Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbán retteg, mint minden diktátor
  2018-05-08 20:20:35, kedd
 
   
  Orbán retteg, mint minden diktátor

2018. május 3. 18:41 - szerző: Sándor Zsuzsanna

Varga Zoltán pszichológus ötven éve foglalkozik pszichoterápiával, valamint a versenyszférában dolgozó felsővezetőknek ad tanácsokat. Írásaiban gyakran foglalkozott a hatalom személyiségre, illetve közösségekre gyakorolt hatásaival. Politikai vezetők, köztük Orbán Viktor pszichológiai karakterét is elemezte már. A terapeuta arról is beszélt, hogy a miniszterelnök fél, mint minden diktátor, mert érzi, hogy túlméretezett hatalma előbb-utóbb rá fog omlani.

- Április 8. után sokan zuhantak mély apátiába. Új népbetegség lett a választási depresszió?

- Azokban a körökben, amelyekben én mozgok, inkább sokkot és nagy lehangoltságot tapasztaltam. Én inkább csak meglepődtem. A magas választási részvételt látva egy pillanatra magam is elhittem: itt még történhet valami. De ez csak egy ködös pszichés állapot következménye lehetett. Naivan azt hittem, a csapból is folyó sorosozás már nem folytatható tovább, és az emberek nem dőlnek be annak az eszement propagandának, hogy a történelem menetét egy Amerikában élő öreg magyar tőzsdés irányítja. Tévedtem.

- Elhittük, hogy ilyen választási törvénnyel, ilyen ellenzékkel is lehet győzni. Hiú remények csapdájába estünk?

- Talán kevésbé lepődtünk volna meg, ha szembenézünk a realitással. Ebben az országban hosszú ideje a tébolyda légköre uralkodik. Egészen abszurd dolgok váltak mindennapossá. Én még emlékszem arra, amikor a rendszerváltás után egy fiatalember azt kiabálta a parlamentben: ,,A kormány hazudik!" Ő volt Orbán Viktor, aki most a kormányzását hazudozásra, gyűlölet szítására és félelemkeltésre alapozza. A gyűlölködés az egész társadalomban ragályosan terjed. Mégis a legabszurdabbnak azt tartom, hogy Orbán, amikor 2010-ben először nyert kétharmaddal, történelmi lehetőséget kapott, de ezzel semmit sem tudott kezdeni.
Fotó: Bazánth Ivola

- Dehogynem! A saját hatalmát építi nyolc éve sikeresen. Harmadjára is kétharmaddal győzött.

- Ha a politika a közügyek normális, racionális intézését jelenti, akkor miniszterelnökünk nem tekinthető politikusnak. Európában a politikusoknak az a dolguk, hogy egészségüggyel, oktatással, gazdasággal, külpolitikával foglalkozzanak. Ezeken a területeken Orbán semmit nem ért el. Az ország pénzügyileg csak azért nem roppant össze, mert az unió fenntartja. A hazai egészségügy, az oktatás romokban, a külpolitikai megítélésünk katasztrofális. Az Európai Parlamentben a legsúlyosabb szankció, a 7-es cikkely Magyarország elleni bevezetését kezdeményezték. A napokban száz nemzetközi hírű akadémikus és író nyílt levélben követelte Merkeltől, hogy lépjen fel Orbán ellen, és indítsa el a Fidesz Európai Néppártból való kizárását.

- Ha ön szerint Orbán nem politikus, akkor micsoda?

- Elszabadult neveletlen fiatalemberként került a hatalomba, és a feladathoz nem tudott felnőni. Amihez csak nyúlt, mindent tönkretett, a keze nyomát legfeljebb az országot elárasztó Stop, Soros!-plakátokon hagyta ott. Ha megszólal, rettenetes lappáliák ömlenek a szájából. És közben egyre inkább elszakadt a valóságtól. Az egykori szegény vidéki srác ma száz- és ezermilliárdok fölött rendelkezik, és hatalmi tobzódásában nem ismer gátakat. Mivel szereti a focit, szülőfalujában megépítette a Puskás Akadémiát. Mellé kisvasutat. Gyerekkoromban én is nagyon vágytam Märklin kisvasútra, mindennap megcsodáltam a játékbolt kirakatában, de nem volt pénzünk rá. Orbán kárpótolta magát igazi vonattal. Amikor kritizálták ezért, kijelentette: ,,Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig." És tényleg milliárdokból tervezik a továbbépítést. Én azonban nem irigylem Orbánt, inkább sajnálom. Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor.

