Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Milánó, Dóm tér, 1936. november 1.
  2016-11-02 16:10:56, szerda
 
  Milánó, Dóm tér, 1936. november 1.


2016. november 02. 15:06

Károlyfalvi József - Hunhír.info

Pár napja újabb mecseteket követelt a muzulmánok több tízezres tömege Rómában a Capitolium környékén. Viszonylag közel a Vatikánhoz, a világ katolicizmusa fővárosához. Mussolini a 30-as években felismerte az iszlám lehetséges mediterrán expanzióját, melyre - lehet, hogy nem teljesen megfelelő - katonai és impériumszervező lépésekkel válaszolt. A keresztény civilizáció védelmében utalt rá, hogy Rómában akkor lesz mecset, mikor Mekkában keresztény templom. Mindenki tudhatja, hogy ma hol és milyen templomok vannak, működnek. Mekkában, Rómában és másutt Európában...


Százezrek töltötték be a Dóm teret Milánóban, 1936. november 1-jén. A Duce kiállt a tömeg elé, majd átfogó beszédet tartott. Itália ekkor már kilábalt a gazdasági válságból, befejeződött az Etiópia elleni háború. A 30-as évtized kezdetétől jelentős előrelépések történtek a gazdaságban és a szociálpolitika területén. Annak ellenére, hogy akkor is voltak a maihoz hasonló szomorú természeti csapások az Appenninek tektonikus töréspontjain. Példaként 1930 júliusában a Vulture-hegy körzetében a maihoz hasonló pusztító földrengés történt. A Duce azonnal hívatta Araldo di Crollalanza közmunkaügyi minisztert és elrendelte a helyreállítási és újjáépítési munkálatok megindítását. Szinte három hónap alatt elvégezték a munkálatok jelentős részét, októberre az érintett családok egy része már visszaköltözhetett. Crollalanza három hónapig el sem hagyta Puglia, Campania érintett körzeteit, a munka időszakában egy vasúti kocsiban lakott.

A rendszer ekkorra már jelentős szociális, gazdasági, kulturális vívmányokat tudott felmutatni. A fasizmus alapfilozófiája a nemzeti, szociális, közösségi értékek érvényesítése volt, a totális állam bizonyos vitatható szempontjaitól eltekintve. Mussolini többször szembeállította a fasiszta hitvallást, melyet hősiességgel és a közösségi eszmével azonosított, a szerinte önzéssel jellemezhető polgári hitvallással. Csak zárójelben, ma, mintegy negyedszázada folyamatosan hallhatjuk hazánkban a polgári gondolkodás értékei állandó hangsúlyozását. Kérdéses, hogyan definiálják használói e terminus társadalomfilozófiai tartalmát.

1936 augusztusában bevezették a családi pótlékot az olasz családok számára, először az iparban és a kereskedelemben, majd a következő évben kiterjesztették a mezőgazdasági dolgozókra is. A líra a kormány által történt leértékelése eredményeképp mintegy 5-11 százalék közötti béremelés következett be az olasz dolgozók számára. A kormány erőfeszítések árán elérte az autarchiát, a rendkívül jelentős nehézipari, gépipari és katonai fejlesztések mellett sikerült megszabadulni a függőségtől a gabona importja vonatkozásában.


A ,,gabonacsata"


Ez volt a ,,gabonacsata", mely közel 6 millió hektár bonifikációjára alapult 1922-1938 között, miközben az 1870-1922 közötti liberális rendszerben valamivel több, mint 1 millió hektárt tettek művelésre alkalmassá. Számos új város is épült néhány év alatt.



A Duce részvétele az aratásban


1936. május 6-án befejeződött az Etiópia elleni háború, május 9-én megtörtént a Birodalom kinyilvánítása. 1936. július 17-én Olaszország kormánya bejelentette a bekapcsolódást a spanyol polgárháborúba a nemzeti kormány oldalán a Spanyol Köztársaság ellen, melynek baloldalán megjelentek a romboló kommunista és anarchista erők, a szovjet katonai tanácsadók.

A november 1-jei beszédben a Duce bejelentette a Németországgal megkötött szövetséget, először használva a tengely (Asse) kifejezést.

Megítélése szerint a világpolitikában senki sem akarja a leszerelést, mert a másik fél sem akar leszerelni. Senki sem akarja a kollektív biztonságot, mert egy tudatos nemzet sem akarja saját biztonságát egy harmadik fél kezébe adni. Szerinte a Népszövetség vagy képes lesz a megújulásra, vagy végérvényesen meg kell, hogy szűnjön.


