Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bunkerpszichózis - mi tartja a Fidesz mellett a szavazókat?
  2016-12-14 14:02:51, szerda
 
   
 
2016. március. 14. 07:00
Bunkerpszichózis - mi tartja a Fidesz mellett a szavazókat?Dobszay János

Látványosan tagadja meg az általa papíron vallott polgári és keresztény értékeket a Fidesz, törzsszavazói azonban nagyon erős közösséget alkotnak, és az ,,összetartás tűzön-vízen át" motivációja gyakran felülírja még személyes tapasztalataikat is. A HVG nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fideszesek komoly kisebbségtudattal rendelkeznek, és egyre kevésbé vállalkoznak kormánybarát álláspontjuk nyilvános megvédésére. Különösen az oktatás és az egészségügy területén érzékelik a szavak és a tettek közti szakadékot, de hajlanak a megbocsátásra.

,,Nekem sem tetszik, ahogy csinálják, de jó cél érdekében teszik, amit tesznek." ,,Nem követem a napi politikai történéseket, de a végeredmény összességében pozitív" - ilyen és ehhez hasonló választípusokkal találkoztunk leggyakrabban, amikor arra tettünk kísérletet, hogy elkötelezett Fidesz-szavazóktól megtudjuk, mi motiválja kitartásukat választott pártjuk mellett, akkor is, amikor az a gyakorlatban látványosan szembemegy a párt hitvallásaiban deklarált elvekkel, értékekkel.

A különböző közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy a Fidesz törzsszavazói nagyon erős közösséget alkotnak, és az ,,összetartás tűzön-vízen át" motivációja gyakran felülírja még a személyes tapasztalatokból eredő átmeneti megingásokat is. Furcsa paradoxon ugyanakkor - derült ki a kormánypárt mellett következetesen kitartók, nem reprezentatív, de például életkor, nem, foglalkozás szempontjából meglehetősen széles körében feltett kérdésekeinkre adott válaszokból -, hogy a Fidesz-szimpatizánsok közül nagyon sokan egyfajta bunkerpszichózisban élnek.

Kisebbségtudat és rejtőzködés

A parlamenti többség és a több cikluson át tartó kormányzás ellenére sokan úgy élik meg, hogy a politikai kérdésekben hozzájuk hasonlóan gondolkodók a társadalomban kisebbségben vannak (amit a felmérések is alátámasztanak, hiszen csak a választói rendszer erősíti fel a relatív többséget). Sokukban komoly frusztrációt okoz, hogy a környezetükben állandóan támadják a kormány intézkedéseit.

Ugyanakkor - afféle rejtőzködő kormánypártiként - egyre kevesebben vállalják, hogy a vitatott lépéseket nyilvánosan a védelmükbe vegyék. Különösen, hogy gyakran maguk sem tudnak teljes szívvel azonosulni azokkal. Például a vasárnapi boltzárral, amit azonban jellemzően nem éreznek nagy súlyú problémának.
Szimpátiatüntető. Szó, mágia
© Lehoczky Péter

Sok Fidesz-szimpatizáns maga is arra számított, hogy a kormány intézkedéseit jellemző erőpolitika idővel alábbhagy, és valamifajta konszolidációs időszak következik. Ennek elmaradása, az állandó harckészültség fenntartása sokszor számukra is nyomasztó, de például azzal mentik a helyzetet, hogy az állandó nemzetközi támadások kereszttüzében nem nagyon lehet mást tenni.

A megkérdezettek közül többen is úgy vélekedtek, hogy míg a környezetükben élők mindenben csak a rosszat veszik észre, ők, a Fidesz szavazói is tisztában vannak a hibákkal, de - ahogy például egy nyugdíjas mérnök fogalmazott -

mi észrevesszük a jót, tudunk örülni is.

Többen példaként hozták fel a 4-es metrót, a fonódó villamos átadását, a Várkert Bazár felújítását, amelynek ,,döccenői" az ügy súlyához képest szerintük elenyésző jelentőségűek.

Áhítat és jóllét vs. habonyizmus

A napi szinten jelentkező problémák felülírását, az érzelmi azonosulást segítik a kormánypártiakat összetartó ünnepek is, legyen szó egy miniszterelnöki évértékelőről vagy például a március 15-ei megemlékezésről. A közös énekkincs (Székely himnusz, Boldogasszony anyánk) önmagában is közösségteremtő erőt jelent.

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy miközben a Fidesz a szimbolikus politizálást is kiemelten kezeli, a gyakorlati problémákra gyakorlatias, ráadásul nem elaprózott válaszokat ad. Ilyen volt például az első Orbán-kormány idején a gyerekek után járó, nagyvonalú adókedvezmények bevezetése, vagy legújabban a családosok lakásépítésének tízmilliós állami támogatása.

