Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Összevissza beszél Lázár János Tiborczék gyanússá vált közbe
  2018-01-23 08:25:30, kedd
 
  Összevissza beszél Lázár János Tiborczék gyanússá vált közbeszerzéseiről

Vorák Anita 2018.01.18.


A kormány nem hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amit az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF kétéves nyomozás után írt az Elios Zrt. által elnyert közvilágítási közbeszerzésekről. Lázár János a csütörtöki kormányinfón a jelentés visszatartását azzal magyarázta, hogy a kormány előbb meg akarja várni, mi lesz a vége annak a vizsgálatnak, amit majd az Európai Bizottság indít az ügyben az OLAF javaslatára.

Az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. által 2011-15 között elnyert közbeszerzésekben. A cégnek a kifogásolt pályázatok idején Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt a résztulajdonosa. Az OLAF ugyan nem hozta nyilvánosságra a két éven át tartó nyomozásáról szóló jelentést, de Wall Street Journalnak annyit elmondtak a tartalmáról, hogy a súlyos szabálytalanságok mellett összeférhetetlenséget is találtak abban a 35 közbeszerzésben, amelyeket az Elios nyert el. Az összeférhetetlenséget Tiborcz István egyik üzlettársa és barátja jelentette az ügyben: ő egyszerre volt tulajdonosa az Eliosnak és a pályázatokat előkészítő cégnek, amely javaslatokat tett a városoknak arra, hogy milyen követelményeket kérjenek a beruházóktól. A nyomozás eredményeként az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy kérje vissza Magyarországtól a projektekre elköltött 40 millió eurós támogatást.

Lázár csütörtökön a Direkt36-nak megerősítette, hogy az OLAF jelentést megkapta a kormány is, így ő tudja, hogy mi van benne. Szerinte ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák, kellene az OLAF engedélye is. Tavaly egy hasonló ügyben az OLAF azt közölte, hogy csak a magyar kormányon múlik, hogy nyilvánosságra hozza-e a szervezet jelentését. Az OLAF a 4-es metró építésénél is talált szabálytalanságokat, az arról szóló beszámolót is elküldte a magyar kormánynak, a kormány pedig nyilvánosságra hozta azt.

Ugyan Lázár most azt mondta, hogy a 4-es metró ügyében nem az OLAF jelentését tették nyilvánossá, hanem azt, amit az Európai Bizottság készített, ez azonban nem igaz. A kormány az OLAF Final Report, azaz végső jelentés című dokumentumát hozta nyilvánosságra, ez máig elérhető az Index akkori cikkéből, és a nyilvánosságra hozatalakor még a Bizottság meg sem kezdte a vizsgálatát.
Tényleg Bajnaiék írták ki a pályázatot?

Az OLAF a jelentését megküldte a magyar hatóságoknak és a Miniszterelnökségnek is, amely az uniós programok ellenőrző szervezete. Hiába kertük őket, hogy adják ki a jelentést, hogy azt részleteiben is megismerhessük, a Miniszterelnökség eddig nem reagált a kérésünkre. A kormány ugyanakkor az OLAF-jelentésről szóló újságírói kérdésekre adott válaszaiban többször arra hivatkozott, hogy a vizsgált közvilágítási pályázatokat még a Bajani-kormány idején írták ki.

Ez azonban így nem teljesen igaz. Lázár János ezt azzal indokolta, hogy a Bajnai-kormány idején született az a megállapodás az unió és Magyarország közötti, amelyben évekre előre rögzítették a fejlesztési célokat, így azt is, hogy közvilágítási programokra is írhat ki pályázatokat a magyar kormány. Azokat a konkrét pályázatokat, amelyeknek beruházásaiból az Elios sokat nyert, már az Orbán-kormány idején írták ki.

Az első három közbeszerzést még korábban indult programok eredményeként nyerték el. Már 2009 márciusában is indult olyan EU-s pályázat, amelyben épületenergetikai fejlesztések mellett közvilágítás korszerűsítésére is lehetett pályázni. Lázár János polgármestersége alatt Hódmezővásárhely is indult a pályázaton 2009-ben, a helyi közvilágítás felújítására pedig a frissen alapított Elios kapott megbízást mindenféle referencia nélkül, miután a többi pályázó céget kizárták a versenyből.

