Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
PISA-teszt után: elveszett egy generáció?
  2016-12-08 20:23:04, csütörtök
 
   
  2016. december. 08. 17:25

PISA-teszt után: elveszett egy generáció?




Windisch Judit

Lesújtóan szerepeltek a magyar diákok a 2015-ös PISA-teszten, tanárokkal és egy, a fideszes oktatáspolitikára rálátó szakértővel elemeztük az okokat. Nem csak Hoffmann Rózsa a hibás.
Lesújtó eredményekkel zárult a 2015-ös PISA-felmérés, amelynek főbb megállapításai a következők:

Drámaian romlott a magyar 15 évesek eredménye a szövegértési és természettudományos feladatoknál
Az alulteljesítők aránya megugrott, a legjobban teljesítő diákok eredményei pedig visszaestek
A hazai gimnazisták világszinten az élvonalban, a szakiskolások viszont a perui iskolások szintjén vannak.
Minden korábbinál jobban számít a szociális háttér
Miután a PISA-teszt lényegében a gondolkodás képességét, a tanultak alkalmazását kéri számon a 15 éves diákokon, Radó Péter oktatási szakértő pár súlyos következtetést első olvasatban levont az adatokból:

Évente több mint 17 ezer olyan gyerek kerül ki a rendszerből, akik a tanuláshoz és munkához szükséges legminimálisabb tudással sem rendelkeznek
Ha a trend nem változik, évente 25 ezer funkcionális analfabéta hagyja el a középiskolát
"Ezek a gyerekek ismeretlen szituációban meghalnak"

A drámai eredmény okairól tanárokat és szakértőt kérdeztünk meg, a kép bonyolultabb annál, hogy egyedül Hoffmann Rózsa, a Fidesz-kormányzat korábbi oktatási államtitkára legyen a hibás érte, de azért ő is az.


© Fülöp Máté
Az oktatási kormányzat sok hibát elkövetett, de nem lehet mindent az ő nyakukba varrni: az olvasási kultúra és az olvasási készség csökkenése is szerepet játszik a drámai adatokban - vélekedik például egy névtelenséget kérő magyar-történelem szakos tanár, aki szerint

"Miután mindennek a szövegértés az alapja, minden szinten rosszul teljesítenek a diákok, sokan funkcionális analfabéták".
A diákokat ismerve azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egyes tanulók nem voltak motiváltak, vagy nem érdekelte őket a teszt, ezért is születhetett ilyen pocsék eredmény. Vagy leblokkoltak.

"Ezek a gyerekek váratlan, főleg a gyakorlati élethez kötődő szituációba kerülve egyszerűen meghalnak. Vannak ezek az iskolarendszeren belül jól motivált cuki gyerekek, akik úgy állnak az egészhez, hogy mivel ezt nem tanultuk, úgyhogy nem tudjuk, semmi erőfeszítést nem tesznek, hogy megoldják a feladatot."
Beszéltünk olyan, a szakiskolásokra rálátó forrásunkkal, aki azt mondja, miután gimnáziumba már hármassal felveszik a diákokat, szakiskolába a slágerszakmákat kivéve alapvetően a nagyon rossz képességű, nagyon gyenge teljesítményű diákok kerülnek, és egyre többen érkeznek szakképzésbe hátrányos helyzetből, ez is hat a teljesítményre.

Nem válik a vérükké

A Tanítanék Mozgalomból kiszállt Pukli István igazgató elég élesen fogalmaz a blogjában, mikor az okokat sorolja: a 2013-as alaptantervet és kerettantervet felesleges és használhatatlan ismeretanyaggal zsúfolták tele, kompetenciafejlesztésre nem maradt idő, ezt csak frontális oktatással lehet letudni. A diákok óraszáma nőtt, ezáltal "nemhogy fejlődött volna a kompetenciájuk, de a fáradtság miatt az ismeretátadás is botladozik. A netgeneráció mindent kikutat a neten, "gyorsabban, ügyesebben, mint Balog Zoltán", a tanárok nem tudják őket arra nevelni, hogy az információ érték. A központosított oktatásirányítás miatt a helyi közösségek önrendelkezése megszűnt, így az érdekeltségük és motivációjuk is. Rengeteg pénzt kivett a kormány az oktatásból, az esélyegyenlőtlenség mélyült.


