Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar vergődés Európa alján, ahogy még sosem láttad
  2018-04-07 11:14:51, szombat
 
   
  A magyar vergődés Európa alján, ahogy még sosem láttad

MTI Fotó: Jászai Csaba

Mindenki tudja, hogy Európában nyugatabbra többet lehet keresni, de amikor pontosan be szeretnénk lőni, hogy mennyivel, nehézségekbe ütközünk. Persze sorba lehet rakni az országokat, hogy hol mennyi az átlagkereset vagy a medián nettó jövedelem egyszerűen euróban vagy a vásárlóerővel kiigazítva. Mondjuk így:


Különösen euróban nézve elég sokkolóak a különbségek, de ez messze nem minden. (A fenti ábrán azt látjuk, hogy mennyi az egy főre jutó havi jövedelem egy háztartásban - tehát a háztartás összes jövedelmét elosztjuk a háztartásban élők létszámával - a társadalom közepén

.)

Ez a középső, medián jövedelem nem mond sokat arról, hogy egyébként mennyit keresnek az adott országon belül. És arról sem tudni meg belőle sokat, ami tényleg sokakat érdekelhet:

ha egy ország lenne az Európai Unió, akkor hol lennének az egyes országok szegényebb és gazdagabb részei, ha egy közös rangsorban néznénk őket?

Valójában ugyanis az országokon belüli jövedelemkülönbségek miatt egy csomó átfedés van az országok jövedelmi rétegei között. Például Nagy-Britanniát gazdagabb országnak gondoljuk, mint Magyarországot - így is van -, mégis van hat és fél millió brit, akik átlagosan szegényebbek, mint egy átlagos magyar család. Románia pedig hiába a legszegényebb európai ország, már két éve is volt négymillió román, akik gazdagabbak, mint az átlagos magyar.

Ezt onnan tudjuk, hogy

csináltunk egy adatbázist, ahol összehasonlíthatóak az európai országok aszerint, hogy melyik jövedelmi szeletük hol lenne a többihez képest egy közös európai jövedelmi listán.

Ez a 280 pötty itt Európa 510 millió lakóját jelöli a 2016-os állapot szerint, minden egyes pötty az országok egy-egy jövedelmi tizedének helyét mutatja a többihez viszonyítva, mintha sorba rendeztük volna őket:


Az alsó tengelyen azt jelöltük, hogy az adott pötty az országok melyik jövedelmi tizede (az 1. a legszegényebb 10 százalék, a 10. a leggazdagabb 10 százalék). A függőleges tengely a teljes európai jövedelemsorrenden belüli helyezést mutatja. A pötty mérete pedig az adott jövedelmi szelet (és így az ország lakosságának) méretét követi. Itt most kiigazítottunk a vásárlóerővel, ami a szegényebb országoknak kedvező, a gazdagabbakat pedig visszahúzza ahhoz képest, ha egyszerűen euróban számolnánk a jövedelmeket. Magyarországot jelzik a piros buborékok.

Az, hogy az 5. magyar tized a jövedelem alapján 16 százaléknál áll az EU-ban, azt jelenti: az európaiak 84 százalékának (428 millió embernek) nagyobb, 16 százalékuknak (81 millió embernek) pedig kevesebb jövedelme volt a magyar társadalom közepénél lévőknél.

Ha a 2010-es helyzethez hasonlítjuk a legfrissebb adatokat, akkor nagyon érdekesen rajzolódik ki a tízszer egymillió magyar jövedelmi zárkózása.


Érdemes megfigyelni, hogy a magyar társadalom alsó fele (tehát a legszegényebb ötmillió ember) egészen pontosan ugyanott van az európai jövedelmi rangsorban, ahol hat évvel korábban. Viszont ahogy feljebb haladunk a jövedelmi ranglétrán, egyre nagyobbat sikerült előrelépni.

A legnagyobb jövedelmű egymillió magyar például azzal, hogy 50 százalékról 65 százalékra jutott előre rangsorban, leelőzte az európaiak 15 százalékát, több mint 75 millió embert.

A magyar 9. tized is sokat haladt előre, de csak feleakkorát, mint a leggazdagabb egymillió.

Az 5. magyar tized átlagához egyébként 2010-ben nettó 66 ezer, 2016-ben pedig nettó 83 ezer forintos háztartási havi jövedelemmel kellett rendelkezni a KSH szerint. A felső egymilliónál 2010-ben 182 ezer, és 2016-ban pedig 240 ezer forint volt ez az átlag. (Azért tűnnek ezek a számok ilyen alacsonynak a bérekhez képest, mert el kell osztani a jövedelmet a háztartás létszámával, ahol gyakran több inaktív tag is van.)


