Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezt az álságos, ócska és hazug, végtelenül cinikus disznósá
  2018-01-06 12:09:10, szombat
 
   
 
Ezt az álságos, ócska és hazug, végtelenül cinikus disznóságot taglalnám kicsit

Benedikty Béla | Január 5, Péntek | 17:01

Vettem egy nagy levegőt és elolvastam a szégyentelen, jellemtelen, gátlástalan csúti levelét, amiben pénzt kér a híveitől. Ne haragudjanak rám, én erről semmit nem tudok mondani. Ha ugyanis az illetőt meghívnák ebédre a Buckingham-palotába, ott felugrana az asztal közepére, letolná a koszos gatyáját, és hatalmas szellentések közepette az abroszra nagydolgozna, az egy kis kellemetlenség, apró illetlenség volna ahhoz képest, amit most tesz ezzel a levéllel - ez az arcátlanságnak olyan mélysötétje, ahová én nem látok le, amitől megnémulok.

Van viszont a levél alján egy szó, amiről volt már egyszer mondanivalóm (Jóreggelt Európa 2013. november 8.), amiből most ideteszek egy részt, mert fontos lehet, eloszlathat esetleges kétségeket, bizonytalanságokat. Az van a levél alján, hogy Tisztelettel, aztán aláírás, funkció megjelölése, nem miniszterelnök, ez külön aljas különbségtétel, jogászok helyében utánanéznék, egy pártelnök kérhet-e pénzt, kivált egy olyan pártelnök, akiről mindenki tudja, hogy miniszterelnök, azaz lényegében a miniszterelnök kéri azt a pénzt, ami viszont nyilvánvalóan törvénybe ütköző, de jogi ügyekkel most inkább nem foglalkozom. Ezt az álságos, ócska és hazug, végtelenül cinikus disznóságot taglalnám kicsit, ezt a “tiszteletet".

Íme a több, mint négy évvel ezelőtti bejegyzés részlete: Vegyük a korunkban legtöbbet emlegetett munkakört, a miniszterelnöki beosztást. Tiszteletre méltó a miniszterelnöki hivatal? Tisztelendő dolog a miniszterelnökség vagy hogy érthetőbb legyen a kérdés: egy ember, aki miniszterelnök azért tisztelendő, mert az neki a hivatala, mert az van kiírva az ajtajára, hogy miniszterelnök? Na jó, itt álljunk meg egy pillanatra. Egy kis szófejtés látszik szükségesnek a továbblépéshez. A ,,tisztel - tisztelet" szavunk a ,,tiszt"-ből származik. Azaz aki tiszt, annak méltósága van, az tiszteletet érdemel. Ez a szavunk szláv eredetű (csasztyíti, csesztyity), értelemszerűen a szláv mentalitást, a szláv lelkületet hordozza. Szeretjük azt hinni, hogy a szlávság idegen tőlünk, nemcsak nyelvében, hanem természetében is, amiben van némi igazság (ha egyáltalán elfogadjuk a ,,szláv lélek", ,,német precizitás", ,,latin szerető"-szerű sztereotípiákat, dehát fogadjuk el az egyszerűség kedvéért, mint minden közhelynek, ezeknek a primitív jellemzéseknek is van némi alapjuk), de egyvalamiben nem különbözünk: az alázatnak, az alávetettségnek nemhogy az érzésében, az igényében. Kossuth apánk, Kádár apánk - mindig kell egy cáratyuska, akkor érzi magát biztonságban a magyar (amolyan igazi szláv, kézcsókos alázattal).