Igazság, erő, szuggesztivitás


Hazánkkal kapcsolatosan a következő gondolatok hangzottak el:

,,Amíg nem történik meg Magyarország számára az igazságtétel, addig nem lesz várható stabilitás és az érdekek egyeztetése a Duna-medencében...
Az olasz nép érzelmei a magyar nép iránt kifejeződnek az őszinte tiszteletben és elismerésben, mindez kölcsönös, ennek alapja mindkét nép katonai erényeiben, bátorságában, hősiességében, áldozatkészsége szellemében rejlik". /L'Ungheria nei discorsi del Duce Corvina Rassegna Italo-Ungherese Bp. 1939 01. 11./ Természetesen ennek voltak korábbi előzményei is: példaként 1928 június 5-én a római szenátusban elhangzott beszédben kifejezte: ,, A békeszerződések nem örökkévalóak."

A ,,Giustizia per l'Ungheria, la grande mutilata." kijelentés gyorsan népszerű lett hazánkban.

Aki esetleg a beszéd filmfelvételét látni szeretné, az videóként keresse a következő szavakat: Discorso di Duce Milano Piazza Duomo 1. novembre 1936



,,Igazságot Magyarországnak!"


A milánói beszéd hírére egy kis soviniszta székelyudvarhelyi lap, egy Octavian M. Dobrotea nevű szerzője éles kirohanást intézett Olaszország ellen, a Duce számára pedig a bolondok házát javasolta. Ez diplomáciai jegyzékváltást váltott ki Románia és Olaszország között. A két ország viszonyában már egy évvel ezelőtt is feszültségek jelentek meg, mivel Románia képviseletében Titulescu az előző év októberében megszavazta az etióp háború miatti szankciókat Olaszország ellen. Mint ismeretes, e szankciókat csak Albánia, Ausztria, Magyarország és Paraguay utasították el.

Hazánk jogát az igazságtételre Európában elsőként Mussolini mondta ki. Még Atatürk sem tett nyilvánosan ilyen kijelentést, eltekintve néhány alkalmi, személyes rokonszenv-megnyilvánulástól.

Tudjuk, e beszédet követően két év múlva megtörtént az igazságtétel első lépése. A két ország között folyamatosan erősödtek a politikai, gazdasági, katonai kapcsolatok. Az említett kölcsönös tisztelet alapján a kulturális kapcsolatok is jelentősen előrehaladtak, melynek számtalan példáját említhetnénk. Talán elegendő itt csak két példára utalni: a Pannonhalmán működő Galeazzo Ciano Gimnáziumra, valamint arra, hogy 1940 márciusában Babits Mihály átvehette a Divina Commedia fordításáért a rangos San Remo díjat, párhuzamosan a jelentős román műfordítóval, Alexandru Marcuval, személyesen Alessandro Pavolinitől, a Népi Kultúra (Cultura Popolare) miniszterétől.

Babits kitüntetése a magyar nemzet és kultúra megbecsülését, tiszteletét is jelentette.



Az olasz és a magyar és az európai történelem kiemelkedő személyiségei: Benito Mussolini,
Horthy Miklós, Galeazzo Ciano, Kánya Kálmán és Darányi Kálmán


Az akkori politikai, gazdasági, katonai, kulturális kapcsolatok, történelmi folyamatok az ismert okok miatt 1944-ben lezárultak, kontinuitásuk a jelenben meglehetősen csekély. Azonban mindentől függetlenül, értékként kell, hogy tudatosodjon a ma magyarságában az akkori Olaszország és Magyarország kapcsolatrendszere. Bizonyos akkor megfelelően értelmezett, ma azonban megoldatlan, rosszul kezelt problémák azonban szembeötlőek és visszatérnek.

Pár napja újabb mecseteket követelt a muzulmánok több tízezres tömege Rómában a Capitolium környékén. Viszonylag közel a Vatikánhoz, a világ katolicizmusa fővárosához. Mussolini a 30-as években felismerte az iszlám lehetséges mediterrán expanzióját, melyre - lehet, hogy nem teljesen megfelelő - katonai és impériumszervező lépésekkel válaszolt. A keresztény civilizáció védelmében utalt rá, hogy Rómában akkor lesz mecset, mikor Mekkában keresztény templom. Mindenki tudhatja, hogy ma hol és milyen templomok vannak, működnek. Mekkában, Rómában és másutt Európában...

Talán csak gondolatkísérletként lehet felvetni: hogyan is alakulhat a Vatikán helyzete, a migráció pápai támogatása, az egyre növekvő iszlám közösségek mellett?