A magyar társadalom alsó fele tehát nem zárkózott semmit Európában, a felső tizede viszont nagyot lépett ezen az úton. Ehhez a folyamathoz sok köze lehet a magyar kormány adó- és szociális támogatásokkal kapcsolatos politikájának.

De mi történt ugyanebben az időben azokkal az országokkal, amelyekhez képest hagyományosan mérni szoktuk magunkat? Itt érdemes néhányszor oda-vissza ráklikkelni a 2010 és a 2016 feliratra.


Azt látjuk, hogy miközben a piros pöttyök (Magyarország) nagy része meg sem moccan, addig Lengyelország és Csehország középosztálya érezhetően feljebb került. Szlovákia esetében is a magyarnál nagyobb haladást látni a legtöbb jövedelmi rétegnél, kivéve a leggazdagabbakat. Ez főleg azért kellemetlen, mert minden egyes jövedelmi tizedben Magyarország volt a régió legalján már a kiindulópontban is.

Közben Ausztria, vagy akár Szlovénia jövedelmi szintje továbbra is nagyon messze van. Például a magyar 8. tized áll nagyjából úgy, mint a szlovén 3. tized, ez a jövedelmi szint éppen valamivel az osztrákok legszegényebb tíz százalékának átlaga felett van.

Viszont ami a balti országokkal történt Magyarországgal összehasonlítva, az ennél is látványosabb.


A három balti ország a két leggazdagabb jövedelmi tizedet kivéve 2010-ben még nagyjából ugyanúgy állt, mint Magyarország. 2016-ra viszont szintet léptek, különösen a legsikeresebb Észtország, de Lettország és Litvánia is. A baltiak felső ötöde most már egyértelműen Európa gazdagabbik részében van, ugyanez Magyarországról még most sem mondható el. (A balti országoknál fontos megjegyezni, hogy jelentős részük, nagyjából ötödük-harmaduk részben jogfosztott orosz kisebbség, ami a magyarnál jóval nagyobb országon belüli jövedelemkülönbségeket is magyarázza.)

A felemás, és a társadalom felső részére vonatkozó magyar sikereket sem az itthoni jövedelmek kirobbanó emelkedésének köszönhetjük.

A magyar előzések legnagyobb részét ugyanis a dél-európai országok lecsúszása magyarázza. Görögország és Ciprus katasztrofális mértékben zuhant vissza a jövedelmi rangsorban, a görög 9. tized például az európai eloszlás 77. százalékáról a 47. százalékra esett (ez a legnagyobb visszaesés ezen az időtávon bármelyik ország jövedelmi tizedénél), de a méretes Spanyolországban is nagy visszaeséseket találni.


A magyar társadalom felső fele tehát hat év alatt lényegében megelőzte az olasz, spanyol és görög társadalom alsó egyharmadát.

Magyarország legnagyobb sikere ebben az időben talán az, hogy a leggazdagabb egymillió magyar átlagos jövedelme lehagyta 2010 és 2016 között a görög 7., 8., és 9. tized és a portugál 7. és 8. tized jövedelmét. A görög alsó három tized pedig annyira nagyot vesztett jövedelméből, hogy a magyar megfelelőik most már külön-külön megelőzik őket.

Ezek után nézzük meg az egész kontinenst egészében újra.

Piros szokás szerint Magyarország, a narancssárga pöttyök a dél-európai országokat, a lila buborékok pedig a régiós országokat jelölik.


A 2010 és 2016 között eltelt hat évben kis részben szűkültek a jövedelemkülönbségek az európai országok között, főleg Dél-Európa lecsúszása és a keleti országok, főleg a baltiak, Lengyelország és Románia felfelé araszolása miatt. Ebbe a javulásba Magyarországon csak a társadalom felső 10-20 százaléka tudott becsatlakozni. Viszont a sikeres európaiak, az európai A-liga országai - Németország, Franciaország, Ausztria, valamint a Benelux és a skandináv országok - látványosan szorosan vannak együtt egy csoportban a vásárlóerővel kiigazított jövedelemben, és továbbra is beláthatatlan távolságban vannak a többiekhez képest.

Magyarországnak egyébként nagyon sokat segít a fenti összevetésben, hogy itthon a legtöbb fontos termék esetében alacsonyabbak az árak. Ha ugyanis nem próbáljuk egy mesterséges szorzóval kiigazítani a jövedelmi szinteket az árkülönbségekkel, és egyszerűen euróban számolva nézzük a jövedelmeket, teljesen más képet mutat a kontinens. Innen nézve ugyanis vannak olyan országok - Finnország, Dánia -, amelyek teljes egészében gazdagabbak Magyarországnál.


