Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a köve
  2016-11-12 15:47:28, szombat
 
   
  A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?
2016. november 12. 06:02
nyomtatás


Sokak számára a 2016-os év arról lehet majd emlékezetes, hogy többször is megtörtént az elképzelhetetlen: előbb nyáron látszólag a józan ésszel szembe menve az EU-ból való kilépésre szavazott a brit választópolgárok többsége, majd a héten szintén meglepetésre Donald Trumpot választották az USA elnökének. Az elemzők szerint ezek az események mind a populizmus erősödését jelzik. De mi lesz a következő?


Már a brit népszavazás után mondhattuk volna, hogy ezután semmi sem tudja majd meglepni a befektetőket, aztán Trump győzelme hozta az újabb meglepetést. Mondhatnánk, hogy innen aztán már tényleg semmi nem okozhat hasonló meglepetést, de ez sem lenne igaz. Éppen ebből kiindulva érdemes most összeszedni pár olyan eseményt, amitől a következő hónapokban még összerezzenhetnek a befektetők és akár heves piaci mozgásokat is hozhatnak.

Olasz népszavazás: 2016 december 4.

December 4-én tartanak népszavazást Olaszországban arról az alkotmánymódosításról, amit Matteo Renzi kormányfő kezdeményezett. A cél, hogy a szenátus jogkörét korlátozzák, ettől a miniszterelnök azt várja, hogy véget vethet az évtizedek óta uralkodó politikai káosznak, amikor évente váltogatják egymást a kormányok. Renzi már hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy ha a választópolgárok többsége elutasítja az elképzeléseit, akkor lemond posztjáról.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

A kiélezett helyzet és a Brexit miatt sokan úgy gondolják, hogy a népszavazás valódi tétje akár Olaszország EU-tagsága is lehet annak ellenére, hogy az olasz alkotmány szerint erről nem lehet referendumot tartani. A fő probléma az, hogy Renzi bukásával jó eséllyel az Öt Csillag Mozgalom kerülhet hatalomra, akik az utóbbi évek elitellenes mozgalmaiból nőttek ki. Reális az attól való félelem is, hogy az olasz választópolgárok, akik elégedetlenek a jelenlegi politikai elittel, a december eleji népszavazást arra használják majd fel, hogy ezt a véleményüket kifejezésre juttassák, erre utal, hogy a felmérések egyelőre a reformellenesek kis előnyét mutatják. Ha pedig sikerül Renzit lemondatni, akkor a jelenlegi erőviszonyok alapján a Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom alakíthat kormányt, ez pedig újabb szöget verhet az Európai Unió koporsójába, hiszen a párt eurószkeptikus, illetve megkérdőjelezi Olaszország NATO-tagságát is - olvasható a Commerzbank legfrissebb elemzésében. Ezekből egyenesen következik, hogy a párt Oroszország személyében látja a megoldást, így ha kormányra kerülnek, akkor komoly súrlódások várhatók az európai és amerikai kapcsolatokban.

Osztrák elnökválasztás: 2016. december 4.

December 4-e akár az Európai Unió következő fekete napja is lehet, hiszen az olasz népszavazás mellett ekkor ismétlik meg az osztrák elnökválasztás második fordulóját. Az előző voksoláson a független Alexander van der Bellen győzött a radikális jobboldali Norbert Hofer ellen. A vesztes azonban bíróságon támadta meg az eredményt, és a második forduló megismétlését írták elő. A felmérések szerint Hofer nyerheti a megismételt elnökválasztást, akkor pedig egy szélsőjobboldali, eurószkeptikus elnöke lehet Ausztriának.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

Az osztrákoknál sem elsősorban van der Bellen és Hofer ellentétéről szól a kampány, a hírek szerint az emberek inkább a gazdasági eredményekkel és az évek óta hatalmon lévő nagykoalíciós kormánnyal elégedetlenek, vagyis elég erős az elitellenes hangulat nyugati szomszédunknál. Az osztrák gazdaság a második negyedévben mindössze 1,4%-kal tudott bővüli, a munkanélküliség pedig a válság óta nem látott szintre emelkedett, szeptemberben 6,3% volt. Eközben az osztrák adók és egyéb elvonások a legmagasabbak között vannak Európában, és a menekültválság is növeli az elégedetlenséget. Persze december elejéig még fordulhat a kocka, a mostani legfrissebb felmérés szerint mindössze 51% szavazna Hoferre 49% pedig van der Bellenre. Ráadásul jövő ősszel parlamenti választásokat is tartanak Ausztriában, melyen Hofer pártja, az FPÖ győzelme egyelőre még egyértelműbbnek tűnik, hosszú évek után fordulhat elő, hogy a szociáldemokraták és a konzervatívok még közösen sem érnek el abszolút többséget, így nagykoalícióban sem tudnak majd kormányt alakítani.

