Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szakítópróba előtt a magyar-lengyel barátság? - Brüsszel kö
  2018-01-17 10:11:46, szerda
 
  lengyel, magyar két jó barát,
hekkelik a demokráciát.



Szakítópróba előtt a magyar-lengyel barátság? - Brüsszel közbeszólhat

Lengyelország és az EU konfliktusának kimenetelén múlik Európa jövője, a probléma kezelésében azonban kulcsszerepe van az előbbi mellett felsorakozó Magyarországnak is. Az EU-ról az is kiderülhet, hogy képes számon kérni alapértékei megsértését, és az is, hogy impotens.
Komócsin Sándor, 2018. január 17. szerda, 07:08



Lengyelország lerohanásával kezdődött a második világháború és az 1981-es sztrájkokkal, majd azt az követő szükségállapottal ott indult el a kelet-európai kommunizmus agóniája. A jelenlegi lengyel kormány és az EU nyugati tagállamainak támogatását élvező Európai Bizottság konfliktusa annyiban hasonlít ehhez a két történelmi eseményhez, hogy az unió létét teszteli - véli Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető politikai publicistája.
Visszatér a hidegháború 2018-ban

Óriási fordulat: a lengyelek Brüsszelt választják

Az ügy ismert: a bizottság történetében először az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást kezdeményezett Lengyelország ellen, amely megítélése szerint megsérti az EU alapértékeit, azaz a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok tiszteletét. Az eljárás vége a lengyelek uniós szavazati jogának felfüggesztése lehet.

Nagyobb a jelentősége

A Lengyelország körüli csata a populizmus erejét tesztelő erőpróba lehet, így jelentősége túlmutat Európán - fekteti le alaptételét az FT publicistája. Miután az USA kivonta magát a demokratikus alapértékek védelméből a világon, az Európai Unióra hárul, hogy megóvja azokat az alapértékeket és eljárásokat, amelyek minden demokratikus társadalom elengedhetetlen kellékei. Ezért nem csupán Lengyelország, hanem Európa és a Nyugat sorsa a tét - írta nemrégiben Charles Kupchan, aki az Obama-adminisztráció európai ügyekért felelős osztályát vezette.

Katyvasz

Aki azonban abban bízik, hogy az EU nyílt csatát vív majd a populista és autokrata lengyel vezetéssel, az tévedni fog - véli Rachman. A politikai és stratégiai megfontolások várhatóan egy zavaros kompromisszumhoz vezetnek majd a felek között.

A vita tárgya részben az állami média átformálása kormánypropagandává, illetve még inkább az igazságügyi reform, amely utat nyit az előtt, hogy a kormány irányítása alá vonja az igazságszolgáltatást. Az Európai Bizottság sokat hezitált, mielőtt elindította volna eljárását, aminek a hátterében főként az áll, hogy Lengyelország sok szempontból demokrácia maradt.

Az állami tévé ugyan egy vicc, de azért létezik az erős, független média is. Emellett jelentős ellenzéki pártok is működnek az országban. Ez egyelőre annak ellenére így van, hogy a kormány elkezdte szorongatni a tőle független sajtóorgánumokat és olyan változtatásokat tervez a választási rendszerben, amelyek megkérdőjelezhetik a jövendő szavazások korrektségét.

Vesztes-vesztes

Az EU vezetői megérezték, hogy határt kell szabniuk a folyamatoknak, de azt is érzékelik, hogy mindkét fél vesztesen kerülhet ki az ügyből. Ha az unió nem tudja érvényesíteni akaratát, akkor az a vád érheti, hogy figyelmen kívül hagyja a demokrácia és a jog uralmának megsértését. Ha viszont keménykedik, akkor a nacionalista kormány azzal érvelhet, hogy külföldi bürokraták próbálják aláásni Lengyelország függetlenségét.

Ráadásul ezt a meccset formálisan, látványosan el is vesztheti az EU. Magyarország, amely az FT szakírója szerint szintén csúszik az autoritáriánus populizmus felé, azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a Lengyelország elleni eljárást. Ha a 7. cikkely érvényesítéséről szóló szavazás ezzel végződne, az impotensnek, megosztottnak mutatná az EU-t, amely nem képes megvédeni alapvető értékeit.

Iszapbirkózás

A lengyel kormánynak több lehetősége is van arra, hogy másokra mutogasson. Ott van elsőként a Magyarország, ahol a 2010-ben hatalomra került vezetés jóval messzebb ment a média és az igazságügy függetlenségének aláásásában, mint a 2015 utáni varsói kormány, ám eddig elkerülte a kemény ellenintézkedéseket.

Ezt Rachman szerint részben az magyarázza, hogy az EU egyszerűen átaludta azt az időszakot, amikor Orbán Viktor miniszterelnök megtette leginkább vitatott lépéseit. Ennél fontosabb lehet azonban az a sokat emlegetett különbség, hogy míg a magyar kormánypárt, a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, addig a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kívül van ezen a védőernyőn.

Emellett Varsó Spanyolországra is mutogathat, mondván: jelenleg Spanyolországban vannak börtönben ellenzéki politikusok, nem Lengyelországban. Erre persze azt válaszolhatja az EU-, hogy összhangban van a spanyol törvényekkel az alkotmányellenes népszavazást kezdeményező vezetők letartóztatása.

Más szempontok

A vita kellő zűrzavart kelthet ahhoz, hogy a tágabb geopolitikai megfontolások, az orosz veszély elleni közös fellépés alapján a felek kompromisszumot keressenek a kedélyek lecsillapítására. A német kormány történelmi okokból különösen kényelmetlenül érezheti magát a lengyelek ellen fellépők táborában.