Módszertan

A számításaink az EU-SILC adatfelvételen alapulnak, aminek összesített eredményeit az Eurostat közli, így bárki elérheti. A jövedelmi percentiliseket jellemző adattáblán országonként megvizsgáltuk az egyes jövedelmi decilisek, kvartilisek, illetve az első és az utolsó előtti öt percentilis felső határait PPS-ben, azaz vásárlóerő-egységben kifejezve (és megnéztük azt is, hogy mit látunk, ha euróban mérjük a jövedelmeket). Az Eurostat által megadott percentilisek várható jövedelmét e felső határnak és a megelőző közölt percentilis felső határának számtani közepével becsültük meg.

A következő lépésben minden uniós ország esetében megbecsültük a jövedelmet azokban a közbeeső percentilisekben is, amelyekről az Eurostat nem közöl adatokat. Egy képzeletbeli jövedelmi számegyenesen az előbb leírtak szerint már megbecsült jövedelmű percentilisekre vonatkozó becsléseink közötti intervallumot osztottuk fel a közbeeső, még ismeretlen percentilisek számának megfelelő, egyenlő hosszúságú részre. Majd az e szakaszok közötti küszöbértékeket vettük a kérdéses percentiliseket jellemző jövedelmi értékként.

Ezek után kiszámoltuk, hogy hány fő esik egy-egy jövedelmi percentilisbe. Végül pedig sorba állítottuk az uniós országok lakosait a jövedelmük alapján, amit a percentilisenként becsült jövedelem-értékek szerint állapítottunk meg. Ezen a ponton azzal az egyszerűsítő feltételezéssel éltünk, hogy a lakosság túlnyomó része magánháztartásokban él, ugyanis a jövedelemadatok az itt élő személyekre vonatkoznak. Az EU-SILC adatairól még azt érdemes tudni (pdf), hogy a háztartások egy főre jutó éves bevételeit fejezik ki a juttatások, hozzájárulások és adók levonása után.

A számításokat sokkal egyszerűbben és pontosabban is megcsinálhattuk volna, ha az EU-SILC részletes, úgynevezett mikroadatait nem csak tudományos célokra adná ki az Eurostat. A mikroadatokat ugyanis csak tudományos intézmények által is jóváhagyott kutatási terv kíséretében lehet kikérni, ráadásul az adatigénylés bírálata akár 8-12 hétig tarthat. Pedig ha az elemi szintű (tehát a személyeket és a háztartásokat jellemző) adatokat megfelelően előkészítve és anonimizálva közölnék, akkor kizárható lenne, hogy azokkal bárki visszaél.

