Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Titokban elkezdődött az ukrán migránsok behozatala
  2016-10-18 17:06:15, kedd
 
   
  A magyarok közmunkásként kapirgálnak az út szélén, az ukránokat meg buszokkal hordják a betanított munkahelyekre.

És még értekeznek, hogy mennyire alkalmatlanok a magyarok a munkavégzésre.

Ha egy süketnéma ukrán hajléktalan menőbb, mint keletmagyarországon bárki, akkor tényleg, miért is Orbán itt a zseni ?

****
Titokban elkezdődött az ukrán migránsok behozatala

2016.10.18. 07:52
Nagy a munkaerőhiány, a cégeket pedig nem hatja meg a kormány üzenete, hogy ide ne jöjjön senki megbontani a magyarok spirituális egységét. Elkezdték behozni a legolcsóbban idecsábítható migránsokat, az ukránokat. Mindenkinek az az érdeke, hogy sokáig maradjanak, házat építenek nekik, igyekeznek vonzóbb alternatívát kínálni Csehországhoz vagy Lengyelországhoz képest. Elmentünk Jászfényszarura és környékére megnézni, hogyan élnek az egyik nagyobb foglalkoztató, a Samsung eltitkolt ukránjai.

- Laknak itt ukrán samsungosok?

- Igen. Sajnos.

- Miért, van velük valami gond?

- Hajjaj!

- Erőszakosak?

- Nem, dehogy.

- Szemetelnek?

- Hát, nem jobban, mint más.

- Akkor mi a baj?

- Túl vidámak. Többször hangosan ünnepeltek valamit. És nem is mindig akarnak érteni magyarul, pedig a legtöbb azért érti, hogy mit beszélünk nekik.

Emlékeznek még arra, hogy nyáron az MGYOSZ és Varga Mihályék százezres mértékben akartak behozni unión kívüli gazdasági bevándorlókat a munkaerőhiány kezelésére?


Bár Lázár akkor azt mondta, a kormány ,,pontosan nulla darab" bevándorlót akar látni (Rogánék letelepedési kötvényes bizniszét nem számítva), úgy tűnik, mégis elindult a vendégmunkások idetelepítése. Csak feltehetően a népszavazás és a kapcsolódó ,,mindenkitől rettegnünk kell" kampány közepén igyekeztek fű alatt tartani gazdasági bevándorlást segítő lépéseket.

Az uniós munkavállalók nem jöhetnek szóba, hiszen ők az EU-ban lényegében bárhol többet tudnak megtakarítani, ha már elmennek otthonról. Így úgy tűnik, hogy a környékről maradtak a szerbek, bosnyákok, ukránok.

Különösen az utóbbiakra mennek rá mostanában a magyar cégek, hiszen onnét most a háború miatt még könnyebb embereket nagy tömegben átcsábítani hozzánk. Ezt pedig megtámogatja egy ideje a szabályozás is, egy sereg egyszerűsítést kaptak az ukrán migránsok. Ezért elmentünk megnézni az egyik olyan cégnél a vendégmunkások életét, ahol most elkezdtek nagyobb számban ukránokat behozni.
125 ezer, némi koszt, kvártély, utaztatás

Jászfényszarun, a városszéli Samsung-gyárban leginkább tévéket raknak össze, döntően futószalag melletti betanított munkával. Nyáron indíthatták bevándorlási programjukat, az első ukránok augusztus vége felé érkeztek. Most 120-150 ukrán dolgozik náluk, a számuk folyamatosan nő.

Részletesebben azért nem lehet tudni, mert hivatalos megkereséseinktől elzárkózott a Samsung, mintha titokban akarnák tartani, hogy egyre több vendégmunkást fognak alkalmazni. Amikor odamentünk a cég előtti parkolóba beszélni a céges buszokkal munkába érkező ukrán munkásaikkal, a biztonsági szolgálatuk elzavart minket, fényképeinket letöröltették. A buszsofőrökkel beszélgetve viszont meg lehetett tudni, hogy pontosan hova viszik őket haza, így a közeli Tóalmáson és Jászberényben meg is találtuk őket.

