Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF
  2018-02-07 19:11:56, szerda
 
   
  Azt várom hogy valamelyik elmebeteg fidesznikov azt írja majd hogy ebben is a soros keze van.Bezzeg most nem nagyon ugrálnak a fideszikovok mit a 4-es metró ügyében .Vajon miért is nem verik most a nyálukat ja hogy szar került a palacsintába és a vejkó is nyakig ül a szarba .Most mit fog lépni a Polt müvész ur.Mert hogy lépnie kell .Csupán azt nem értem hogy egy ilyen bünszövetkezet vezetöi miért nincsenek már elözetes letartoztatásban és miért is vezetik öket vezetöszáron arról már nem is beszélve hogy a MTV 1 meg a többi fidesznyikov csatorna miért is kussol most .Esetleg Lázár ur is megkapta már a jelentést és ha igen mit fog majd mondani mert úgye ö volt a polgármester 2009-ben amikor felvetette a világitás korszerüsitését Hódmezővásárhelyen ,pedig még a fejlett nyugati országokban is kezdetleges volt ez a rendszer .
Nem elég, hogy csaltak, ráadásul olyan sötét lett a városban, mint a fidesz-szimpatizánsok.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Így csalt Orbán vejének cége - megszereztük az OLAF jelentésétKerner Zsolt

újságíró. 2018. 02. 07. 06:06
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Még ez a lehetőség is benne van az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében, amely az Elios Innovatív Zrt. tarolásának hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon.

Az ügyet különösen kényessé teszi, hogy a cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségében állt. Az OLAF-vizsgálat kezdetén is ez volt a helyzet, csak néhány hónappal később, 2015 áprilisában szállt ki belőle.

(Előzőleg a Simicska Lajos-féle Közgép befolyása is érvényesült a cégben.)

Nemrég derült ki, hogy az OLAF kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán. Olyannyira, hogy mint lapunk elsőként megírta: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

A csalás elleni hivatal nem magányos résztvevőket fedezett fel a történetben, hanem egész hálózatot, az Elios Innovatívval tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat. Némelykor összeférhetetlen szerepkörben.
Fotó: Bielik István / 24.hu
Utcakép Gyálról, ahol az Elios végezte a közvilágítás fejlesztését, és ahol a lakók azóta a sötétségre panaszkodnak. Fotó: Bielik István / 24.hu

Az OLAF komplett jelentést készített a visszaélésekről, amit a magyar kormánynak is megküldött, azt javasolva, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, amit az ügyészség el is rendelt. A cég ügyei miatt egyébként nem először nyomoznak, az LMP feljelentésére már 2014-ben elkezdődött az első vizsgálat. A kormány nem akarta a mostani OLAF-vizsgálatot nyilvánosságra hozni - szemben azzal, amit a négyes metró beruházásáról készített a hivatal.

A 24.hu viszont megszerezte a jelentést.

Cikksorozatunk első részében azt dolgozzuk fel, milyen pályázati visszaélések fordultak elő, milyen módszereket alkalmaztak, illetve milyen csalási mintákat térképezett fel az OLAF.
Módszer

Az Elios Innovatívhoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy

szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A szóban forgó, 2012-es csomagba tartozó pályázatokat egyrészt úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios Innovatív vagy konzorciuma feleljen meg. A hasonló közvilágítási projekteknél többnyire csak annyira szokták megszabni a feltételeket, hogy bizonyos számú és típusú lámpára van szükség. Ezeknél a projekteknél viszont elvárták, hogy a pályázó cégnek legyen LED lámpákkal kapcsolatos komolyabb előélete. Márpedig az Elios volt az egyetlen cég, amelynek 2012-ben volt már nagyobb LED-es tapasztalata, még a legelső, hódmezővásárhelyi tenderből.

A pályázatoknál visszatérő ,,rendszertelenségek" jelentkeztek, amelyek ismétlődése miatt szervezett csalást gyanít az OLAF.

Ott van például az, ahogy 17 pályázatban nagyon hasonló módon játszották ki a feltételeket. A pályázatot kiíró cég megkérte a jelentkezőket, hogy számolják ki a belső megtérülési rátájukat, vagyis azt, hogy milyen feltételek mellett térül meg a befektetés.

Az Elios minden esetben olyan pályázatot adott be, amelyik nem felelt volna meg az elvárt megtérülésnek, ha nem alkalmaznak egy apró trükköt az utolsó pillanatban.