Ha van egy apafigura (mindig van, most is, most csak igazán), aki mindent elintéz, és megmondja, hogyan legyen. Ebből az utóbbi mindig teljesül is, megmondja, mit, mikor és hogyan, az előbbi meg sosem teljesül, nem intéz el ugyanis semmit. Ha nem volna evidencia, ha nem tudnánk sok évszázados tapasztalatból, hogy jobbágylelkűek lettünk valamikor a 16. század tájékán (1495-ből származik a “tisztelet" szóról az első hiteles nyelvemlékünk: ,,tiztélém"-Bécsi Krónika), és ez azóta csak rosszabbodott, akkor itt van rá a makacs bizonyíték. A tárgyak és foglalkozások körébe tartozó szavaink legnagyobb része török vagy szláv jövevény, megvan ennek a természetes magyarázata, de a fogalmak - zömmel későbbiek lévén - a németből, franciából, olaszból erednek, érdekes, hogy még a germán származékok is főként az ő latin eredetű szavaikból valók. Mégis. Nem az offizier (német), officer (angol), ufficiale (olasz) - (,,tiszt") szó honosodott meg a magyar nyelvben, vagyis nem a latinból származó, hivatal, hivatali eredetű (pedig milyen logikus) ,,tiszt". Ezek a szavak világosan jelzik: a ,,tiszt" hivatalnok, olyan foglalkozás, mint a könyvelő vagy a bérelszámoló. Ennek viszont semmi köze nincs a verehren, respektieren (német; die Ehre - becsület, tisztesség), vagy az honour, respect (angol; honour - becsület, tisztesség), vagy az onorare, rispettare (olasz; onore - becsület, tisztesség) szavakhoz, mint látható, ezekben a nyelvekben a tiszteletet a becsületességből eredeztetik, respektálni (azaz értékelni, méltányolni) emberi (ha tetszik, humánus) tulajdonságokat tudnak és nem a tiszteket, vagyis nem a hivatalt.

Az atlanti térség országaiban, az úgynevezett fejlett demokráciákban (azt most hagyjuk, mi a véleményem a demokráciáról) semmiféle különös tisztelet nem övezi a hivatalt, légyen az akár a legmagasabb. De Gaulle-t tisztelték meg Churchillt, nem a hivatalát. És bár voltak számosan ezekben az országokban olyanok, akik miatt a hivatal elveszíthette volna a becsületét, ezeket az embereket elég gyorsan elzavarták, hogy a munkakör megtarthassa a szükséges méltóságát. Mert mindenféle hivatalnak, tisztségnek van valamilyen, hagyományokból eredő respektusa, kell is, hogy legyen, azért találtak ki bizonyos funkciókat, mert szükség volt arra, hogy az embertömegek respektálják a rendőrkapitányt, a falusi jegyzőt meg a böllért. De ehhez a respektushoz értelemszerűen az is hozzá tartozik, hogy a disznó nem rohangál sebesülten az udvaron, veszélyeztetve a falu népének testi épségét, mert a böllér érti a dolgát, úgy szúr, ahogyan kell. Ha ugyanis egymás után kétszer elvéti a szúrást a böllér, vége a respektusának. Egyelőre csak a személy megbecsültsége vész el, a hivatalé marad. Nem tudom megmondani, hány elhibázott disznóölés kell a hivatal tekintélyének elmúlásához, de nem sok.

Hol is tartottam? A miniszterelnökség mint hivatal tiszteleténél. Hogy ugyanis mi a fenét tisztelnék a hivatalon, ha az oda bejáró figura nem képes semmiféle teljesítményre? Ha kizárólag olyan cselekvések telnek tőle, amik megvetést, undort, felháborodást váltanak ki olyan emberekből, akik képesek a gondolkodás alapját képező tevékenységre: föl tudnak tenni értelmes, lényegre törő kérdéseket. Ha a környezete, a cáratyuskát ájultan vagy sunyin imádó hivatalnokok is csak hazudni, lopni, tódítani képesek, ha minden megnyilvánulásuk a gyengék megalázására és tönkretételére irányul, ha egy félfordulat után azonnal csattogni kezd a nyelvük, mert maguknál erősebbet látnak. Ezekkel a magyar miniszterelnökökkel (kivel többé, kivel kevésbé) éppen az a baj, amit fentebb megpróbáltam levezetni: abból indulnak ki, hogy a tisztség a tiszteletreméltó. Hogy nekik semmi teendőjük, az a puszta tény, hogy bemennek egy ajtón, amire az van írva: miniszterelnök, ők már mindjárt tisztelnivalók lesznek. Ennélfogva belekezdhetnek mindenféle tevékenységbe, egyik marhaságot csinálhatják a másik után, pöffeszkedhetnek, lophatnak, sőt rabolhatnak és harácsolhatnak, összevissza beszélhetnek és vághatnak rémületes majompofákat (copyright W. S.), semmi nem számít, mert ők miniszterelnökök, a hivatalba pedig be van építve a tisztelet.

