Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hoffmann Rózsa: Eltúlzottak a siránkozások
  2016-11-24 16:34:54, csütörtök
 
  Hoffmann Rózsa: Eltúlzottak a siránkozások


Hutter Marianna, 2016. november 23., szerda 14:1


Hoffmann Rózsa államtitkárként nem volt népszerű az egyetemisták, főiskolások és a pedagógusok körében

Fotó: Soós Lajos / MTI
Sok szakmai kérdésre megnyugtató választ adott a köznevelési kerek­asztal, és jó esély van arra, hogy az új intézményfenntartó megfelelően fog működni - egyebek között erről beszélt lapunknak adott interjújában Hoffmann Rózsa. A KDNP országgyűlési képviselőjét annak apropóján kérdeztük a Parlament folyosóján, hogy a jövő héten köznevelési vitanapot tart az Országgyűlés.

- Februárban a pedagógustiltakozások fellángolásakor a köznevelés problémáira azt a hasonlatot alkalmazta, hogy ,,ha egy ujj fájdalmas, az egész szervezetet betegnek érezzük". Azóta a kormánynak sikerült gyógyszert találnia?
- Minden jel arra mutat, hogy lényegesen sikerült enyhíteni a fájdalmat. A köznevelési kerekasztal tárgyalásai sok szakmai kérdésre megnyugtató választ adtak.

- A kritikusok szerint a kerekasztal döntései nem kötelezik semmire a kormányt, annak háttere sincs jogilag szabályozva.
- Több megállapodást már jogszabályba öntöttek. Továbbá ha egy államtitkár vezetésével zajlik egy egyeztetés, és ott megállapodás születik, annak komoly erkölcsi ereje van. Valamint nem is kell mindjárt mindent törvénybe foglalni, a törvényalkotáshoz megfontoltság, sok egyeztetés és idő kell. Úgyhogy ez mondvacsinált probléma.

- A tanárok terheinek csökkentését ígérte a kormány, ezért sok nyugdíj előtt álló pedagógust automatikusan felminősítettek az életpályamodellben. Ugyanakkor ezerháromszáz embert ebből kihagytak a korábbi sikertelen minősítésük miatt. Ez mennyire méltányos?
- Ez a szabályozásnak egy olyan részkérdése, amelyben nem vagyok teljesen otthon. Inkább arról szólnék, hogy a túlterhelés állandó hangoztatása veszélyes terep egy olyan világban, ahol minden a versenyről szól, és nyilvánvaló, hogy csak akkor lehet előrelépni, ha még megfeszítettebben dolgozunk. Mind a diákok, mind a pedagógusok túlterhelését higgadtan és alaposan meg kell vizsgálni, hogy nehogy ellenkezőleg, a lazaság irányába menjünk el.

- Amíg ön volt az államtitkár, a pedagóguséletpálya-modell béreit a minimálbér­hez kötötték, amiről úgy fogalmazott, hogy gondoskodik a fizetések értékállóságáról. Ezt viszont később eltörölték, ami miatt a jövő évi nagyobb mértékű minimálbér-emelés után fennáll a veszély, hogy elértéktelenedik az eddigi emelés.
- Ne állítsuk be a kérdést úgy, hogy ez az én személyes tettem volt, mert erről szó sincs! Nem ismerem pontosan, mi volt az eltörlés oka, akkor már nem voltam a kormány tagja. Nem örültem neki, de elfogadtam, mert azt látni kell, hogy a pedagógusok reálbére azóta is növekszik. Kétségtelenül nem akkora mértékben, mint amikor a minimálbérhez kötöttük, de ez elfogadható kompromisszum.

- Hogyan értékeli szakmailag a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezését? Korábban arról beszélt, fontos, hogy ne uralkodjék el a túlzott bürokrácia, ne alakuljanak ki ,,helyi kiskirályságok".
- Egy szervezet működhet jól, de rosszul is akkor, ha strukturális hibákkal épül fel. Én nem látok most olyan alap­hibát, amely a jó működést gátolná. Ilyen egyébként a korábbi Klikben sem volt, csak menet közben úgy alakult, hogy valóban túlzottan centralizált lett a mindennapi működés. Tehát jó esélyt látok arra, hogy az új Klik jól működjék. De hangsúlyoznám: ez az emberi tényezőn és a munkaszervezésen múlik. Márpedig a szereplők hozzáállása pozitív, ezt megtapasztaltam. Ha nem így volna, már összeomlóban lenne az iskolarendszer. Holott erről szó sincs. Én egyetlen gyerekkel sem találkoztam az elmúlt öt-hat évben, aki azt mondta volna, hogy egy összeomló iskolába jár, de olyan szülővel sem, aki ezt érezné. Eltúlzottak a siránkozások az iskolarendszer körül.

