Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Brexitnél és Trumpnál nagyobb riadalom jöhet decemberben
  2016-11-18 08:52:17, péntek
 
  A Brexitnél és Trumpnál nagyobb riadalom jöhet decemberben


Bár sok mindenben különbözik a decemberi olaszországi népszavazás a Brexit győzelmét hozó brit függetlenségi referendumtól és a Donald Trump sikerével végződött amerikai elnökválasztástól, ha a római kormány belebukik a voksolásba, annak nagyon durva következményei lehetnek.

Napi.hu, 2016. november 18. péntek, 07:08

Matteo Renzi olasz miniszterelnök más, mint volt brit kollégája, David Cameron, aki elbukta a brit függetlenségi népszavazást, illetve Hillary Clinton, aki vesztett Donald Trumppal szemben az USA elnökválasztásán - kezdi háttércikkét a Bloombergen Therese Raphael, a hírügynökség publicistája.

A politikai elit ellenlábasaként választották Firenze megye vezetőjének 2009-ben, 34 éves korában, így van némi múltja abban, hogyan kell populista politikával kiütni az erősebb ellenfeleket.

Ráadásul az olaszok már túl vannak a maguk Trumpján: Silvio Berlusconi kilenc éven át vezette az országot számtalan be nem tartott ígérete, egymást követő botrányai és nemzetközi elszigetelődése ellenére.

Más ez az ország

Olaszország a második világháborút követő évtizedekben 60 kormány fogyasztott el, úgyhogy az olasz társadalomnak elege lehet a politikai instabilitásból. Más tehát Olaszország helyzete, mint az Egyesült Királyságé és az Egyesült Államoké.

Az említett körülmények mellett fontos különbség, hogy a két másik országban az évtizedek alatt kialakult státus quót, a folytonosságot képviselő, hagyományos politikai elit állt szemben egy olyan erővel, amely egy lecsúszóban lévő "birodalom" - Nagy-Britannia, illetve az USA - régi nagyságának, az ezzel járó jólétnek a visszaszerzését ígérte.

A nem valójában igen

Olaszországban ironikus módon nem a változásra, hanem a megmerevedett politikai viszonyokra szavaz az, aki az alkotmánymódosításról szóló december 4-ei referendumon a "nem" mellé teszi az X-et. A politikai instabilitásra és a gazdasági stagnálásra szavaz, amelyből bőven elegük lehet az olaszoknak.

És lehet, hogy csak azért tennék ezt, mert Renzi rosszul és rossz időben tálalja nekik a változtatás lehetőségét. Lehet, hogy csak azért mondanának nemet a népszavazáson, mert a kormányfő hozzákötötte személyes politikai sorsát - azt ígérte, lemond, ha a társadalom nem fogadja el alkotmánymódosítási javaslatait.

Bebetonozás

Lehet persze az is, hogy a tartalommal van baj. A változtatás lényege, hogy a kormányzás stabilizálása érdekében mérsékelné a szenátus beleszólását a döntésekbe, azaz kiiktatná a parlamenti felsőház vétójogát.

Ez még talán simán át is menne, ám a népszavazásra feltett alkotmánymódosítás emellett kő keményen bebetonozná a jövendő kormányokat az ötéves ciklusukra. Ez már nem feltétlenül tetszik azoknak, akik például magát Renzit szívesebben látnák távol a kormányrúdtól.

Rossz számok

Renzi annak a populista reformernek igyekszik tálalni magát, amelyre az olaszoknak szükségük van, de a gazdasági adatok, amelyek nem sokat változtak néhány éves kormányzása alatt ellene szólnak. A munkanélküliségi ráta 11,4 százalék, ezen belül a fiatalok fele nem talál állást magának.

Az államadósság eléri a GDP 132 százalékát, ami több mint kétszerese az EU 60 százalékos plafonjának. (Csak azért tartható fenn, mert főként hazai befektetők kezében vannak az államkötvények - a szerk.) A végeredmény ismert Nagy-Britanniából és az USA-ból: a középosztály a globalizáció áldozatának érzi magát.