https://g7.24.hu/allam/20180402/a-magyar-vergodes-europa-aljan-ahogy-meg-sosem-la ttad/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: spanyolországban, percentilisekben, leggazdagabbakat, árkülönbségekkel, küszöbértékeket, magyarországgal, megcsinálhattuk, percentilisekre, kiindulópontban, jövedelemadatok, feltételezéssel, percentiliseket, magyarországnak, összehasonlítva, magyarországról, magyarországnál, támogatásokkal, adatfelvételen, katasztrofális, magyarországot, kiigazítottunk, magyarországon, hozzájárulások, visszaeséseket, háztartásokat, mikroadatokat, gazdagabbakat, percentilisek, vásárlóerővel, percentilisbe, lengyelország, beláthatatlan, középosztálya, becsatlakozni, emelkedésének, számegyenesen, magyar vergődés, átlagkereset vagy, medián nettó, vásárlóerővel kiigazítva, fenti ábrán, háztartásban –, háztartás összes, háztartásban élők, társadalom közepén, adott országon, ország lenne, egyes országok, közös rangsorban, országokon belüli, csomó átfedés, országok jövedelmi, Jászai Csaba, Európai Unió, Például Nagy-Britanniát, Közben Ausztria,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.29. 22:42 Koronavírus - A kulcsfontosságú dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a n...
03.29. 22:23 Emberi csontokat találtak egy szentendrei ingatlan udvarán
03.29. 21:42 Koronavírus - Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenz...
03.29. 21:32 Koronavírus - Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el
03.29. 21:23 Koronavírus - Franciaországban 250 beteget szállítottak át túlterhelt kórhá...
03.29. 21:22 A WADA elnöke figyelmeztette a vétkeseket
03.29. 21:13 Koronavírus - Fauci: fertőzöttek millióira és akár 200 ezer halottra lehet ...
03.29. 21:12 Tour de France - Május közepéig döntenek a verseny sorsáról
03.29. 20:13 BM katasztrófavédelem: Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság p...
03.29. 20:12 Koronavírus - Orbán: egyetlen magyar sincs egyedül!
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Társ nélkül Mikor az ember ma...  Nyári emlék  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szentírás üzenete - 2020. márc...  Szép napos tavasz, kedves kike...  Gondolatok  Apostoli hitvallás  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Aranyosi Ervin: Együtt itthon  Reggeli ima  A virágok szavak nélkül beszél...  Posertube  Boldogan ébredek minden reggel  Gondolat........  Koronavírus  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Adjatok, adjatok!  Boldog napot mindenkinek !.......  Betty Boop  Facebookon kaptam  Óra átállítás  Kopogtatsz az ajtón  Tulipánok  Facebookon kaptam  Giovanni Bocaccio  Facebookon kaptam  Adjatok, adjatok!  Az igazakra világosság fénylik...  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsák  Kellemes kávézást  Png csokor  Látogatóimnak....  Közbenjáró imádság járvány ide...  Óra átállítás  Szèp napot kívánok  Kaffka Margit : Csend  A boldogság a szív mosolya.......  Koronavírus  Énekelj, míg szenvedsz  Útravaló – 2020. március...  Énekelj, míg szenvedsz  Hurrá! Itt a tavasz  Szüntelen imádkozni  Szülinapra  Boldog napot mindenkinek !.......  Dr. Shiva Ayyadurai: Az igazsá...  Boldogan ébredek minden reggel  Szamár dal  Egy dunántúli mandulafáról  Ne ott keress  Énekelj, míg szenvedsz  Imádkozom Atyám!  Boldog napot mindenkinek !.......  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Üzenet a Vatikánból  Szép napot kívánok mindenkinek...  Ne hagyj el Istenem . . .  Érdekes házak  Png rózsa  Imádkozzunk Hazánkért  Boldog napot mindenkinek !.......  4. nagyböjti hét szombat  Idősávos kijárási korlátozás  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Betty Boop  Isten, óvd meg az Emberiséget  Tavaszi kép  Élj úgy........  Nő rózsákkal  Kellemes hétvégét  Kis GIF képek  4. nagyböjti hét szombat  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Facebookon kaptam  Bíboros atya üzenete!- Lázár f...  Ne ott keress  Png rózsa  Tulipánok  Kellemes hétvégét  Szentírás üzenete - 2020. márc...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Isten, óvd meg az Emberiséget  A tavasz a kedvenc évszakom  Imádság  Aranyosi Ervin: Együtt itthon  Beszéltem Istennel  Szép napos tavasz, kedves kike...  Búntudat  A tavasz a kedvenc évszakom  Föld órája 2020 március 28 20....  Megjelent a kijárási korlátozá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Tavasz  Az igazakra világosság fénylik...  Útravaló – 2020. március...  Mindig tudd! 
Bejegyzés Címkék
magyar vergődés, átlagkereset vagy, medián nettó, vásárlóerővel kiigazítva, fenti ábrán, háztartásban &#8211, háztartás összes, háztartásban élők, társadalom közepén, adott országon, ország lenne, egyes országok, közös rangsorban, országokon belüli, csomó átfedés, országok jövedelmi, átlagos magyar, legszegényebb európai, európai országok, többihez képest, közös európai, 2016-os állapot, országok egy-egy, többihez viszonyítva, alsó tengelyen, adott pötty, országok melyik, függőleges tengely, teljes európai, pötty mérete, adott jövedelmi, ország lakosságának, szegényebb országoknak, gazdagabbakat pedig, piros buborékok, jövedelem alapján, magyar társadalom, 2010-es helyzethez, legfrissebb adatokat, tízszer egymillió, legszegényebb ötmillió, európai jövedelmi, jövedelmi ranglétrán, legnagyobb jövedelmű, leggazdagabb egymillió, felső egymilliónál, számok ilyen, bérekhez képest, háztartás létszámával, felső tizede, magyar kormány, időben azokkal, 2016 feliratra, piros pöttyök, magyarnál nagyobb, legtöbb jövedelmi, régió legalján, jövedelmi szint, osztrákok legszegényebb, balti országokkal, három balti, legsikeresebb Észtország, baltiak felső, balti országoknál, magyarnál jóval, társadalom felső, itthoni jövedelmek, magyar előzések, dél-európai országok, jövedelmi rangsorban, európai eloszlás, legnagyobb visszaesés, időtávon bármelyik, méretes Spanyolországban, időben talán, görög alsó, magyar megfelelőik, egész kontinenst, narancssárga pöttyök, dél-európai országokat, lila buborékok, régiós országokat, keleti országok, javulásba Magyarországon, sikeres európaiak, európai A-liga, skandináv országok, vásárlóerővel kiigazított, többiekhez képest, fenti összevetésben, legtöbb fontos, mesterséges szorzóval, jövedelmi szinteket, jövedelmi percentiliseket, egyes jövedelmi, utolsó előtti, megelőző közölt, következő lépésben, jövedelmet azokban, közbeeső percentilisekben, képzeletbeli jövedelmi, , ,
2020.03 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 237
  • e Hét: 1836
  • e Hónap: 46887
  • e Év: 227778
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.