Fotó: Bődey János

Tóalmáson kéttucatnyian laknak a strand melletti kemping nagyobb, egyszintes kőházában is, ők csak azért itt, mert már nem fértek el a jászberényi szállásokon. Van, ahol nyolcan alszanak egy közepesebb szobában, egy mosógép jut rájuk összesen, és a meleg víz is hamar elfogy ennyi emberre. Jászberényben viszont száznál is többen lehetnek egy egyszerűbb társasháznak beillő, kulturáltnak kinéző munkásszálláson. Ők úgy tudják, hogy napi egy ezresért bérlik nekik a szállást.

A fő baj mindkét helyen, hogy a hideg éjjelek ellenére még nem indult be a fűtés, sokan fáztak. Nemrég többen haza is mentek némi bérelőleggel, hogy meleg ruhákat vegyenek, nem számítottak rá, hogy ilyen hamar hideg lesz a Jászságban. És internet sincs semelyik szálláson, amit azért hiányolnak.

Döntően ukrajnai ukránokról beszélünk, nagyon kis részük beszél pár szónál többet magyarul. Mindannyian Kárpátaljáról érkeztek, ott falragaszokkal, plakátokkal hirdetett nekik magyarországi munkalehetőséget egy munkaerő-kölcsönző cég, a HD Jobs Kft. Az ő emberük segített nekik vízumot is intézni még Ukrajnában.

Ukrajnában azt ígérték nekik, hogy 140 ezret kereshetnek havonta, kapnak ingyen szállást, napi egy étkezést, ingyen elhozzák őket, és havonta egyszer haza is viszik őket egy szűk hétvégére. Az ajánlat pedig eddig lényegében stimmelt is, azt leszámítva, hogy igazából havi 125 ezret kapnak, és egyszer kaptak 15 ezret a kezdéshez.

Mindenki azt a szerződést írta alá, amit elé tettek, van, aki így három hónapot vállalt első nekifutásra, mások egy évet. De biztattak mindenkit, hogy ezeket a szerződéseket majd megújíthatják, esetleg talán jobb feltételekkel is.
Papíron nem hasít

A HD Jobs munkaerő-kölcsönző cég tavaly átlagosan 366 embert foglalkoztatott, papíron nem túl jó eredménnyel, 120 milliós árbevételük mellett alig hoztak össze 1,5 milliós nyereséget, bérekre és járulékokra például 106 milliót fizettek. A Varga Gabriella tulajdonában lévő vállalkozás a Podmaniczky utca 31. II. emelet 11-beli lakásra van bejegyezve, ezen egyébként tucatnyi céggel osztoznak.

Cserébe kemény melót vállalnak: napi nyolcórás műszakokban állnak a szalag mellett, heti kétszer 12 órában is, hétvégén is, éjjel is. Nagyjából egy részlegen is vannak, főleg kijelzőket szerelnek össze a helyiekkel közösen. Elég széles korosztálynak volt vonzó a lehetőség eddig, a 16 évesnek kinéző gyerekektől az ötvenes vendégmunkásokig jöttek.

,,Otthon Kárpátalján 200 dollár (nagyjából 50 ezer forint - a szerk.) körüli egy jó fizetés, de hát abból a rezsi alig jön ki" - magyarázta egyikük. - Azért vagyok itt, mert ha itt félre tudok tenni forintban havi 80-90 ezret, abból még idén meg tudom javíttatni a tetőt, nemrég volt ugyanis egy nagy jégverés nálunk."

Fotó: Bődey János
Csak el Ukrajnából

Az egyik pár abban gondolkozik, hogy ha lehúznak itt két évet, abból már a mostani falusi ingatlanárak mellett simán tudnak venni egy kisebb házat valamelyik környékbeli faluban. Onnantól meg már szinte sínen van az életük, nem kell visszamenniük a háborús Ukrajnába.

