Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rablóhadjárat: pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak
  2018-01-07 10:51:25, vasárnap
 
 
2018. január. 01. 10:00 2018. január. 02. 09:29 Gazdaság

Rablóhadjárat: pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak


Farkas Zoltán


Nagyon nekibátorodott Orbán Viktor az első kormányzása óta. Akkor még kisebb trükkökkel emelt ki százmilliárdokat a költségvetésből, szinte szégyenlősen egyengette családja gazdagodását, és csupán néhány famulusával kivételezett. Ma nagyban űzi mindezt, és ha megnyeri a választásokat, utána aligha vállal önkéntes mértékletességet.

Kis többség - kis önkényeskedés, nagy többség - komplett önkényuralom. Az előbbi Orbán Viktor első kormányát jellemezte, amely így-úgy tartotta magát a demokratikus normákhoz, de azért feszegette azok kereteit, és előszeretettel vont ki súlyos milliárdokat az Országgyűlés, valamint a nyilvánosság kontrollja alól. Az önkény mára mindennapossá vált, akadálytalanul folyik a kormány ellenőrzésére alkalmas intézmények megszállása vagy porig rombolása. Orbán második és harmadik kormánya tökélyre fejlesztette azokat a trükköket és fogásokat is, amelyeket az első csak próbálgatott. Okkal vetődik fel a kérdés: vajon mit tesz, ha 2017-ben netán mindent elsöprő győzelmet arat? Nyilván mindent és mindenkit elsöpör, ami és aki csak útjában áll, kő kövön nem marad.

Maradjunk a gazdaságnál, ami formálisan sikerágazat volt, és látszólag ma is az, holott az eredményekhez trükkök sokaságát vetette be már az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány is. A legfontosabb ezek közül, hogy az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvény mellett átláthatatlan mellékkasszákat hozott létre. Ilyen volt például a Magyar Fejlesztési Bank, amely a start idején 600 milliárd forintosra becsült sztrádaprogram finanszírozását érdemelte ki; ehhez persze törvényt kellett módosítani. Így az akkori hazai össztermék cirka 4 százalékának elköltése vált ellenőrizhetetlenné. Ezt azért szervezte ki a központi költségvetésből a kormány, hogy ne rontsa le a látszólag kiváló hiány- és adósságmutatókat. Ezekkel máig büszkélkedik, holott a költségvetésen kívüli kiadások beszámításával nem sok oka lett volna rá.
Orbán Viktor Hernádi Zsolttal, Garancsi Istvánnal, Polt Péterrel és Csányi Sándorral a Groupama Aréna pályoában. Kölcsönös függés
© Túry Gergely

Külön kasszaként funkcionált az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., amely Gansperger Gyula elnök 2000-es távozása és Faragó Csaba kinevezése után leállt a magánosítással. Megfelelő bevételek híján költségvetési támogatásra szorult, amelynek egy részét az állami vállalatok - a Malév, a Magyar Villamos Művek, Bábolna - és a Magyar Televízió veszteségeinek kiegyenlítésére fordította. Ekkor kezdődött a kormányzati kedvencek költségvetést megkerülő finanszírozása is, például a Tokaj Kereskedőházé. No és saját kasszát kezelt gazdasági miniszterként Matolcsy György, aki a Széchenyi-terv keretében vált egy új klientúra fő finanszírozójává. Nem is hiába. Például az egyik nyertes, a kétségkívül impozáns kehidakustányi termálfürdő és szálloda tulajdonosa, Horváth Tihamér 2011 májusában a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnökeként azzal támogatta Matolcsy államadósság elleni harcát, hogy vállalta: a saját magára és családtagjaira jutó tartozást, személyenként 2 millió forintot megfizeti. Erre buzdította vállalkozótársait is. Szerencsére a kormány volt annyira nagyvonalú, hogy a gesztust nem tette kötelezővé.

