Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fél év alatt csúsztunk húsz évet: már csak 2050-re jósolja M
  2018-03-06 19:59:03, kedd
 
   
 
2018. március. 06. 13:23 2018. március. 06. 14:02 Gazdaság

Fél év alatt csúsztunk húsz évet: már csak 2050-re jósolja Matolcsy Ausztria utolérését

Gyükeri Mercédesz


Kis migránsozás és sok-sok ígéret, amelyeket a kormány mostani irányvonalával lehet elérni - a magyar gazdaságpolitika irányítói az MKIK évnyitóján vázolták fel gazdasági elképzeléseiket. Nyugdíjemelés, a Tungsram, az Ikarus és a Medicor felvirágoztatása és teljes foglalkoztatottság is van a tervek között.
Tündérmese
2010-ben a válság közepén lépett hivatalba a második Orbán-kormány, amely az azóta beindult fellendülésnek köszönhetően ma már sikerekről beszél, sőt, Matolcsy György Tündérmesét emlegetett. Cikksorozatunkban bemutatjuk, mennyiben járult hozzá a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikája az elmúlt nyolc évben ehhez az eredményhez, mi van a dicshimnuszok mögött, és mire kell számítanunk a gazdaságban, ha a következő négy évben is Orbán Viktor marad a kormány élén.
Friss cikkek a témában

Fél év alatt csúsztunk húsz évet: már csak 2050-re jósolja Matolcsy Ausztria utolérését
Orbán rezsiharca: itt az energetikai ,,elmúlt nyolc év"
A NER oligarchái: ha nem hibáznak, már az ükunokáik aranypelenkáját is biztosították

2022-re teljes foglalkoztatást ígért Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén. A konferencián az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájának minden alakítója (a miniszterelnökön kívül Parragh László, a kamara elnöke, Matolcsy György 2013-ig nemzetgazdasági miniszter, azóta jegybankelnök és a miniszteri poszton utóda, Varga Mihály) felszólalt, és leginkább azt erősítették: a kormány gazdaságpolitikáját kell folytatni a következő ciklusban is.

Aki tehát radikális váltásra - netán a világrekorder áfa csökkentésének bejelentésére - számított, annak csalódnia kellett. Leginkább az eddigi programok kiterjesztését, folytatását tervezik, Orbán Viktor szerint így:

2020-ra teljesül az egymillió munkahely megteremtésére vonatkozó 2010-es ígéret, 2022-re teljes lesz a foglalkoztatás.
Minden évben növekedjen a minimálbér
Minden évben legyen nyugdíjemelés, és ha a növekedés 4 százalék fölötti, akkor nyugdíjprémiumra is számíthatnak az ellátottak.
Meg kell védeni a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazását
Minden évben csökkennek a munkáltatói adóterhek, a ciklus végére legyen ez a legalacsonyabb a régióban.
2018-ban meghirdetik a Modern Falu Programot, amelynek központjában a lakhatási körülmények javítása áll.
Kiépítik az észak-déli közlekedési hálózatokat - a Budapest-Belgrád közötti vasút után ez a Budapest-Varsó, a Miskolc-Kassa, a Pécs és a horvát határ közötti autópályát, illetve a Budapest-Kolozsvár közötti sztrádát jelenti - de, ,,ha kell, szívesen veszünk részt a Kolozsvár-Bukarest-szakasz építésében is".


© Reviczky Zsolt
Varga Mihály ígéretei sem voltak kevésbé hangzatosak:

Az EU-átlagot meghaladó növekedés 2018-2022 között
2020-ra hiány nélküli költségvetés benyújtása (pénzforgalmi egyenleg nem negatív)
2022-re 60 százalék alá kerül az államadósság
2022-re csökkenjen régiós átlag alá a bérre rakódó közterhek aránya (ehhez a szociális hozzájárulási adó 11,5 százalékra csökkentése)
2020-ra egymillió fővel nő a foglalkoztatottak száma 2010-hez képest - ez plusz 250-300 ezer munkahely
2022-re a vállalati képzőhelyeken tanulók száma 53 ezerről 75 ezerre nő
3-5 hazai cég magyar brandként megjelenítése a nemzetközi gazdasági vérkeringésben.

