Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jogerős: nyilvános a CÖF félmilliárdos MVM-támogatásával kap
  2018-04-17 21:12:40, kedd
 
 
2018-04-17

Írta atlatszo

Jogerős: nyilvános a CÖF félmilliárdos MVM-támogatásával kapcsolatos teljes iratanyag




A Fővárosi Ítélőtábla az Átlátszó által indított perben csütörtökön meghozott jogerős ítéletében - a Fővárosi Törvényszék tavaly decemberi ítéletét helybenhagyva - kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt-t arra, hogy adjon ki minden olyan dokumentumot, amelyet a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) megítélt támogatással kapcsolatban kezel, köztük a CÖKA támogatásra irányuló kérelmét, a támogató MVM támogatásra vonatkozó belső előterjesztését, a döntés tárgyában tartott testületi ülés jegyzőkönyvének vonatkozó részét, illetve magát a támogatási döntést és a támogatási szerződést. Az MVM eredetileg abszurd indokra hivatkozva tagadta meg az adatkérésünket, majd a perben és a fellebbezésben is előjött pár érvvel annak érdekében, hogy mindent titkolhasson a félmilliárdnyi támogatás részleteivel kapcsolatban, a bíróságok azonban egyet sem találtak megalapozottnak.


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

kormanypropaganda_2018_800



Mint azt a még tavaly májusban kiderítettük, az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban. Mivel ekkora pénzt egy állami cégtől egy egyértelmű pártpolitikai céllal működő szervezet soha nem kapott, kíváncsiak lettünk arra, hogy

- milyen kérelmet nyújtott be a CÖKA (a Civil Összefogás mögötti alapítvány) az MVM Zrt-nek?

- milyen megfontolások alapján döntöttek arról, hogy a CÖKA méltó a félmilliárd forint elköltésére?

- mi szerepel konkrétan az MVM és a CÖKA közti megállapodásban?

A május 25-én elküldött adatigénylésünkre az MVM azt válaszolta, a támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi, így rá egyáltalán nem is vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény. Ez a védekezés eleve esélytelen volt, hiszen a Legfelsőbb Bíróság és a Kúria több ítéletben úgy foglalt állást, hogy az MVM Zrt. jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervként köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni.

A döntések érdemi indoka az volt, hogy az Magyar Villamos Művek Zrt. az állami vagyonról szóló törvényben nevesített tartós állami tulajdonú társasági részesedéssel működik. Az Alkotmánybíróság pedig ebből kiindulva a 25/2014. (VII. 22.) AB határozatában úgy döntött, hogy az MVM Zrt. egyéb, jogszabályban meghatározott közfeladatot ellátó szervnek minősül függetlenül attól, hogy egyes tevékenységeit versenykörülmények között végzi, azaz az Infotörvény hatálya alatt áll, így köteles adatigényléseket megválaszolni.

Mindezek alapja pedig az, hogy az Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdése alapján a nemzeti vagyonnal kapcsolatos adatok közérdekű adatok, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. melléklete szerint pedig az MVM Zrt. olyan, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonkörbe tartozik, amelyben az állami részesedés mértéke legalább 75%+1 szavazat. Ezért az MVM Zrt. főszabályként köteles a nyilvánosság előtt számot adni az általa kezelt adatokról.

Mivel az adatigénylés megtagadásának okát az MVM Zrt. eredeti formájában aligha vihette volna komolyan a bíróságra, ezért a perben a hangsúly már két másik nyilvánosságkorlátozási indokon volt.

Az egyik szerint üzleti titok a félmilliárdos támogatással kapcsolatos folyamat és az annak végén született megállapodás. Tekintettel arra, hogy a CÖKA mint közhasznú szervezet támogatására nem az MVM üzleti tevékenysége keretében került sor, ez az érv sem lehetett sikeres a perben.

Már csak azért sem, mert ha piacnak tekintjük a civil szférát, amelynek tagjai versenghetnek az MVM milliárdos forrásaiért, akkor a közpénzek átláthatóságából és egyenlő esélyekkel, tisztességes körülmények között folytatott verseny követelményeiből az következik, hogy az MVM támogatásában nem részesülők megtudhassák: mégis mi kell ahhoz, hogy valaki félmillárdnyi támogatást kapjon az állami cégtől azon túlmenően, hogy a kormánypártok politikai támogatását elvégzi?

Az MVM egyébként nem a CÖF, hanem a saját üzleti titkainak védelmére alapozott. Ez viszont ott is sántít, hogy amíg egy hagyományosabb szponzoráció, mondjuk egy népszerű előadóművész vagy egy nemzetközileg ismert hazai kulturális intézmény támogatása esetében valóban lehetnek az együttműködésnek olyan részletei, amit ismerve egy másik szponzor lenyúlhatja a szponzoráltat vagy egyéb előnyt szerezhet, addig a CÖF esetében ilyen versenyhelyzet - remélhetőleg - fel sem merül.

A másik védekezés szerint a kért dokumentumok olyan döntéselőkészítő adatokat tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra kerülése esetén a döntésben résztvevők törvényes jogai sérülhetnének. Praktikusan súlyos nyomásnak lennének kitéve a potenciális pályázók részéről, ami miatt a jövőben a döntéselőkészítésben nem tudnának elfogulatlanul, objektíven részt venni.

Eltekintve attól, hogy mennyire abszurd azt feltételezni, hogy a civil szervezetek az MVM döntéseit megismerve elkezdik fenyegetni a döntéshozókat, hogy nekik is adjanak pénzt, az érvet a Fővárosi Törvényszék egy számunkra is kiábrándító indokolással söpörte le az ítélet szóbeli indokolásában.

