Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdektelenségbe fullad a közélet
  2016-11-28 18:50:04, hétfő
 
   
  EZ TARTJA HATALOMBAN A G...CIT!

**


Érdektelenségbe fullad a közélet

Népszava-információ|2016. nov 28. 05:00

Még a fideszesek szerint is hatalmas a kormánypárt médiatúlsúlya, ám a lakosságot úgy általában nem érdeklik a közéleti kérdések. A magyarok több mint 20 százaléka, ritkán, vagy egyáltalán nem tájékozódik a témában. Kiderült, hogy csökkent a megyei lapok olvasótábora, ám ezek a médiafogyasztók több más forrásból is tájékozódnak.

A magyar lakosságot nem igazán érdeklik a közéleti kérdések: 10 százalék alatti azok aránya, akik nagyon érdeklődnek a téma iránt, a lakosság csaknem kétharmada közepesen vagy kicsit és majdnem egyharmad teljesen távol tartja magától a közéletet. A felnőtt népesség többsége kevésnek ítéli meg az általa tájékozódásra fordított időt (82 százalék) és 40 százaléka szerint ez az idő az elmúlt években még csökkent is - derült ki a Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián közös kutatásából.
Nem bízunk a hivatalokban
Hasonlóan alacsony politikai érdeklődést mért a magyarok között az European Social Survey (ESS). A szervezet szerint mindez azért lehet, mert az emberek úgy érzik, hogy a politikai rendszer bezárul előttük, és a politikusokat nem érdekli az ő akaratuk. Emellett az is közrejátszhat, hogy a lakosok azt hiszik, hogy ők maguk nem tudnak eleget ahhoz, hogy beleszóljanak a politikába, ezekben a kérdésekben konkrétan a magyarok látták magukat a legrosszabbul. Kiderült az is, hogy a kelet-európai társadalmak kevésbé bíznak az intézményekben, mint nyugaton. Magyarország például 2002 és 2008-ig a nyugati államokhoz hasonló növekedési pályán volt a bizalmi indexekben, ezt követően 2014-re ez visszaesett. Régiónkban az emberek nem tesznek különbséget az intézmények között, ugyanúgy változik az adóhatóságba vetett bizalom, ahogyan a jogrendszerbe vagy a rendőrségbe vetett bizalom.

Ahhoz képest, hogy a felnőtt népesség harmadát egyáltalán nem érdekli a politika saját bevallása szerint, viszonylag alacsonynak tekinthető azok aránya, akik a kutatás során adott válaszaik alapján egyáltalán nem tájékozódnak: 8 százalék. További 14 százalékra jellemző, hogy nem tájékozódik rendszeresen semmilyen forrásból. Az egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen tájékozódók aránya igen magas a 30 év alatti korosztályban, 32 százalék.

Kiderült az is, hogy a Magyar Idők rendkívül alacsony olvasottsággal lépett be a politikai napilapok piacára, így nem tudta lényegesen befolyásolni a népesség tájékozódási szokásait. Tavaly óta lényegesen visszaszorult a politikai napilapok jelentősége a közéleti tájékozódásban. A megyei napilapok olvasóinak aránya az elmúlt évben 34-ről 24 százalékra csökkent. Összességében a politikai napilapokból és megyei napilapokból - beleértve a korábbi Metropolt és a jelenlegi Lokált - az elmúlt években még a lakosság 47 százaléka tájékozódott valamilyen gyakorisággal, jelenleg csak 33 százaléka.

A megyei napilapok olvasóinak megfogyatkozása mellett ebben a folyamatban a Metropol megszűnése is nagy szerepet játszik, de része a többi napilap ilyen távon nehezen kimutatható, de folyamatos példányszámcsökkenése is. Kiderült, hogy a kormányzati körök ugyan jelentős eléréshez jutottak azzal, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Mediaworks több mint tucatnyi megyei lappal, ám a lakosság nem kizárólag azokból tájékozódik.

A megyei lapok közönsége legalább heti rendszerességgel tájékozódik valamely országos médiumból is. A válaszok alapján a megyei lapok olvasói az egyéb médiumok fogyasztásában nem mutatnak érdemi eltérést az átlagos hírfogyasztási szokásoktól. Tehát az nem állítható, hogy pusztán a megyei lapok közönsége a megyei lapok esetlegesen egyoldalú tájékoztatásával szemben védtelenek lennének.

