Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aki Ócsán jár, nem érti, miről beszélt Lázár János
  2016-10-20 18:29:43, csütörtök
 
 
2016. október. 20. 06:30 2016.
Aki Ócsán jár, nem érti, miről beszélt Lázár János

Mizsur András


Megnéztük, hogy mi a helyzet az ócsai szociális lakóparkban, miután a kormány fű alatt véget vetett a devizahitelesek megsegítésére megálmodott családiház-építési programnak.

Minek folytatnák? - kérdezett vissza az adóstelepként is emlegetett ócsai szociális lakópark egyik lakója, mikor ott jártunkkor arról érdeklődtünk, hallottak-e bármit is arról, miért fújták le a telep bővítését. Később sem lettünk okosabbak, hiába jártuk körbe az Ócsa városától mintegy öt kilométerre fekvő lakóparkot, kérdésünkre legtöbben csak tanácstalanul széttárták kezüket. Már aki hajlandó volt szóba állni velünk: volt olyan porta, ahol azonnal elhajtottak minket, amint meghallották, hogy újságírók vagyunk.
© Stiller Ákos

Nem verte nagy dobra a kormány, hogy nemrég elkaszálták a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programot. Mindössze az október 13-ai Magyar Közlönyben találni annak nyomát, hogy szép csendben hatályon kívül helyezték a programról szóló 2011-es határozatot, vagyis már biztos, hogy soha nem épülnek újabb házak az ócsai lakóparkban.

Miért ott és miért így

Szomorú déjà vu-érzésünk volt a lakótelep lehangolóan egyforma utcáit járva. Noha az egyenházak terveit épp úgy a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés építészei készítették, amint a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után újjáépült Devecseren és Kolontáron, ám az összkép itt nyomasztóbb, mint Veszprém megyében. Ott legalább volt célja az elköltött közpénznek, a 2,7 milliárdból felhúzott ócsai lakóparkban viszont csak kutattuk, hogy mire gondolhatott Lázár János, amikor azt mondta: elérte célját a projekt. Arra sem igazán találtuk meg a magyarázatot, hogy

miért pont ott és miért így kellett belefogni a devizahitelesek megsegítésébe.

Tagadhatatlan, hogy vannak, akik örültek az ócsai lehetőségnek. “Nem néztük, hogy melyik kormány adja, segítség volt. Örültünk, mint majom a farkának" - meséli az egyik lakó, nevezzük Mártának, aki férjével és négy gyerekével az elsők között költözött Ócsára egy Vác közeli településről, miután a bedőlt devizahitel miatt elvesztették házukat. A nagyobb gyerekek azóta továbbálltak, így már valahogy el is férnek a mindössze 60 négyzetméteres házban. Hosszú távra azonban Márta sem tervez, azt reméli, hogy egy év múlva férjével követhetik gyerekeik és a sok másik devizás példáját, és mennek innen.
© Stiller Ákos

Rekordáron

Az eredeti, nagyívű tervek 500 családi ház felépítéséről szóltak, ebből 2013 tavaszára - jókora késéssel - el is készült 80. Az első lakók az év júniusában költözhettek be a rekordáron felépített új otthonaikba: itt ugyanis az 50, 60, 70 négyzetméteres házak minden egyes négyzetméterére félmillió forintot költöttek. A magas költségeket részben magyarázza, hogy a telepet szó szerint a puszta közepén, a korábbi szántó helyén kellett felépíteni, és ezért a közműveket, az infrastruktúrát, például az utakat is a semmiből kellett kialakítani.

Végül egészen 2015 januárjáig kellett várni, hogy mind a 80 könnyűszerkezetes ház lakóra találjon. Első körben mintegy 20 család költözhetett be, mert mint kiderült, túl szigorúra szabták a pályázati feltételeket: kizáró ok volt például, ha valaki nem devizában adósodott el, vagy még nem jutott el az egykori otthona kényszerértékesítésig.
© Stiller Ákos

"Az más kérdés" - mondta Márta arra a felvetésünkre, hogy az ócsai házak egyenként 34 millió forintért épültek fel. Szerinte legalább nincs baj velük, "rendesen meg vannak építve, energiatakarékosak". Ennyi pénzért lehetnek is, tettük hozzá, de csak magunkban.