Nincs beépítve! Mondhatnám az ellenkezőjét sikerült elérnie már az első szabadon választottnak. És 20 évvel később elérkeztünk egy olyan mélypontra, amit a reménytelenség sötétsége vett körül (az erő, az egység, a nemzet, a munkaalapú társadalom például), ami bizonyos országokban már 200 évvel ezelőtt is szorongást váltott volna ki, és amiről 3 és fél éve azt hittük, annál nincs mélyebben. Azóta süllyedünk. Gyorsuló tempóban. Lényegében egyetlen szó etimológiai fátuma miatt: a tiszt az, ami eo ipso tisztelendő. Pedig volnának ismérvek, amik nagyjából képesek volnának meghatározni a hivatal jellemzőit, hogy ugyanis mi a teendője egy miniszterelnöknek. Elismerem, nehéz egy foglalkozás munkaköri leírását szavakba önteni, amely foglalkozásnak az égvilágon semmi értelme nincs, nehéz bármiféle tartalommal megtölteni egy tökéletesen üres fogalmat, dehát próbálkoznak vele itt-ott, némely helyen egész ügyesen tudják elfedni ennek az élősködő, kártékony, minden fejlődést akadályozó hivatalnak a fölöslegességét...

És így tovább, de most és itt ennyi elég. Nem olyan egyszerű ám, amilyennek első pillantásra látszik, itt nemcsak egy cinikus vigyorról van szó (naná, majd tényleg tisztellek, hülye csóringer, persze), ebben van némi komolyan veendő motívum is, a parasztlumpen konvenciókhoz ragaszkodó, alattvalói mentalitása, aki nem csinál adósságot, akinek az asszonya sír, aki az udvaron keresi az oda kicsapott gyereket, aki a fehérvári huszárokról gajdol, köpködi a markából szájába vett szotyola héját, nadrágon kívül hordja az állig gombolt, gyűrött inget, aki tudja a szokást: ha pénzt kér, azt tisztelettel kell. Ami a tisztnek, a tisztségnek jár úgy különben. Pénze meg a tisztnek van, hát már a mondás is úgy tartja, fizet, mint a katonatiszt. Azt hiszem, a cinikus vigyor volna a kisebb baj. Az jöhet az egyszerű striciből, a tolvajból meg bármiféle köztörvényes bűnözőből - azaz a politikusból. Ez itt rosszabb. Ez a tanulatlan, neveletlen, rosszízlésű bunkó megnyilvánulása, ez a valódi, leplezetlen alap, amiből Magyarország miniszterelnöke lett. Amit mindenki megérdemel, aki pénzt ad neki. Egy kicsit mi is.

