Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jogtalanul bírságolják a tüntetésekről tudósító újságírókat
  2018-03-24 23:44:54, szombat
 
  2018-03-24
Írta tothbalazs

Jogtalanul bírságolják a tüntetésekről tudósító újságírókat ötvenezer forintra



Az hvg.hu-tól az indexen át a 24.hu-hn keresztül gyakorlatilag az összes nem kormányszócsőként működő médium munkatársával szemben szabott ki a rendőrség az elmúlt hetekben bírságot. A határozatok szerint az újságírók közlekedési szabálysértést követtek el, mivel egyes tüntetésekről úgy számoltak be, hogy az úttesten állva fényképeztek vagy az eseményről élőben tudósítottak. Mivel az ilyen bírság nyilvánvalóan jogszerűtlen, senkinek ne jusson eszébe jogerős bírósági döntés előtt fizetni egy forintot se.





Most azzal érdemben nem foglalkoznék, hogy amikor a focicsapatunk kijutott az EB-re, akkor a belvárost órákra megbénító örömünnep után senkivel szemben nem indult semmilyen eljárás, még csak nem is igazoltattak senkit. Pedig nyilvánvalóan nem volt az esemény három nappal korábban bejelentve. Márcsak azért sem elemzem ezt, mert nagyon helyesnek tartom, hogy akkor így járt el a rendőrség.

De az nyilvánvaló, hogy jogellenes az újságírók bírságolása azért, mert a közúton vonulással megvalósuló tüntetés során az úttestre lépnek.







A sajtótörvény
A sajtószabadságról szóló törvény szerint mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a Magyarország polgárai számára jelentőséggel bíró eseményekről, a sajtó munkatársainak pedig törvényi kötelessége ezekről kiegyensúlyozottan tájékoztatni.

Ez a két szabály a demokratikus nyilvánosság alapkövei közé tartozik, amire alapozva a törvény mentességet biztosít az újságíróknak akár jogsértés esetére is. A törvény 8. §-a szerint az újságíró nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet

valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el,
és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető,
feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet,
továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.
Egy országos érdeklődésre számot tartót eseményről való tudósítás közérdekű információ, ha az esemény közúton való vonulással valósul meg, akkor nehéz arról anélkül tudósítani, hogy valaki az úttestre lépne - ezzel a)-b) pont kilőve. Nyilván nem a pár újságíró zavarja a közlekedést, hanem a tüntetők, minősített adat pedig szóba sem jön. Így a c)-d) pontok is teljesülnek, az újságíró nem vonható felelősségre.

A 2006-os események után kiadott rendőrségi ajánlás
Ha mindez nem lenne elég, van itt még valami. A 2006-os események után (amelyekről az egyik legalaposabb könyvet éppen Bodoky Tamás, az atlatszo.hu alapító-főszerkesztője írta Túlkapások címmel) sok dolgot kellett újragondolni a gyülekezések gyakorlatával kapcsolatban.

Ebbe a sorba illeszkedett annak a kérdésnek a megválaszolása is, hogy milyen jogai vannak az újságíróknak az akár törvénytelen gyülekezésekről való tudósítás során, és mi várható el a rendőrségtől ilyen esetben. Az nem kérdés, hogy egy törvénytelen tüntetés is fontos közéleti esemény, amiről tudósítani kell.

Ráadásul a független újságírók felvételei a jogsértések feltárásához is segítséget nyújthatnak, így garanciális funkciót is betölt az újságírók hatékony munkavégzése.

Ezeket is szem előtt tartva született meg széleskörű egyeztetések után az Országos Rendőr-főkapitányság ajánlása, amely szerint ,,törvénytelen demonstrációk eseténa rendőrség pozitív diszkriminációt alkalmazna, azaz nem intézkedne azokkal az újságírókkal szemben, akik nem viselnek azonosító mellényt, de az igazolni tudják, hogy újságírók."

Hát, most éppen nem ez történik. Ha valaki jogorvoslattal élne, további praktikus érveket és mintát is talál a Magyar Helsinki Bizottság honlapján.