A PISA-tesztek felfogása nincs összhangban hazai rendszerrel, ahol a pedagógusok elsőrendű feladata a lexikális ismeretek és adatok pontos átadása - mondja Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai-gimnázium igazgatója, matematika szakos tanár. Miután túl sok a tananyag, nincs idő arra, hogy a diákoknak az alapvetően fontos tudást úgy adják át, hogy azt ő majd a munkaerőpiacon vagy a köznapi életben használhassa, ez pedig nincs így jól. Az látszik, hogy az adathalmazon átlátni, nagyobb összefüggésben gondolkodni csak azok a diákok tudnak, akiknek később is komoly tervük van a tanulással.

Kérdésünkre, hogy az elmúlt 6 év oktatáspolitikája mennyire felelős a kialakult eredményekért, Horváth azt mondja, azt kell megnézni, mi az oktatáspolitika célja. ,,Ha az, hogy a közismereti tudást próbáljuk elsajátíttatni a diákokkal, akkor ennek eredményességét egy PISA-teszttel nem lehet megítélni. Az már egy más kérdés, hogy ez a cél jó-e."

Horváth azt mondja, sokkal egészségesebb arányt kellene kialakítani a konkrét tudásanyag és a kompetenciafejlesztés között, és nagyobb szabadságot engedni az iskoláknak a tanulnivaló meghatározásában.

Ne vitázzunk már azon, hogy a teszt rossz

Nem ilyen megengedő a kormányzati felelősséggel szemben a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László, aki szerint ugyan igaz, hogy a Nemzeti Alaptanterv csak 2013-ban lépett életbe, az új oktatási törvény viszont már 2011-ben, ráadásul Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2010 májusától világossá tette, a kompetenciafejlesztés helyett a hagyományos műveltség közvetítése az iskolák feladata.


© Stiller Ákos
,,Emiatt az előtte sok száz iskolában elindult zsenge szövegértés-fejlesztő programkísérletek megtorpantak, a tanárok örültek, hogy megszabadultak egy többletfeladattól."
Amíg ez ment, a szövegértési eredmények javultak, utána romlottak, de az egész visszakérdező rendszerű oktatás korlátaira rámutat, ha egy diák leblokkol egy új típusú feladattól. Bár lehet azzal érvelni, hogy más teszteken jobban szerepelnek a diákok, a fő kérdés, hogy valaki a munkaerőpiacon használható tudással rendelkezik-e, vagy sem.

,,Képletesen szólva, hiába készítünk kiváló videomagnókat, ha azokat már senki sem használja."
A drámaian romló PISA-teszt-eredményt kommentálva Pukli István azt írta, ,,elveszítettünk egy nemzedéket". Ezt, illetve azt, hogy az elmúlt hat év kidobott időszak lenne a diákok számra, Horváth Péter és Arató László is túlzónak tartja.

Egy, a Fidesz oktatási ügyeire rálátó, névtelenséget kérő szakértő azt mondja, értelmetlen arról vitázni, hogy releváns-e egyáltalán a PISA-mérés, hiszen abban azért konszenzus van, hogy a teszt által mért készségek kellenek ahhoz, hogy valaki a világban elboldogulhasson.

,,Mi másra készítsük fel a gyerekeket?"
Azon viszont szerinte érdemes elgondolkodni, hogy maga az iskolarendszer kialakítása nem felelős-e az eredményekért. Itt a 15 éves gyerek a középfokú oktatást kezdi, más országban az alapfokút fejezi be, a 9. évfolyamon.

,,A felvételik után, a 8. osztály második félévében leeresztenek a gyerekek, ez az első évfolyam végéig tart. A PISA pont akkor méri őket, mikor nem a csúcsformájukat hozzák. Ilyen szempontból figyelemre méltó a lengyel eredmények javulása, akkor volt ez ugrásszerű, mikor áttértek a 9 osztályos képzésre."

Ahhoz, hogy ez a feltételezés megálljon, szükség lenne egy kontrollcsoportra, 14 évesekből. Ha van eltérés, érdemes elgondolkodni a 9 éves képzés bevezetésén itthon is - fogalmaz a szakértő. A 9 osztályos képzés már korábban is felmerült, egyrészt Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter ötleteként, másrészt Czunyiné Bertalan Judit államtitkár is tárgyalt erről korábban, azonban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ennek bevezetésére a következő három évben nincs lehetőség.

Ha nem változik semmi, még rosszabb helyzetbe kerülünk

A PISA-adatok nem szívderítőek, de nem lehet azt mondani, hogy váratlanok lennének. Nem lehet a szőnyeg alá söpörni, hogy a diákok teljesítménye magukhoz képest is romlott, ennek oktatási szakértő forrásunk szerint több, egymással összefüggő oka van.