A televízió dominanciája a közéleti tájékozódás terén töretlen, de a nyomtatott sajtótermékeket és a rádiót már megelőzi az internet is ezen a területen. Az internet a 18-29 évesek csoportjában megközelíti, de nem éri el a televízió jelentőségét: a netet az átlagosnál magasabb (44 százalék), a televíziót pedig alacsonyabb arányban (53 százalék) használják tájékozódásra. Még az internethasználók körében is megfigyelhető a televízió kiemelkedő szerepe: ebben a csoportban a televíziót 88 százalék, az internetet pedig 75 százalék használja valamilyen gyakorisággal tájékozódásra. A televízió kizárólagossága a közéleti, politikai tájékozódásban az időseknél (60 éven felüliek) és a legfeljebb 8 általános iskolai osztály végzettséggel rendelkezőknél gyakori jelenség: 18, illetve 24 százalék az egyes csoportokban. Kizárólag internetről nagyon kevesen tájékozódnak, ők elsősorban a legfiatalabb, 30 év alatti korcsoportból kerülnek ki (6 százalék). A tévéről mondanának le a legkevesebben, a televíziókon belül jóval nagyobb a ragaszkodás a kereskedelmi csatornákhoz, mint a közszolgálatiakhoz. Ugyanakkor kiderült, felnőtt népesség több mint ötödére jellemző, hogy csak kormánypárti forrásból tájékozódik, a vizsgált forrásokból nem tájékozódókon kívül ez a legnagyobb csoport.

A hitelesség tekintetében az RTL Klub vezet, ugyanis a válaszadók jelentős hányada azokat a forrásokat jelölte meg hitelesként, amelyeket ő maga használ, az RTL Klub pedig a legszélesebb körben használt információforrás. Érdekesség viszont, hogy a TV2 jelentősen elmarad mögötte és meg is előzik az közszolgálati tévécsatornák. A lakosság negyedére jellemző, hogy saját bevallása szerint a saját politikai nézeteihez közelálló hírforrásokat, véleményeket keresi a tájékozódása során.

Az adatokból tájékozódási klasztereket lehet összeállítani. Van egy igen széles, rendkívül szűk körűen tájékozódó réteg, amelynek médiafogyasztásában a televíziónak van a legnagyobb szerepe, ők 46 százaléknyian vannak. Szintén viszonylag széles réteget jellemez az internetközpontú tájékozódás, ez 36 százalék. Csaknem 10 százalék rendkívül széles körűen, hangsúlyosan mégis rádióból tájékozódik, és egy ugyanekkora csoport információszerzésében játszanak kiemelkedő szerepet a politikai napilapok.

Az első, a szűk körű tájékozódással jellemezhető csoportba az idősek és alacsony végzettségűek rendkívül magas hányada tartozik - 66, illetve 74 százalék -, tehát éppen az a csoport, amelyre eleve a tájékozódás is az átlagosnál kevésbé jellemző. Az internetközpontú tájékozódás leginkább a fiatalokat jellemzi, de a középkorúak és a fiatalok közötti különbségnél jóval hangsúlyosabb a legidősebb, 60 év feletti korosztály lemaradása. A magas iskolai végzettség is az internetre fókuszáló tájékozódásnak kedvez, a diplomások körében többségben vannak az ebbe a tájékozódási csoportba tartozók. A széles körűen, de hangsúlyosan rádióból tájékozódók és a politikai napilapokhoz kötődők csoportja ugyancsak a diplomások körében jelentősebb az átlagosnál. A Jobbik szavazói az átlagosnál magasabb arányban találhatók meg az internetközpontú fogyasztással jellemezhető csoportban. Fontos még kiemelni, hogy a pártnélküliek 60 százaléka a szűk körű, leginkább televíziós fogyasztással jellemezhető csoportba tartozik.
Kormánypárti túlsúlyt látnak
A felnőtt népesség 57 százaléka elégedetlen a tájékozódási lehetőségekkel, úgy gondolja, hogy az egyik politikai oldal álláspontja mindig nagyobb hangsúlyt kap. Ez pedig a válaszadók kétharmada szerint a Fidesz álláspontjának a túlzottan hangsúlyos megjelenéséhez vezet. Még a kormánypárt szavazói körében is többségben vannak azok, akik szerint a Fidesznek van jelenleg nagyobb befolyása a médiában. Csak a kormánypárti szavazók között vannak többségben azok, akik elégedettek a tájékozódási lehetőségekkel, de még közülük is csak 56 százalék vélekedik így. A Jobbik nélküli ellenzék táborának 77 százaléka, a Jobbik-szavazók 70 százaléka szerint elfogult a média. Az ellenzéki szavazók között ugyanakkor viszonylag magas a közmédia megbecsültsége információforrásként. Ugyanakkor a televízióból való tájékozódásra alig voltak hatással az elmúlt időszak változásai, Andy Vajna kormánybiztos TV2-jének nézettsége gyakorlatilag változatlan. Az állami tévécsatornák veszítettek 5 százaléknyi korábbi nézőt, de nyertek is majdnem ennyit. Simicska Lajos Magyar Nemzete elveszítette olvasótáborának negyedét, de a politikai napilap igen alacsony olvasottsága miatt ez összességében alig látható változás a teljes népességet tekintve. A HírTV veszített még kimutatható mértékben közönséget: a válaszadók 3 százaléka válaszolta, hogy korábban nézte, és 5 százalékponttal alacsonyabb a jelenlegi nézők aránya a 2014-15-ben mértnél.