Visszatérve a költségvetési kiadások kiszervezéséhez ma már kuriózumnak számít, ahogy erről az akkori pénzügyminiszter, Varga Mihály nyilatkozott: ,,A magyar költségvetési elszámolás jelenleg még eltér az Európai Unióban használt statisztikai rendszertől. Azt vállaltuk, a csatlakozás időpontjában már az EU rendszerét alkalmazzuk, konkrét, precíz elszámolást adunk minden tételről. Mindazonáltal az MFB-nek és az ÁPV Rt.-nek nyújtott költségvetési támogatással az államháztartás hiánya valóban nagyobb lenne, ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokkal csökkenne." (HVG, 2001. december 15.)

Látnoki szavak. Legalábbis abban az értelemben, hogy a második Orbán-kormány egy évtizeddel később a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával oldotta meg a dilemmát. Ez a trükk mindent vitt. Mert ha a vagyon egy részéből nem csökkenti az államadósságot, az ma is bőven a hazai össztermék 80 százaléka fölött lenne. Továbbá, ha a pénztári tagdíjakat nem nyúlja le a költségvetés, akkor az államháztartás GDP-arányos hiánya sem lenne alacsonyabb a maastrichti küszöbértéket jelentő 3 százaléknál. Ezzel a manőverrel a jelen adósságát kitolta a nem is oly távoli jövőbe.

Ha visszatekintünk az előzményekre, ez sem váratlan fejlemény. Az első Fidesz-többségű parlament ugyanis szinte azonnal államosította az 1993-ban létrehozott társadalombiztosítási önkormányzatokat. A tb-járulékokat a költségvetésbe terelte, egyúttal hatalmas vagyonra tette rá a kezét: például fővárosi ingatlanokra, BorsodChem-, OTP- és Postabank-részvényekre. Csakúgy, mint 2011-ben, ám akkor értékes Mol-, OTP- és Richter-részvényekre. Azóta az államosítás teljessé vált. A társadalombiztosítási járulékból adó lett, a szocho-bevételeket az éves költségvetések ötletszerűen és évről évre változó arányban osztják meg az egészségbiztosítási és a nyugdíjalap között. Vagyis minden kapcsolat megszűnt a járulék és a cserébe nyújtott szolgáltatás, járadék között, gyakorlatilag csak nevében él tovább a társadalombiztosítás. Az egészségügyi kiadásokat egy új, az illetékes tárcához tartozó alapkezelő felügyeli, a nyugdíjfolyósító pedig betagozódott a Magyar Államkincstárba, amely előbb-utóbb várhatóan az egészségügyi alapkezelőt is bekebelezi.
A Pilisben. Új útvonalon
© Kiss-Kuntler Árpád

Pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak. A pénzköltés pedig egyre ellenőrizhetetlenebb. Az első Orbán-kormány a kétéves költségvetéssel tette áttekinthetetlenné a folyamatokat, a későbbiek pedig már olyan erős törvényi felhatalmazást adtak maguknak, hogy bármikor belenyúlhatnak a büdzsébe. Ma már előbb lehet új minisztériumot gründolni, mint ahhoz a törvényben is megjelölt forrást rendelni; ez történt Rogán Antal tárcájával, a Miniszterelnöki Kabinetirodával. Mivel azonban az uniós deficit- és adósságszabályokat illik betartani, a költségvetésből kiszervezett feladatokat továbbra is külön kasszák pénzelik. A legnagyobbat megint Matolcsy hozta létre, immár a Magyar Nemzeti Bank elnökeként. A jegybank több alapítványa hagyományos állami feladatokat finanszíroz, amit az Európai Központi Bank nem is hagyott szó nélkül.