A differenciált oktatás hiánya - nemcsak a leszakadókat és a nagyon tehetségeseket kellene személyre szabottan tanítani, hanem a maradék kétharmadot, azaz a többséget is, hogy mindenki a saját képességeinek megfelelően, saját ütemében haladhasson. Az államnak támogatnia, motiválnia kellene az olyan tanulásszervezési gyakorlatokat és módszertanokat, amelyek ma leginkább az alternatív kerettantervekben vannak meg.
A magyar oktatási rendszer elsősorban ismereteket ad át, ami nem épül hozzá a diákok tudásához, és csak az iskolában, adott feladatok esetében képesek használni a tudást, új szituációban nem.
Hiba, hogy a digitális világ megjelenésére nem reagált érdemben és hatékonyan a magyar oktatás, nem vették figyelembe, hogy ez alapvetően megváltoztatja a tanulást.
A tanári munka minősége egyenetlen, minden megújítási kísérlet ellenére a pedagógusképzés az alapvető problémákra nem tudott jó válaszokat adni, több ugyan a jelentkező, de ők nem az adott korosztály legjobb harmadából kerülnek ki, mint mondjuk Finnországban, és közülük a legjobbakat gyakran nem tudjuk a pályán tartani.
A szakértő azt mondja, a tanároknak is változniuk kellene, tudomásul kell venniük, hogy már régen nem ők az egyetlen és kizárólagos tudásközvetítők, pláne, ha még ezen a téren sem a leghatékonyabbak. Sokkal inkább a gyerekeket partnernek tekintő, az egyéni fejlődési lehetőségeikhez igazodva haladó tanulástámogatóként kellene megjelenniük.


© AFP / DPA / Frank Leonhardt
Összességében tehát nem lehet azt mondani, hogy a PISA-fiaskóért csak az elmúlt 6 év oktatáspolitikája lenne felelős, hiszen egy 15 éves gyerek teljesítménye egy 8-9 éve kezdődött munka eredménye, ami túlnyúlt az Orbán-kormányokon. Nem beszélve arról, hogy a romló tendencia még régebben indult.

,,A felelősség közös, mégpedig abban áll, hogy összevissza rángatták a rendszert. Amit az egyik kitalált, azt a másiknak muszáj volt azonnal megváltoztatnia. A hibákat egyik kormány sem ismerte be, ez hitelességi deficitet eredményez" - mondja egyik forrásunk.
Szerinte a pánikreakció a legrosszabb, ami történhet, helyette végig kell gondolni, hogy a most induló folyamatok abba az irányba mutatnak-e, amit a PISA is kijelöl, vagy sem.
,,Nem elkeseredni kell, nem kell újra megbolygatni a rendszert, és önmagában a tananyag csökkentése sem elég. Ha nincs differenciált oktatás, nem reflektálnak az iskolák a digitális világra, ha nem sikerül vonzóvá tenni a tanári pályát, akkor legfeljebb stagnálás jósolható, komoly előrelépés aligha."