http://nepszava.hu/cikk/1113171-erdektelensegbe-fullad-a-kozelet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tájékoztatásával, rendszerességgel, internetközpontú, információforrás, megfogyatkozása, kizárólagossága, médiafogyasztók, sajtótermékeket, olvasótáborának, érdektelenségbe, százalékponttal, erdektelensegbe, megjelenéséhez, érdekeltségébe, olvasottsággal, álláspontjának, hírfogyasztási, tájékozódásban, intézményekben, lehetőségekkel, rendelkezőknél, fogyasztásában, tájékozódásnak, tájékozódással, megbecsültsége, tájékozódásra, végzettséggel, fogyasztással, összeállítani, tévécsatornák, gyakorisággal, végzettségűek, jogrendszerbe, legkevesebben, hangsúlyosabb, pártnélküliek, fideszesek szerint, kormánypárt médiatúlsúlya, közéleti kérdések, magyarok több, megyei lapok, médiafogyasztók több, magyar lakosságot, téma iránt, lakosság csaknem, felnőtt népesség, általa tájékozódásra, elmúlt években, magyarok között, szervezet szerint, politikai rendszer, kérdésekben konkrétan, TARTJA HATALOMBAN, Mérték Médiaelemző Műhely, European Social Survey, Magyar Idők, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Simicska Lajos Magyar Nemzete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.23. 17:11 Devizapiac - Forinterősödés délután
10.23. 16:51 Meteorológus: hétfőn drasztikus hidegfront érkezik
10.23. 16:51 Török offenzíva - Az amerikai elnök nagy sikernek tartja a szíriai biztonsá...
10.23. 16:42 UEFA Ifjúsági Liga - Kiesett az MTK
10.23. 16:41 Bolgár kamion - Brit belügyminiszter: még nem ismert az áldozatok nemzetisé...
10.23. 16:41 În Canija a fost depusă piatra de temelie a Academiei de Lupte din Voivodin...
10.23. 16:21 Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben októberben
10.23. 16:11 Ezerötszáz éve épült hatalmas templom romjaira bukkantak régészek Izraelben
10.23. 16:11 Az EP a klímavédelmi és a kohéziós forrásokat is növelné a jövő évi költség...
10.23. 16:02 Tőzsde - Vegyesen nyitottak a New York-i indexek
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
A tele töltött üveg  Szép új hetet  Szőke és kalapos nő  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Mai harmónia kártyám  Ne félj, mer megváltottalak -...  A "C" vitaminról  Facebookon kaptam  Kicsi Kati szerelme és 1956  Jó éjszakát  Szép új hetet  Kalapos nő a kedvencével  Facebookon kaptam  Napi bölcselet  Facebookon kaptam  Szép színes páva - Pinterest  Jó éjszakát  Két ember kapcsolatában sosem ...  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Seregély István rövid elmélked...  Őszi kép  Az nem megoldás  Naplemente  Élek, dönthetek, cselekedhetek...  Holnap kitör a forradalom  Magyarországon NICK VUJICIC -...  Ráncok ellen : ánizs  8. Az én 1956-om, és titkosszo...  Vörös rózsa  Ez nagyon érdekes...  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Szèp estét  Váci Mihály Ha itt nem találsz...  Vidám, szép napot  Nem élhetünk nélküle  Szèp napot kívánok  A Jézus-ima gyakorlásáról  6 . Keresztény tanösvény: Hisz...  csodaszép csokor  Ady Endre: Köszönet az életért  Muzsika hangja turné  csodaszép csokor  Vass Albert: Látható az Ist...  29. évközi hét kedd 10.22  Vass Albert: Látható az Ist...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina...  Diótermés  Facebookon kaptam  Zselatinmaszk - visszafiatalít...