Holland parlamenti választások: 2017. március

December után nagyjából három hónapja lesz Európának arra, hogy felocsúdjon az esetleges sokkokból, március közepén jön a holland parlamenti választás. Hollandia az egyik legstabilabb ország politikailag az EU-ban, azonban a felmérések szerint a populizmus ragályos, náluk is egyre többen elégedetlenek a dolgok jelenlegi állásával és az Európai Unió helyzetével. Ráadásul a kritikájuk Brüsszellel szemben valamennyire jogos is, miután a hollandok a negyedik legnagyobb nettó befizetői az uniós kasszának.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

A hollandok a válság óta 5,5 százalékról 2,5 százalékra szorították le a költségvetés hiányát a GDP arányában, vagyis a lakosságnak kemény megszorításokat kellett átvészelni, és sokak szerint joggal vetik fel, hogy a többi uniós ország nem volt ennyire éltanuló a deficitcsökkentésben. Ennek a csalódottságnak a jele volt már áprilisban az, hogy a hollandok népszavazáson utasították el az EU-Ukrajna társulási szerződést.

A fenti helyzetben nem annyira meglepő, hogy alig négy hónappal a voksolás előtt a hollandoknál is a Geerd Wilders vezette szabadságpárt vezeti a népszerűségi rangsort. Ennek ellenére a párt szinte biztosan ellenzékben marad majd, hiszen nehéz lesz koalíciós partnert találnia, viszont az kétségtelen, hogy Hollandiában is erősödni fog az eurószkeptikus, populista vonal.

A Commerzbank szerint a jelenlegi erőviszonyok szerint öt párt alakíthat majd koalíciós kormányt Wildersékkel szemben, ez viszont azt is jelentheti, hogy gyenge kormányra kell felkészülni, hiszen a partnerek között bármikor kirobbanhat az ellentét.


Francia parlamenti választások: 2017 tavasz

A hollandok után a franciáknál borulhat a következő dominó 2017 tavaszán, hiszen új elnököt és parlamentet is választanak majd, Európa pedig hónapok óta Marine Le Pen nevétől hangos, a francia szélsőjobb vezérének ugyanis reális esélye van arra, hogy ő legyen az ország következő elnöke.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

A franciáknál is gazdasági okai vannak elsősorban az elégedetlenségnek, a Commerzbank szerint az emberek egyre nagyobb része érzi úgy, hogy a globalizáció csak még szegényebbé teszi őket, a gazdaság növekedése elmarad a potenciális szinttől, a munkanélküliség pedig még mindig meghaladja a tíz százalékot. Ebből pedig sokan azt a következtetést vonják le, hogy az ország jelenlegi vezetése nem képes kezelni ezeket a problémákat, Francois Hollande elnök népszerűsége jelenleg történelmi mélyponton van, mindössze az emberek 15%-a elégedett a munkájával.

Az elemzők szerint a választások első fordulójában Le Pen és pártja, a Front National is a legtöbb szavazatot kaphatja. A második fordulóban azonban könnyen veszíthet a szélsőjobboldali párt, a május 7-én tartandó második fordulóban pedig konzervatív ellenfelei könnyen Le Pen fölé kerekedhetnek.

Vagyis elképzelhető, hogy sem az elnök, sem a kormány nem lesz szélsőjobboldali, ennek ellenére a Front National valószínűleg megkerülhetetlen erő lesz a következő években.


Német választások: 2017. szeptember

2017 szeptemberében Németországban is parlamenti választásokat tartanak majd. Az utóbbi hónapokban pedig Angela Merkel kancellár népszerűségi mutatója is romlott elsősorban a menekültválságnak köszönhetően. Ugyan még majdnem egy év van a választásokig, sokan már Németországban is populista szélsőjobboldali fordulatot vizionálnak az AfD (Alternative für Deutschland) erősödése miatt. A pártnak jó esélye van 10 százalék feletti eredményt elérni a választásokon, a friss felmérések nagyjából 12%-ra mérik őket. Kormányt alakítani viszont gyakorlatilag nulla esélyük van, hiszen az összes többi párt elzárkózik attól, hogy együttműködjön a szélsőjobbal.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

Ez viszont azt jelentheti, hogy a hagyományos pártoknak még jobban össze kell zárniuk, hogy az AfD-t kiszorítsák és többségi kormányt tudjanak alakítani, ezzel viszont elveszíthetik karakterüket és kontraproduktív módon az AfD-t erősíthetik még jobban.