https://kolozsvaros.com/2018/01/05/ezt-az-alsagos-ocska-es-hazug-vegtelenul-cinik us-disznosagot-taglalnam-kicsit/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megnyilvánulásuk, becsületességből, miniszterelnökök, tiszteletreméltó, pöffeszkedhetnek, alávetettségnek, fölöslegességét, miniszterelnöki, rendőrkapitányt, miniszterelnöke, tulajdonságokat, megnyilvánulása, sztereotípiákat, harácsolhatnak, kellemetlenség, jellemzéseknek, foglalkozásnak, belekezdhetnek, továbblépéshez, reménytelenség, miniszterelnök, arcátlanságnak, különbségtétel, értelemszerűen, hagyományokból, tapasztalatból, demokráciákban, jobbágylelkűek, veszélyeztetve, tönkretételére, teljesítményre, megbecsültsége, tisztelnivalók, nyilvánvalóan, foglalkozások, konvenciókhoz, nagy levegőt, illetőt meghívnák, asztal közepére, koszos gatyáját, abroszra nagydolgozna, levéllel –, arcátlanságnak olyan, levél alján, pártelnök kérhet-e, olyan pártelnök, miniszterelnök kéri, korunkban legtöbbet, miniszterelnöki beosztást, miniszterelnöki hivatal, miniszterelnökség vagy, tiszteletet érdemel, Benedikty Béla, Jóreggelt Európa, Bécsi Krónika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Vízeslés  Cukorbetegség és a vese  Png körték  Png rózsa csokor  Bonyolult világunkban nem könn...  Az élethez bátorság kell.....  Hinni valamiben  Png nő  Hívő ember  Aratás  Ha igazán belelátnánk a másik ...  Szép jó éjszakát kívánok !  Kellemes napot kívánok  Képes idézet !  Elvetettség és szenvedés  Vágyakozás  Szép kristály  Tavaszi kép  Aranyosi Ervintől idézet  Jézus  Pasi típusok  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyok kegye  Kislány kalapban  A nagyok kegye  Ma találkoztam valakivel,  3,5 millió beoltottnál nyitha...  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Facebookon kaptam Krisztinától  Naplemente  A víz még a fogyásban is segít  Png csokor  Krisztus követése  A Janssen védőoltásról  Tavaszi kép  A kereszt nagysága  Kereszt  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó baby  Elizabeth Barrett Browning ver...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  A vese egészségés működéséhez ...  Az élet rövid, élj!  Kereszt  Facebookon kaptam  Szép kép  Zöld turmalinkristály  Facebookon kaptam  Alvó baby  Mi lesz az emberiséggel . . ...  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Az életek védelme  Kereszt  Krisztus követése  Elvetettség és szenvedés  Az élet értelme  Ma Győr - beoltják a mamát  Elmélyedni Jézus életében  Hívő ember  Kereszt  Mindazt...  Kórusban  5307 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma Győr - beoltják a mamát  Png nő  Tulipànok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröm és élet  Gyertya  Padlizsánkrémrecept Hozzávaló...  Zöld drágakőkristály  Április 16 Magyarországon 2001...  Facebookon kaptam  A szerencse  Boldog születésnapot a ma ünne...  Krisztus levele vagy  Jézus  Biztonságban Istenben  Facebookon kaptam  Kereszt  Április 16 Magyarországon 2001...  Mi lesz az emberiséggel . . ...  Vágyakozás  Kereszt  Astra Zeneca és a vérrögösödés  Png rózsa csokor  Megfontolandó : Buddha tanítás...  Az életek védelme  Kórusban  Kezek  Kezek  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
nagy levegőt, illetőt meghívnák, asztal közepére, koszos gatyáját, abroszra nagydolgozna, levéllel &#8211, arcátlanságnak olyan, levél alján, pártelnök kérhet-e, olyan pártelnök, miniszterelnök kéri, korunkban legtöbbet, miniszterelnöki beosztást, miniszterelnöki hivatal, miniszterelnökség vagy, tiszteletet érdemel, szavunk szláv, szláv mentalitást, szláv lelkületet, szlávság idegen, egyszerűség kedvéért, primitív jellemzéseknek, alávetettségnek nemhogy, utóbbi mindig, első hiteles, makacs bizonyíték, természetes magyarázata, fogalmak &#8211, germán származékok, magyar nyelvben, latinból származó, szavak világosan, könyvelő vagy, becsületességből eredeztetik, atlanti térség, úgynevezett fejlett, országokban olyanok, hivatal elveszíthette, embereket elég, munkakör megtarthassa, szükséges méltóságát, embertömegek respektálják, falusi jegyzőt, respektushoz értelemszerűen, falu népének, böllér érti, személy megbecsültsége, hivatalé marad, hivatal tekintélyének, miniszterelnökség mint, fenét tisztelnék, gondolkodás alapját, cáratyuskát ájultan, gyengék megalázására, félfordulat után, másik után, hivatalba pedig, ellenkezőjét sikerült, első szabadon, olyan mélypontra, reménytelenség sötétsége, munkaalapú társadalom, hivatal jellemzőit, foglalkozás munkaköri, égvilágon semmi, tökéletesen üres, cinikus vigyorról, parasztlumpen konvenciókhoz, udvaron keresi, fehérvári huszárokról, markából szájába, állig gombolt, cinikus vigyor, egyszerű striciből, megnyilvánulásuk, becsületességből, miniszterelnökök, tiszteletreméltó, pöffeszkedhetnek, alávetettségnek, fölöslegességét, miniszterelnöki, rendőrkapitányt, miniszterelnöke, tulajdonságokat, megnyilvánulása, sztereotípiákat, harácsolhatnak, kellemetlenség, jellemzéseknek, foglalkozásnak, belekezdhetnek, továbblépéshez, reménytelenség, miniszterelnök, arcátlanságnak, különbségtétel, értelemszerűen, hagyományokból, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 760
  • e Hét: 5457
  • e Hónap: 10115
  • e Év: 185477
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.