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  6 . Keresztény tanösvény: Hisz...  Tandari Éva: Nem kérek sokat  Facebookon kaptam  Egy kirándulás emléke  Mitesszerek ellen  Névnapi üdvözlet  Facebookon kaptam  Kellemes új hetet  Facebookon kaptam  Vidám, szép napot  csodaszép csokor  P-vitamin - Rutin  Készülődés  Szép új hetet  Figyeld csak meg!  Az nem megoldás  Vörös rózsa  7. Az én 1956-om:A kölyökharco...  Küldetése van, nem is akármi: ...  PABA - Para-amino-benzoesav  Diótermés  Jó reggelt , szép napot  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kukorelly Endre : Talán a könn...  Jöjj térj meg Jézushoz, Add né...  Facebookon kaptam  Készülődés  Aki egyszer ráérez  Jó éjszakát  Mírjam barátnőmtól kaptam  Ajtód előtt állok vallásos  Küldetése van, nem is akármi: ...  Őszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jászapáti - Kétszáznyolcadik n...  A folsavról  A "C" vitaminról  1. 1956-tal kapcsolatban ideje...  idézet  Facebookon kaptam  1. 1956-tal kapcsolatban ideje...  Facebookon kaptam  Szép új hetet  Keress egy csillagot  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fideszesek szerint, kormánypárt médiatúlsúlya, közéleti kérdések, magyarok több, megyei lapok, médiafogyasztók több, magyar lakosságot, téma iránt, lakosság csaknem, felnőtt népesség, általa tájékozódásra, elmúlt években, magyarok között, szervezet szerint, politikai rendszer, kérdésekben konkrétan, magyarok látták, kelet-európai társadalmak, nyugati államokhoz, bizalmi indexekben, intézmények között, adóhatóságba vetett, jogrendszerbe vagy, rendőrségbe vetett, politika saját, kutatás során, politikai napilapok, népesség tájékozódási, közéleti tájékozódásban, megyei napilapok, elmúlt évben, politikai napilapokból, korábbi Metropolt, jelenlegi Lokált, többi napilap, kormányzati körök, válaszok alapján, egyéb médiumok, átlagos hírfogyasztási, televízió dominanciája, közéleti tájékozódás, nyomtatott sajtótermékeket, 18-29 évesek, televízió jelentőségét, átlagosnál magasabb, televíziót pedig, internethasználók körében, televízió kiemelkedő, internetet pedig, televízió kizárólagossága, egyes csoportokban, tévéről mondanának, televíziókon belül, kereskedelmi csatornákhoz, vizsgált forrásokból, legnagyobb csoport, hitelesség tekintetében, válaszadók jelentős, forrásokat jelölte, legszélesebb körben, közszolgálati tévécsatornák, lakosság negyedére, saját politikai, tájékozódása során, adatokból tájékozódási, igen széles, legnagyobb szerepe, internetközpontú tájékozódás, ugyanekkora csoport, szűk körű, átlagosnál kevésbé, fiatalokat jellemzi, fiatalok közötti, magas iskolai, internetre fókuszáló, diplomások körében, tájékozódási csoportba, széles körűen, politikai napilapokhoz, internetközpontú fogyasztással, tájékozódási lehetőségekkel, egyik politikai, válaszadók kétharmada, túlzottan hangsúlyos, kormánypárt szavazói, kormánypárti szavazók, ellenzéki szavazók, közmédia megbecsültsége, televízióból való, elmúlt időszak, állami tévécsatornák, politikai napilap, teljes népességet, jelenlegi nézők, 2014-15-ben mértnél, tájékoztatásával, rendszerességgel, internetközpontú, információforrás, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1028
  • e Hét: 4651
  • e Hónap: 30169
  • e Év: 387458
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.