A bosszantó jelenségek közé sorolták fideszes válaszadóink az ,,urizálást". A Habony Árpád vagy Tiborcz István látványos meggazdagodásával kapcsolatos ügyeket kevesen tartják makulátlannak és teljesen védhetőnek, ám az ilyeneket jobbára az ,,emberi gyengeség" kategóriájába sorolják.

Minden ellenkező tapasztalat dacára a törzsszavazók meggyőződéssel vallják, hogy az a ,,polgárinak" és ,,keresztényinek" mondott értékrend, ami - hivatkozások szintjén legalábbis - a kormányzati cselekvések ideológiai alapját képezi, valódi tartalmat jelent, és nem holmi marketingfogás. Ezért nem is tudnak azonosulni G. Fodor Gábor elhíresült hasonlatával a Fidesz által a választóknak kínált ,,politikai termékről".

Érzik ugyan, hogy például az állami földek privatizációja, a trafik- vagy a szerencsejáték-koncesszió helyenként ,,necces" volt, de - még ha ők személy szerint nem is voltak a kedvezményezettjei - elfogadhatónak tartják, ha egy párt a klientúraépítés során ilyen, nem túl szép, de jogszerűen védhető eszközöket is megenged magának.

Dacreakció

Sokszor erős dacreakció is segíti az érzelmi kötődést a párthoz. Többen nagyon mély, generációkra visszanyúló, ,,családtörténeti" sérelmeket hordoznak a múltból (egy-egy bebörtönzött, kitelepített rokon, államosított ingatlan), ami eleve kizárja például azt, hogy balra szavazzanak. A Jobbikot viszont azért nem tudják alternatívaként elfogadni, mert azonosulnak a Fidesz-vezetésnek a Vona-párttal kapcsolatban sugallt nézetével: ,,báránybőrbe bújt farkasok".
Orbán Viktor beszédét hallgató ''békemenetesek''. Egy az utjuk
© Stiller Ákos

A párt körüli konfliktusok közül a Simicska-ügy sokakat megrázott, de ma már ez a történet is a helyére került. Amíg tartott az oligarcha és Orbán között a barátság, a Simicskával kapcsolatos kritikákat betudták az ellenzék áskálódásának, nem igazán érdekelte őket. Valamilyen szinten természetesnek tekintették, hogy a Fidesz holdudvarában is lehetnek gazdag vállalkozók, akik esetleg politikai hátszelet kapnak, cserébe viszont segítik a ,,szent ügyet". A durva szakítás - különösen a trágárság - sokakat meglepett, ugyanakkor épp a válás nyersesége miatt ma már egyfajta felszabadító érzés kapcsolódik hozzá: Simicska olyan hangot engedett meg magának, ami megkönnyíti, hogy a régi szövetségesre ellenségként lehessen tekinteni.

Megbocsátható kádárizmus

Kettősség figyelhető meg a sajtó - azon belül is a közmédia - Fidesz-baráttá alakításával kapcsolatban. Sokaknak nem tetszik, illetve látják, hogy a kormány számára kellemetlen üzenetek elhallgatása, illetve a hírkészítők szervilizmusa a kádári kort idézi. De ezzel kapcsolatban is jobbára a megbocsátó álláspont diadalmaskodik. Ma is jellemző vélemény, hogy ellensúlyozni kellett a korábbi balliberális médiatúlsúlyt, és a sajtó kellően sokszínű ahhoz, hogy az ember több csatornán tájékozódva megtudja az igazságot. Sokan olvassák például a kormánykritikus honlapokat.

© imgur.com

Többen szolgai módon követik a ,,pártutasítást", és miután Kövér László ellenzékinek minősítette a Hír Tv-t, egyik napról a másikra könnyedén váltak kizárólagos M1-hírfogyasztóvá, s mondták le az ugyancsak ellenzékinek minősített Magyar Nemzetet. Az önigazolás ez esetben úgy szól, hogy e nélkül is elég támadásnak van kitéve a kormányoldal, nem kell, hogy még a jobboldali sajtó is a problémákat szajkózza.

A megrögzött Fidesz-szavazók sem látják problémamentesnek a kormányzás valamennyi területét. Többen nehezen teszik helyre például az Orbán-Putyin-közeledést, különösen annak ismeretében, hogy Gyurcsány Ferenc hasonló lépéseit ellenzékben még a Fidesz vezetése is elítélte. Úgy tűnik, itt az a fajta hit segíti a megértő azonosulást, hogy Orbán van annyira okos politikus, hogy tudja, miért tesz gesztusokat Moszkvának.