Mielőtt bárki azt rebesgetné, a Mol vagy az OTP repítéséről van-e szó, a miniszter egészen másról beszélt. Szerinte a buszgyártásban van ilyen lehetőség, ahol a meglévő 3-4 szereplő Ikarus márkanév alatt éleszthetné fel az ágazat valamikori hírnevét. Az újra állam közelébe kerülő Tungsramnál is hasonlót vizionált, akárcsak a korábbi Medicor tervezett újraélesztésével. Arról nem beszélt, az állam ebben mekkora és milyen szerepet kíván vállalni.

Igaz, úgy általában nem esett arról szó, hogy a további növekedésnek mi lenne az alapja - a konkrét tervekről is csak annyi, hogy nem várható választási költségvetés, mivel a hiányt mindenképpen az elvárt 3 százalék alatt akarja tartani a kormány. (Eközben egy másik rendezvényen tett javaslatot Novák Katalin a húsvéti Erzsébet-utalványra a nyugdíjasoknak.)

Azt, hogy a terveket mégis miből akarja realizálni a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök tette világossá, de aligha okozott meglepetést hallgatóságának:

nem szabad elvenni a döntés szabadságát a kormánytól (értsd: ne akarjon az EU-ban senki közös adópolitikát)
nem szabad beengedni migránsokat, mert azok elveszik az állami ellátórendszerekre szánt pénzt.

A miniszterelnök az üzletemberekből álló hallgatósága előtt azért nem ment bele durva migránsozásba, sőt, még azt is mondta:

a migránsok nekünk nem ellenségeink - egy csomó szerencsétlen ember van köztük, háborúk és felelőtlen EU-politikusok áldozatai.

Egy számítást azért hozott, miszerint ha az EU elfogadja a tízezer menekült betelepítéséről szóló javaslatot, az - családtagokkal együtt - a magyar államnak 90 milliárd forintjába kerülne. Arról hallgatott, hogy az EU ehhez milyen támogatást nyújtana.


© Reviczky Zsolt

Persze a beáramló, ebben a hétéves ciklusban 12 ezer milliárd forintnyi uniós támogatásokkal kapcsolatban is úgy fogalmazott: az EU csak kompenzálja azt, hogy kimegy innen a haszon, vagyis úgy finanszírozzák magukat, hogy nekünk adnak pénzt. ,,Nekünk az a célunk, hogy mi is keressünk ezeken a pénzeken" - tette hozzá, mi pedig azon gondolkoztunk, vajon kit ért a ,,mi" alatt.

Amíg Orbán Viktor a jövőre koncentrált, a többi felszólaló jobbára az elmúlt nyolc évet értékelte. Matolcsy György persze azért jósolt egy kicsit: szerinte Magyarország mostani jó állapotát ki kell használni, és ha a változó világban jól vesszük a kanyarokat,

2030-ra megközelíthetjük az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig az akkori osztrák szintet is elérhetjük.

(Néhány hónapja még 2030 volt a céldátum az osztrák szint elérésére.)

A jegybankelnök - akinél autentikusabb forrás aligha van az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájának elemzésére - mindenesetre elégedettnek tűnt helyzetértékelésében, amelyben 12 fordulatot vázolt fel, és 50 reformintézkedést említett, például a bankadót és az ágazati különadókat. Így:

a multikkal és a bankokkal fizettettük meg a demográfiai fordulatot és a családtámogatási rendszert.

A 2010 óta eltelt időszak gazdasági fordulatairól szóló előadását most nem is részleteznénk, inkább azokat a csapdahelyzeteket, amelyeket szerinte le kell győzni a következő időszakban a cél eléréséhez.

Demográfiai csapda: miközben Orbán Viktor fordulatról beszélt, a jegybankelnök szerint ezzel nem tudunk mit kezdeni.
A képzett munkaerő globális hiánya: a képzett magyar munkaerő 4 százaléka vándorolt el - közölte ezzel kapcsolatban Matolcsy.
A hazai alacsony hozzáadott érték
A dualitási csapda, vagyis az, hogy a nagy multicégek sokkal versenyképesebbek, mint a hazai kkv-k.
Finanszírozási csapda: ma a GDP és a nemzeti jövedelem között óriási, 4-5 százalékos a különbség, ami azt jelenti, hogy ekkora - nagyjából a beáramló uniós pénznek megfelelő - összeget visznek ki az itt termelő vállalatok.
Társadalmi csapdák.