http://hvg.hu/itthon/20161208_pisa_teszt_tanarok_elemzo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: iskolarendszeren, elboldogulhasson, meghatározásában, leghatékonyabbak, oktatásirányítás, csúcsformájukat, szakiskolásokra, eredményességét, legminimálisabb, lehetőségeikhez, elképzelhetőnek, slágerszakmákat, ismeretanyaggal, tudásközvetítők, megváltoztatnia, oktatáspolitika, használhatatlan, pedagógusképzés, megszabadultak, megállapításai, kompetenciájuk, összefüggésben, módszertanokat, elsajátíttatni, elveszítettünk, munkaerőpiacon, központosított, következtetést, önrendelkezése, teljesítményre, megváltoztatja, alulteljesítők, tehetségeseket, iskolarendszer, kerettantervet, eredményekért, magyar diákok, 2015-ös PISA-teszten, fideszes oktatáspolitikára, 2015-ös PISA-felmérés, alulteljesítők aránya, legjobban teljesítő, hazai gimnazisták, szakiskolások viszont, perui iskolások, szociális háttér, gondolkodás képességét, tanultak alkalmazását, gyerekek ismeretlen, drámai eredmény, hibás érte, oktatási kormányzat, Windisch Judit, Hoffmann Rózsa, Radó Péter, Fülöp Máté, Tanítanék Mozgalomból, Pukli István, Balog Zoltán, Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar, Magyartanárok Egyesületének, Arató László, Nemzeti Alaptanterv, Stiller Ákos, Pokorni Zoltán, Czunyiné Bertalan Judit, Lázár János Miniszterelnökséget, Frank Leonhardt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.29. 13:03 Fővárosi Közgyűlés: szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emléké...
01.29. 12:51 Trump-béketerv - A francia diplomácia a kétállami megoldást szorgalmazza
01.29. 12:51 Élőben közvetíti a Beethoven-maratont a Bartók Rádió
01.29. 12:31 Trump-béketerv - Erdogan: elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná...
01.29. 12:21 Koronavírus - DK: Kásler tájékoztassa a népjóléti bizottságot a hazai felké...
01.29. 12:21 Elemzők: korlátokba ütközik a foglalkoztatottság további bővülése
01.29. 12:11 Koronavírus - Szakpszichológus: túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú in...
01.29. 12:02 Férfi kézilabda Eb - Gasztronómiai és kulturális programokat is kínálnak a ...
01.29. 12:01 Koronavírus - Oroszországban kivizsgálják az összes Kínából hazatérő turist...
01.29. 12:01 PDSZ: aggodalomra ad okot a szakképzés átalakítása
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Demo DVD Dinámicas Ambientació...  Téli kép  fejlesztés alatt  Betty Boop  Posertube  Betty Boop  fejlesztés alatt  Coro Voci Bianche Concerto Rie...  fejlesztés alatt  Liliom csokor  Mai jegyzetem  Kun Magdolna: Orgona  fejlesztés alatt  Az a szó, hogy megbocsátani  Jesucristo me dijo  fejlesztés alatt  Jesucristo me dijo  Betty Boop  Betty Boop  Kun Magdolna: Veled megöregedn...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Földre szállt an...  Pater Noster (John Paul II - 1...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Hétfő  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Betty Boop  Kellemes délutánt kívánok  Betty Boop  fejlesztés alatt  ...Kávézol... igazi, finom káv...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  Betty Boop  Betty Boop  Göndör hajú kislány  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Jóvenes para Cristo: ESTAMOS D...  Nem számít, hány éves az ember  yo LE canto - Comunicadoras Eu...  Betty Boop  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Aquinói Szent Tamás áldozópap ...  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Liliom csokor  Posertube  Csak amíg érzem a dobogást. Cs...  Jesucristo me dijo  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  The illness of John Paul II -...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  30 éve tartó kettős mérce, mél...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Aquinói Szent Tamás áldozópap ...  fejlesztés alatt 
Bejegyzés Címkék
magyar diákok, 2015-ös PISA-teszten, fideszes oktatáspolitikára, 2015-ös PISA-felmérés, alulteljesítők aránya, legjobban teljesítő, hazai gimnazisták, szakiskolások viszont, perui iskolások, szociális háttér, gondolkodás képességét, tanultak alkalmazását, gyerekek ismeretlen, drámai eredmény, hibás érte, oktatási kormányzat, olvasási kultúra, olvasási készség, drámai adatokban, névtelenséget kérő, diákokat ismerve, gyerekek váratlan, gyakorlati élethez, iskolarendszeren belül, szakiskolásokra rálátó, slágerszakmákat kivéve, nagyon rossz, okokat sorolja, 2013-as alaptantervet, diákok óraszáma, fáradtság miatt, netgeneráció mindent, információ érték, központosított oktatásirányítás, helyi közösségek, pedagógusok elsőrendű, lexikális ismeretek, győri Révai-gimnázium, alapvetően fontos, munkaerőpiacon vagy, köznapi életben, adathalmazon átlátni, diákok tudnak, kialakult eredményekért, oktatáspolitika célja, közismereti tudást, konkrét tudásanyag, tanulnivaló meghatározásában, teszt rossz, kormányzati felelősséggel, hagyományos műveltség, iskolák feladata, tanárok örültek, szövegértési eredmények, egész visszakérdező, diák leblokkol, munkaerőpiacon használható, drámaian romló, diákok számra, teszt által, világban elboldogulhasson, iskolarendszer kialakítása, középfokú oktatást, alapfokút fejezi, felvételik után, első évfolyam, csúcsformájukat hozzák, lengyel eredmények, feltételezés megálljon, következő három, diákok teljesítménye, differenciált oktatás, nagyon tehetségeseket, maradék kétharmadot, saját képességeinek, államnak támogatnia, olyan tanulásszervezési, alternatív kerettantervekben, magyar oktatási, diákok tudásához, digitális világ, magyar oktatás, tanári munka, alapvető problémákra, adott korosztály, legjobbakat gyakran, pályán tartani, gyerekeket partnernek, egyéni fejlődési, romló tendencia, felelősség közös, egyik kitalált, másiknak muszáj, hibákat egyik, most induló, irányba mutatnak-e, tananyag csökkentése, digitális világra, tanári pályát, iskolarendszeren, elboldogulhasson, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 643
  • e Hét: 7072
  • e Hónap: 99238
  • e Év: 99238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.