Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Békemenet, 2018: milyen “százezrek”? Hatvanezer.
  2018-03-19 19:25:50, hétfő
 
 
2018-03-19

Írta botosbotond

Békemenet, 2018: milyen “százezrek"? Hatvanezer.

Kép: A nyolcadik Békemenet a budapesti Kossuth téren. 2018 március 15.

Az előzetesen várt tömeg kevesebb, mint a fele jelent meg a 2018. március 15-i Békemeneten.







Egy több tízezres demonstráció megszervezése komoly logisztikai munka, de a Fidesz propagandája komolytalan: nem volt több százezer ember a Kossuth téren március 15-én.

A hódmezővásárhelyi polgármester választáson elszenvedett Fidesz vereség zavart és káoszt okozott a kormánypárt kampányában. A kormánypárt számára kellemetlen választási eredmény hatására a Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) bejelentette, újból lesz Békemenet. A nyolcadik alkalommal összehívott fideszes pride célja az elbizonytalanodó Fidesz-tábor magabiztosságának visszaszerzése volt.

A szervezők fogadkoztak, most megmutatják, mert az utolsó Békemenetet 2014-ben tartották, és azóta többször felmerült az ismétlés gondolata. A rendezvényre több száz busszal szállították a fővárosba a résztvevőket, de Lengyelországból és Erdélyből is nagy számban érkeztek emberek.

Korábbi cikkünk:

Külföldi tüntetők az Orbán-kormány szolgálatában

Az esemény rendben lement, igaz a Magyar Nemzet újságíróját néhányan a Dunába akarták dobni, mert a kolléga Kósa Lajos korrupciós botrányáról kérdezte a menetelőket. Végül komolyabb attrocitás nem történt. A hagyományoktól eltérően a Belügyminisztérium ezúttal nem adott ki közleményt a tömeg létszámáról.
De mit kommunikált a Fidesz sajtója?

2018 márciusi 15-i békemeneten a kormányzati sajtópropaganda szerint “százezrek" jelentek meg.



szazezer



Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a rendezvényen részt vevő embereknek kiküldött hálálkodó e-mailjében “minden idők legnagyobb Békemenetéről" írt.
Vajon a szervezők elérték céljukat?

Négy évvel korábban, hasonló politikai helyzetben, tehát a 2014-es országgyűlési választások előtt megszervezett Békemenet létszámát a Belügyminisztérium 440-460 ezer főre becsülte. A kormánypárti Magyar Nemzet “minden idők legnagyobb Békemenetéről" írt. A két évvel korábbi, az október 23-i ünnepségre szervezett Békemenet létszámát a Belügyminisztérium 400 ezer főre becsülte.

A korábbi Békemenetek történetét a 444.hu itt foglalta össze kronológiai sorrendben.

Ennek fényében meglepő, hogy négy év szünet után, a 2018 márciusára meghirdetett Békemenetre a szervezők előzetesen csak a korábbi rendezvények létszámának felét, mindössze 200 ezer embert vártak.

A helyszíni tudósítások alapján aztán kiderült, hogy még ez a létszám sem jöhetett össze. A Népszava tudósítása szerint a szervezők elégedetlennek tűntek a létszám miatt. A merce.hu internetes portál helyszíni beszámolója szerint az idei rendezvény az eddigi legkisebb Békemenet volt.
Melyik becslés állhat közelebb a valósághoz?

Ennek próbáltam utánanézni, a rendelkezésünkre álló fotók és videófelvételek alapján.

Módszertanilag viszonylag nehéz megbecsülni egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát. Ezért olyan fotókat kerestem, amelyek a tömeget álló helyzetben, és minél nagyobb kiterjedésben árázolják. Két ilyen felvételt találtam, amely a Kossuth-téren összegyűlt tömeget mutatja:

kossuth

És

szazezrek4

A fotókon jól látszik, hogy a tömeg csak a Kossuth-tér egy részét tölti meg. Ennek nyilvánvalóan egyik oka az, hogy a Kossuth teret néhány évvel korábban teljesen átalakították.

Googlemaps applikáció segítségével rajzoltam körbe a tömeg által kitakart területet.

Screen Shot 2018-03-19 at 11.23.54

A 2018-as Békemenet résztvevői nagyjából 1,44 hektáron, azaz 14000 négyzetméternyi területen foglaltak helyet. A fotókon nem látható, hogy meddig ért a tömeg a Földművelésügyi Minisztérium épületének bal oldalán, ezért legyünk nagyvonalúak és számoljunk összesen 17000 négyzetméterrel.

Ezek után már nincs más dolgunk, mint felszorozni ezt a számot az egy négyzetméterre eső emberek számával. A nemzetközi gyakorlat alapján itt 3,5 emberrel számolok, négyzetméterenként.

Vagyis Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 15-i beszédét számításom alapján 59500 ember hallgatta a budapesti Kossuth téren.

Ezt a létszámot erősíti egy másik felvétel is, amelyet a Margit hídon átvonuló tömeg méretéből becsülhetünk meg.

szazezrek3

A print screen alján jól látható a Bayerék által vitt molino, ott van a menet eleje. Azt is látjuk, hogy a híd teljes felszínét kitakarja a tömeg, de egy mozgó tömegben a népsűrűség valamivel kisebb, mint egy statikus tömgeben.