Nincs összetartás

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ócsai házakban nincs gáz, a fűtésről és a melegvízről fatüzeléses kályhák gondoskodnak, de Márta állítja, még ez sem akkora probléma. Korábbi albérleteikhez képest itt a bérleti díj (17-21 ezer forint, alapterülettől függően) és a rezsi sem vészes, szerinte ez a feltöltős, prepaid rendszernek is köszönhető.

A víz és az áram is ilyen alapon megy a lakóparkban, ezért jobban tudnak spórolni, véli Márta szomszédja. Egy ideig átfolyós mérő volt felszerelve a házakban, de sokan hónapokig nem fizették a számlákat, ezért visszaszereltették a kártyás rendszert, tette hozzá rosszallóan. A bérleti díjjal viszont nem lehet elmaradni, hathavi tartozás után felbontják a szerződést, tudtuk meg.
© Stiller Ákos

Az igazi gondnak azt tartja Márta, hogy sokan nem becsülik meg, amit kaptak: "az sem jó, ha mindent az ember segge alá tolnak". Arra is utalt, hogy főleg azokkal nincs kibékülve, akik Ócsáról, "szociális alapon" költöztek a lakóparkba. Egy másik lakó is az összetartás hiányáról beszélt: "itt tapasztaltam meg először, hogy a világnak van egy ridegebb oldala is".

A spájzban aludt a gyerek

A 2015-ös adatok szerint mintegy 350-en élnek a parkban, ennek nagyrészt fele kiskorú: az ott lakók elmondása szerint nem ritka ugyanis a 4-6 gyerekes család sem, akik 50-60 négyzetméteren kénytelenek élni. Erzsébeték is három gyerekkel kerültek Ócsára: egyiküknek a spájzban kellett aludnia, mert csak úgy fértek el a kétszobás házban, meséli. Ők is "devizások", Dunakeszin volt házuk, míg el nem vitte a bank.

Esetük jól példázza, hogy mi az ócsai park másik nagy rákfenéje. Férje Gödöllő mellé jár dolgozni, míg ő egészen Budaörsig utazott munkahelyére, de mivel csak egy autót engedhet meg magának a család, mindezt busszal, vonattal. Az sem sokat javít majd a helyzeten, hogy a közeli Inárcson kapott új munkát. "Hiába végzek 4-kor a munkában, a menetrend miatt csak estefelé érek majd haza", panaszolja, miközben a háta mögött egy narancssárga tuningolt Audi A8-as fordult be a sarkon. (Talán vendégségbe jött, vagy ha nem, nekik biztosan nincs gondjuk a menetrenddel.)

Játszótér legalább van

Nincs ezzel egyedül, buszközlekedés szempontjából a telep annyira kiesik, hogy a gyerekeiket iskolába, óvodába vivő szülők sokszor órákat kénytelenek a városban tölteni, mire vissza tudnak jönni a lakóparkba. Óvoda vagy bölcsőde ugyanis nincs, nem is lesz, pedig lenne rá igény, meg volt ígéret is, meséli egy anyuka, aki egyedül neveli két gyerekét. Nem csoda hát, hogy sokan a gyereknevelés mellett nem tudnak még munkát is vállalni, így számukra nem jelent valódi kitörési lehetőséget az ócsai projekt.
© Stiller Ákos

Mindezek fényében csak apró kényelmetlenségnek hathat, hogy akinek nincs autója, annak egy nagyobb bevásárlás is már komolyabb szervezést igényel: a telepen ugyanis egyetlen apró közért van. Szórakozási lehetőség még annyi sem, de a játszótérrel és a focipályával legalább a gyerekekre gondoltak a lakópark megálmodói.