Ezért hiába más Olaszország, mint Nagy-Britannia és az USA, mégis elsöpörheti a kormányt ugyanaz az elégedetlenség, amely a Brexit és Donald Trump győzelméhez vezetett.

Régi jó módszerek

Korábban könnyű dolguk volt az olasz kormányoknak. Leértékelték a lírát, amivel versenyképesebbé tették az olasz vállalatokat és leradírozták az állam tartozásainak egy részét. Az euró bevezetése azonban lehetetlenné teszi a régi receptek beváltását.

Renzi pechjére még az is ellene dolgozik, amivel megpróbálkozott. Kormánya a munkaügyi reform keretében fel akarta lazítani az elbocsátások feltételeit, ám a szakszervezetek ellenállása miatt végül a reformintézkedések voltak azok, amelyeket felvizeztek. Ez azt a látszatot kelti, hogy a miniszterelnök nem képes keresztülvinni az akaratát.

A referendumon szereplő alkotmányos reformmal kapcsolatban máris megszólaltak azok a hangok, amelyek szerint semmin sem fog változtatni. Nem fogja megoldani az olasz politika két rákfenéjét: a szétaprózott pártszerkezetet és az uram-bátyám viszonyokat.

Ki az euróból!

Nem véletlen, hogy a kormány fő ellenfele, a néhány éve létrejött Öt Csillag Mozgalom, amelyet Beppe Grillo volt humorista vezet, pont az említett gyengeségekbe kötött bele. Arra figyelmezteti a szavazókat, hogy az alkotmányos reform túl nagy hatalmat adna Renzi kezébe. Ki akarja léptetni Olaszországot az eurózónából, hogy megszabaduljanak annak "béklyóitól". A régi pártok mindegyikét bénának és korruptnak bélyegzi.

Eközben a kormányfő éppen azzal érvel, amivel a Trump ellenfelei próbálkoztak - hiába. Az Öt Csillagnak nincs kormányzási tapasztalata, ígéretei egymásnak ellentmondók és hasonlóak. Eközben az olaszokat csak a megszorítások érdeklik, amelyek megkeserítik az életüket.

53-47

Renzi és emberi lólépésben ugrálva beutazzák az országot, hogy ijesztgessék a szavazókat. Ha a referendumon elbukik az alkotmánymódosítás, akkor a következő 30 évben minden miniszterelnököt sarokba lehet majd szorítani a vétófenyegetésekkel, zsarolhatók lesznek parlamenti többségük elvesztésével és - mint az elmúlt évtizedekben - a jövő-menő kormányok kiszolgáltatottak lesznek - a szemben velük - stabil bürokráciának.

A kormány erőlködése ellenére a közvélemény-kutatások szerint 53-47 százalékra a nemek vezetnek. Renzi gyakorlott kampányozó, ezért nem lehet még elkönyvelni a vereségét, ám ha elbukik, és ígéretéhez híven lemond, akkor tényleg az következik, amit ő és hívei mondanak: folytatódik a kaotikus uram-bátyám politizálás Olaszországban.