Jöhetnek a törökök vagy az oroszok is

A fenti politikai kockázatok mellett sosem lehetünk biztosak abban, hogy nem jön valami meglepő húzás Törökországból vagy Oroszországból. A törököknél most egy olyan alkotmánymódosítást készítenek elő, mely még nagyobb hatalmat adna Erdogan elnöknek, a nyári sikertelen puccskísérlet pedig már rávilágított arra, hogy korántsem mindenki elégedett a politikussal. Ráadásul Európa számára kiemelten fontos a török stabilitás, hiszen idén tavasszal kötöttek megállapodást arról, hogy a törökök igyekeznek visszatartani a menekültáradatot, ennek köszönhetően pedig érezhetően csökkent is a kontinensre érkező menekültek száma.

A Brexit és Trump már borították az asztalt - Mi lesz a következő?

Forrás: Europress/Getty

Oroszország kapcsán a következő hónapok legnagyobb kérdése az lesz, hogy Donald Trump januári beiktatása után beváltja-e majd választási ígéreteit. A szakértők az új amerikai elnöktől egyrészt az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálódását várják, akár a korábbi gazdasági szankciókon is enyhíthetnek, ez viszont a régiónk számára biztonságpolitikai kockázatot is jelenthet, hiszen Trump csökkentené az USA súlyát a NATO-n belül is.http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_brexit_es_trump_mar_boritottak_az_asztalt_mi_l esz_a_kovetkezo.239972.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szélsőjobboldali, választópolgárok, megkerülhetetlen, menekültáradatot, elképzelhetetlen, normalizálódását, elégedetlenséget, elnökválasztást, reformellenesek, munkanélküliség, csalódottságnak, megszorításokat, nagykoalícióban, egyértelműbbnek, kontraproduktív, elnökválasztás, megkérdőjelezi, következtetést, menekültválság, eurószkeptikus, törökországból, együttműködjön, oroszországból, kapcsolatokban, németországban, szomszédunknál, szeptemberében, olaszországban, kezdeményezett, miniszterelnök, kerekedhetnek, megismétlését, gyakorlatilag, elképzeléseit, választásokon, választásokig, józan ésszel, brit választópolgárok, héten szintén, elemzők szerint, események mind, populizmus erősödését, brit népszavazás, újabb meglepetést, következő hónapokban, szenátus jogkörét, választópolgárok többsége, kiélezett helyzet, népszavazás valódi, olasz alkotmány, utóbbi évek, attól való, Donald Trumpot, Matteo Renzi, Olaszország EU-tagsága, Csillag Mozgalom, Beppe Grillo, Európai Unió, Olaszország NATO-tagságát, Norbert Hofer, Geerd Wilders, Marine Le Pen, Francois Hollande, Front National, Angela Merkel, Ráadásul Európa, Donald Trump,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 15:43 Koronavírus - Ab: veszélyhelyzetben nagyobb felelősség hárul az alkotmánybí...
03.31. 15:42 Koronavírus - Szerdától leáll a Budavári Sikló
03.31. 15:32 Elérhetővé vált az OSZK webarchívuma
03.31. 15:23 A Bukaresti Nemzeti Színház nyáron pótolná az elmaradó előadásokat
03.31. 15:22 Koronavírus - Állampolgári jogokat kapnak a migránsok és menedékkérők Portu...
03.31. 15:22 Kovács Zoltán: a rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerző...
03.31. 15:12 Koronavírus - Generációkutató: a 70 év felettiek szerint a félelemmel teli ...
03.31. 15:02 Koronavírus - ÉVOSZ: az építőipari cégeknek is szükségük van támogatásra a ...
03.31. 14:53 Koronavírus - Uniós szóvivő: az Európai Bizottság megvizsgálja a koronavíru...
03.31. 14:53 Torlódnak a járművek Ártándnál