Egy másik férfi, akivel beszélünk, főleg az állampolgárságra hajt: ,,Sok mindent értek magyarul, de beszélni nem nagyon tudok. A feleségem magyar, a kislányom is tud magyarul beszélni, ők már meg is kapták az állampolgárságot. Szeretnék egy kicsit jobban beszélni, hogy én is megkapjam." Ezután pedig irány Hollandia, Németország vagy más uniós tagállam, ahol nagyobb pénzeket lehet keresni.

,,Csehországban kézhez lehet kapni ilyen munkával ezer eurót is (nagyjából 310 ezer forintot), sokan mennek oda is, de ott el is megy jó része a szállásra és ételre, ugyanolyan drágaság van, mint Magyarországon" - mondta egy másik vendégmunkás. A nyelvtudás nélkül érkezőknek ezért egy versenyképes ajánlat volt, hogy itt mindent megszerveznek nekik.

Összességében az itteni ukrán vendégmunkások elég kiszolgáltatottak, egy darab telefonszámuk van egy HD Jobs-os kapcsolattartóhoz, ha valami problémájuk akad, rajta keresztül lehet intézni. Többen tartottak is attól, hogy mit tudnak csinálni, ha bárki átveri őket itt, nem kapják meg a pénzüket, rejtett költségek kerülnek elő, vagy romlanak a körülmények. Nos, leginkább semmit, de eddig nem is volt okuk komoly panaszra.
Szorgalmasak, de túl vidámak

A környéken nem mindenki örül annak, hogy idejöttek a vendégmunkások. A cikk elején megkérdezett család több tagja például szintén a Samsungnál dolgozik, és vendégmunkásokkal laknak egy társasházban Jászberényben, szerintük néha már túl sok a vidámságból. De azért összességében úgy tűnik, nagyrészt konfliktusmentes az ukrán vendégmunkások beilleszkedése, a legtöbb megkérdezett magyar kollégájuk szorgalmas és ügyes munkatársnak tartja őket.

Fotó: Bődey János

Persze volt, aki úgy tudta, hogy ők biztos többet kapnak 125 ezernél, illetve egy középkorú, szinte teljesen fogatlan munkás azt kifogásolta, hogy az egyik ukrán néma. ,,Az probléma a futószalagnál?" - kérdeztük. ,,Nem, de ne hozzanak már ide minden nyomorékot" - szólt a kritika. Egy magyar munkás szerint viszont egyenesen ,,analfabéták az ukránok, nem lehet velük együtt dolgozni, és nekünk kell őket betanítani", bár ez a vélemény nem volt különösebben gyakori.

A megkérdezett ukránok is teljesen jól kijönnek a magyar kollégáikkal, csupán páran emlegették fel, hogy vannak lusták a magyarok között, akik nem becsülik meg magukat a gyárban, tessék-lássék dolgoznak csak. Ez végül is életszerű is lehet, a 170 ezer körüli magyar átlagbér mellett nem egy mindent vivő ajánlat a fizikailag is kemény munka bruttó 125 ezerért. Sokaknak lehet átmeneti megoldás ezért a futószalag.
Azért nem mindenkinek

Amikor ott jártunk, akkor is felvehettek dolgozni vagy egy busznyi új embert a környékről. Csak négy középkorú cigány asszony bosszankodott a gyáron kívül, hogy ,,felvettek vagy száz embert, egyedül csak minket nem, és nem mondták el, hogy miért". Pedig szerintük még ,,olyanokat is felvettek, akik még ott is dülöngéltek a piától". Amikor megkérdezték a gyárban, hogy később újra jelentkezhetnek-e, egy ingerült ,,nem" volt a válasz. ,,Felteszem fészre, hogy milyen szemét a Samsung" - méltatlankodott tovább az egyikük, különösen, hogy nekik komolyabb költség volt idáig eljönni az interjúra.