Az erőltetett stadionépítéseket a megkérdezett Fidesz-szavazók körében sem övezi osztatlan elismerés, ám a mechanikus szembeállítást (stadion kontra kórházi felújítások) többnyire ellenzéki demagógiának ítélik. Azt, hogy ,,a reformok működnek" szlogen alatt futó kormánypropaganda felnagyítja a valós eredményeket, a törzsszavazók is látják. Különösen az oktatás és az egészségügy területén érzékelik a szavak és a tettek közti szakadékot. Ugyanakkor itt is az a fajta hárító mechanizmus érvényesül, hogy a bajok nem mostanság keletkeztek, és a megoldásukhoz időre van szükség.

Újraéledő Orbán-kultusz

Azok a panelválaszok, amelyekkel a Fidesz mellett a botrányok ellenére is kitartók menteni igyekeznek maguk és mások előtt a szeretett pártjukat, nem feltétlenül pártspecifikusak. Bármelyik politikai tömörülés elkötelezett híveire jellemző egyfajta fanatikus, a makacs tényekkel olykor szembenézni nem akaró, azok jelentőségét kisebbíteni igyekvő szemlélet.

A mai kormánypárti választók esetében azonban mindez jellemzően ma is kiegészül a párvezető, Orbán Viktor személyének olykor a vallási rajongásra emlékeztető kultuszával. Ha e téren volt is némi elbizonytalanodás például 2014-2015 fordulóján az átgondolatlan kormányzati intézkedések (internetadó, drogteszt) idején, a menekültkérdés kezelése révén a miniszterelnök nimbusza - a fideszes ,,kemény mag" körében legalábbis - helyreállt.


