Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért halott Orbán Viktor nemzetállami meséje?
  2018-04-13 21:54:01, péntek
 
 
2018-04-13

Írta botosbotond

Miért halott Orbán Viktor nemzetállami meséje?


Tartja magát a közvélekedés a magyar közéletben, miszerint Orbán Viktor politikai projektje azért működik, mert jól ismeri és érzi a nemzetállami narratíva nélkülözhetetlen toposzait, és ezeket bátran használja. De mi van akkor, ha a nemzetállami modell felett elrohant a történelem, és az orbánista elképzelés valójában a vesztes oldalra szorítja a magyar nemzetet és Magyarországot?


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

kormanypropaganda_2018_800



Megszűnésre vannak ítélve a nemzetállamok, írja az indiai származású Rana Dasgupta a Guardianben. A folyamat valószínűleg nagyon fájdalmas lesz, és meghatározhatja az egész 21. századot, de szükségszerű, mert a nemzetállamok ma már csak mesterséges lélegeztetésnek köszönhetően működnek, még ha ezt nehezükre is esik bevallani.

A nemzetállam konstrukciója európai találmány, amely a harmincéves vallási háborút lezáró vesztfáliai béke (1648) után született meg. Ez a békeszerződés akkor elismerte az újonnan születő államok szuverenitását és határait. A 18. században, a Francia Forradalom után, a nemzetállam az “isteni királyság" helyettesítésével valóban szuverénné vált. A 20. században, a nagy birodalmak - mint például az ottomán birodalom - és a nyugati típusú kolóniák megszűnésével ez a nemzetállami modell végül elterjedt az egész világon.

Csakhogy a nemzetállami koncepció valójában nagyon kevés helyen működött a helyi lakosság érdekében - az európai és az észak-amerikai kontinens inkább kivételeknek számítanak. A nemzetállami elképzelés Afrikában és az arab világban ugyanakkor elképesztő szenvedést, polgárháborút és kegyetlen zsarnokságot hozott el.

Az ENSZ létrejötte többek között azt a célt is szolgálta, hogy biztosítsa a világbékét, megakadályozza a háborúkat a különböző nemzetállamok között. De ez csak részben sikerült. Például 1989 óta a háborúk mindössze öt százaléka robbant ki államok között. Ezzel szemben a háborúk többsége országokon belül következett be, kilenc millió ember életébe került, és hatvanöt millió ember vált menekültté, hagyta el hazáját.

Belátható: ez a fejlemény nem túl meggyőző a nemzetállami modellre nézve, amelynek korszaka, az indiai szerző szerint, véget ér. A gazdaság és az információs világ globalizációja kihívás elé állította a nemzetállamok szuverenitását is. Még néhány évtizeddel korábban is a nemzetállamok rendelkeztek gyakorlatilag minden hatalom felett - szervezték a nemzetgazdaságot, irányították a pénzmozgást, információs monopóliumok volt - ennek a világnak azonban vége.

A Google és a Facebook átvette az irányítást, ezek a platformok ma a társadalmi valóság fő szervezői, de átvették az államoktól a térképkészítés és az ellenőrzés monopoliumát is. A digitális pénznemek ma már a pénznyomtatás állami monopóliumát támadják.

A különböző kormányok nem urai a nemzetállamoknak. A pénztőke ma adóparadicsomokban köt ki, és ez a hatalmas anyagi kár mellett elképesztő méretű erkölcsi károkat is okoz. Emlékezzünk: nem is olyan régen még mindenki egyetértett abban, hogy az állami pénzek kiszervezése morálisan elfogadhatatlan cselekedet.

Ma az adókikerülés a vállalkozás egy általánosan elfogadott formája. Például az Apple pénzügyi tartalékainak 94 százaléka különböző adóparadicsomokban landol. Ez esetükben mintegy 250 milliárd dollárt jelent, amely összeg magasabb, mint a brit kormány és nemzeti bank tartalékainak összessége.

A jelenlegi populista politika előretörése és az autoriter rezsimek felemelkedése valójában a nemzetállami modell megmentésére irányuló kísérlet, és az emberek jövőtől való félelemeire adott válasz.

Hosszabb távon a diktátoroknak nincs esélyük fenntartani a nemzetállami modellt, írja Rana Dasgupta.

Mi lehet a megoldás? Az egyik a pénzmogások és a globális javak újraelosztásának globális ellenőrzése, írja a cikk szerzője.

A másik megoldás egy globálisan működő rugalmas demokratikus modell. Például az Európai Unió az eddig ismert legsikeresebb demokratikus felépítésű berendezkedés a világon, amely ha sikerrel működik a jövőben, más térségek számára is példaként szolgálhat.

De szükség lehet az állampolgárság intézményének megújítására is. Ma az emberiség 97 százaléka megörökli állampolgárságát, amely “véletlenszerű előnyőkhöz juttatja", tehát egy ember születésének helye alapvetően meghatározza várható életminőségét. Ha valaki finn állampolgárnak születik teljesen más gazdasági és jogi környezetbe kerül, mint az, aki szomáliainak vagy szír állampolgárnak születik.