Fotó: Bődey János

Arra mindenesetre számíthatunk, hogy az ukrán vendégmunkások száma nőni fog. Jászberényben egy felújított huszárlaktanyában más ukránokba botlottunk, akik a Jász Plasztik vendégmunkásai voltak. ,,Vannak itt is szerbek, románok, bosnyákok is, de főleg ukránok" - magyarázta egy ott ügyködő magyar munkás. A Samsung is hosszabb távra rendezkedhetett be a vendégmunkásokra, ugyanis Jászberényben már épülnek az új, ukrán munkásszállásnak szánt társasházaik, a szomszédok szerint még idén átadnak egy 20-25 lakásos blokkot.


http://index.hu/gazdasag/allas/2016/10/18/samsung_vendegmunkas_bevandorlas/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vendégmunkásokig, munkásszállásnak, vendégmunkásokra, lengyelországhoz, munkalehetőséget, állampolgárságra, konfliktusmentes, állampolgárságot, foglalkoztatott, jászfényszarura, rendezkedhetett, méltatlankodott, munkásszálláson, jelentkezhetnek, részletesebben, vendégmunkások, jászfényszarun, buszsofőrökkel, vendégmunkásai, magyarországon, egyszerűsítést, beilleszkedése, falragaszokkal, visszamenniük, megtakarítani, idecsábítható, munkavállalók, korosztálynak, foglalkoztató, csehországhoz, összességében, vendégmunkást, szerződéseket, megszerveznek, bevándorlókat, munkaerőhiány, magyarok közmunkásként, betanított munkahelyekre, süketnéma ukrán, ukrán migránsok, cégeket pedig, kormány üzenete, magyarok spirituális, legolcsóbban idecsábítható, egyik nagyobb, legtöbb azért, munkaerőhiány kezelésére, kormány „, vendégmunkások idetelepítése, kapcsolódó „, uniós munkavállalók, környékről maradtak, Elmentünk Jászfényszarura, Varga Mihályék, Bődey János, Mindannyian Kárpátaljáról, Jobs Kft, Varga Gabriella, Otthon Kárpátalján, Jász Plasztik,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 11:12 Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
04.01. 11:11 Koronavírus - Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban
04.01. 11:11 Európai díjra jelölik az a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programjá...
04.01. 11:02 Elhunyt Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter
04.01. 11:02 Gergely Ágnes kapta a Tiszatáj-díjat
04.01. 11:02 Az NKM Energia lett a legnagyobb hazai energia-kiskereskedelmi társaság
04.01. 11:01 Koronavírus - Moszkvában mobil-alkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgás...
04.01. 11:01 Bolgár-magyar - A jegyek érvényesek maradnak, de vissza is válthatóak
04.01. 11:01 NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket
04.01. 10:51 Csohány Kálmán grafikusművészre emlékeznek Pásztón
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Ima az egyedülállókért, magán...  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Rejtő Jenő : Anyám  3. Titkok, melyeket nem vihete...  Így legyen.......  Harmónia......  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Hétfő esti szentmise Déváról ...  Facebookon kaptam  Elmélkedés az önkéntes karanté...  A lélek nyugalmát . . .  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hit kapuja: Az élet létrejöt...  A királyság és a szenvedés  Gerbera koszorú  Facebookon kaptam  Betty Boop  Kellemes teázást  Hagyd, hogy az este...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Edgar Allan Poe versei  Gerbera koszorú  Szép délutánt.......  Vízcseppes rózsa  Képmás Zenekar is csatlakozott...  BRFK Facebook oldalán „M...  Nem tudom létezik - e . . . ...  BRFK Facebook oldalán „M...  Ibolya csokor  Mindent tönkreteszünk  Vízcseppes rózsa  Rejtő Jenő : Anyám  Cica virág koszorúval  Jézus szenvedésének hangulata ...  