Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar lakosság jelentős része funkcionális analfabéta
  2018-04-07 10:42:41, szombat
 
 
A magyar lakosság jelentős része funkcionális analfabéta

Karácsony Zita

2018. április 5., csütörtök 16:04, frissítve: péntek 07:20

Fotó: Székelyhidi Balázs


- Mennyire erős valójában a Fidesz által erősnek kommunikált Magyarország? - ezzel a felvetéssel indult a beszélgetés az első tavaszi Magyar Nemzet Szalonon. Csaba László közgazdászprofesszor a Világbank statisztikáit említette elsőként, amelyek alapján a közép-európai régióban nagyjából 1991-től 2010-ig dinamikus felzárkózás volt megfigyelhető, a térség egy főre jutó nemzeti jövedelme (GNI) valamivel több mint hatszorosára nőtt. Az utolsó, 2016-os világbanki adat viszont alig magasabb a 2010-esnél. A 2014 óta eltelt időszakban a munkavállalók, illetve a hazai tőkésosztály javára szolgáló újraelosztás váltotta fel a korábbi évtizedek gyakorlatát, amelynek eszköze az unortodoxnak nevezett önkényeskedő gazdaságpolitika. Ez a politika nem volt eredménytelen, hiszen a kormányzat az összes célját elérte, az más kérdés, hogy megvan-e a fedezete, illetve a tartalma.

Milyen minőségű a gazdasági növekedés? - tette fel a kérdést a professzor. A magyar gazdaság nem teljesít jól, hazánk a világon az egyetlen ország Oroszországot leszámítva, ahol a mezőgazdaság részaránya a nemzetgazdaság egészében nem csökkent, hanem nőtt, mi vagyunk Európában az egyetlen ország Oroszországot és Németországot leszámítva, ahol az ipar részaránya 30 százalékos (a világ egészében véve 11), ehhez képest most újra iparosítani akarunk. A kormány úgy gondolja, hogy a legfontosabb az olcsó energia, azzal lehet nagyot lőni. De ha valaki azt hiszi, hogy az olcsó bérekkel ki lehet ütni Bangladest meg Pakisztánt a versenyből, az nem igazán ismeri a mai világot.

A Fidesz-kormány büszke arra, hogy 800 ezer fővel többen dolgoznak ma, mint 2009-ben - ez akkor lenne pozitív, ha a 20 százalékkal több munkavállaló legalább 20, de inkább 30 vagy 40 százalékkal több jövedelmet állítana elő. Ehhez képest lényegében ugyanannyi jövedelmet állítunk elő, mint egy évtizeddel ezelőtt. Termelékenység nélkül semmilyen ország nem tud felzárkózni, nincs olyan csoda, hogy majd magától megoldódik.
Orbán Viktor következetessége

Lányi András író, filozófus azzal kezdte értékelését, hogy amikor 1989-ben a nagy szovjet tömbből elkezdték kiolvasztani a kis kelet-európai országokat, rögtön látszott: a magyar társadalom tartása visszafordíthatatlan módon megváltozott. Ennek ellenére a nemzet mint politikai közösség nem akkor, hanem a következő két évtized viszontagságai során hullott szét. A helyzetből a legkíméletlenebb következetességgel Orbán Viktor vonta le az adódó következtetéseket, ezért ő korunk hőse: ettől kezdve a politika kizárólag maga teremti azt az erőteret, amelyben működik, tehát senkire és semmire nem kell tekintettel lennie.