Csak két korabeli példa a Vatikán, kétarcú politikájára: 1936 júniusában a pápa a lezárult etióp háborút, mint a ,,valódi európai és világbéke prelúdiumát" értékelte. Viszont 1943 júliusában, a július 24-25-ei államcsínyt követően, nem fogadta be a németek által keresett, üldözött Ciano grófot és családját. Közben azért menedéket kaphattak a Vatikán falai között francia ellenállók, különféle felforgató angol papok is.

Csak néhány példát említve tehát, léteznek a múltból visszamaradt, számos máig megválaszolatlan, megoldatlan problémák, ellentmondások. Megoldatlanságuk mára újabb problémák forrásává vált.



http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=98569
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: világpolitikában, impériumszervező, megválaszolatlan, megoldatlanságuk, szembeállította, áldozatkészsége, szuggesztivitás, kereskedelemben, magyarországnak, békeszerződések, kiterjesztették, alapfilozófiája, bonifikációjára, szociálpolitika, jegyzékváltást, képviseletében, vonatkozásában, ellentmondások, hangsúlyozását, filmfelvételét, igazságtételre, kinyilvánítása, szempontjaitól, bekapcsolódást, polgárháborúba, helyreállítási, németországgal, hősiességében, eredményeképp, kapcsolatosan, erőfeszítések, augusztusában, mezőgazdasági, végérvényesen, negyedszázada, miniszterétől, muzulmánok több, világ katolicizmusa, 30-as években, iszlám lehetséges, keresztény civilizáció, gazdasági válságból, 30-as évtized, szociálpolitika területén, maihoz hasonló, munkálatok jelentős, érintett családok, munka időszakában, vasúti kocsiban, rendszer ekkorra, fasizmus alapfilozófiája, totális állam, Károlyfalvi József, Spanyol Köztársaság, Duce Corvina Rassegna Italo-Ungherese Bp, Duce Milano Piazza Duomo, Igazságot Magyarországnak, Octavian, Galeazzo Ciano Gimnáziumra, Babits Mihály, Divina Commedia, Alexandru Marcuval, Alessandro Pavolinitől, Népi Kultúra, Cultura Popolare, Benito Mussolini, Horthy Miklós, Galeazzo Ciano, Kánya Kálmán, Darányi Kálmán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png fotel  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Irgalom és ítélet  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Nevem  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Mai harmónia kártyám  Alázat  Facebookon kaptam  Png lepke  Alvó cicák  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png ház  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kislány  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Idő  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Akik bántanak téged  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  Bounty krémes  Csak a fogyatkozás látható  Egy hatékony szolga  Éretlen vers  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Albert Einsteinről  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyi telefonál  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
muzulmánok több, világ katolicizmusa, 30-as években, iszlám lehetséges, keresztény civilizáció, gazdasági válságból, 30-as évtized, szociálpolitika területén, maihoz hasonló, munkálatok jelentős, érintett családok, munka időszakában, vasúti kocsiban, rendszer ekkorra, fasizmus alapfilozófiája, totális állam, fasiszta hitvallást, közösségi eszmével, szerinte önzéssel, polgári gondolkodás, családi pótlékot, olasz családok, következő évben, mezőgazdasági dolgozókra, kormány által, olasz dolgozók, kormány erőfeszítések, rendkívül jelentős, gabona importja, 1870-1922 közötti, spanyol polgárháborúba, nemzeti kormány, romboló kommunista, szovjet katonai, november 1-jei, világpolitikában senki, kollektív biztonságot, tudatos nemzet, következő gondolatok, érdekek egyeztetése, őszinte tiszteletben, római szenátusban, beszéd filmfelvételét, videóként keresse, következő szavakat, milánói beszéd, bolondok házát, évvel ezelőtt, etióp háború, igazságtételre Európában, igazságtétel első, említett kölcsönös, kulturális kapcsolatok, jelentős román, magyar nemzet, európai történelem, akkori politikai, ismert okok, jelenben meglehetősen, akkori Olaszország, migráció pápai, egyre növekvő, lezárult etióp, július 24-25-ei, németek által, múltból visszamaradt, világpolitikában, impériumszervező, megválaszolatlan, megoldatlanságuk, szembeállította, áldozatkészsége, szuggesztivitás, kereskedelemben, magyarországnak, békeszerződések, kiterjesztették, alapfilozófiája, bonifikációjára, szociálpolitika, jegyzékváltást, képviseletében, vonatkozásában, ellentmondások, hangsúlyozását, filmfelvételét, igazságtételre, kinyilvánítása, szempontjaitól, bekapcsolódást, polgárháborúba, helyreállítási, németországgal, hősiességében, eredményeképp, kapcsolatosan, erőfeszítések, augusztusában, mezőgazdasági, végérvényesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1469
  • e Hét: 2956
  • e Hónap: 14067
  • e Év: 167563
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.