- A hívei viszont bátornak tartják Orbánt, mint egy népmesei hőst, aki egyedül szembe mer szállni a világgal.

- Ez nem bátorság, inkább vakmerőség és melldöngetés. Érdekesek ennek a viselkedésnek az etológiai párhuzamai. Az állatlélektani kutatások szerint például a gorilla akkor veri a mellét, ha fél. Embernél is hasonló ez a működés: a melldöngető kivagyiság a félelem jelzése. A miniszterelnökön látszik a kulturálatlansága is, ahogy zsebre dugott kézzel áll, szotyolázik, zavartan gombolgatja a zakóját. Ha mások beszélnek hozzá, jegyzetel, mintha fontos lenne neki, mi hangzik el. Egyszer egy tévéközvetítésnél felülről megmutatták, mit jegyzett a papírra: értelmetlen, összevissza firkákat.

- Mit olvas ki ebből a pszichológus?

- A teljes kompetenciahiányt és rémületet. Terapeutaként gyakran tapasztaltam, hogy az életminőség és a pszichés állapot a test változásain is megmutatkozik. Orbán a korához képest jóval idősebbnek látszik, terhei alatt elhasználódik. A legelső kormányzása idején még önálló gondolkodásra képes embereket választott maga mellé. Nézzék meg, ma milyen figurákkal veteti magát körül a rezsibiztos Németh Szilárdtól Kósa Lajosig. Hihetetlen az intellektuális züllés és a szolgalelkűség mértéke. Orbán despota önkényúrként irányítja alattvalóit. E kapcsolatok milyensége olykor a nyilvánosság előtt is lelepleződik. Például a választás idején a Nemzeti Választási Bizottság megbírságolta Orbánt, amiért gyerekekkel kampányolt a szüleik engedélye nélkül. Aztán egy rendezvényen a miniszterelnök találkozott Patyi Andrással, az NVB elnökével, és odaszólt neki: ,,Hallom, Patyi, megbüntetett engem!" Mire az elnök pironkodva kért bocsánatot a törvénysértő miniszterelnöktől. És nálunk ezek a lakájviszonyok teljesen természetesek.
Fotó: Merész Márton

- Ez magyarázatot ad arra, miért szavaznak annyian Orbán önkényuralmára?

- A Fidesz vidéken, főleg a kis településeken tarolt. Kimutatták, hogy a legszegényebb falvakban szinte mindenki a Fideszre szavazott. Az emberek intellektuális kiszolgáltatottságával könnyű visszaélni.

- Hogy érti ezt?

- Láttam egy videót, amelyben a riporter utcai járókelőket kérdezett arról, mit szólnak ahhoz, hogy az unió 2019-től bevezetné az arab számokat. A többség bedőlt a becsapós kérdésnek, és azt felelték: nincs szükségünk arab számokra. Jól mutatja ez is, hogy az idegenek elleni előítéletek milyen erősen befolyásolnak sokakat. Nem képesek átgondolni a válaszaikat. Pedig ezek a riportalanyok jól öltözött középosztálybeliek voltak egy vidéki nagyvárosban, Pécsen. Mit várjunk akkor a nincstelen, tanulatlan rétegektől? A felkészületlen, intellektuálisan védtelen lakosság hogyan tudna átlátni a politika manipulációin? Az egyik híradóban megkérdeztek egy cigány asszonyt, miért szavazott a Fideszre. Azt mondta: krumplit adtak neki, és tűzifát ígértek. Az ő helyzetében ez érthető válasz volt. Ezek az emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy azon gondolkodjanak, mi is a Fidesz, és mit akar. Nem szabad ezért lenézni őket. Én inkább együttérzek velük, mert nincsenek felkészülve arra, hogy a saját sorsukról döntsenek. Másfelől egyetértek azokkal a diákokkal, akik azért tüntetnek, hogy az iskolákban ne a lexikális tudást tömjék a fejükbe. Gondolkodni tanítsák meg őket, hogy esélyük legyen értelmezni a körülöttük lévő világot.