Mi következik ebből egy esetleges negyedik Orbán-kormányra nézvést? A pénzek és a tőkék további koncentrációja, a kifizetések monopolizálása a Magyar Államkincstárban. És persze a döntéseké is. A költségvetési folyamatok totális átláthatatlansága. Kegyencrendszer továbbépítése közpénzekből. A források akadálytalan átcsoportosítása - a kormányfő bármely hóbortjára. Ebben a rendszerben nem érezhetik magukat biztonságban a gyógykezelésre szorulók, akik elszenvedik az egészségügyi források megcsapolását vagy rákényszerülnek a robbanásszerűen terjedő fizetős szolgáltatások igénybevételére. Sem a nyugdíjasok, akiket járandóságuk értékállóságával kábítanak. Sőt a hagyományos költségvetési intézmények vezetői, dolgozói sem, hiszen bármelyik szervezet bármikor megszüntethető. Ha pedig - mint hírlik - netán az Orbán fő bizalmasának számító Rogán Antal váltaná Matolcsyt a Magyar Nemzeti Bank élén, akkor annak 10 ezermilliárd forintot meghaladó főösszegét nyugodtan hozzá lehet varrni a 20 ezermilliárdos kiadással működő állami költségvetéshez. És még csak törvényt sem kell alkotni arról, hogy mire költsék.

Spontán protekcionizmusba torkollott az első Orbán-kormány működése. Voltak kiszemelt kormányzati kedvencek, például a Vegyépszer-csoporthoz tartozó cégek, amelyek erős hátszéllel szálltak szembe külföldi tulajdonú riválisaikkal. Volt Orbán-közeli háttérmenedzser Simicska Lajos személyében, aki előbb az adóhatóság elnökeként, majd a Magyar Fejlesztési Bank stratégájaként mozgatta a szálakat, és onnan ,,delegálta" bizalmi pozíciókba a kádereit. Voltak merész tervek arról, hogy egy állami tulajdonú bank szálljon versenybe a nagy kereskedelmi pénzintézetekkel, például a szanálással visszaállamosított Postabank és a Magyar Posta összevonásával, a Földhitel- és Jelzálogbank hozzáadásával. Állami cégek megbízásain nőtte túl riválisait a Defend Security, a volt hírszerző Földi László cége is, amelyben később tőkeemeléssel az MFB lett a főtulajdonos. Mindez torzította a piaci viszonyokat, korrupciós gyanút keltett, ám mai nézőpontból szinte potomságnak látszik.

A piacvédő szándék olykor elitcsere jelleget öltött. Ma kifejezetten ez a cél. Korábban is előfordult, hogy az állam az MFB közreműködésével kipenderítette a neki nem szimpatikus vállalkozót a tulajdonából, és azt a klienseinek játszotta át; ennek minősített esete volt Leisztinger Tamás kiszorítása a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt.-ből. Alig egy évtizeddel később Leisztinger a HungarHotels-lánc szállodáinak nagy részét engedte át valamilyen rejtélyes okból a kormányfő barátjának, Mészáros Lőrincnek - a köznyelv szerint valójában a svájci vendéglátóipari szuperiskolában végzett Orbán Ráhelnek. Az első Orbán-kormány idején volt agrárprivatizáció, kedvezményes MFB-hitellel a barátoknak; így szerzett érdekeltséget agrártársaságban Töröcskei István, Csányi Sándor, a Felcsúthoz közeli Herceghalmon az Orbán baráti köréhez tartozó Flier István és mint - később kiderült - maga Simicska is. Mindezt hadüzenet színezte az ,,osztrák vircsaft", azaz a zsebszerződések révén tulajdonossá lett külföldiek ellen. A harmadik Orbán-kormány folytatta a földprivatizációt, még a gazdálkodó bérlők alól is eladta a termőföldet, Simicska Mezortját sem kímélve. Az új licitekből a Mészáros és a Flier család, a kormányfő veje, Tiborcz István, L. Simon László felesége és Lázár János kancelláriaminiszter famíliája különösen jól jött ki.
Orbán Sára, Orbán Ráhel, Tiborcz István és Tiborcz Alíz. Családi titkok
© Túry Gergely

Az első Orbán-kormány idején az MFB-re várt a megtisztelő feladat, hogy egyengesse azokat az ügyeket, amelyekre a kétéves költségvetés egy fillért sem tervezett be. Így lett belőle afféle vegyeskereskedés, a kormányzati szándékok fő kiszolgálója. Ma ehhez a kormány egész bankcsoportokat képes mozgósítani. Az első Orbán-kormány az MFB révén szerette volna megkaparintani a Mol gázüzletágát. Orbán ugyanis ráérzett, hogy mekkora előnyt jelent, ha nagy vagyont mozgathat, például a közművek feletti irányítással manipulálhatja a választókat. Ezt meg is tette 2010 után, sőt nemcsak a gázüzletágat vette vissza - brutálisan drágán - a német E.On-tól, hanem a külföldi energiaszolgáltatók többségét is kiűzte az országból.

