Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újabb kétharmad: mire számíthat Európa?
  2018-04-21 21:42:49, szombat
 
   
 
április 21, 2018

Írta Zgut Edit

Újabb kétharmad: mire számíthat Európa?Miközben Európa sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja Orbán Viktort, az Európai Unió aligha számíthat meghátrálásra a magyar kormányfőtől, aki a saját szája íze szerint alakítaná át az uniót egy euroszkeptikus szövetség támogatásával.

Közel nyolc évnyi illiberális államépítés és Brüsszel-ellenes szabadságharc után az EU-t feltehetően nem fogja meglepetésként érni, ha a negyedik Orbán-kormány újabb kétharmados felhatalmazásának birtokában az autoriter hibrid rezsimek irányába tolja el Magyarországot. Brüsszelből is jól látszik a Fidesz forgatókönyve az itt lévő nemzetközi, illetve a külföldről finanszírozott nemkormányzati szervek (NGO-k), a maradék kormánytól független média és az igazságszolgáltatás mozgásterének további szűkítésére. Felkészültebbnek azonban így sem mondható az unió, amely a jogállamiság szempontjából pillanatnyilag Lengyelországgal igyekszik példát statuálni, egyelőre félsikerrel. A fenti intézkedéseket a kormány az eddig bevált stratégiával próbálja majd elboronálni az EU-val egymástól elszigetelt kötelezettségszegési eljárások formájában. Ennek megtűrése nyíltan elfogadottá teszi az európai demokratikus értékek szisztematikus megsértését az EU-ban.

Orbán reményt ad az európai szélsőjobbnak

Újabb kétharmados győzelme után ugyancsak nehéz lenne elképzelni, hogy az Európai Bizottságot évek óta hatáskörtúllépéssel vádoló, Berlint és Párizst pedig civilizációs fenyegetésként ábrázoló magyar kormány változtatni fog Nyugat-ellenes retorikáján. Orbán Viktor folytatni fogja az elmúlt évek destruktív, EU-ellenes stratégiáját, azzal a kettős céllal, hogy az uniós intézmények legitimációjának aláásása mellet megakadályozza azok további beavatkozását bel- és igazságügyi területeken. Kérdéses például, hogy Alaptörvénybe vésik-e, amit a kvótanépszavazás után nem tudtak: hogy Magyarország felülírhasson uniós döntéseket. Amennyiben ez túlmutatna a szimbolikus alkotmányjogi retorikán, és erre hivatkozva Magyarország nem hajtana végre uniós döntéseket, az súlyos következményekkel járna az integráció jövőjére nézve. Orbán Viktor bírálói ennyi idő alatt megtanulhatták, hogy a magyar kormányfő nem elhagyni, hanem saját szája íze szerint átalakítani szeretné az uniót. A nyugat-európai minták ellenében történelmi, a vallási és a nemzeti önazonosság megőrzésére épülő politika felé fordítaná az EU-t, amelyben etnikailag homogén, keresztény, tradicionalista értékeken alapuló társadalmak működnek, amelynek elérése érdekében megengedett a politikai és a civil szabadságjogok korlátozása.

Bár a Fidesz az Európai Néppárt elnéző magatartásának köszönhetően továbbra is a jobbközép koalíciót erősíti, Orbán üzeneteire sorra rezonálnak az európai szélsőjobboldali pártok. A francia Nemzeti Fronttól kezdve az osztrák kormányban lévő Szabadságpárton át Tomio Okamura cseh radikális pártjáig követendő példaként, egyik legmeghatározóbb hivatkozási pontként tekintenek Orbánra, aki győzelmével erős bátorítást ad a 2019-es EP-választásokra melegítő szélsőjobboldali, radikális populista szereplőknek. Mivel az EP jelenlegi összetételét tekintve az EU-ellenes vagy euroszkeptikus pártok már így is a képviselők közel egyharmadát teszik ki, a jövőre esedékes EP-választásokkal tovább erősödhet ez a tendencia.

Mennyi Európa kell?

Bár Orbán Viktor újabb kétharmados győzelme után megerősítette, hogy a ,,nemzetek Európája" víziót támogatja a föderális berendezkedéssel szemben, a magyar kormány az elmúlt években vegyes üzeneteket küldött az EU intézményes jövőjével kapcsolatban. Egyrészt úgy tűnik, mintha a további szuverenitás-átadásban nem érdekelt Orbán puszta adminisztratív szerepet szánna a közös piac bázisán működő EU-nak az uniós pénzek folyósítására. De 2017 második felétől egyre növekvő nyitottságot mutatott egy rugalmasabb, többsebességes integrációra a külső határvédelmi műveletek, a bővítés, a közös piac és a védelmi együttműködés (PESCO) terén.