Ez azonban a kisebb gond. A nagyobb az, hogy ha az Öt Csillag hatalomra kerülne, és kezdeményezné az ország kilépését az eurózónából, az alighanem a közös európai valuta végét jelentené. Ez sokkal súlyosabb csapást mérne a nyugati világra, mint hogy a britek kilépnek az EU-ból, illetve hogy az USA-t Donald Trump vezeti.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_brexitnel_es_trumpnal_nagyobb_riadalom_j ohet_decemberben.624226.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszabaduljanak, elnökválasztásán, versenyképesebbé, munkanélküliségi, miniszterelnököt, szakszervezetek, visszaszerzését, megpróbálkozott, instabilitásból, pártszerkezetet, ellenlábasaként, elszigetelődése, miniszterelnök, keresztülvinni, következményei, instabilitásra, elégedetlenség, folytonosságot, olaszországban, államkötvények, gyengeségekbe, tartozásainak, kormányrúdtól, figyelmezteti, népszavazáson, kezdeményezné, társadalomnak, megszorítások, függetlenségi, referendumtól, megmerevedett, stabilizálása, népszavazásra, bürokráciának, olaszországot, elvesztésével, decemberi olaszországi, római kormány, brit függetlenségi, hírügynökség publicistája, politikai elit, erősebb ellenfeleket, maguk Trumpján, országot számtalan, második világháborút, olasz társadalomnak, politikai instabilitásból, említett körülmények, évtizedek alatt, folytonosságot képviselő, olyan erővel, lecsúszóban lévő, Donald Trump, Matteo Renzi, David Cameron, Hillary Clinton, Donald Trumppal, Bloombergen Therese Raphael, Silvio Berlusconi, Egyesült Királyságé, Egyesült Államoké, Csillag Mozgalom, Beppe Grillo, USA-t Donald Trump,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idő  Adakozás  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Julian Brass gondolata  Fekete-erdő desszert  Png csokor  Szívem tiéd  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  A másik dolog,  Fehér virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hiányzik  Szép álmokat!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Reggel van  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Reggel van  Lóhere  Alázat  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csak a fogyatkozás látható  Nem tudhatod  Png telefon  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Nevem  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A kételkedés kezelése  Png kutya  Png lepke  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bertolt Brecht -től idézet  Nem tudhatod  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 19  Nem méltó hozzád  Nagyi telefonál  Fehér virág  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
decemberi olaszországi, római kormány, brit függetlenségi, hírügynökség publicistája, politikai elit, erősebb ellenfeleket, maguk Trumpján, országot számtalan, második világháborút, olasz társadalomnak, politikai instabilitásból, említett körülmények, évtizedek alatt, folytonosságot képviselő, olyan erővel, lecsúszóban lévő, ezzel járó, visszaszerzését ígérte, megmerevedett politikai, politikai instabilitásra, gazdasági stagnálásra, változtatás lehetőségét, kormányfő hozzákötötte, változtatás lényege, kormányzás stabilizálása, szenátus beleszólását, parlamenti felsőház, népszavazásra feltett, jövendő kormányokat, ötéves ciklusukra, populista reformernek, olaszoknak szükségük, gazdasági adatok, munkanélküliségi ráta, fiatalok fele, államadósság eléri, végeredmény ismert, globalizáció áldozatának, kormányt ugyanaz, olasz kormányoknak, olasz vállalatokat, állam tartozásainak, euró bevezetése, régi receptek, munkaügyi reform, elbocsátások feltételeit, szakszervezetek ellenállása, látszatot kelti, referendumon szereplő, olasz politika, szétaprózott pártszerkezetet, uram-bátyám viszonyokat, említett gyengeségekbe, alkotmányos reform, régi pártok, kormányfő éppen, olaszokat csak, megszorítások érdeklik, referendumon elbukik, elmúlt évtizedekben, jövő-menő kormányok, szemben velük, kormány erőlködése, nemek vezetnek, kaotikus uram-bátyám, kisebb gond, ország kilépését, közös európai, nyugati világra, britek kilépnek, megszabaduljanak, elnökválasztásán, versenyképesebbé, munkanélküliségi, miniszterelnököt, szakszervezetek, visszaszerzését, megpróbálkozott, instabilitásból, pártszerkezetet, ellenlábasaként, elszigetelődése, miniszterelnök, keresztülvinni, következményei, instabilitásra, elégedetlenség, folytonosságot, olaszországban, államkötvények, gyengeségekbe, tartozásainak, kormányrúdtól, figyelmezteti, népszavazáson, kezdeményezné, társadalomnak, megszorítások, függetlenségi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3364
  • e Hét: 9096
  • e Hónap: 20207
  • e Év: 173703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.