http://hvg.hu/itthon/20161020_ocsa_szocialis_lakopark_devizahitelesek#utm_source= hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2016_10_20&type-id= HvgDaily&user-id=572662BE&utm_content=latest
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: négyzetméterére, devizahitelesek, infrastruktúrát, négyzetméteres, alapterülettől, albérleteikhez, négyzetméteren, buszközlekedés, felépítéséről, megsegítésére, tanácstalanul, megsegítésébe, adóstelepként, hozzátartozik, szempontjából, tagadhatatlan, felvetésünkre, gyereknevelés, lehetőségnek, továbbálltak, menetrenddel, gondoskodnak, településről, narancssárga, munkahelyére, feltételeket, gondolhatott, tapasztaltam, meghallották, magyarázatot, költözhetett, költözhettek, játszótérrel, focipályával, érdeklődtünk, megsegítését, ócsai szociális, devizahitelesek megsegítésére, telep bővítését, devizahitelesek megsegítését, október 13-ai, programról szóló, ócsai lakóparkban, lakótelep lehangolóan, egyenházak terveit, elköltött közpénznek, devizahitelesek megsegítésébe, ócsai lehetőségnek, egyik lakó, elsők között, bedőlt devizahitel, nagyobb gyerekek, Lázár János, Mizsur András, Stiller Ákos, Magyar Közlönyben, Makovecz Imre, Károly Egyesülés, Férje Gödöllő, Audi A8-as,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Vannak emberek  Mindent de mindent visszakap  James Allen  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A gyulladáscsökkentő és csonte...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jázmin  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Önmaga ellenére  Somlyó Zoltán - Orgonával  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  Egy tavasz  Horváth Szilvia tollából  Az ember  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Nagy és kis csodák  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Csend  Paul David Tripp Április 15  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Vidámság  Csend  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  IGEN így  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  A sorsod  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Csend  39 ígéret  Pitypang szökőkút  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Mindent de mindent visszakap  Reményik Sándor: Pierrot &...  József Attila – Keresek ...  Egy gondolat  Jázmin  Vidámság  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul David Tripp Április 12  Erdei gyöngyvirág  Mindent de mindent visszakap  Jázmin  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  különleges  Különleges  Pitypang szökőkút  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ember  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Alvó cica  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
ócsai szociális, devizahitelesek megsegítésére, telep bővítését, devizahitelesek megsegítését, október 13-ai, programról szóló, ócsai lakóparkban, lakótelep lehangolóan, egyenházak terveit, elköltött közpénznek, devizahitelesek megsegítésébe, ócsai lehetőségnek, egyik lakó, elsők között, bedőlt devizahitel, nagyobb gyerekek, első lakók, rekordáron felépített, magas költségeket, puszta közepén, korábbi szántó, semmiből kellett, pályázati feltételeket, egykori otthona, ócsai házak, igazsághoz hozzátartozik, ócsai házakban, melegvízről fatüzeléses, ideig átfolyós, kártyás rendszert, bérleti díjjal, igazi gondnak, ember segge, másik lakó, összetartás hiányáról, ridegebb oldala, spájzban aludt, 2015-ös adatok, spájzban kellett, kétszobás házban, ócsai park, autót engedhet, közeli Inárcson, menetrend miatt, háta mögött, narancssárga tuningolt, telep annyira, gyerekeiket iskolába, városban tölteni, gyereknevelés mellett, ócsai projekt, nagyobb bevásárlás, telepen ugyanis, focipályával legalább, gyerekekre gondoltak, lakópark megálmodói, négyzetméterére, devizahitelesek, infrastruktúrát, négyzetméteres, alapterülettől, albérleteikhez, négyzetméteren, buszközlekedés, felépítéséről, megsegítésére, tanácstalanul, megsegítésébe, adóstelepként, hozzátartozik, szempontjából, tagadhatatlan, felvetésünkre, gyereknevelés, lehetőségnek, továbbálltak, menetrenddel, gondoskodnak, településről, narancssárga, munkahelyére, feltételeket, gondolhatott, tapasztaltam, meghallották, magyarázatot, költözhetett, költözhettek, játszótérrel, focipályával, érdeklődtünk, megsegítését, elvesztették, lehetőséget, összetartás, megálmodott, gyerekeiket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 3871
  • e Hónap: 7616
  • e Év: 161112
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.