Orbán az elmúlt években a migrációt leszámítva nem tudta érdemben befolyásolni az uniós döntéshozatali napirendet. A menekültválság során felépített külön utas politika is kizárólag a visegrádi országok együttállásának köszönhetően volt eredményes, amelynek során a magyar miniszterelnök befolyásának kiterjesztésére használta a platformot azzal a nem titkolt céllal, hogy Visegrád egyfajta hatalmi ellenpólust képezzen, és idővel átvegye az euroszkeptikus Nagy-Britannia szerepét az unióban.

Ez eddig felemásan érvényesült. Bár a V4-ek továbbra is egységes álláspontot képviselnek a menekültek kötelező elosztásán alapuló mechanizmust illetően, a kiküldött munkavállalókról szóló tavaly októberi tanácsi szavazás is megmutatta, mennyire könnyen leszalámizhatók a visegrádi országok. Szlovákia és Csehország leválasztása megerősítette azt a törekvést, miszerint gyakoribbá válhat a közepes vagy a kisebb tagállamok elszigetelése olyan kérdésekben, ahol egyébként a nyugati és a keleti államok érdekei feszülnek egymásnak. Mindenképpen a nagyobb tagállamoknak kedvezne Emmanuel Macron napokban felvetett javaslata a minősített többségen alapuló tanácsi döntések folytatólagos kiszélesítéséről, hogy bizonyos országok ne blokkolhassák az integráció adott területeken történő további mélyítését. Fontos jelzés lehet az eurozónán kívüli államoknak Macron másik megjegyzése a jelenleg is érvényben lévő többsebességes unióról. A francia elnök kötelességének nevezte, hogy ne alakuljanak ki zártajtós klubok, miközben a mélyítési ambíciókkal rendelkező országokat se lehessen visszahúzni. Ez egyébként akár jó hír is lehet a nemzetállami szuverenitásukra érzékeny, ám a kirekesztettség állapotától ódzkodó magyar, lengyel és cseh vezetésnek.

Nem könnyű koalíciót építeni

Mindez összességében a V4-államokat is új együttműködési síkokba kényszerítheti. Kulcsfontosságú a 2020 utáni uniós keretköltségvetés vitája, ahol a V4-ek a 2011-ben megalakult ,,Kohézió barátai" elnevezésű csoport részeként elsősorban az uniós felzárkóztatási pénzek megtartásában érdekeltek. A hagyományos fejlettségi törésvonalakon felül tovább bonyolítja a képletet, hogy felerősödött a Tanácson belüli igény a strukturális és a kohéziós támogatások felhasználásának több és szigorúbb feltételhez kötéséhez (egyre erősödő mértékben szorgalmazta ezt Németország, Olaszország, Franciaország, valamint a Benelux és az északi államok). Visegrád feltehetően összezár, ha feltételesség bevezetését a jogállamiság tiszteletben tartásához kötnék. Amennyiben pedig az árukapcsolás a menekültek kötelező átvételét célozná, akkor feltehetően még a migráció terén általában nagyobb szolidaritást szorgalmazó Bulgária is csatlakozna a V4-ekhez.

Fejlettségbeli különbségeiknél fogva azonban a ,,Kohézió barátai" már korántsem tekinthetők egységes érdekcsoportnak. A régióban eltérő preferenciákkal rendelkezik a kemény infrastrukturák (pl. utak) kiépítésére összpontosító Románia és Bulgária, illetve az innováció finanszírozására koncentráló balti országcsoport. Visegrád pedig valahol a kettő között foglal helyet a digitális átalakulás, a kutatás-fejlesztés és a versenyképesség előtérbe helyezésével. Nem beszélve az eurozóna tagsággal járó eltérő kötelezettségekről és célokról: míg Bulgária és Románia deklaráltan közeledik a valutaövezethez, Magyarországon továbbra sem zajlik érdemi párbeszéd az euró bevezetéséről. A kívül maradóknak kedvez, hogy pillanatnyilag nincs politikai szándék bármiféle ultimátum belengetésére a csatlakozás sürgetése szempontjából.