- Az átszervezéssel egy időben az iskolák működtetését is átveszik. Ez nem hordozza magában azt a veszélyt, hogy az önkormányzatoknak nem marad motivá­ciójuk az iskolákkal foglalkozni?
- Nekem mindig az volt a véleményem, hogy egy önkormányzat nem azért motivált, mert ő a megnevezett fenntartó. Működik egy olyan erkölcsi-politikai felelősség és érzelmi kapocs az iskolák és az önkormányzatok között, ami sokkal fontosabb annál, mint hogy a jogszabályok milyen szerepet osztanak az önkormányzatokra.

- A kis településeknek nagyon nagy segítség volt az állami fenntartás megjelenése, de ahol képesek rá az önkormányzatok, miért ne lehetnének egyaránt fenntartói és működtetői az iskoláknak? Erre az egyházaknak és az alapítványoknak van lehetőségük.
- Nagyon veszélyes játék volna azt mondani, hogy a jó önkormányzat kapja meg az iskolákat, a rossz meg nem. Ki az, aki eldönthetné, hogy melyik a jó önkormányzat, és milyen kritériumok alapján határoznák meg ezt? Abból sokkal több probléma származna. A fenntartás kérdése viszont már eldőlt pár évvel ezelőtt, és ez a szerep az államé.

- Akkor már nincs visszaút?
- Jelen pillanatban nincs, és indok sincs rá. Hiszen a régi önkormányzati fenntartású rendszer súlyos különbségeket okozott az iskolák között, amit nem tolerálhat a minden egyes gyermek fejlődéséért felelősséget viselő állam. Amelynek éppen az a dolga, hogy az egységesség érdekében tegyen lépéseket, hogy ezáltal esélyt adjon minden fiatalnak. Meglátásom szerint jó az irány.

- E felé az egységesítés felé tett lépés a kötelező gimnáziumi felvételi terve?
- Az helyes cél, hogy a gimnáziumba való bejutást valamilyen minőségi kritériumhoz kössék. A gimnázium feladata ugyanis az, hogy továbbtanulásra, értelmiségi pályákra készítsen elő. Azoknak a gyerekeknek van jó helyük a gimnáziu­mokban, akik szenvedés nélkül képesek megélni, hogy a tanulás nem teher, hanem kaland, a világ megismerésének és továbbfejlesztésének útja. Az erre való alkalmasságot nehéz pontosan mérni, így helytelen, ha csak tanulmányi átlaghoz vagy egy egyszeri vizsgához kötjük a felvételt.

- Hosszú távon az oktatás nem érdemelne saját minisztériumot?
- Igen is meg nem is. Ne a szervezet, hanem a tényleges hatáskör oldaláról vizsgáljuk meg a kérdést! Ha az oktatást irányító állami vezető - miniszter vagy államtitkár - részese a fontos folyamatoknak, van tekintélye és érvényesíteni képes a köznevelés szempontjait a mindenkori döntésekben, akkor mindegy, hogy van-e önálló minisztérium.

- Nem hiányzik, hogy nagyobb beleszólása legyen az oktatáspolitika alakításába?
- Egész életemet az oktatás szolgálatában töltöttem, de nem én kerestem magamnak sem a képviselői, sem az államtitkári szerepet. Mindkettőre felkértek, amit örömmel és fegyelmezetten elfogadtam, mert ennek a kormánynak és ennek a politikának régóta híve vagyok. Megjegyzem, hogy az államtitkári tevékenység befejezéséről magam döntöttem, hiszen az alapok lerakásával elkészültünk 2014-re. Figyelve az azóta bekövetkezett változásokat, látom, hogy ezek az alapok nem sérültek az­óta sem. Az például, hogy elvették a pedagógusi bérek minimálbérhez kötöttségét, nem befolyásolta a lényeget: a pedagógusok életszínvonala jelentősen emelkedett. Utóbbi nekem életcélom volt azóta, hogy megéltem, tanár édesanyám hogyan nyomorog három lányával a kis fizetéséből. Egyébként jelenleg is foglalkozom oktatási kérdésekkel az Országgyűlésben és nemzetközi szervezetekben. Ez egy új szerep, amelybe elég jól belejöttem, és örömmel csinálom. Sokan talán tévesen azt hiszik, hogy nyaralok vagy kedvtelésből utazgatok sokat, holott nem is szeretek utazni. Komoly munkát végzek a strasbourgi Európa Tanács parlamentjében vagy a frankofón parlamenti közgyűlésben.