Hogy a felismerés helyes volt, bizonyítja, hogy az eltelt nyolc év fejleményei nem megbuktatták, hanem tulajdonképpen hatalmon tartották a rendszert. Csaba László kiemelte: az összes közhatalmi ágat alárendelték a végrehajtó hatalomnak, a parlamentet törvénygyárrá silányították, az önkormányzatiságot elkezdték felszámolni.
Magyar Nemzet hírlevél
Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
A Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlensége az egyik helyszínen, a kőbányai Szent László Gimnáziumnál 2016. március 30-án.
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Sokakban felmerül a kérdés, minek is nevezzük ezt a rendszert. Lányi András álláspontja a következő: ha diktatúra volna, akkor mi most nem lennénk itt. Ha demokrácia volna, akkor Orbán Viktor nem lenne ott. Valahol a kettő között, valamifajta egypárti demokrácia, bürokratikus abszolutizmus, és mivel a magyar nép erre van szocializálva, az ez irányba tett lépések nem ütköznek olyan akadályba, amilyenbe Európában valószínűleg mindenütt ütköztek volna. - Egy közép-afrikai modellről beszélnék, amelyben a mindenkor uralkodó törzs főnöke és az ő hívei eltérítik a külföldről érkező fejlesztési forrásokat, felosztják maguk között az állami vagyont, így hoznak létre egy olyan uralkodócsoportot, amelynek mindenki szolgál, szolgálnia kell, vagy felkopik az álla - fejtette ki.

Az üres stadionokra szerinte nemcsak a cezarománia, a megalománia kifejeződéseként kell tekintenünk, hanem a mögöttük meghúzódó gazdaság- vagy társadalompolitikai cél a lényeges. A tulajdonképpen haszontalan, gazdasági értelemben értelmezhetetlen és jelentősen túlárazott állami beruházásokon keresztül lehetett a legkönnyebben a pártklientúra kiválasztott üzleti köreinek a kezére juttatni azokat a fejlesztési forrásokat, amelyeket a szomszéd országok másképp használtak fel.
A függési rendszer egyik eleme

Nagy Attila Tibor politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője azokkal ért egyet, akik a NER-t új politikai rendszerrel azonosítják, amelyet a függőségek rendszerének nevez. A NER összességében erősnek bizonyult az eltelt nyolc évben, ám az, hogy Magyarország mennyire bizonyult erősnek, más kérdés: a társadalomban komoly feszültségeket lát a viszonylagos politikai stabilitás felszíne alatt. Súlyos szegénységet, nagyon sok embert, aki alig tud megélni a fizetéséből. A kormány az alaptörvényben és a sarkalatos törvényekben jelentős hatalmat kapott, amelyet a kinevezések tovább erősítettek: formailag a kormánytól független országos intézmények élére a Fideszhez hű emberek kerültek. A területi közigazgatásban azt látjuk, hogy a települési önkormányzatok önállósága jelentősen csökkent 1990-hez képest. A megyei kormányhivatalok élére a Fidesz-kormány által kinevezett politikusok kerülhetnek, így biztosítja a kormány, hogy a központi akarat eljusson a járási hivatal szintjéig. A függések rendszere megtapasztalható a gazdaságban is: a kormány képes arra, hogy a vállalkozói kör egy részét állami támogatásokkal nyerje meg magának, így számíthat rá, hogy az oligarcháktól támogatást kap. - Viszont ami kevésbé látszik: ma Magyarországon egy vállalkozó ötször vagy tízszer is meggondolja, hogy ellenzéki médiát vagy pártokat támogasson. Ez is a függési rendszer egyik eleme - jegyezte meg a politológus.

Reichert János publicista a szülőképes korú nők számának drasztikus csökkenését tartja az egyes számú paraméternek, amelynek a kezelésével Magyarország jövője befolyásolható. Szerinte fontos, hogy mindig súlyos problémák voltak az összetartozás-tudatunkkal, de az előző nyolc évben rendkívül tudatosan, direkt verik szét.

Joggal kérdezheti a választópolgár: mi az oka annak, hogy a humán terület (oktatás, egészségügy, szociális rendszer) ennyire elhanyagolt, dacára annak, hogy csúcsminisztérium képviseli?

Csaba László megjegyezte, e területeknek a világon mindenhol a leggyengébb az alkuerejük, ha az adott országban csak a nyers hatalmi szempontok uralkodnak. Csupán olyan államokban működik a humán szféra, ahol van valamifajta stratégia, tudják, honnan hová akarnak eljutni, ezért pedig bizonyos fejlesztéseket folytatnak. Lányi András kiemelte, hogy az Orbán-rendszer az első pillanatban úgy döntött, hogy a híveiknek juttatott adminisztratív és gazdasági hatalom túlerejénél fogva kormányoz majd. Ehhez pedig az kellett, hogy az erőforrásokat és a figyelmet elvonják az oktatástól és az egészségügytől. Az oktatásügy pedig mint az állatorvosi beteg ló: megörököltük és folytatjuk azt a tendenciát, hogy szigorúan a szakma feje felett döntve valósítunk meg rögtönzött ötletelésből álló reformokat a szokásos hatékonysággal. Megjelenik a rendszer legfőbb tulajdonsága is, a mindent központosítás.