Berlin nélkül nem megy

Az eltérő gazdasági preferenciák ellenére Orbán feltehetően továbbra is számíthat visegrádi partnereire a ,,kevesebb Brüsszel, több tagállami szuverenitás" című retorikai harcban. Nemrég legalábbis ugyanezt szorgalmazta Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh kormányfő. Szlovákia júliusban veszi majd át Magyarországtól a V4-elnökség vezetését, ami azért várhatóan pragmatikusabb napirendet kínál majd a nacionalista és a migrációellenes hangvételű magyar elnökséghez képest. Az illiberális magyar-lengyel véd- és dacszövetség fenntarthatóságát részben a Lengyelország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás, illetve a magyar jogállamiság helyzetét vizsgáló, elhúzódónak ígérkező folyamat garantálja. Jobbratolódásukat követően Orbán Olaszországra és Ausztriára is természetes szövetségesként tekint, akik eseti alapon oszthatják ugyan Brüsszel-ellenes törekvéseiket, de ugyancsak az eurozóna tagságból, nettó befizetői pozíciójukból és egyéb eltérő attribútumaiknál fogva nem jelentenek garanciát.

Orbán uniós mozgásterét azonban semmi nem jelöli ki olyan mértékben, mint a legfontosabb partnerrel, Németországgal fenntartott gazdasági kapcsolatrendszere. A magyar miniszterelnök évek óta Merkel ellenpontjaként, a keresztény Európát védelmező végvári kapitányként pozicionálja magát. Bár a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok fagyosak, a Fidesznek éppen a német CDU-CSU biztosít védőernyőt a bírálatokkal szemben attól való félelemből, hogy a Fidesz kizárása felborítaná az EP erőviszonyait, miközben a német piacok is a kiszámíthatóságot részesítik előnyben. Ráadásul, ahogy arra a német nagykoalíciós szerződés is rámutat, Berlin szempontjából nem Magyarország, hanem gazdasági és politikai súlyánál fogva Lengyelország a prioritás a régióban. Ironikus módon Kaczynski veszte Orbánnal szemben, hogy a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt kívül esik a legnagyobb európai frakció hatósugarán. Az Európai Néppárt így a lengyel jogállamiság védelmezőjeként Varsóra, és nem pedig Budapestre koncentrál.https://pcblog.atlatszo.hu/2018/04/21/ujabb-ketharmad-mire-szamithat-europa/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: finanszírozására, legitimációjának, szuverenitásukra, attribútumaiknál, szélsőjobboldali, kvótanépszavazás, kiszélesítéséről, munkavállalókról, lengyelországgal, felhasználásának, felkészültebbnek, legmeghatározóbb, berendezkedéssel, kirekesztettség, kulcsfontosságú, leszalámizhatók, migrációellenes, tradicionalista, felzárkóztatási, ellenpontjaként, magyarországtól, érdekcsoportnak, valutaövezethez, infrastrukturák, együttállásának, versenyképesség, kiterjesztésére, preferenciákkal, védelmezőjeként, különbségeiknél, szabadságpárton, szövetségesként, németországgal, miniszterelnök, nemkormányzati, megakadályozza, magyar kormányfőtől, saját szája, euroszkeptikus szövetség, negyedik Orbán-kormány, autoriter hibrid, külföldről finanszírozott, maradék kormánytól, jogállamiság szempontjából, fenti intézkedéseket, eddig bevált, európai demokratikus, európai szélsőjobbnak, elmúlt évek, kettős céllal, uniós intézmények, kvótanépszavazás után, Írta Zgut Edit, Miközben Európa, Orbán Viktort, Európai Unió, Európai Bizottságot, Orbán Viktor, Európai Néppárt, Nemzeti Fronttól, Tomio Okamura, Mennyi Európa, Emmanuel Macron, Peter Pellegrini, Andrej Babis, Orbán Olaszországra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Megfeszített  Ajándék férfiaknak: parfüm és ...  Aranyosi Ervin: Hajnali csodál...  Amibe a férj, azt véste bele:  Png nő  Nő rózsákkal  A nőnek tudnia kell, hogy az é...  Png nő  Facebookon kaptam  Devecsery László: Pitypang  Mai harmónia kártyám  Kellemes, szép napot!  Pio Atya  A válaszom: Boldog  Facebookon kaptam  Az örök élet  Tilos csillagon  Egyetlen emberi élet  Facebookon kaptam  Csorba Győző: Csata  Úszógumi  Facebookon kaptam  A nyugalom és ellazulás  Jó reggelt mindenkinek!  Kellemes, szép napot!  