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Tulipánok  Png nő  Isten szabadítása  Fehér rózsa  Nagyböjt 5. vasárnapja -fekete...  Duduj Szilvia versei  Társ nélkül Mikor az ember ma...  Férfiak  Png rózsa  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Facebookon kaptam  Kis GIF képek  Kis GIF képek  Boldog bűn 31. zsoltár  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. március...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Giovanni Bocaccio  Homályba hullnak a vágyak  Cica virág koszorúval  Szèp napot kívánok  Dr. Shiva Ayyadurai: Az igazsá...  Ferenc pápa rózsafüzér üzenete  Boldog bűn 31. zsoltár  Máris megvan az olimpia új idő...  Szèp napot kívánok  Útravaló – 2020. március...  A falak . . .  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Békebeli ropogós kifli  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Angyal  Bordó rózsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Pethes Mária : Benedictio  Szèp napot kívánok  Betty Boop  Kis GIF képek  Fekete vasárnap az egyházakban  Imádság  Betty Boop  A járvány legyűrte a globalizm...  Az igazakra világosság fénylik...  Facebookon kaptam  Gondolatok  Koronavírus Magyarországon: 40...  A kormány telefonon is tájékoz...  Facebookon kaptam  Kezdődik a fekete hét  Fekete vasárnap az egyházakban  Facebookon kaptam  Pio atyától szentíráshoz hason...  Szegfűk  Rakéta teszt  Szentmise a Szent István-bazil...  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS...  Facebookon kaptam  Szemeimet a hegyekre emelem, o...  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Rakéta teszt  Boldog bűn 31. zsoltár  Bezártságodban üljön melléd az...  Az egyházi rend szentsége: A p...  Az egyházi rend szentsége: A p...  Nagyböjt 5. vasárnapja Sárvár ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bízzunk Teremtőnkben  Facebookon kaptam  Kaffka Margit : Csend  Az egyházi rend szentsége: A p...  Ne sírjál nagymama  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Imádkozom Atyám!  Homályba hullnak a vágyak  Facebookon kaptam  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Betty Boop  Imádság  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Tavaszi kép  Kezdődik a fekete hét  Mi ketten  Gondolat  Mi ketten  Virslis kifli kelt tésztából  Szörnyű titok  Betty Boop  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Tanulni kellene ebből a helyze...  Betty Boop 
Bejegyzés Címkék
józan ésszel, brit választópolgárok, héten szintén, elemzők szerint, események mind, populizmus erősödését, brit népszavazás, újabb meglepetést, következő hónapokban, szenátus jogkörét, választópolgárok többsége, kiélezett helyzet, népszavazás valódi, olasz alkotmány, utóbbi évek, attól való, olasz választópolgárok, jelenlegi politikai, december eleji, véleményüket kifejezésre, felmérések egyelőre, jelenlegi erőviszonyok, párt eurószkeptikus, párt Oroszország, olasz népszavazás, osztrák elnökválasztás, előző voksoláson, független Alexander, radikális jobboldali, vesztes azonban, második forduló, felmérések szerint, megismételt elnökválasztást, hírek szerint, emberek inkább, gazdasági eredményekkel, elitellenes hangulat, osztrák gazdaság, második negyedévben, munkanélküliség pedig, osztrák adók, legmagasabbak között, mostani legfrissebb, esetleges sokkokból, holland parlamenti, egyik legstabilabb, populizmus ragályos, dolgok jelenlegi, kritikájuk Brüsszellel, negyedik legnagyobb, uniós kasszának, költségvetés hiányát, lakosságnak kemény, többi uniós, jele volt, hollandok népszavazáson, fenti helyzetben, voksolás előtt, népszerűségi rangsort, párt szinte, partnerek között, hollandok után, franciáknál borulhat, következő dominó, francia szélsőjobb, ország következő, emberek egyre, globalizáció csak, gazdaság növekedése, potenciális szinttől, következtetést vonják, ország jelenlegi, emberek 15%-a, választások első, legtöbb szavazatot, második fordulóban, szélsőjobboldali párt, május 7-én, következő években, utóbbi hónapokban, menekültválságnak köszönhetően, friss felmérések, összes többi, hagyományos pártoknak, törökök vagy, fenti politikai, törököknél most, nyári sikertelen, török stabilitás, törökök igyekeznek, kontinensre érkező, következő hónapok, amerikai-orosz kapcsolatok, korábbi gazdasági, régiónk számára, szélsőjobboldali, választópolgárok, megkerülhetetlen, menekültáradatot, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1257
  • e Hét: 4421
  • e Hónap: 49472
  • e Év: 230363
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.