Ami 2000 táján még csak szárnypróbálgatás volt, abból mára fékevesztett röpte lett. A kliensek oligarchákká hatalmasodtak, a kormányzati hátszéllel példátlan vagyont halmoztak fel. Az időközben háttérbe szorult Simicska vagyona és korábbi pozíciója nem mérhető a helyébe lépő Mészáros Lőrincéhez. Az ő személye körül olyan konglomerátum formálódik, amely idővel bármilyen vagyontárgyat képes megszerezni. Mert van benne tőkeerős kereskedelmi bank, átláthatatlan magántőkealap, biztosító, ingatlanalap, építőipari sztárvállalkozás, szállodalánc, agrár- és élelmiszeripari vállalkozások sora, erőmű - és a köz meggyőzésére alkalmas, kiterjedt médiaportfólió. Mészáros többször megpendítette, hogy ezt a birodalmat ő maga képtelen áttekinteni, amivel azt a gyanút kelti, hogy voltaképpen Orbán strómanja. Mára Mészáros és szövetségesei annyira megerősödtek, hogy bárkit elsodornak útjukból, ha üzleti szándékaikat keresztezik. Ehhez szükség esetén megkapják a megfelelő kormányzati vagy parlamenti támogatást.

Míg korábban elvetélt Orbán terve, hogy a bankrendszer fele magyar tulajdonban legyen, mostanra túl is teljesült. De már az sem mindegy, hogy milyen magyar tulajdonban. Mert barátiban kell lennie. A legnagyobb magyar bankcsoport fő irányítója, Csányi Sándor Orbán lekötelezettje - és viszont. Arra vigyázott Orbán, hogy Csányi ne nőjön túl nagyra - 2000 körül nem kapta meg bagóért a Postabankot, és a közelmúltban hiába startolt rá a takarékszövetkezeti szektorra -, de kedvezményekkel segítette őt a piaci versenyben. Az MKB némi kitérő után Mészáros és Matolcsy köreinek érdekeltségébe került, azóta előszeretettel hitelezi Orbán fő klienseit. Külön történet a takarékszövetkezeteké, ahol Spéder Zoltán megbicsaklott karrierje mutatja, hogy csak az dolgozhat saját zsebre, aki erre a megfelelő helyről felhatalmazást kap. Spéder egy ideig inkább közéjük tartozott, majd kipenderítették és meghurcolták. Az MFB megmaradt a kormány házibankjának, mint bármelyik korábbi kurzus idején, viszont felzárkózott mellé az Eximbank is. Az állami és a baráti magánbankok együttes tőkeerejével egyetlen más üzleti csoportosulás sem képes vetekedni. Nem is óhajt, mivel Orbán oligarchacsapata mögött bármikor bevethető törvénygyár áll.

Olyan törvénygyár, amely a protekcionizmus jegyében, minden aggályt félretéve, előbb megkopasztotta a bankokat, biztosítókat, hipermarketeket, távközlési cégeket és energiaellátókat, majd e szektorok meghatározó külföldi szereplőit megpróbálta elüldözni az országból. A maga szempontjából elég jó találati aránnyal. Amelyik ellenállt, azt majd a választások után tessékeli ki. A célkeresztben megint a hipermarketláncok vannak, de sorra kerülhetnek a bankok után a biztosítók is. Ez a törvénygyár versenypiacok sorát monopolizálta, például a dohánykereskedelmet vagy a szerencsejáték-ipart, más lakossági szolgáltatásokat pedig államosított, a kéménysepréstől a hulladékgazdálkodásig. A következő lépés a szeszes italok kereskedelmének monopolizálása lehet. A Magyar Telekom vezetőiben is felmerülhet: ha 2018-ra minden településen kiépítik a széles sávú internetkapcsolatot, anyacégük esetleg kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ez beleillene az elmúlt hét évben megismert logikába. A kormányhoz közeli üzletemberek bármelyik céget, szakterületet megkaparinthatják, amelyiket kiszemelik, ez történt legutóbb az őrző-védő, pénzszállító vállalkozásokkal is.