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Randi  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó érezni azt, hogy szeretlek  Remény  ameddig értéknek számít az éle...  Emberi mivoltunk valósága  Kellemes délutánt!  A bőrönd Egy férfi autó balese...  Koldus  A bőrönd Egy férfi autó balese...  Évforduló fokozatok  Ragyogó - szép napot kívánok M...  Facebookon kaptam  Évforduló fokozatok  Szép estét  Facebookon kaptam  A mélyen gyökerező....  Örömöm sokszorozódjék, a te ör...  Atakamite ásvány  Szép estét  A lehetetlent...  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok!  "Felette nagy titok..."  A lehetetlent...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes napot kívánok!  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A mélyen gyökerező....  Úgy múlik el az életünk: emlék...  Emberi mivoltunk valósága  Facebookon kaptam  Örömöm sokszorozódjék, a te ör...  A hű szerelem nem beszél  Jézus  Gyógynövények vírusfertőzésre  Megfeszített  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Vörös áfonya jótékony hatásai  Csak a szeretet, amit adhatok  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Juhász Magda - Meghalt?  Facebookon kaptam  Gyógynövények vírusfertőzésre  Az élet csak egyetlen jót ad n...  Kellemes, szép napot!  Szép napot kívánok  Az élet csak egyetlen jót ad n...  Jézus  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hatalmas az Aspirin Protect ir...  Szép estét, jó éjt!  Úszógumi  A válaszom: Boldog  95 esztendős II. Erzsébet: ez ...  Nő virágzó fával  Facebookon kaptam  Naplemente  Béke  Naplemente  Kellemes napot kívánok!  Facebookon kaptam  Üdvözlet  Koldus  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar kormányfőtől, saját szája, euroszkeptikus szövetség, negyedik Orbán-kormány, autoriter hibrid, külföldről finanszírozott, maradék kormánytól, jogállamiság szempontjából, fenti intézkedéseket, eddig bevált, európai demokratikus, európai szélsőjobbnak, elmúlt évek, kettős céllal, uniós intézmények, kvótanépszavazás után, szimbolikus alkotmányjogi, súlyos következményekkel, integráció jövőjére, magyar kormányfő, nyugat-európai minták, nemzeti önazonosság, civil szabadságjogok, jobbközép koalíciót, európai szélsőjobboldali, francia Nemzeti, osztrák kormányban, 2019-es EP-választásokra, képviselők közel, jövőre esedékes, föderális berendezkedéssel, magyar kormány, elmúlt években, közös piac, uniós pénzek, külső határvédelmi, védelmi együttműködés, migrációt leszámítva, uniós döntéshozatali, menekültválság során, visegrádi országok, magyar miniszterelnök, platformot azzal, euroszkeptikus Nagy-Britannia, menekültek kötelező, kiküldött munkavállalókról, közepes vagy, kisebb tagállamok, keleti államok, nagyobb tagállamoknak, minősített többségen, integráció adott, eurozónán kívüli, francia elnök, mélyítési ambíciókkal, nemzetállami szuverenitásukra, kirekesztettség állapotától, 2020 utáni, 2011-ben megalakult, uniós felzárkóztatási, hagyományos fejlettségi, kohéziós támogatások, északi államok, jogállamiság tiszteletben, migráció terén, régióban eltérő, kemény infrastrukturák, innováció finanszírozására, kettő között, digitális átalakulás, versenyképesség előtérbe, eurozóna tagsággal, euró bevezetéséről, kívül maradóknak, csatlakozás sürgetése, eltérő gazdasági, migrációellenes hangvételű, illiberális magyar-lengyel, magyar jogállamiság, eurozóna tagságból, legfontosabb partnerrel, keresztény Európát, kétoldalú diplomáciai, német CDU-CSU, bírálatokkal szemben, német piacok, kiszámíthatóságot részesítik, német nagykoalíciós, lengyel kormányzó, legnagyobb európai, lengyel jogállamiság, finanszírozására, legitimációjának, szuverenitásukra, attribútumaiknál, szélsőjobboldali, kvótanépszavazás, kiszélesítéséről, munkavállalókról, lengyelországgal, felhasználásának, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1679
  • e Hét: 12144
  • e Hónap: 22572
  • e Év: 197934
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.