Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Illiberális Béla soha az életben nem fogja megérteni
  2016-12-06 16:22:31, kedd
 
 
Illiberális Béla soha az életben nem fogja megérteni


Illiberális Béla és családja biztonságban és rendben éldegél. A családfő kemény kézzel irányít. Minden családtag leadja a fizetését, Béla osztja be, hogy mire költenek és mire nem. Nincs vita, az van, amit Béla elhatároz. Sem a felesége, sem a gyermekei, sem az idős szülők, sem a közelebbi, vagy távolabbi rokonság nem szólhat bele Béla döntéseibe.

Illiberálisék házát magas, szögesdróttal erősített kerítés védi. Sem belátni, sem bejutni nem lehet. A szomszédokkal nem állnak szóba, mert már régen összevesztek mindenkivel. Munka és iskola után azonnal hazamegy a család minden tagja. Béla szigorú napirendet ír elő. Mindenkinek megvan a maga feladata. A feleség főz, mos, takarít, a gyermekek tanulnak, a nagyszülők a kertet tartják rendben cserében az ételért és szállásért.

Béla eldönti, hogy milyen ruhája, frizurája legyen a feleségének, arról is határoz, hogy hol és mit tanulnak a gyermekei, mi lesz belőlük, ha felnőnek. Az is az ő kizárólagos döntése, hogy milyen függönyt vegyenek, milyen ruhákat vásároljanak, mi legyen az ebéd, mit nézzenek a tévében, mit hallgassanak a rádióban. Családilag. Béla nem dolgozik, mert irányítania kell a családját, de gond nélkül felvesz a házra hitelt és vásárol magának egy Ferrarit. Amibe a család nem ülhet be, mert nem férnének amúgy sem és csak összekoszolnák.

Béláékhoz soha nem jönnek vendégek. Akik jönnének, azokkal ők nem állnak szóba, akit meghívnának, azok meg velük nem állnak szóba.

Béláéknál rend van és fegyelem. Nincsen hangos szó, nincsenek viták. A döntések egy perc alatt megszületnek, hiszen Bélán múlik minden. A nagyszülők - amikor már nem képesek elvégezni a rájuk eső feladatot - a kert végén lévő fészerbe költöznek, a többi lom közé. Csak télig kell kihúzniuk, mert a bodegában nincs fűtés, úgyis megfagynak.

Béla rendkívül elégedett magával és meg van róla győződve, hogy minden a legnagyobb rendben van. Akkor csodálkozik el egy kicsit, amikor a gyerekei felnőnek és azonnal elköltöznek, soha többé nem néznek a szülői ház felé sem. És akkor csodálkozik, amikor egy vihar belecsap a házba, leég a tető, de a szomszédok nem segítenek oltani, a rokonok nem fogadják be a házaspárt. De Béla abban a tudatban éli le az életét, hogy ő mindent jól csinált.

Liberális Lajoséknál mindig nagy a nyüzsgés. Ahány szoba, annyi színre van festve, mert mindenki maga dönti el, ő milyen szobában akar lakni. A nappali színéről közösen döntöttek, mert azt együtt használják. Mindent megbeszélnek, sokat vitatkoznak. Néha csak húsvétra tudnak megegyezni benne, hogy milyen karácsonyfadíszt vegyenek.

Lajoséknál mindenki dolgozik, a családfő is. A nagyszülők családtagként élnek - mert hát családtagok is - megosztják a munkát. Nincs kerítés, állandóan nagy a jövés-menés. Mindig zajosak, mindenki egyszerre beszél, időnként előfordul, hogy ha mondjuk elromlik a vízcsap, senki nem hív szerelőt, vagy éppen hárman is hívnak. Olyankor eldöntik, hogy máskor előre megbeszélik.

Néha nevetnek, máskor sírnak, ordítanak, vagy énekelnek. Megsértődnek, kibékülnek. Ha baj van, akkor összefognak. Még akkor is, ha egy perce üvöltöztek egymással. Annak ellenére, hogy így élnek, valahogy mégis nagyobb házat tudnak venni, mint Béláék, jobb kajákat esznek, járnak színházba, koncertre, nyaralni. Igaz, senkinek nincs Ferrarija a családban, de a nagyszülőket ápolják az utolsó pillanatig, a rokonokat-barátokat örömmel látják. Ha baj van, segítenek a szomszédok, összefog a rokonság.