Az oktatáspolitikát úgy kell alakítania a hatalomnak, hogy lehetőleg egy viszonylag lojális, engedelmes réteg kerüljön majd ki az iskolából. Valójában 11-12 éves kortól tanítani kellene, hogy mit jelent demokratikus államban élni, mit jelent a közéleti vita, mit jelent az emberi jogok tisztelete Nagy Attila Tibor álláspontja szerint. Ma Magyarországon a fiatalság nagyobb része közönyös, nem túl aktív, illetve akinek elege volt a magyarországi viszonyokból, az elment külföldre.
Befolyásolás

Reichert János hangsúlyozta, a legfőbb baj, hogy a gyerekek száma gyorsan csökken, az öregek száma meg gyorsan nő. Egyre több egyre betegebb ember akar az egyre drágább ellátásokból részesülni. A kormány pedig nem vesz el az adófizetőtől több tb-t, ebből működik az egészségügy úgy-ahogy. Közben hagyja, hogy kifejlődjön a térítéses egészségügy - amely dinamikusan terjeszkedik Magyarországon -, illetve az azt támogató biztosítási rendszer.

A propagandával kapcsolatban Csaba László arról beszélt, a szavak elvesztik jelentőségüket, ami azért baj, mert a modern társadalom információs társadalom, tehát az információ minősége, jellege határoz meg mindent.

Lányi András feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy a legtudatlanabb, legtájékozatlanabb, legkönnyebben befolyásolható emberek ne a kormányzati bulvárból szerezzék az információikat? Hogy ne a migránsveszélytől rettegjenek? Vagy Soros világméretű összeesküvésétől? Ehhez az kell, hogy a náluk műveltebbek, az értelmiség szavainak hitelt adjanak. Az értelmiség azonban elveszítette a hitelét, és talán ez a legnagyobb baj. A másik, hogy a lelkeknek a legnagyobb kárt ifjúkorban lehet okozni. Ezt pedig a magyar iskolarendszer okozza azzal, hogy a gyerekek nem tapasztalják meg a tanulás örömét, nem tanulnak meg kíváncsinak lenni, s ha kíváncsiak, azt az iskolarendszer inkább bünteti, mint jutalmazza, semmiképpen nem ösztönzi. Végtelenül motiválatlan, következésképpen tudatlan fiatalság nő fel, és ez a jövőre nézve semmi jót nem ígér.

Reichert János szerint a migránskérdéssel a magyar társadalmat fogják. Rengeteg ember van, aki azt mondja magában: a kormány korrupt, a kormány sok hibát követ el, de a migránsügyet megoldotta, és különben az ellenzék sem tud jobbat.

Amikor azon a kérdésen gondolkodunk, hogyan hat a propaganda a lelkekre, ki kell mondani, hogy a magyar lakosság jelentős része funkcionális analfabéta - állapította meg Nagy Attila Tibor. Ez a politikai kampányban is jelentős szerepet játszik. Nem véletlen, hogy a Fidesz leegyszerűsített üzenetekkel operál. Jól tudja, hogy sok olyan ember él Magyarországon, aki bonyolultabb írott szöveget, közleményt egyszerűen képtelen megérteni. Az az üzenet viszont nagyon is eljut az egyszerű választópolgárokhoz, hogy legalább ez a kormány nem engedi be a migránsokat. Magyarországon, miután a polgárosodás messze nem olyan fokú, mint Nyugat-Európában, sokkal nagyobb az államtól megoldást váró, alávetett, illetve eltartott réteg. Egyfelől az államtól várja a szociális transzfereket, juttatásokat, másfelől meg tart attól, hogy kinyissa a száját, főleg a helyi kiskirályok ellen