Matolcsy itt mondott igazán nagyokat: kifejtette ugyanis, hogy meg kell változtatni a pénzről való gondolkodást. Ehhez pedig a Teng Hsziao-ping kínai reformer politikus mondatát állította szembe azzal a magyar közmondással, hogy a pénz nem boldogít.

,,Meggazdagodni dicsőség!"

- fejtette ki a jegybankelnök, aki szerint fel kell értékelni a pénz, a tőke és a vállalkozási profit értékét a magyar társadalomban.

Parragh László pedig nagyjából minden tervhez támogatást ígért. És, szemben a többiekkel, akik az ,,elmúltnyolcévet" vagyis a 2002 utáni szocialista kormányzást - elsősorban annak felelőtlen, eladósodáshoz vezető gazdaságpolitikáját - vetették össze a 2010 utáni helyzettel, ő a mostani ellenzéknek is beszólt.

,,Mi is kapunk politikai támadásokat. Például amikor egy köpönyegforgató polgármester arról beszél, hogyan tettük tönkre a magyar gazdaságot, miközben a kerületébe van bejelentve a mi vállalkozásunk, oda fizetünk adót - utalt, név említése nélkül Karácsony Gergely zuglói polgármesterre, baloldali miniszterelnök-jelöltre a kamara elnöke.