- Minél irreálisabb a gyűlöletkampány, annál hatásosabb? A nálunk nem létező migránsoktól lehet a legjobban félni?

- Az emberek többsége nem gonosz idegengyűlölő, egyszerűen félti a családját, gyerekeit. Attól, mert valaki a saját községében nem találkozott migránssal, elhiheti, hogy máshol az országban már ott vannak ezek a veszélyes jövevények. Bár nem illik a mai Magyarországot a náci Németországhoz hasonlítani, én ezt az illemszabályt nem tartom be. Tudjuk, hogy Európa egyik leghatalmasabb és legkulturáltabb országát hogyan tette tönkre egy diktátor és a goebbelsi propaganda. Megváltozott azóta a világ, biztos, hogy ez nálunk nem fog bekövetkezni újra. De tényleg minden hazai közszolgálati rádió és tévé, sőt egyes kereskedelmi csatornák is reggeltől estig a migránsozást és a sorosozást szajkózzák. Ez vésődik be az emberek agyába, ezt tanulják meg.

- Ehhez a választási eredményhez azonban az ellenzéki pártok is kellettek. Politikusaik nem képesek együttműködni, sem felülemelkedni kicsinyes érdekeiken.

- Én őket sem tekintem politikusoknak, ugyanis nem tudtam elhinni nekik, hogy fontos számukra az ország sorsa. Akadtak a magyar történelemben igazi politikusok, például Deák Ferenc, aki egy csodálatos elme volt, és valóban azért küzdött, hogy a hazáját jobb helyzetbe hozza. A jelenlegi ellenzékben leginkább szövegelő alakokat látok. Csakis a saját véleményük érdekli őket, és mind azt hiszi magáról, hogy ő mindent jobban csinál, mindenki másnál okosabb. Az ellenzéki jelölt elképzeli magát újra megválasztott képviselőként a parlamentben, a Hír TV vagy az ATV stúdiójában nyilatkozni, és neki ez a fontos, nem az ország. Biztosan vannak köztük kivételek, de a többségük elveszítette a hitelességét.

- Vannak, akik azt mondják, hogy az ellenzéki pártoknak nem kellene bemenniük a parlamentbe, ne asszisztáljanak a parlamentáris demokráciának álcázott diktatúrához.

- Ez lenne a legjobb. A kormánypártok tagjai ülhetnének magukban az Országgyűlésben, és megszavaznák a saját törvényjavaslataikat. Ennél parodisztikusabb jelenetet elképzelni sem tudok, hatalmas felkiáltójel lenne a világnak. Azok az ellenzékiek, akik most úgy érvelnek, ők arra kaptak mandátumot, hogy az ország házában elmondják a véleményüket, gondolják végig: kinek beszélnek ott, és minek?

- A kormány kedvenc hetilapjában már listázzák ,,a Soros-bérenceket", és ha megszavazzák a parlamentben a Stop, Soros!-törvényt, kivégezhetik a még létező fontos független civil szervezeteket is. Meddig lehet terrorizálni egy társadalmat?

- Amíg engedi és hagyja magát megfélemlíteni. Egy ilyen rezsim akkor bukhat meg, ha az emberek már nem hajlandók félni tőle. Sőt nevetnek a politikusokon. Én például ezeket a kormányon lévő pojácákat nem tudom komolyan venni. Annak idején, 1949 és 1956 között, a legkeményebb Rákosi-időszakban egy illegális vallási mozgalom tagja voltam. Rengeteget féltem akkoriban. Hallottunk arról, hogyan kínozzák meg azokat, akiket bevittek az Andrássy út 60.-ba. Az Orbán-rezsim a nyílt erőszakig nem fog eljutni. Egzisztenciálisan azonban bárkit tönkretehetnek. Én persze könnyen beszélek, idős ember vagyok, nem függök senkitől.