A pályázat különlegessége volt, hogy a közvilágítást LED-es technológiával kellett felújítani, ami nem csak Magyarországon, de egész Európában is az egyik első ilyen nagyobb szabású beruházás volt. Az Elios erre a sikeres beruházásra hivatkozva tudta később letarolni azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeket már az Orbán-kormány idején, és kimondottan LED-es korszerűsítésekre írtak ki, és amelyeket az OLAF is vizsgált.

A csütörtöki kormányinfón megkérdeztük Lázár Jánost, hogy annak idején tisztában volt-e azzal, hogy Tiborcz István, az egyik pályázó cég résztulajdonosa a miniszterelnök lányának udvarol. Lázár azt mondta, hogy ő soha nem foglalkozik senki magánéletével, a cég pedig közbeszerzésen nyerte el a megbízást.
Nagyon lejtett a pálya Tiborczéknak

Az Orbán-kormány 2012 őszén írta ki az első olyan EU-s pályázatot, ami kifejezetten arra szólt, hogy a települések utcai lámpáit takarékosabb LED-lámpákra cseréljék. Ezen a pályázaton 8,8 milliárd forint uniós támogatást osztottak szét 33 önkormányzat között. A második pályázatot 2014 őszén írták ki, annak eredményeként a 61 település írt ki közbeszerzést összesen 9 milliárd forint értékben.

Az Elios az első körben a 12 beruházást nyerte el, köztük a legnagyobb értékűeket, így pedig a pályázatokra költött teljes összeg 72 százaléka Tiborcz cégénél kötött ki. A második pályázati körben is az Elios volt a legeredményesebb, önállóan 14, konzorciumban pedig további 2 településen ők cserélték a lámpákat összesen bruttó 4,4 milliárd forint értékben, tehát ebben a körben is hozzájuk került az összes támogatás fele.

A Direkt36-on cikksorozatban mutattuk be, hogy az Elios kiugró sikerének az egyik legfőbb oka az volt, hogy a pályázatokat sok helyen úgy írták ki, hogy eleve csak az Elios tudott sikerrel indulni. A városok ugyanis LED-es közvilágítás-korszerűsítési referenciákat kértek a pályázóktól, ráadásul olyan korábbi beruházást kellett felmutatni az indulóknak, hogy azt kevés kivételtől eltekintve csak az Elios tudta teljesíteni a hódmezővásárhelyi beruházással. Elios így a legtöbb helyen versenytárs nélkül kapta meg a munkát.

Az Elios sikerében fontos szerepet játszhatott az is, hogy Tiborcz István üzlettársának és a barátjának, Hamar Endrének a cége készítette elő több városban a pályázatokat. Hamar 2014 április végéig az Eliosnak is résztulajdonosa volt, egészen addig, amíg Tiborcz István át nem vette tőle a részesedését. Két közbeszerzést azonban még úgy nyert el az Elios, hogy Hamar egyszerre volt jelen az Elios-ban és a pályázatokat előkészítő cégben is.

A pályázatok előkészítésébe más ponton is beavatkozott az Elios. Egy, a Direkt36 által nyilvánosságra hozott hangfelvételt szerint Szekszárdon még az uniós pályázatok kiírása előtt egyeztetett a később a kivitelezést elnyerő Elios egyik vezetőjével a beruházásról.

Az Elios közbeszerzési sikerei miatt több feljelentés született, a rendőrség nyomozást is indított 2015 elején ezt azonban másfél évvel később bűncselekmény hiányában megszüntették, mert nem találtak bizonyítékot arra, hogy Tiborcz és üzlettársának a pályázatok előkészítésében részt vevő cége összejátszott volna. A Direkt36 azt is bemutatta, hogy az Elios ugyanazokat a lámpákat jóval drágábban szerelte fel az egyik városban, mint egy másikban. A rendőrség ezt is vizsgálta a nyomozásban, de úgy értékelték, ez a szabad piaci versenybe belefér, nem bűncselekmény.

