék rózsa  Hi hi hi  Kutyus szemüvegben  Facebookon kaptam  Sexy nők  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Facebookon kaptam  A fahéj gyógyhatásairól  A Természet őszinte barát  A jós azt felelte  Rózsafüzér KIRÁLYNÉJA - Vallás...  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Siklósi vár képeken  Testünk üzenetei a betegségekr...  Cinkék járnak szívem ablakára  Téli kép  Facebookon kaptam  Orchídea  Szeresd felebarátodat, mint ö...  Jó éjszakát  Rózsa a fa odvában  Havas fenyő  Nők bundában  A fahéj gyógyhatásairól  Stop a gondolatnak  Csendéletek  Alvó nő  Elég minden napnak a maga baja  Téli kép  9. parancsról szóló elmélkedés...  Kellemes napot  Dr. Székely János megyéspüspök...  Aprórózsás torta  Facebookon kaptam  Napraforgók  A mindennaposban is látni tudj...  Athena Pronania templom Görögo...  Kutyus szemüvegben  Macik pizsamában  Téli képek  Havas fenyő  Szép estét  Vonaton  Képes üzenet !  Deres környezetben a Máriagyűd...  Athena Pronania templom Görögo...  Téli kép  Facebookon kaptam Krisztina...  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Az élet igazságai  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
part egyrészt, lakóparkot lopott, római-parti mobilgát, jelenlegi fővédvonalat, természetes hullámteret, part természetes, maga 1500, fideszes Illés, főváros &#8222, parti telkeket, következtetésre jutott, projekt &#8222, gigantikus ingatlanpanama, közpénzből megvalósuló, ingatlanok értékét, építési kedvet, part menti, mobilgát felhúzása, lehetőség arra, önkormányzat lakóövezetté, terület elveszítené, természeti értékek, önkormányzat természetesen, mobilgáttal lehet, teljes csillaghegyi, környezetvédelmi szempontokról, mindenesetre tény, part közötti, 30-as években, jogi szürke, üdülőjében lakjon, nagy telkes, római parti, mobilgátat övező, beruházást aktívan, vegyi áruk, 2013-as napi, száz leggazdagabb, partra épült, honlapján Budapest, szálloda sajtóinformációk, áradásnál durván, védekezés költségei, bevételkiesés miatt, szálloda mennyire, hozzá fűzött, hotel címére, szállodát korábban, molbilgát ügyével, egyesület képviselőinek, elmúlt években, olyan beruházásra, szálak felfejtése, szórólaptól indult, feltüntetett beruházó, finanszírozó pedig, lakópark honlapja, parton húzódó, korábban kardvívóként, rendelkezésre álló, most beépítésre, magyar államtól, magyar állam, céget 2006, testvérpárhoz kötődő, római-parti ingatlant, cégadatok szerint, szórólapon szereplő, harmincadik leggazdagabb, érdekeltésgébe tartozó, állami intézkedésekkel, lakópark-projekt finanszírozója, szintén Garancsi, tervek szerint, lakásokat leplezetlenül, területen csak, lakópart honlapján, kert végében, lakópart felhúzása, kerületi előírásokat, földszinti lakások, mértékadó árvízszint, áradás során, mobilgát késlekedése, környezetvédelmi, sajtóinformációk, közbeszerzéseket, feltételezhetően, vendéglátóhelyek, szövetségeseként, érdekeltségeivel, vagyontárgyainak, következtetésre, ökoszisztémáját, luxuslakóparkot, árvízveszélyről, intézkedésekkel, beruházásaikra, üdülőterületet, hatékonysággal, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1471
  • e Hét: 5801
  • e Hónap: 64909
  • e Év: 64909
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.