https://mno.hu/belfold/a-magyar-lakossag-jelentos-resze-funkcionalis-analfabeta-2 458131
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: következetessége, összeesküvésétől, leegyszerűsített, gazdaságpolitika, migránskérdéssel, következésképpen, oktatáspolitikát, legkíméletlenebb, értelmezhetetlen, megtapasztalható, kormányhivatalok, kifejeződéseként, közigazgatásban, szolgáltatásról, feliratkozással, tulajdonképpen, nemzetgazdaság, befolyásolható, önkormányzatok, engedetlensége, információikat, politikaelemző, feszültségeket, legtudatlanabb, alaptörvényben, iskolarendszer, magyarországon, legizgalmasabb, támogatásokkal, választópolgár, viszontagságai, fejlesztéseket, hatékonysággal, termelékenység, adminisztratív, jelentőségüket, magyar lakosság, felvetéssel indult, első tavaszi, közép-európai régióban, főre jutó, hazai tőkésosztály, korábbi évtizedek, unortodoxnak nevezett, összes célját, gazdasági növekedés, magyar gazdaság, egyetlen ország, mezőgazdaság részaránya, nemzetgazdaság egészében, ipar részaránya, világ egészében, Karácsony Zita, Székelyhidi Balázs, Magyar Nemzet Szalonon, Csaba László, Orbán Viktor, Lányi András, Magyar Nemzet, Magyar Nemzettől, Szent László Gimnáziumnál, Nagy Attila Tibor, Méltányosság Politikaelemző Központ, Reichert János, Vagy Soros,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Soha ne kedvezz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  A sors  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Nevem  Jó éjszakát  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A kételkedés kezelése  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Esti kép  Png csokor  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Png ház  Jó éjszakát  Egy lelki imádság  Mindig jusson idő nevetni  Jónás Tamás – Végtelen b...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  Szép estét  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Nem számIt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  képre írva  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A sors  Akik bántanak téged  Szívem  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy lelki imádság  Akarat  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
magyar lakosság, felvetéssel indult, első tavaszi, közép-európai régióban, főre jutó, hazai tőkésosztály, korábbi évtizedek, unortodoxnak nevezett, összes célját, gazdasági növekedés, magyar gazdaság, egyetlen ország, mezőgazdaság részaránya, nemzetgazdaság egészében, ipar részaránya, világ egészében, olcsó energia, olcsó bérekkel, évtizeddel ezelőtt, nagy szovjet, magyar társadalom, nemzet mint, adódó következtetéseket, politika kizárólag, felismerés helyes, eltelt nyolc, összes közhatalmi, végrehajtó hatalomnak, parlamentet törvénygyárrá, feliratkozással beleegyezik, szolgáltatásról bármikor, egyik helyszínen, kőbányai Szent, kettő között, közép-afrikai modellről, mindenkor uralkodó, külföldről érkező, állami vagyont, olyan uralkodócsoportot, álla &#8211, üres stadionokra, megalománia kifejeződéseként, mögöttük meghúzódó, tulajdonképpen haszontalan, pártklientúra kiválasztott, kezére juttatni, fejlesztési forrásokat, szomszéd országok, függési rendszer, függőségek rendszerének, társadalomban komoly, viszonylagos politikai, sarkalatos törvényekben, kinevezések tovább, kormánytól független, területi közigazgatásban, települési önkormányzatok, megyei kormányhivatalok, központi akarat, járási hivatal, függések rendszere, kormány képes, részét állami, oligarcháktól támogatást, vállalkozó ötször, szülőképes korú, egyes számú, kezelésével Magyarország, előző nyolc, humán terület, világon mindenhol, adott országban, nyers hatalmi, humán szféra, első pillanatban, híveiknek juttatott, figyelmet elvonják, oktatásügy pedig, állatorvosi beteg, szakma feje, szokásos hatékonysággal, rendszer legfőbb, mindent központosítás, viszonylag lojális, közéleti vita, emberi jogok, fiatalság nagyobb, magyarországi viszonyokból, elment külföldre, gyerekek száma, öregek száma, egyre drágább, kormány pedig, adófizetőtől több, egészségügy úgy-ahogy, térítéses egészségügy, propagandával kapcsolatban, szavak elvesztik, modern társadalom, információ minősége, kormányzati bulvárból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.