A megtérülési rátát 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni, mert ennyi lett volna a lámpák élettartama. A pályázat beadása előtti utolsó pillanatban viszont lehetőségük volt egy végső módosításra. Ezért a képletben használt 50 ezer világított órát minden pályázatban átírták százezerre. Mivel a valóságban ezeknek a lámpáknak az élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka elvileg megmarad, hiába nem létezett sohasem. Így viszont a lámpáknak van 40 százaléknyi maradványértéke, és mivel a beadott pályázat belső megtérülési mutatója épphogy megfelel az elvártnak, a duplázott kapacitással a pályázat költségei is a duplájára ugrottak. Így sikerült elérni azt, hogy elvileg megfeleljen a szerződés az elvárt alacsony energiaáraknak, de a lehető legtöbb munkaköltséget számolták fel érte.
Maximális haszon

Több helyen is szakértőkkel auditáltatták azt, hogy a lámpák valóban képesek-e százezer órán át világítani. Már csak azért is, mert a százezres felső határt nem technikai dokumentumokra hivatkozva adták meg, hanem ez a felső határ, amit a magyar hatóságok engedélyeztek. A lámpákat adó Tungsram-Schréder 2012-es katalógusa, amit az OLAF-hoz eljuttattak, szintén jóval alacsonyabb, 60 ezer és 80 ezer közötti számokról ír. Mivel az auditáló szakértők egy része elfogadta az Elios százezres adatát, másik része nem, a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nincs konszenzus az élettartamban.

Az OLAF szerint ezzel az egész módszerrel eleve baj van, mert a pályázatokat így nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva.

Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Aztán a saját ajánlatukhoz képest szerezték be a független indikatív ajánlatokat. Sőt, a pályázat beadásáig nem is fáradtak azzal, hogy ilyen ajánlatokkal támasszák alá a saját árazásukat. Ezeket kizárólag a közbeszerzési eljárás hiánypótlási időszakában adták be.

Fotó: Bielik István / 24.hu

De ezek sem igazi ajánlatok voltak, az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva.

A második és harmadik legjobb ajánlat minden egyes esetben pontosan 5 és 7 százalékkal volt magasabbra árazva, függetlenül a költségektől és a lámpák árától. Balatonfüred volt az egyetlen kivétel, ahol 12 és 21 százalékkal árazták túl a vesztes ajánlatokat.

A feltételezett szervezett csalás értelmi szerzői nem feltétlenül a kedvezményezettek, azaz a közvilágítási beruházásokat megrendelő önkormányzatok voltak, hanem inkább a tanácsadók. Erre jutott a csalás elleni hivatal a tanácsadók, a pályázatot kiírók és a nyertes cégek között fellelhető kapcsolatok alapján.

Például, hogy a két jó barát, Hamar Endre és Tiborcz István üzlettársak voltak, de mindketten üzleteltek az Eliosban is.
Valamint hogy Hamar tanácsadó cége, a Sistrade Kft. közösen írta meg a beadott Excel-táblákat az Elios Innovatív munkatársával, Mancz Ivettel. Ezekben szerepeltek a korábban említett belső megtérülési ráták.
Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja.
Sőt, az Elios és a Tungsram-Schréder között is szoros kapcsolat volt, mert utóbbi gyakran féláron adta a lámpákat az Eliosnak a többi céghez képest. Ez azért fontos, mert a Tungsram-Schréder a legfontosabb szereplő a magyar köztéri világítási piacon.

A 17 pályázatnál feltárt machinációk az OLAF olvasatában a költségvetési csalás bűntettével írhatók le a magyar törvények szerint. De a csalás elleni hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek is.