Az új állampolgársági modellt jobban függetlenné lehetne tenni a területi elvtől, elképzelhető lenne, hogy az adott állampolgár szavazhat egy másik államban is. Vajon hogyan alakulna az amerikai elnökválasztás kimenetele, amennyiben olyan állam polgárai is választhatnának amerikai elnököt, amely országokban - például Afganisztánban vagy Irakban - az Egyesült Államoknak alapvető befolyása van?

Sok ilyen ötlet még nem érett meg a bevezetésre, de a nemzetállami modell megszűnése elkerülhetetlen. Amennyiben nem leszünk elég innovatívak és nem találunk választ arra, hogyan alakítsuk át a nemzetállami politikai koncepciót egy globális politikai rendszerré, akkor az emberiséget a globális tőke és globális technológia fogja végképp uralni - zárja cikkét az indiai származású író.

https://dotoho.atlatszo.hu/2018/04/13/miert-halott-orban-vikor-nemzetallami-mesej e/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nélkülözhetetlen, nemzetgazdaságot, nemzetállamoknak, újraelosztásának, állampolgárságát, választhatnának, elkerülhetetlen, elfogadhatatlan, állampolgársági, lélegeztetésnek, meghatározhatja, globalizációja, magyarországot, szuverenitását, afganisztánban, elnökválasztás, megakadályozza, állampolgárnak, állampolgárság, térképkészítés, diktátoroknak, polgárháborút, megszűnésével, nemzetállamok, konstrukciója, békeszerződés, életminőségét, intézményének, pénznyomtatás, tartalékainak, legsikeresebb, gyakorlatilag, véletlenszerű, berendezkedés, felemelkedése, szükségszerű, magyar közéletben, nemzetállami narratíva, nemzetállami modell, orbánista elképzelés, vesztes oldalra, magyar nemzetet, indiai származású, folyamat valószínűleg, nemzetállam konstrukciója, harmincéves vallási, békeszerződés akkor, újonnan születő, nagy birodalmak, ottomán birodalom, nyugati típusú, egész világon, Orbán Viktor, Rana Dasgupta, Francia Forradalom, Európai Unió, Egyesült Államoknak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Alvó kutya  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Facebookon kaptam  Isten . . .  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  virágvasárnap  Búzavirág  Virágvasárnap: az élet és a re...  A nagyhét eseményei  Paul David Tripp Március 26  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sok ember olyan,  Az angyali üdvözlet  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Szívet megérintő . . .  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzavirág  Esti képek  Nem látom őket  A víz abszolút súlya nem számí...  Graffiti bölcsesség  képre írva  Virág lány  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Apu  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harang ( gif )  Szép estét  képre írva  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Facebookon kaptam  Virág lány  Isten . . .  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Az út  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldott, békés, szép Virágvasár...  képre írva  Figyeld meg az "én"-t  Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Szeretettel !  Fényvarázslat  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Mi van, ha?  Fülpontok  Aki belekortyol  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Kezdjük annak a megértésével,....  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Nárciszok  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó reggelt, jó napot mindenkin... 
Bejegyzés Címkék
magyar közéletben, nemzetállami narratíva, nemzetállami modell, orbánista elképzelés, vesztes oldalra, magyar nemzetet, indiai származású, folyamat valószínűleg, nemzetállam konstrukciója, harmincéves vallási, békeszerződés akkor, újonnan születő, nagy birodalmak, ottomán birodalom, nyugati típusú, egész világon, nemzetállami koncepció, helyi lakosság, észak-amerikai kontinens, nemzetállami elképzelés, arab világban, különböző nemzetállamok, háborúk mindössze, háborúk többsége, nemzetállami modellre, indiai szerző, információs világ, nemzetállamok szuverenitását, nemzetállamok rendelkeztek, világnak azonban, társadalmi valóság, ellenőrzés monopoliumát, digitális pénznemek, pénznyomtatás állami, különböző kormányok, hatalmas anyagi, állami pénzek, általánosan elfogadott, brit kormány, jelenlegi populista, autoriter rezsimek, emberek jövőtől, diktátoroknak nincs, nemzetállami modellt, globális javak, cikk szerzője, másik megoldás, globálisan működő, eddig ismert, állampolgárság intézményének, ember születésének, területi elvtől, adott állampolgár, másik államban, amerikai elnökválasztás, nemzetállami politikai, globális politikai, globális tőke, nélkülözhetetlen, nemzetgazdaságot, nemzetállamoknak, újraelosztásának, állampolgárságát, választhatnának, elkerülhetetlen, elfogadhatatlan, állampolgársági, lélegeztetésnek, meghatározhatja, globalizációja, magyarországot, szuverenitását, afganisztánban, elnökválasztás, megakadályozza, állampolgárnak, állampolgárság, térképkészítés, diktátoroknak, polgárháborút, megszűnésével, nemzetállamok, konstrukciója, békeszerződés, életminőségét, intézményének, pénznyomtatás, tartalékainak, legsikeresebb, gyakorlatilag, véletlenszerű, berendezkedés, felemelkedése, szükségszerű, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 558
  • e Hét: 2216
  • e Hónap: 19009
  • e Év: 151926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.