Mindazonáltal vannak változások. A miniszterelnök személye és családja például ritkábban lepleződik le nyíltan és egyértelműen, mint az 1998-2002-es időszakban. Abban a ciklusban vert fel nagy port, hogy 1993-ban Simicska áldásos közreműködésével a párt székházának eladásából származó pénz egy részét beleforgatták Orbán Győző bányavásárlásába, ekkor lett először pártpénzből családi tőke. Az igazi botrányt azonban a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. állami támogatása váltotta ki; a cégben az orbáni klientúra neves figuráin kívül a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is társtulajdonos volt. Ezt Orbán elhíresült mondása emelte az egekbe: ,,Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet." Később kipattant, hogy a kft fő vevője a Tokaj Kereskedőház, amelyet az MFB 2001 decemberében 2,5 milliárdos tőkeemeléssel erősített meg. A család vagyona ekkor azzal is gyarapodott, hogy Lévai Anikó Felcsút környékén feltűnően olcsón vásárolt termőföldet olyasvalakitől, aki korábban maga is az állami földprivatizáció kedvezményezettje volt.

Tíz évre rá Orbán lánya és veje bonyolódott kényes ügyletekbe, Tiborcz István Elios Zrt.-jének sorozatos önkormányzati megrendelései és a család kétes arab kapcsolatai miatt. Orbán legfeljebb azzal tűnt ki a személye körül sündörgő oligarchák közül, hogy vagyonbevallása szerint mindössze 742 ezer forint megtakarítása van.