M. Tóth Balázs

https://blog.atlatszo.hu/2018/03/jogtalanul-birsagoljak-a-tuntetesekrol-tudosito- ujsagirokat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyülekezésekről, diszkriminációt, megszerzésével, főszerkesztője, jogorvoslattal, összefüggésben, megválaszolása, szabálysértést, munkatársainak, gyakorlatilag, jelentőséggel, munkatársával, megszerezhető, tüntetésekről, tájékoztassák, gyakorlatával, focicsapatunk, megszerzésére, demonstrációk, megsértésével, főkapitányság, tuntetesekrol, nyilvánvalóan, demokratikus, jogszerűtlen, legalaposabb, tájékoztatni, felelősségre, újságíróknak, fényképeztek, érdeklődésre, nyilvánosság, jogsértésért, igazoltattak, tudósítottak, törvénytelen, tüntetésekről tudósító, elmúlt hetekben, határozatok szerint, újságírók közlekedési, úttesten állva, eseményről élőben, ilyen bírság, focicsapatunk kijutott, belvárost órákra, esemény három, újságírók bírságolása, közúton vonulással, úttestre lépnek, sajtószabadságról szóló, sajtó munkatársainak, demokratikus nyilvánosság, Bodoky Tamás, Országos Rendőr-főkapitányság, Magyar Helsinki Bizottság, Tóth Balázs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Magyar költészet napja  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Andrássy Réka - A bolond Böske  Anyák napjára  jó reggelt  Kertem  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egy tavasz  Isten hűségének mértéke  Vannak emberek  jó reggelt  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Töröld le  Jan Twardowski - Siessünk  Vito Giaquinto gondolata  Latinovits Zoltán tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tanmese  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul Éluard - És egy mosoly  Walter Chrysler mondta  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jánosházy György: Fogd a kezem  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Kertem  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Nevelőszülőkhöz adták,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Nagy és kis csodák  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Jan Twardowski - Siessünk  Vannak emberek  Facebookon kaptam  40 felett  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Borzasztó  Sorsunk miatt...  Walter Chrysler mondta  Tanmese  A Magyar Költészet napja alkal...  Zilahy Lajos mondta  Vannak emberek  képre írva  Jázmin  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
tüntetésekről tudósító, elmúlt hetekben, határozatok szerint, újságírók közlekedési, úttesten állva, eseményről élőben, ilyen bírság, focicsapatunk kijutott, belvárost órákra, esemény három, újságírók bírságolása, közúton vonulással, úttestre lépnek, sajtószabadságról szóló, sajtó munkatársainak, demokratikus nyilvánosság, törvény mentességet, újságíróknak akár, adott információ, információ megszerzésére, minősített adatok, országos érdeklődésre, esemény közúton, úttestre lépne, 2006-os események, egyik legalaposabb, gyülekezések gyakorlatával, sorba illeszkedett, akár törvénytelen, rendőrségtől ilyen, törvénytelen tüntetés, független újságírók, jogsértések feltárásához, újságírók hatékony, újságírókkal szemben, igazolni tudják, gyülekezésekről, diszkriminációt, megszerzésével, főszerkesztője, jogorvoslattal, összefüggésben, megválaszolása, szabálysértést, munkatársainak, gyakorlatilag, jelentőséggel, munkatársával, megszerezhető, tüntetésekről, tájékoztassák, gyakorlatával, focicsapatunk, megszerzésére, demonstrációk, megsértésével, főkapitányság, tuntetesekrol, nyilvánvalóan, demokratikus, jogszerűtlen, legalaposabb, tájékoztatni, felelősségre, újságíróknak, fényképeztek, érdeklődésre, nyilvánosság, jogsértésért, igazoltattak, tudósítottak, törvénytelen, munkavégzése, magyarország, eseményekről, egyeztetések, sajtótörvény, újságírókkal, foglalkoznék, feltárásához, gyülekezések, újragondolni, illeszkedett, kapcsolatban, rendőrségtől, megvalósuló, bírságolása, nyilvánvaló, mentességet, kötelessége, mindenkinek, megfelelően, nehézséggel, teljesülnek, nyújthatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1033
  • e Hét: 6785
  • e Hónap: 10530
  • e Év: 164026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.