http://hvg.hu/itthon/201611_fideszvalasztoi_lelektan_felmento_sereg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatokból, tapasztalataikat, szimpátiatüntető, pártspecifikusak, kormánypártiakat, kormánypártiként, bunkerpszichózis, választípusokkal, családtörténeti, lakásépítésének, kormánykritikus, közösségteremtő, miniszterelnöki, fideszvalasztoi, megemlékezésről, adókedvezmények, klientúraépítés, alternatívaként, hitvallásaiban, harckészültség, szembeállítást, menekültkérdés, elfogadhatónak, meggyőződéssel, alátámasztanak, kisebbségtudat, megkérdezettek, természetesnek, szerencsejáték, környezetükben, diadalmaskodik, hírfogyasztóvá, marketingfogás, kereszttüzében, privatizációja, miniszterelnök, általa papíron, fideszesek komoly, egészségügy területén, tettek közti, napi politikai, végeredmény összességében, párt hitvallásaiban, személyes tapasztalatokból, kormánypárt mellett, parlamenti többség, több cikluson, politikai kérdésekben, társadalomban kisebbségben, választói rendszer, relatív többséget, környezetükben állandóan, Dobszay János, Lehoczky Péter, Várkert Bazár, Habony Árpád, Tiborcz István, Fodor Gábor, Orbán Viktor, Stiller Ákos, Kövér László, Magyar Nemzetet, Gyurcsány Ferenc, Újraéledő Orbán-kultusz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.29. 18:12 Osztrák jégkorongliga - Két fehérvári játékos is bekerült a legjobb fiatalo...
03.29. 18:12 Koronavírus - Meghalt a volt Kijev megyei kormányzóhelyettes
03.29. 18:02 Elhunyt Jurij Bondarev szovjet-orosz író
03.29. 17:32 Koronavírus - Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminisz...
03.29. 17:22 Koronavírus - Elhunyt Patrick Devedjian volt francia miniszter
03.29. 16:32 Párizs 2024 - Estanguet: felül kell vizsgálni az olimpiai terveket
03.29. 16:02 Gázolás miatt kerülővel közlekednek a vonatok Budapest és Pécs között
03.29. 15:51 Elhunyt az Atlético Madrid legendája
03.29. 15:41 Jelentős lehűlésre kell készülni
03.29. 15:21 Ötmillió forintnyi vágott dohányt találtak két járműben a vállaji határátke...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Járvány, Félelem...avagy Kiút ...  Tulipánok  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Tulipánok  Szüntelen imádkozni  Facebookon kaptam  Maradjatok otthon.......  A boldogság a szív mosolya.......  Facebookon kaptam  Óraátállítás.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kedves barátaim ! ....  Kislány cicával  Látogatóimnak, szeretettel.......  Facebookon kaptam  Mi ad erőt akkor, amikor az él...  Boldog napot mindenkinek !.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vigyázzunk egymásra!  Tulipánok  Korlátozást rendelnek el Magya...  Pihenő cica  Imádság  Útravaló – 2020. március...  Keresztút és szentmise nagyböj...  Facebookon kaptam  Tudtad? Ő maga is csodálatos  Kökény  Aranyosi Ervin: Együtt itthon  Szép mai napot.........  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Pihenő cica  Vihogó zebrák  Ezüst párák fátyolában álmodó ...  Injekció  Kellemes teázást!  Szüntelen imádkozni  Rózsaszín rózsák  Facebookon kaptam  Világméretű közös ima 03.27  Járvány, Félelem...avagy Kiút ...  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Keresztút és szentmise nagyböj...  A legrosszabb állapot  Vihogó zebrák  Vásárlási korlátozás  Facebookon kaptam  Tavasz  Liliomok  Egy nőnek kell, hogy  Megjelent a kijárási korlátozá...  Nő rózsákkal  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Facebookon kaptam  Png csokor  Tavaszvárás  Imádság  Vihogó zebrák  Idősávos kijárási korlátozás  Boldog napot mindenkinek !.......  Szèp napot kívánok  Tavaszi csokor kalappal  A legrosszabb állapot  4. nagyböjti hét szombat  Maradj otthon videó gyűjtemény  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Szép Ernő idézet  Nő az ablaknál  Koronavírus  Tudjátok Ti is.......  Tudtad? Ő maga is csodálatos  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szentmise online közvetítése 0...  Szép napot kedves barátaim ! ....  Látogatóimnak....  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Nem tudom a neved.....  Rózsaszín rózsák  Vigyázzatok magatokra ! .........  Hurrá! Itt a tavasz  Szép mai napot.........  Nárciszok  Rózsaszín rózsák  Lélekgyöngy.......  Piros rózsa  Facebookon kaptam  Vigyázzunk egymásra ! ......  Tavasz  Tavasz  A tavasz a kedvenc évszakom  Png virág  Facebookon kaptam  Boldogan ébredek minden reggel  Megjelent a kijárási korlátozá...  A látszat csal  Facebookon kaptam  Kijárási korlátozás 
Bejegyzés Címkék
általa papíron, fideszesek komoly, egészségügy területén, tettek közti, napi politikai, végeredmény összességében, párt hitvallásaiban, személyes tapasztalatokból, kormánypárt mellett, parlamenti többség, több cikluson, politikai kérdésekben, társadalomban kisebbségben, választói rendszer, relatív többséget, környezetükben állandóan, kormány intézkedéseit, vitatott lépéseket, védelmükbe vegyék, vasárnapi boltzárral, állandó harckészültség, állandó nemzetközi, megkérdezettek közül, környezetükben élők, rosszat veszik, nyugdíjas mérnök, 4-es metrót, fonódó villamos, napi szinten, érzelmi azonosulást, kormánypártiakat összetartó, miniszterelnöki évértékelőről, március 15-ei, közös énekkincs, szimbolikus politizálást, gyakorlati problémákra, első Orbán-kormány, gyerekek után, családosok lakásépítésének, bosszantó jelenségek, ilyeneket jobbára, törzsszavazók meggyőződéssel, kormányzati cselekvések, választóknak kínált, állami földek, trafik- vagy, klientúraépítés során, érzelmi kötődést, párt körüli, helyére került, ellenzék áskálódásának, durva szakítás, trágárság &#8211, válás nyersesége, régi szövetségesre, sajtó &#8211, közmédia &#8211, kormány számára, hírkészítők szervilizmusa, kádári kort, megbocsátó álláspont, korábbi balliberális, sajtó kellően, ember több, kormánykritikus honlapokat, másikra könnyedén, ugyancsak ellenzékinek, jobboldali sajtó, problémákat szajkózza, megrögzött Fidesz-szavazók, kormányzás valamennyi, megértő azonosulást, erőltetett stadionépítéseket, megkérdezett Fidesz-szavazók, mechanikus szembeállítást, reformok működnek&#8221, valós eredményeket, megoldásukhoz időre, botrányok ellenére, szeretett pártjukat, makacs tényekkel, vallási rajongásra, átgondolatlan kormányzati, menekültkérdés kezelése, miniszterelnök nimbusza, fideszes &#8222, tapasztalatokból, tapasztalataikat, szimpátiatüntető, pártspecifikusak, kormánypártiakat, kormánypártiként, bunkerpszichózis, választípusokkal, családtörténeti, lakásépítésének, kormánykritikus, közösségteremtő, miniszterelnöki, fideszvalasztoi, megemlékezésről, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 1159
  • e Hónap: 46210
  • e Év: 227101
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.