https://24.hu/belfold/2018/02/07/igy-csalt-orban-vejenek-cege-megszereztuk-az-ola f-jelenteset/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összekapcsolható, letartoztatásban, összeférhetetlen, korszerüsitését, visszaélésekről, bűnszövetségben, érdekeltségében, maradványértéke, energiaáraknak, cikksorozatunk, közbeszerzések, dokumentumokra, szimpatizánsok, finanszírozású, nyilvánosságra, feljelentésére, munkaköltséget, önkormányzatok, bünszövetkezet, beruházásokat, közbeszerzési, feltételeknek, megfeleljenek, közvilágítási, körülményekre, feltételezett, megtérülésnek, feltételeinek, pályázatoknál, auditáltatták, költségvetési, beruházásáról, engedélyeztek, mindegyikében, munkatársával, jelentkezőket, soros keze, 4-es metró, ilyen bünszövetkezet, többi fidesznyikov, polgármester 2009-ben, világitás korszerüsitését, fejlett nyugati, szervezett bűnözés, unió csalás, ügyet különösen, érdekeltségében állt, csalás elleni, közvilágítás fejlesztését, lakók azóta, sötétségre panaszkodnak, magyar kormánynak, Esetleg Lázár, Kerner Zsolt, Európai Unió, Elios Innovatív Zrt, Orbán Viktor, Tiborcz Istvánnak, Simicska Lajos-féle Közgép, Elios Innovatívval, Bielik István, Utcakép Gyálról, Elios Innovatívhoz, Elios Innovatív, Hamar Endre, Tiborcz István, Sistrade Kft, Mancz Ivettel, Hamar Endrének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.18. 23:32 A zöld EP-frakció tárgyalásokat kezd az olasz Öt Csillag Mozgalommal annak ...
09.18. 23:22 A rendszerváltoztatás tapasztalatairól folytatott eszmecserét Kovács Zoltán...
09.18. 21:31 Illegális bevándorlás - Bírálják a német CDU/CSU-ban Horst Seehofer tervét ...
09.18. 21:21 Férfi vízilabda ob I - Hengerelt a címvédő Ferencváros
09.18. 21:02 A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei
09.18. 21:02 Jégkorong Erste Liga - Győzött a címvédő FTC
09.18. 21:01 Labdarúgó NB II - Győzelmével újra élen a Győr
09.18. 20:52 Nagy Oszkár festőművész képeiből nyílik kiállítás Nagybányán
09.18. 20:51 Férfi vízilabda ob I - Fölényesen nyert az OSC és a Miskolc is
09.18. 20:32 Rg vb - Pigniczki Fanni a 18. helyen áll három szer után
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért jó Mária nevét hívni seg...  Vízcseppes rózsa  Köszöntés  Boldogság  Névnapomra  Facebookon kaptam  Szép délutánt!  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Köszöntés  Szőlő  Már Ronaldo a gólrekorder az E...  Aranyosi Ervin: Egy szép világ...  köszöntő  Őszi este  Facebookon kaptam  Útravaló – 2019. szeptem...  Facebookon kaptam  köszöntő  Boldogság  Kaliforniai paprika  Vízcseppes rózsa  Fehér rózsa  Facebookon kaptam  köszöntő  A nehézségek miértje  Png virág  köszöntő  Őszi kép  köszöntő  köszöntő  köszöntő  Már Ronaldo a gólrekorder az E...  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Almák  Gergely istván versei  Őszi este  Keresztény tanösvény - Böjte ...  Almák  Mi pedig így imádkozzunk: Mi A...  köszöntő  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot - Képküld...  Esti kép  Boldogság  Hívd Máriát! - Szűz Máriát  Orchidea  Levendula - Lilien  Őszi este  Facebookon kaptam  Gergely istván versei  Útravaló – 2019. szeptem...  Virágok kosárban  Célunk legyen a szeretet  Png nő  Szép délutánt!  Kaliforniai paprika  Orchidea  Szép délutánt!  Péntek - kellemes hétvégét  Szép napot  Térj vissza!  Mária neve búcsúja. 09.12 Csí...  Őszi csokor  Szép délutánt!  Szép napot  Tanévnyitó szentmise. 2019.09....  Akik körülvesznek  Szép napot  Fehér rózsa  köszöntő  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Egy szép világ...  Orchidea  Szèp napot kívánok  Házunk előtti virágok  köszöntő  Szabó M. Gita: Reggeli sóhaj  Láttad?  Png nő  Őszi kép  SZŰZ MÁRIA SZENT NEVE Szeptemb...  Png virág  Őszi levelek  Őszi kép  Facebookon kaptam  Png virág  Keresztény tanösvény - Böjte ...  Facebookon kaptam  Boldog Névnapot - Képeslapküld...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Furulyázó kislány  Png nő  Facebookon kaptam  Boldogság  Kaliforniai paprika  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
soros keze, 4-es metró, ilyen bünszövetkezet, többi fidesznyikov, polgármester 2009-ben, világitás korszerüsitését, fejlett nyugati, szervezett bűnözés, unió csalás, ügyet különösen, érdekeltségében állt, csalás elleni, közvilágítás fejlesztését, lakók azóta, sötétségre panaszkodnak, magyar kormánynak, első vizsgálat, mostani OLAF-vizsgálatot, négyes metró, visszaélés gyanúja, esetek felében, szóban forgó, hasonló közvilágítási, projekteknél viszont, pályázó cégnek, pályázatoknál visszatérő, pályázatot kiíró, belső megtérülési, elvárt megtérülésnek, apró trükköt, utolsó pillanatban, megtérülési rátát, lámpák élettartama, pályázat beadása, végső módosításra, képletben használt, valóságban ezeknek, élettartama csak, pályázat beadásánál, beadott pályázat, duplázott kapacitással, pályázat költségei, duplájára ugrottak, elvárt alacsony, lehető legtöbb, lámpák valóban, százezres felső, felső határ, magyar hatóságok, auditáló szakértők, része elfogadta, egész módszerrel, piaci körülményekre, elvárt feltételeknek, lehető legnagyobb, saját ajánlatukhoz, független indikatív, pályázat beadásáig, saját árazásukat, közbeszerzési eljárás, számítógépen írta, matematikai egyenletet, lámpák árától, egyetlen kivétel, vesztes ajánlatokat, feltételezett szervezett, közvilágítási beruházásokat, pályázatot kiírók, nyertes cégek, beadott Excel-táblákat, korábban említett, kiírások feltételeit, többi céghez, legfontosabb szereplő, magyar köztéri, költségvetési csalás, magyar törvények, összekapcsolható, letartoztatásban, összeférhetetlen, korszerüsitését, visszaélésekről, bűnszövetségben, érdekeltségében, maradványértéke, energiaáraknak, cikksorozatunk, közbeszerzések, dokumentumokra, szimpatizánsok, finanszírozású, nyilvánosságra, feljelentésére, munkaköltséget, önkormányzatok, bünszövetkezet, beruházásokat, közbeszerzési, feltételeknek, megfeleljenek, , ,
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 6236
  • e Hónap: 24775
  • e Év: 339608
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.