- A kormányzat gyűlöletkampányának mi lehet az ellenszere?

- Azt gyanítom, az Orbán-rezsim paradox módon a demokrácia tiszteletére taníthat meg minket. Most a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hová vezet, ha nem tudjuk megbecsülni és jól használni a demokráciát. Nagyon drága tandíjat fizetünk ezért. De ha százezres tömeg összejön, és azt kiabálja, hogy Elég! Elég! - annak igenis van ereje. Még akkor is, ha Rogán Antal ezt politikai bolhacirkusznak nevezi. A fideszesek nem sokáig lesznek ilyen pöffeszkedően magabiztosak, ha azt látják, hogy a szervezkedő fiatalok nem ijednek meg tőlük. A civil szervezetek is milyen bátran viselkednek, holott nekik tényleg volna okuk aggódni. Magyarországon egyre többen kezdik felfedezni, hogy nekik is vannak jogaik. Szerencsésebb európai országokban a demokrácia játékszabályait már régen elsajátították. De a tanulási folyamat nálunk sem lassú. A rendszerváltás óta 28 év telt el. A mi életünkben ez hosszú idő, történelmi léptékben csak egy pillanat.

http://168ora.hu/itthon/orban-retteg-mint-minden-diktator-149308
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: parodisztikusabb, intellektuálisan, versenyszférában, legabszurdabbnak, miniszterelnökön, félelemkeltésre, országgyűlésben, fiatalemberként, legkulturáltabb, játékszabályait, bolhacirkusznak, gyűlöletkampány, felsővezetőknek, asszisztáljanak, önkényuralmára, lakájviszonyok, miniszterelnök, magyarországon, ezermilliárdok, leghatalmasabb, tönkretehetnek, politikusoknak, állatlélektani, gyerekkoromban, intellektuális, szolgalelkűség, felkészületlen, katasztrofális, rendszerváltás, megfélemlíteni, felülemelkedni, lehangoltságot, egészségüggyel, szülőfalujában, gondolkodjanak, magyarországot, versenyszférában dolgozó, hatalom személyiségre, terapeuta arról, választási depresszió, magas választási, pillanatra magam, ködös pszichés, eszement propagandának, történelem menetét, országban hosszú, tébolyda légköre, rendszerváltás után, kormány hazudik, kormányzását hazudozásra, egész társadalomban, saját hatalmát, Sándor Zsuzsanna, Varga Zoltán, Orbán Viktor, Bazánth Ivola, Európai Parlamentben, Fidesz Európai Néppártból, Puskás Akadémiát, Németh Szilárdtól Kósa Lajosig, Nemzeti Választási Bizottság, Patyi Andrással, Merész Márton, Deák Ferenc, Rogán Antal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Az avokádómag és a gyulladás  Megváltás  Hétköznapi szószékek  Jobb lesz a világ, amelyben él...  A december egy nagy, vörös bár...  Télapó  Emberi vágyak .  Jó éjszakát  Szép estét  Naplemente  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: A karácsonyfa...  Kellemes délutánt kívánok  Havas téli képek  Stressz  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: A karácsonyfa...  Nincs értelme - Kétszázhuszonh...  Téli kép  Adventi fények  Emberi vágyak .  Jó éjszakát  Bűn  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Boldog Télapó Ünnepet!  Mikulás virág  Png virág  Emberi vágyak .  Kellemes délutánt kívánok  Egy rózsaszálat kaptam - azino  Kis csizma - nagy csizma  Egy rózsaszálat kaptam - azino  Ismeri fájdalmunkat  Egy édesanya képe  Jó reggelt , szép napot  Bornemisza Endre - Mikulás  Png virág  ...Ügyelj rá, hogy szánj némi ...  Kovács Sándor - A felnőttek Mi...  Kis csizma - nagy csizma  Jó éjszakát  Érelmeszesedés ellen  Facebookon kaptam  ...Ügyelj rá, hogy szánj némi ...  