A Margit híd 600 méter hosszú, 25 méter széles. Itt számoljunk 2,5 emberrel, négyzetméterenként. E becslés alapján a felvétel pillanatában nagyjából 37500 ember sátál Budáról Pestre a Margit hídon át. A képen nem látszik, de a Külügyminisztérium épülete felé, a Bém téren még egy nagyjából hasonló méretű tömeg várakozhat.
Konklúzió:

Amit jó eséllyel ki lehet jelenteni, hogy a Fidesz kommunikációban hangsúlyozott “százezrek" biztosan nem jelentek meg a 2018 márciusi Békemeneten.

Az előzetesen várt tömeg kicsit több, mint negyede jelent meg a helyszínen, amely nemcsak a szervezők várakozásaitól, de a korábbi Békemenetek létszámától is jóval elmarad. A legnagyobb jóindulattal számolva a résztvevők létszámát százezer fő alatt, valahol 60 ezer körül lehet belőni.

Természetesen egy ekkora tömegrendezvény megszervezése nem kis feladat, és összességében szép logisztikai munka több tízezer ember Budapestre szállítása. Mégis, a kormányzat sikerpropagandája még itt is látványosan túltolta a részvevők számának megtippelését, a szervezők nem hiába aggódtak a létszám miatt.

Írta: Bőtös Botond


https://dotoho.atlatszo.hu/2018/03/19/bekemenet-2018-milyen-szazezrek-hatvanezer/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lengyelországból, elbizonytalanodó, rendelkezésünkre, sajtópropaganda, négyzetméternyi, videófelvételek, kommunikációban, négyzetméterrel, tömegrendezvény, földművelésügyi, visszaszerzése, várakozásaitól, miniszterelnök, elégedetlennek, négyzetméterre, hagyományoktól, módszertanilag, békemenetéről, hangsúlyozott, kommunikációs, kiterjedésben, nyilvánvalóan, szolgálatában, természetesen, megszervezése, összességében, megtippelését, megszervezett, országgyűlési, átalakították, szállították, rendezvényre, elszenvedett, becsülhetünk, jóindulattal, rendezvényen, nyolcadik Békemenet, budapesti Kossuth, előzetesen várt, fele jelent, több tízezres, hódmezővásárhelyi polgármester, kormánypárt kampányában, kormánypárt számára, nyolcadik alkalommal, elbizonytalanodó Fidesz-tábor, szervezők fogadkoztak, utolsó Békemenetet, ismétlés gondolata, rendezvényre több, esemény rendben, kolléga Kósa, Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum, Magyar Nemzet, Kósa Lajos, Hidvégi Balázs, Screen Shot, Földművelésügyi Minisztérium, Vagyis Orbán Viktor, Budáról Pestre, Bőtös Botond,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png rózsa csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Png csokor  Radikális szeretet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Fekete-erdő desszert  képre írva  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png rózsa csokor  Lóhere  Png nő  Akik bántanak téged  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png lepke  Fehér virág  Fehér virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A televizió nem a kultúrát kép...  s immár én is felragyogva, ért...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy lelki imádság  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Reménység és erő Krisztustól e...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A sors  Png cica  Szívem  Facebookon kaptam  Esti kép  Erdőn  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szívem tiéd  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png virág  Erdőn  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Png kislány  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Próbálj meg ... 
Bejegyzés Címkék
nyolcadik Békemenet, budapesti Kossuth, előzetesen várt, fele jelent, több tízezres, hódmezővásárhelyi polgármester, kormánypárt kampányában, kormánypárt számára, nyolcadik alkalommal, elbizonytalanodó Fidesz-tábor, szervezők fogadkoztak, utolsó Békemenetet, ismétlés gondolata, rendezvényre több, esemény rendben, kolléga Kósa, hagyományoktól eltérően, tömeg létszámáról, kormányzati sajtópropaganda, rendezvényen részt, szervezők elérték, 2014-es országgyűlési, kormánypárti Magyar, október 23-i, korábbi Békemenetek, 2018 márciusára, szervezők előzetesen, korábbi rendezvények, helyszíni tudósítások, szervezők elégedetlennek, létszám miatt, idei rendezvény, eddigi legkisebb, rendelkezésünkre álló, mozgásban lévő, tömeget álló, tömeg csak, részét tölti, tömeg által, 2018-as Békemenet, nemzetközi gyakorlat, létszámot erősíti, másik felvétel, print screen, menet eleje, mozgó tömegben, népsűrűség valamivel, statikus tömgeben, felvétel pillanatában, nagyjából hasonló, 2018 márciusi, szervezők várakozásaitól, legnagyobb jóindulattal, résztvevők létszámát, ekkora tömegrendezvény, kormányzat sikerpropagandája, részvevők számának, lengyelországból, elbizonytalanodó, rendelkezésünkre, sajtópropaganda, négyzetméternyi, videófelvételek, kommunikációban, négyzetméterrel, tömegrendezvény, földművelésügyi, visszaszerzése, várakozásaitól, miniszterelnök, elégedetlennek, négyzetméterre, hagyományoktól, módszertanilag, békemenetéről, hangsúlyozott, kommunikációs, kiterjedésben, nyilvánvalóan, szolgálatában, természetesen, megszervezése, összességében, megtippelését, megszervezett, országgyűlési, átalakították, szállították, rendezvényre, elszenvedett, becsülhetünk, jóindulattal, rendezvényen, nagyvonalúak, polgármester, bejelentette, kormánypárti, pillanatában, résztvevőket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 660
  • e Hét: 3762
  • e Hónap: 14873
  • e Év: 168369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.