http://hvg.hu/gazdasag/20180306_Mar_csak_2050re_erjuk_utol_Matolcsy_szerint_Auszt riat#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018_03 _06&type-id=HvgDaily&user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: újraélesztésével, felvirágoztatása, gazdaságpolitika, megközelíthetjük, miniszterelnökön, nyugdíjprémiumra, családtámogatási, üzletemberekből, aranypelenkáját, foglalkoztatást, elképzeléseiket, köpönyegforgató, hallgatóságának, nemzetgazdasági, elmúltnyolcévet, betelepítéséről, családtagokkal, vállalkozásunk, foglalkoztatás, miniszterelnök, irányvonalával, kiterjesztését, buszgyártásban, támogatásokkal, finanszírozzák, nyugdíjasoknak, finanszírozási, fellendülésnek, vérkeringésben, polgármesterre, legalacsonyabb, csökkentésének, megteremtésére, nyugdíjemelés, eladósodáshoz, dicshimnuszok, kormány mostani, magyar gazdaságpolitika, tervek között, válság közepén, második Orbán-kormány, azóta beindult, elmúlt nyolc, dicshimnuszok mögött, következő négy, kormány élén, energetikai „, ükunokáik aranypelenkáját, miniszterelnökön kívül, kamara elnöke, miniszteri poszton, következő ciklusban, Matolcsy Ausztria, Gyükeri Mercédesz, Matolcsy György Tündérmesét, Orbán Viktor, Magyar Kereskedelmi, Parragh László, Matolcsy György, Varga Mihály, Modern Falu Programot, Reviczky Zsolt, Novák Katalin, Amíg Orbán Viktor, Teng Hsziao-ping, Karácsony Gergely,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.14. 22:42 Illegális bevándorlás - Bakondi: a belügyminiszter vezetésével elemző-érték...
12.14. 22:42 Férfi kézilabda SEHA Liga - Zágrábban győzött a Veszprém
12.14. 22:12 Lezárták a Ferihegyi út egy részét
12.14. 22:02 Timişoara 30 - Orbán: suntem pregătiţi pentru a construi o nouă Europă Cent...
12.14. 21:42 Négy nemzet bajnoksága - Tóth Ivett megvédte magyar bajnoki címét
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Korábbi eredmények
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Eredmények és tabella
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Döntetlent játszott a Honvéd és az Újpest
12.14. 21:32 Labdarúgó NB I - Góllövőlista
12.14. 21:02 Férfi kosárlabda NB I - Idegenben nyert a Szolnok, otthon a Kaposvár
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes adventi ünnepeket  Luca nap dec. 13  Áldott Adventi várakozást Mind...  Angyalka  Rövid pályás úszás Országos Ba...  Luca napja  Esküvői csók  Szép estét  Keresztes Szent János: Sötét ...  Este van már  Karácsonyi gömbök  Facebookon kaptam  Szent Lúcia története  Reménység  Koszorús lányok és a menyasszo...  Kislány gyümölcsökkel  Mosonmagyaróvári Vetítő –...  Meghitt, békés Adventi várakoz...  Cédulák  Facebookon kaptam  Vörös körmök  December 13 - Luca napja (fejl...  Angyalka  Böjt  Böjt  Rilke: A hattyú  Szèp estét kedves látogat...  Meghitt, békés Adventi várakoz...  Png nő  Facebookon kaptam  Szép estét  Menjünk!  Péntek 13.?  Jó reggelt , szép napot  Szép estét  Luca-napi búzaültetés  Lucia név:  Karácsony  Megtartó született  Luca széke  Virágok kosárban  Facebookon kaptam  Szép estét  Kislány gyümölcsökkel  Meghitt, békés Adventi várakoz...  A D-vitaminról  Facebookon kaptam  Harangok  Rilke: A hattyú  Facebookon kaptam  Erste Christmas Ad 2019  Angyalka  Ilyen idő lesz karácsonykor  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Advent harmadik gyertyája a ró...  Győzött az élet  Facebookon kaptam  Lukátsi Vilma: ....és jó akar...  Karácsony  Karácsonyi gömbök  A szívek melegében  Luca-napi hagymakalendárium  Kellemes hétvégét  Rózsa csokor gyertyákkal  Élvezze a hétvégét  Harangok  Esti kép  Vegyes virág-csokor esküvőre  Karácsony - jön a 3 király is  Ma ünnepli aranymiséjét Ferenc...  Meghitt, békés Adventi várakoz...  Reménység  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Meghitt, békés Adventi várakoz...  Téli este  Küldök neked  Keresztes Szent János áldozópa...  Png nő  Mesés téli kép  Rózsa csokor gyertyákkal  Szép estét  Teher lettem  Dsida Jenő Közeleg az emberfia...  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Luca-napi hagymakalendárium  Ha...  Koszorús lányok és a menyasszo...  Erkel Ferenc: Hunyadi László-L...  Ahány szereplője van az életed...  Szép estét  Arany gyűrű és lánc  Reménység  Facebookon kaptam  Szuper szép napot - rózsával  Kellemes hétvégét  Kellemes délutánt kívánok! 
Bejegyzés Címkék
kormány mostani, magyar gazdaságpolitika, tervek között, válság közepén, második Orbán-kormány, azóta beindult, elmúlt nyolc, dicshimnuszok mögött, következő négy, kormány élén, energetikai &#8222, ükunokáik aranypelenkáját, miniszterelnökön kívül, kamara elnöke, miniszteri poszton, következő ciklusban, eddigi programok, egymillió munkahely, munkáltatói adóterhek, ciklus végére, lakhatási körülmények, észak-déli közlekedési, horvát határ, bérre rakódó, szociális hozzájárulási, foglalkoztatottak száma, vállalati képzőhelyeken, nemzetközi gazdasági, miniszter egészen, ágazat valamikori, újra állam, korábbi Medicor, állam ebben, további növekedésnek, alapja &#8211, konkrét tervekről, hiányt mindenképpen, másik rendezvényen, terveket mégis, döntés szabadságát, üzletemberekből álló, migránsok nekünk, csomó szerencsétlen, számítást azért, tízezer menekült, magyar államnak, hétéves ciklusban, jövőre koncentrált, többi felszólaló, változó világban, akkori osztrák, osztrák szint, jegybankelnök &#8211, ágazati különadókat, bankokkal fizettettük, demográfiai fordulatot, családtámogatási rendszert, következő időszakban, jegybankelnök szerint, képzett munkaerő, képzett magyar, hazai alacsony, dualitási csapda, nagy multicégek, hazai kkv-k, nemzeti jövedelem, beáramló uniós, pénzről való, magyar közmondással, vállalkozási profit, magyar társadalomban, 2002 utáni, 2010 utáni, mostani ellenzéknek, köpönyegforgató polgármester, magyar gazdaságot, újraélesztésével, felvirágoztatása, gazdaságpolitika, megközelíthetjük, miniszterelnökön, nyugdíjprémiumra, családtámogatási, üzletemberekből, aranypelenkáját, foglalkoztatást, elképzeléseiket, köpönyegforgató, hallgatóságának, nemzetgazdasági, elmúltnyolcévet, betelepítéséről, családtagokkal, vállalkozásunk, foglalkoztatás, miniszterelnök, irányvonalával, kiterjesztését, buszgyártásban, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1318
  • e Hét: 9484
  • e Hónap: 22325
  • e Év: 469573
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.