Facebookon kaptam Krisztina...  Olyan jó néha angyalt lesni  Szőke nő egy madárral a téli k...  Jó reggelt , szép napot  Amit a kanadai vadlibáktól tan...  Tiszta  Veress Miklós: Mese a Mikulásr...  Egy édesanya képe  Úton van a Mikulás  Csütörtöki üdvözlet  Facebookon kaptam Krisztina...  Szőke nő egy madárral a téli k...  Facebookon kaptam  Istennel való kapcsolat  Megváltás  Havas téli képek  Jön...jön...jön...  Ajándék  Facebookon kaptam  Jack Kornfield: A bölcs szív  Havas téli képek  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Angyalok  Fényesek a csizmák?  Ho - Ho - Ho - Ho  Adventi fények  Jó reggelt kávéval  Facebookon kaptam  Fényesek a csizmák?  Szép estét  Megigazulás  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A koffeinelvonás lehetséges tü...  Kutya télapó sapkában  Kellemes kávézást  Png kutya  Angyalok  Juhász Ferenc - A mindenség s...  4. Őszödi beszéd az EU-s megsz...  ...a szelídek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Bognár Barnabás: Ha mosolyt ho...  Téli kép  Jó reggelt kávéval  Jó éjt!  Facebookon kaptam  Télapó szán  Jobb lesz a világ, amelyben él...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
versenyszférában dolgozó, hatalom személyiségre, terapeuta arról, választási depresszió, magas választási, pillanatra magam, ködös pszichés, eszement propagandának, történelem menetét, országban hosszú, tébolyda légköre, rendszerváltás után, kormány hazudik, kormányzását hazudozásra, egész társadalomban, saját hatalmát, közügyek normális, területeken Orbán, ország pénzügyileg, unió fenntartja, hazai egészségügy, oktatás romokban, külpolitikai megítélésünk, legsúlyosabb szankció, 7-es cikkely, napokban száz, keze nyomát, országot elárasztó, egykori szegény, játékbolt kirakatában, hívei viszont, népmesei hőst, etológiai párhuzamai, állatlélektani kutatások, gorilla akkor, melldöngető kivagyiság, félelem jelzése, miniszterelnökön látszik, tévéközvetítésnél felülről, teljes kompetenciahiányt, pszichés állapot, test változásain, korához képest, legelső kormányzása, rezsibiztos Németh, intellektuális züllés, szolgalelkűség mértéke, nyilvánosság előtt, választás idején, szüleik engedélye, miniszterelnök találkozott, elnök pironkodva, törvénysértő miniszterelnöktől, lakájviszonyok teljesen, legszegényebb falvakban, emberek intellektuális, riporter utcai, unió 2019-től, arab számokat, többség bedőlt, becsapós kérdésnek, idegenek elleni, vidéki nagyvárosban, politika manipulációin, egyik híradóban, cigány asszonyt, emberek nincsenek, saját sorsukról, lexikális tudást, körülöttük lévő, legjobban félni, emberek többsége, saját községében, veszélyes jövevények, náci Németországhoz, goebbelsi propaganda, sorosozást szajkózzák, emberek agyába, választási eredményhez, ellenzéki pártok, ország sorsa, magyar történelemben, csodálatos elme, hazáját jobb, jelenlegi ellenzékben, saját véleményük, ellenzéki jelölt, többségük elveszítette, ellenzéki pártoknak, parlamentáris demokráciának, kormánypártok tagjai, ország házában, kormány kedvenc, ilyen rezsim, kormányon lévő, legkeményebb Rákosi-időszakban, illegális vallási, nyílt erőszakig, demokrácia tiszteletére, saját bőrünkön, szervezkedő fiatalok, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 9302
  • e Hónap: 9302
  • e Év: 456550
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.