A perben becsatolt (és a felperes által meg nem ismerhető, ezért csak a bíró által értékelhető) iratokból semmi nem derül ki ugyanis a bíróság szerint abból, hogy milyen mérlegelés alapján döntöttek a félmilliárd forint sorsáról, így ha fel is merülhetne a veszély más esetben, a konkrét ügyben ilyenről szó sem lehet.

Ahhoz pedig az atlatszo.hu hozzájárult, hogy a neveket takarják ki az iratokból (a folyamat és a megállapodások fontosat szerintünk), így fel nem merül semmilyen veszély a törvényes működésre a dokumentumok nyilvánosságra kerülése kapcsán.

Az MVM ennek ellenére megfellebbezte a döntést, és fellebbezésében arra tett ismételt kísérletet, hogy azt mondassa ki a másodfokú bírósággal, hogy nem is tartozik az Infotörvény hatálya alá.

Ez a kísérlet azonban annyira kevéssé volt meggyőző, hogy a Fővárosi Ítélőtábla múltheti döntésének szóbeli indokolása abból az egyetlen mondatból állt, hogy az elsőfokú bíróság döntését annak helyes indokai alapján tartja az ítélőtábla eljáró tanács hatályban. Így emberi számítás szerint a jogerős ítélet írásba foglalása és az MVM-mel való közlése után, azaz néhány héten belül megismerhetjük a támogatásnak a támogatónál meglévő teljes dokumentációját.





A támogatás szempontjairól, valós okairól - az elsőfokú ítélet indoklásából kiindulva - várhatóan a kiperelt iratokból sem fogunk minden érdemit megtudni, de a CÖF és az MVM egymásra találásáról így is lényeges dolgokat tudhatunk majd meg.

Sepsi Tibor - M. Tóth Balázs

https://blog.atlatszo.hu/2018/04/jogeros-nyilvanos-a-cof-felmilliardos-mvm-tamoga tasaval-kapcsolatos-teljes-iratanyag/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyilvánosságáról, adatigényléseket, döntéselőkészítő, követelményeiből, együttműködésnek, átláthatóságából, alkotmánybíróság, megalapozottnak, dokumentációját, fellebbezésében, megállapodásban, nemzetgazdasági, előterjesztését, jegyzőkönyvének, tevékenységeit, megállapodások, megtagadásának, hagyományosabb, megismerhetővé, félmilliárdnyi, megismerhetjük, elfogulatlanul, megfellebbezte, nyilvánosságra, versenyhelyzet, adatkérésünket, szempontjairól, fellebbezésben, félmillárdnyi, pártpolitikai, alapítványnak, támogatásában, nemzetközileg, részesedéssel, kormánypártok, szponzoráltat, döntés tárgyában, támogatási döntést, támogatási szerződést, félmilliárdnyi támogatás, bíróságok azonban, állami cégtől, egyértelmű pártpolitikai, félmilliárd forint, május 25-én, közérdekű adatok, védekezés eleve, általa kezelt, döntések érdemi, állami vagyonról, nemzeti vagyonnal, nemzeti vagyonról, Fővárosi Ítélőtábla, Fővárosi Törvényszék, Magyar Villamos Művek Zrt-t, Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak, Civil Összefogás, Legfelsőbb Bíróság, Magyar Villamos Művek Zrt, Sepsi Tibor, Tóth Balázs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Alvó cicák  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Kövesd a cowboyt!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szívem  Egy maradéktalanul uralt világ  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png telefon  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kövesd a cowboyt!  Erdőn  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idő  Alázat  Reggel van  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Julian Brass gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély... 
Bejegyzés Címkék
döntés tárgyában, támogatási döntést, támogatási szerződést, félmilliárdnyi támogatás, bíróságok azonban, állami cégtől, egyértelmű pártpolitikai, félmilliárd forint, május 25-én, közérdekű adatok, védekezés eleve, általa kezelt, döntések érdemi, állami vagyonról, nemzeti vagyonnal, nemzeti vagyonról, állami részesedés, nyilvánosság előtt, adatigénylés megtagadásának, egyik szerint, félmilliárdos támogatással, annak végén, civil szférát, közpénzek átláthatóságából, kormánypártok politikai, saját üzleti, hagyományosabb szponzoráció, népszerű előadóművész, nemzetközileg ismert, együttműködésnek olyan, másik szponzor, szponzoráltat vagy, másik védekezés, kért dokumentumok, döntésben résztvevők, potenciális pályázók, civil szervezetek, ítélet szóbeli, perben becsatolt, felperes által, bíró által, bíróság szerint, konkrét ügyben, neveket takarják, megállapodások fontosat, törvényes működésre, dokumentumok nyilvánosságra, másodfokú bírósággal, kísérlet azonban, egyetlen mondatból, elsőfokú bíróság, ítélőtábla eljáró, jogerős ítélet, támogatónál meglévő, támogatás szempontjairól, elsőfokú ítélet, kiperelt iratokból, nyilvánosságáról, adatigényléseket, döntéselőkészítő, követelményeiből, együttműködésnek, átláthatóságából, alkotmánybíróság, megalapozottnak, dokumentációját, fellebbezésében, megállapodásban, nemzetgazdasági, előterjesztését, jegyzőkönyvének, tevékenységeit, megállapodások, megtagadásának, hagyományosabb, megismerhetővé, félmilliárdnyi, megismerhetjük, elfogulatlanul, megfellebbezte, nyilvánosságra, versenyhelyzet, adatkérésünket, szempontjairól, fellebbezésben, félmillárdnyi, pártpolitikai, alapítványnak, támogatásában, nemzetközileg, részesedéssel, kormánypártok, szponzoráltat, meghatározott, jogszabályban, döntéshozókat, határozatában, indokolásában, félmilliárdos, támogatásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.