http://mno.hu/belfold/hoffmann-rozsa-eltulzottak-a-sirankozasok-1372924
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értékállóságáról, munkaszervezésen, önkormányzatokra, elértéktelenedik, oktatáspolitika, országgyűlésben, továbbtanulásra, alapítványoknak, felminősítettek, megtapasztaltam, fellángolásakor, államtitkárként, átszervezéssel, kiskirályságok, önkormányzatok, iskolarendszer, szabályozásnak, életszínvonala, megismerésének, fegyelmezetten, minisztériumot, szervezetekben, településeknek, parlamentjében, különbségeket, megfontoltság, befejezéséről, szolgálatában, mondvacsinált, önkormányzati, automatikusan, ezerháromszáz, országgyűlési, bekövetkezett, hangsúlyoznám, érvényesíteni, pedagógusok körében, köznevelési kerek­asztal, jövő héten, köznevelés problémáira, hasonlatot alkalmazta, egész szervezetet, kormánynak sikerült, köznevelési kerekasztal, kritikusok szerint, kerekasztal döntései, államtitkár vezetésével, törvényalkotáshoz megfontoltság, tanárok terheinek, korábbi sikertelen, olyan részkérdése, túlterhelés állandó, Hoffmann Rózsa, Hutter Marianna, Soós Lajos, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Európa Tanács,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vannak emberek  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevelőszülőkhöz adták,  képre írva  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  IGEN így  Egy gondolat  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos mondta  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Minden tavaszból őrizz..  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Különleges  Jó éjszakát  Somlyó Zoltán - Orgonával  Mindent de mindent visszakap  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Borzasztó  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  Különleges  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Paul David Tripp Április 13  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A hagyma antibakteriális hatás...  Zilahy Lajos gondolata  Andrássy Réka - A bolond Böske  James Allen  Zilahy Lajos mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul Éluard - És egy mosoly  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
pedagógusok körében, köznevelési kerek­asztal, jövő héten, köznevelés problémáira, hasonlatot alkalmazta, egész szervezetet, kormánynak sikerült, köznevelési kerekasztal, kritikusok szerint, kerekasztal döntései, államtitkár vezetésével, törvényalkotáshoz megfontoltság, tanárok terheinek, korábbi sikertelen, olyan részkérdése, túlterhelés állandó, olyan világban, versenyről szól, pedagógusok túlterhelését, lazaság irányába, minimálbér­hez kötötték, fizetések értékállóságáról, eddigi emelés, kormány tagja, pedagógusok reálbére, minimálbérhez kötöttük, túlzott bürokrácia, szervezet működhet, korábbi Klikben, mindennapi működés, emberi tényezőn, munkaszervezésen múlik, szereplők hozzáállása, elmúlt öt-hat, összeomló iskolába, iskolarendszer körül, iskolák működtetését, iskolákkal foglalkozni, megnevezett fenntartó, önkormányzatok között, jogszabályok milyen, állami fenntartás, fenntartás kérdése, régi önkormányzati, iskolák között, minden egyes, egységesség érdekében, egységesítés felé, kötelező gimnáziumi, gimnáziumba való, gimnázium feladata, világ megismerésének, erre való, egyszeri vizsgához, tényleges hatáskör, oktatást irányító, fontos folyamatoknak, köznevelés szempontjait, mindenkori döntésekben, oktatáspolitika alakításába, oktatás szolgálatában, államtitkári szerepet, politikának régóta, államtitkári tevékenység, alapok lerakásával, azóta bekövetkezett, pedagógusi bérek, pedagógusok életszínvonala, strasbourgi Európa, frankofón parlamenti, értékállóságáról, munkaszervezésen, önkormányzatokra, elértéktelenedik, oktatáspolitika, országgyűlésben, továbbtanulásra, alapítványoknak, felminősítettek, megtapasztaltam, fellángolásakor, államtitkárként, átszervezéssel, kiskirályságok, önkormányzatok, iskolarendszer, szabályozásnak, életszínvonala, megismerésének, fegyelmezetten, minisztériumot, szervezetekben, településeknek, parlamentjében, különbségeket, megfontoltság, befejezéséről, szolgálatában, mondvacsinált, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 6553
  • e Hónap: 10298
  • e Év: 163794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.