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Tulipán csokor vázában  Imádkozzunk együtt napról napr...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Járvány  Ibolya csokor  Csöndes eső  Elfogadta a védekezésről szóló...  Minden kornak megvan a maga rü...  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Orchidea  Ne félj, csak higgy Jézus  Krókuszok  Savanyú a citrom  Balatonfüred Hotel Marina  Facebookon kaptam  Betty Boop  Facebookon kaptam  Járvány idején 2020 évben  Néptelen utcákon  Pablényné Piroska: Virtuális ...  20 éve volt a magyar premierje  Koronavírus Magyarországon: 40...  A nagy kilenced nem szakad meg...  A koronavírus-járvány első püs...  Facebookon kaptam  Bízom benned, Uram Jézus Benne...  Tulipánok  Gyakori kézmosás után hasznos ...  Nyuszi sapkában  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Mi történne,  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Kellemes napot  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Facebookon kaptam  Edgar Allan Poe versei  Facebookon kaptam  Posertube  Facebookon kaptam  Imádkozzunk együtt napról napr...  Balatonfüred Hotel Marina  Székely János: Gyöngyöspatai i...  Bízzunk Teremtőnkben  Ferenc pápa a hétfő reggeli sz...  A nagy kilenced nem szakad meg...  Pio atyától szentíráshoz hason...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Betty Boop  Png csokor  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Jó reggelt  5. nagyböjti hét kedd 03.31  Facebookon kaptam  Bordó rózsa  Tulipánok  Esti kép  Bögrés vajas zsömle 
Bejegyzés Címkék
magyarok közmunkásként, betanított munkahelyekre, süketnéma ukrán, ukrán migránsok, cégeket pedig, kormány üzenete, magyarok spirituális, legolcsóbban idecsábítható, egyik nagyobb, legtöbb azért, munkaerőhiány kezelésére, kormány &#8222, vendégmunkások idetelepítése, kapcsolódó &#8222, uniós munkavállalók, környékről maradtak, utóbbiakra mennek, magyar cégek, háború miatt, sereg egyszerűsítést, egyik olyan, vendégmunkások életét, városszéli Samsung-gyárban, első ukránok, számuk folyamatosan, céges buszokkal, biztonsági szolgálatuk, buszsofőrökkel beszélgetve, közeli Tóalmáson, strand melletti, jászberényi szállásokon, közepesebb szobában, egyszerűbb társasháznak, ezresért bérlik, hideg éjjelek, szűk hétvégére, ajánlat pedig, szerződést írta, szerződéseket majd, szalag mellett, helyiekkel közösen, lehetőség eddig, ötvenes vendégmunkásokig, rezsi alig, nagy jégverés, mostani falusi, kisebb házat, háborús Ukrajnába, másik férfi, állampolgárságra hajt, feleségem magyar, kicsit jobban, másik vendégmunkás, nyelvtudás nélkül, versenyképes ajánlat, itteni ukrán, darab telefonszámuk, cikk elején, társasházban Jászberényben, ukrán vendégmunkások, legtöbb megkérdezett, egyik ukrán, magyar munkás, megkérdezett ukránok, magyar kollégáikkal, magyarok között, mindent vivő, gyáron kívül, ingerült &#8222, felújított huszárlaktanyában, szomszédok szerint, 20-25 lakásos, vendégmunkásokig, munkásszállásnak, vendégmunkásokra, lengyelországhoz, munkalehetőséget, állampolgárságra, konfliktusmentes, állampolgárságot, foglalkoztatott, jászfényszarura, rendezkedhetett, méltatlankodott, munkásszálláson, jelentkezhetnek, részletesebben, vendégmunkások, jászfényszarun, buszsofőrökkel, vendégmunkásai, magyarországon, egyszerűsítést, beilleszkedése, falragaszokkal, visszamenniük, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 708
  • e Hét: 5784
  • e Hónap: 708
  • e Év: 231726
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.