Amikor a gyerekek felnőnek, nem menekülnek a családi házból, legfeljebb egy utcával költöznek odább, de gyakran hazalátogatnak. Béláék soha az életben nem fogják megérteni, miért jó zajosan, vitatkozva, a döntéseket néha késve meghozva, nyitottan és rendetlenül élni. Azt főleg nem fogják soha megérteni Béláék, hogy miért akar mindenki Lajosék közelébe költözni, amikor náluk rend van, csend és fegyelem. Mégsem vonzó. Miért nem?


https://kolozsvaros.com/2016/12/03/illiberalis-bela-soha-az-eletben-nem-fogja-meg erteni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: karácsonyfadíszt, összekoszolnák, hazalátogatnak, illiberálisék, szögesdróttal, családtagként, szomszédokkal, hallgassanak, megbeszélnek, biztonságban, megsértődnek, nagyszülőket, megszületnek, vásároljanak, összevesztek, irányítania, feleségének, mindenkivel, mindenkinek, kizárólagos, csodálkozik, összefognak, rendetlenül, kolozsvaros, illiberalis, megbeszélik, családtagok, illiberális, elköltöznek, vitatkoznak, meghívnának, lajoséknál, megosztják, szomszédok, menekülnek, döntéseibe, családfő kemény, idős szülők, család minden, maga feladata, gyermekek tanulnak, kertet tartják, házra hitelt, perc alatt, nagyszülők –, kert végén, bodegában nincs, legnagyobb rendben, gyerekei felnőnek, vihar belecsap, nappali színéről, nagyszülők családtagként, Illiberális Béla, Liberális Lajoséknál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Március 15-re emlékve  Müller Péter tollából  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Szép Álmokat  Nem kell ide békemenet  Atyám !  Cicus virággal  Kokárda  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Kezdet  A Mindenható Istenben bízva  Paul David Tripp Március 17  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Akinek vaj van a fején...  Aztán itt van egy másik szerep...  Március 15 emlékére virágba bo...  A csonk és a facsemete  Gősi Vali - Tükre lennék...  Cicus virággal  Illuziói ne legyen senkinek, a...  A nemzet csak akkor...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Alvó kislány  Por  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Mi a különbség  Rőzsehordó nő szobra  Március 15-re emlékve  Könnyáztatta asszonysorsok  Nyíljatok meg  Jó éjszakát  Nem kell ide békemenet  mindent a népért...  Szép álmokat!  Ted Engstrőm gondolata  Az agyat és a csontokat is erő...  Könnyáztatta asszonysorsok  Az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Keresd azt a valakit,...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Aztán itt van egy másik szerep...  Egyet értesz?  Szép estét  A kávé  Ibolya  Talpra vándor  Ez a miénk!  Alvó cica  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  A közszereplő  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Ted Engstrőm gondolata  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szeretettel  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Síró nő  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Az agyat és a csontokat is erő...  Müller Péter tollából  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Nyíljatok meg 
Bejegyzés Címkék
családfő kemény, idős szülők, család minden, maga feladata, gyermekek tanulnak, kertet tartják, házra hitelt, perc alatt, nagyszülők &#8211, kert végén, bodegában nincs, legnagyobb rendben, gyerekei felnőnek, vihar belecsap, nappali színéről, nagyszülők családtagként, perce üvöltöztek, nagyszülőket ápolják, utolsó pillanatig, gyerekek felnőnek, családi házból, utcával költöznek, döntéseket néha, karácsonyfadíszt, összekoszolnák, hazalátogatnak, illiberálisék, szögesdróttal, családtagként, szomszédokkal, hallgassanak, megbeszélnek, biztonságban, megsértődnek, nagyszülőket, megszületnek, vásároljanak, összevesztek, irányítania, feleségének, mindenkivel, mindenkinek, kizárólagos, csodálkozik, összefognak, rendetlenül, kolozsvaros, illiberalis, megbeszélik, családtagok, illiberális, elköltöznek, vitatkoznak, meghívnának, lajoséknál, megosztják, szomszédok, menekülnek, döntéseibe, szállásért, pillanatig, használják, megegyezni, üvöltöztek, nagyszülők, családilag, kibékülnek, napirendet, legnagyobb, legfeljebb, döntéseket, vitatkozva, megfagynak, családját, családban, döntöttek, ferrarija, elhatároz, megérteni, énekelnek, távolabbi, barátokat, rokonokat, nincsenek, kihúzniuk, koncertre, gyermekek, megerteni, egymással, elvégezni, családtag, színházba, költöznek, fizetését, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 1729
  • e Hónap: 18522
  • e Év: 151439
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.