http://hvg.hu/gazdasag/201751__orban_viktor_kormanyai__trukkok_ezrei__kegyencelit __rablohadjarat?honnan=Nemzeti_Hirhalo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mértékletességet, átcsoportosítása, értékállóságával, pénzintézetekkel, vállalkozásokkal, államkincstárban, önkormányzatokat, energiaellátókat, finanszírozójává, bányavásárlásába, pénzügyminiszter, oligarchacsapata, szolgáltatásokat, adósságmutatókat, közreműködésével, nyugdíjfolyósító, földprivatizáció, százmilliárdokat, agrártársaságban, sztárvállalkozás, vegyeskereskedés, költségvetésből, miniszterelnöki, kabinetirodával, vagyonbevallása, kiegyenlítésére, kegyencrendszer, protekcionizmus, robbanásszerűen, hipermarketeket, zsebszerződések, kiszervezéséhez, mellékkasszákat, kereskedelmének, háttérmenedzser, rákényszerülnek, első kormányzása, előbbi Orbán, demokratikus normákhoz, nyilvánosság kontrollja, önkény mára, kormány ellenőrzésére, első csak, eredményekhez trükkök, legfontosabb ezek, start idején, akkori hazai, központi költségvetésből, látszólag kiváló, költségvetésen kívüli, állami vállalatok, kormányzati kedvencek, Farkas Zoltán, Orbán Viktor, Magyar Fejlesztési Bank, Orbán Viktor Hernádi Zsolttal, Garancsi Istvánnal, Polt Péterrel, Csányi Sándorral, Groupama Aréna, Túry Gergely, Állami Privatizációs, Vagyonkezelő Rt, Gansperger Gyula, Faragó Csaba, Magyar Villamos Művek, Magyar Televízió, Tokaj Kereskedőházé, Matolcsy György, Horváth Tihamér, Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság, Varga Mihály, Európai Unióban, Magyar Államkincstárba, Kiss-Kuntler Árpád, Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodával, Magyar Nemzeti Bank, Európai Központi Bank, Magyar Államkincstárban, Volt Orbán-közeli, Simicska Lajos, Magyar Posta, Defend Security, Földi László, Leisztinger Tamás, Bizományi Kereskedőház, Záloghitel Rt, Mészáros Lőrincnek, Orbán Ráhelnek, Töröcskei István, Csányi Sándor, Flier István, Simicska Mezortját, Tiborcz István, Simon László, Lázár János, Orbán Sára, Orbán Ráhel, Tiborcz Alíz, Mészáros Lőrincéhez, Mára Mészáros, Csányi Sándor Orbán, Spéder Zoltán, Magyar Telekom, Orbán Győző, Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft, Lévai Anikó, Tokaj Kereskedőház, Lévai Anikó Felcsút, Tiborcz István Elios Zrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Házi botox  Esti kép  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Atyám !  Nyíljatok meg  Szent-Györgyi Albert gondolata  1848. március 15-én  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Amikor 5 éves voltam,  mindent a népért...  Jó éjszakát  Esti kép  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Intelem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Mélységes szomorúsággal  Rőzsehordó nő szobra  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem mindegy  Jó éjszakát  Csendes éjszakán  Könnyáztatta asszonysorsok  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szép estét  Sajnos ezt elBalogozták  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Mi a különbség  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cica  Alvó baby  Jó éjszakát  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  A nemzet csak akkor... 
Bejegyzés Címkék
első kormányzása, előbbi Orbán, demokratikus normákhoz, nyilvánosság kontrollja, önkény mára, kormány ellenőrzésére, első csak, eredményekhez trükkök, legfontosabb ezek, start idején, akkori hazai, központi költségvetésből, látszólag kiváló, költségvetésen kívüli, állami vállalatok, kormányzati kedvencek, egyik nyertes, kétségkívül impozáns, saját magára, kormány volt, költségvetési kiadások, akkori pénzügyminiszter, magyar költségvetési, csatlakozás időpontjában, államháztartás hiánya, második Orbán-kormány, évtizeddel később, trükk mindent, hazai össztermék, pénztári tagdíjakat, államháztartás GDP-arányos, maastrichti küszöbértéket, jelen adósságát, első Fidesz-többségű, 1993-ban létrehozott, költségvetésbe terelte, államosítás teljessé, éves költségvetések, nyugdíjalap között, cserébe nyújtott, egészségügyi kiadásokat, illetékes tárcához, nyugdíjfolyósító pedig, egészségügyi alapkezelőt, pénzköltés pedig, első Orbán-kormány, kétéves költségvetéssel, későbbiek pedig, uniós deficit-, költségvetésből kiszervezett, legnagyobbat megint, jegybank több, esetleges negyedik, tőkék további, kifizetések monopolizálása, költségvetési folyamatok, források akadálytalan, kormányfő bármely, gyógykezelésre szorulók, egészségügyi források, robbanásszerűen terjedő, hagyományos költségvetési, adóhatóság elnökeként, állami tulajdonú, nagy kereskedelmi, volt hírszerző, piaci viszonyokat, piacvédő szándék, klienseinek játszotta, kormányfő barátjának, köznyelv szerint, svájci vendéglátóipari, zsebszerződések révén, harmadik Orbán-kormány, gazdálkodó bérlők, kormányfő veje, megtisztelő feladat, kétéves költségvetés, kormányzati szándékok, kormány egész, közművek feletti, gázüzletágat vette, kliensek oligarchákká, kormányzati hátszéllel, időközben háttérbe, helyébe lépő, gyanút kelti, megfelelő kormányzati, bankrendszer fele, legnagyobb magyar, közelmúltban hiába, piaci versenyben, dolgozhat saját, megfelelő helyről, ideig inkább, kormány házibankjának, baráti magánbankok, protekcionizmus jegyében, maga szempontjából, választások után, célkeresztben megint, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.