https://www.direkt36.hu/2018/01/18/osszevissza-beszel-lazar-janos-tiborczek-gyanu ssa-valt-kozbeszerzeseirol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: polgármestersége, legeredményesebb, korszerűsítésére, hódmezővásárhely, közbeszerzésben, magyarországtól, résztulajdonosa, előkészítésében, követelményeket, cikksorozatban, nyilvánosságra, miniszterelnök, korszerűsítési, különlegessége, megismerhessük, beruházásaiból, magyarországon, technológiával, visszatartását, közbeszerzésen, előkészítésébe, hangfelvételt, eredményeként, közbeszerzési, bűncselekmény, közvilágítási, magánéletével, közbeszerzést, referenciákat, konzorciumban, megszüntették, üzlettársának, megerősítette, közvilágítást, összejátszott, felújítására, csütörtöki kormányinfón, jelentés visszatartását, kormány előbb, vége annak, kifogásolt pályázatok, miniszterelnök veje, súlyos szabálytalanságok, pályázatokat előkészítő, városoknak arra, nyomozás eredményeként, projektekre elköltött, hasonló ügyben, magyar kormányon, szervezet jelentését, 4-es metró, arról szóló, Lázár János Tiborczék, Vorák Anita, Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, Elios Zrt, Lázár János, Európai Bizottság, Tiborcz István, Wall Street Journalnak, Európai Bizottságnak, Ugyan Lázár, OLAF Final Report, Tényleg Bajnaiék, Lázár Jánost, Hamar Endrének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó nap volt  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az ember  Töröld le  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szívek  Jó nap volt  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tanmese  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Csend  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A felvilágosodás...  Azért kaptad  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Ismeretlen: Ikarusz monda  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sorsunk miatt...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Facebookon kaptam  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Sorsunk miatt...  Zilahy Lajos mondta  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Minden tavaszból őrizz..  39 ígéret  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mindig lesz olyan  Tanácsok egy pszichológustól  Ott van  Sorsunk miatt...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy párkányon  Paul David Tripp Április 15  Eduardo Sacheri gondolata  39 ígéret  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy barátság története  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Megígért békesség  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  A pitypang legendája  Tanácsok egy pszichológustól  Dóró Sándor: Embernek maradni 
Bejegyzés Címkék
csütörtöki kormányinfón, jelentés visszatartását, kormány előbb, vége annak, kifogásolt pályázatok, miniszterelnök veje, súlyos szabálytalanságok, pályázatokat előkészítő, városoknak arra, nyomozás eredményeként, projektekre elköltött, hasonló ügyben, magyar kormányon, szervezet jelentését, 4-es metró, arról szóló, magyar kormánynak, kormány pedig, nyilvánosságra hozatalakor, jelentését megküldte, magyar hatóságoknak, uniós programok, kormány ugyanakkor, vizsgált közvilágítási, fejlesztési célokat, magyar kormány, konkrét pályázatokat, első három, pályázaton 2009-ben, helyi közvilágítás, frissen alapított, többi pályázó, pályázat különlegessége, közvilágítást LED-es, egyik első, sikeres beruházásra, közvilágítási pályázatokat, egyik pályázó, miniszterelnök lányának, pálya Tiborczéknak, első olyan, települések utcai, második pályázatot, első körben, legnagyobb értékűeket, pályázatokra költött, második pályázati, lámpákat összesen, összes támogatás, egyik legfőbb, városok ugyanis, hódmezővásárhelyi beruházással, legtöbb helyen, cége készítette, pályázatok előkészítésébe, uniós pályázatok, kivitelezést elnyerő, rendőrség nyomozást, pályázatok előkészítésében, lámpákat jóval, egyik városban, szabad piaci, polgármestersége, legeredményesebb, korszerűsítésére, hódmezővásárhely, közbeszerzésben, magyarországtól, résztulajdonosa, előkészítésében, követelményeket, cikksorozatban, nyilvánosságra, miniszterelnök, korszerűsítési, különlegessége, megismerhessük, beruházásaiból, magyarországon, technológiával, visszatartását, közbeszerzésen, előkészítésébe, hangfelvételt, eredményeként, közbeszerzési, bűncselekmény, közvilágítási, magánéletével, közbeszerzést, referenciákat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 6072
  • e Hónap: 9817
  • e Év: 163313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.