A kompromisszum körvonalai máris látszanak. Az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki január elején kirakta a kormányából a Brüsszelben csak "őrültekként" számon tartott minisztereket, azaz a legradikálisabb PiS-politikusokat. Most az a hír járja Varsóban, hogy tárgyalnak az EU-val néhány kozmetikai változtatáson, abban bízva, hogy az elég lesz Brüsszel leszerelésére.

Ugyanakkor Rachnam szerint hiba lenne, ha az EU - arra hivatkozva, hogy éppen elég baja van a brexittel és saját belső reformjával - engedne Lengyelországnak és Magyarországnak. Az FT publicistája csatlakozik azokhoz, akik szerint a két ország jelentette kihívás komolyabb gond, mint a brit kilépés. Az EU alapja az, hogy demokratikus, jogkövető államok közössége. A lengyel-magyar páros ezt veszélyezteti, ezért ha az EU elkerüli a lengyel kérdés megoldását most, akkor az kísértetként fogja üldözni később.


https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szakitoproba_elott_a_magyar-lengyel_barat sag_brusszel_kozbeszolhat.654935.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: spanyolországban, lecsillapítására, függetlenségének, alkotmányellenes, kompromisszumhoz, lengyelországban, érvényesítéséről, sajtóorgánumokat, lengyelországnak, elengedhetetlen, lengyelországot, magyarországnak, változtatásokat, kompromisszumot, spanyolországra, legradikálisabb, adminisztráció, kezdeményezett, jogállamiságot, felfüggesztése, kényelmetlenül, autoritáriánus, miniszterelnök, konfliktusának, letartóztatása, függetlenségét, lengyelország, lerohanásával, leszerelésére, érvényesíteni, minisztereket, kompromisszum, alapszerződés, veszélyezteti, megosztottnak, iszapbirkózás, magyar-lengyel barátság, probléma kezelésében, előbbi mellett, második világháború, 1981-es sztrájkokkal, követő szükségállapottal, kelet-európai kommunizmus, jelenlegi lengyel, unió létét, hidegháború 2018-ban, lengyelek Brüsszelt, bizottság történetében, uniós alapszerződés, emberi jogok, eljárás vége, lengyelek uniós, Komócsin Sándor, Európai Bizottság, Gideon Rachman, Financial Times, Európai Unióra, Charles Kupchan, Orbán Viktor, Európai Néppárt, Emellett Varsó Spanyolországra, Mateusz Morawiecki, Ugyanakkor Rachnam,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Manna OWell tollából  Görgess  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Szép estét  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Virágos mező  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Görgess  Levél lány  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Manna OWell tollából  Szép álmokat!  Nárcisz  Most - segíts meg Mária ,  Haja van  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó cica  Benedek Elek - Virágvasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 25  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Búzavirág  Leereszkedés és olvadás  A nagyhét eseményei  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tedd őt foglyul, Uram  Nárciszok  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Haja van  Tedd őt foglyul, Uram  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szimbólumok  képre írva  Jó éjszakát  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Devecsery László - Húsvét  Az út  Fényvarázslat  2004-es kivégzés után  Alvó kutyák  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Mi van, ha?  Nagy Feró megmondta?  Esti Ima !  Facebookon kaptam  A víz abszolút súlya nem számí...  Nem hazudnak  Jó éjszakát  Sokszor  képre írva  Aki belekortyol  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar-lengyel barátság, probléma kezelésében, előbbi mellett, második világháború, 1981-es sztrájkokkal, követő szükségállapottal, kelet-európai kommunizmus, jelenlegi lengyel, unió létét, hidegháború 2018-ban, lengyelek Brüsszelt, bizottság történetében, uniós alapszerződés, emberi jogok, eljárás vége, lengyelek uniós, populizmus erejét, demokratikus alapértékek, zavaros kompromisszumhoz, felek között, vita tárgya, állami média, igazságügyi reform, kormány irányítása, hátterében főként, állami tévé, kormány elkezdte, tőle független, választási rendszerben, jövendő szavazások, nacionalista kormány, meccset formálisan, autoritáriánus populizmus, lengyel kormánynak, 2010-ben hatalomra, igazságügy függetlenségének, 2015 utáni, magyar kormánypárt, spanyol törvényekkel, alkotmányellenes népszavazást, vita kellő, tágabb geopolitikai, orosz veszély, felek kompromisszumot, kedélyek lecsillapítására, német kormány, lengyelek ellen, kompromisszum körvonalai, legradikálisabb PiS-politikusokat, elég lesz, brit kilépés, lengyel-magyar páros, lengyel kérdés, kísértetként fogja, spanyolországban, lecsillapítására, függetlenségének, alkotmányellenes, kompromisszumhoz, lengyelországban, érvényesítéséről, sajtóorgánumokat, lengyelországnak, elengedhetetlen, lengyelországot, magyarországnak, változtatásokat, kompromisszumot, spanyolországra, legradikálisabb, adminisztráció, kezdeményezett, jogállamiságot, felfüggesztése, kényelmetlenül, autoritáriánus, miniszterelnök, konfliktusának, letartóztatása, függetlenségét, lengyelország, lerohanásával, leszerelésére, érvényesíteni, minisztereket, kompromisszum, alapszerződés, veszélyezteti, megosztottnak, iszapbirkózás, alapértékeket, politikusokat, folyamatoknak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 519
  • e Hét: 2177
  • e Hónap: 18970
  • e Év: 151887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.