Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bepereltük a külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, mire köl
  2018-05-26 12:01:35, szombat
 
   
  2018. május 23. szerda

Bepereltük a külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, mire költik a magyar adófizetők pénzét az Egyesült Államokban

Fotó: MFNA / FacebookA Külgazdasági- és Külügyminisztérium továbbra sem árulja el, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a hivatalosan a magyar kultúrát népszerűsítő Magyar Foundation of North America, ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordultunk. Eközben más forrásból ismét közelebb kerültünk a megoldáshoz: az Átlátszó ismerteti a szervezet 2016-os amerikai adóbevallását. Ebből egyebek mellett kiderült az is, hogy egy év alatt 33 millió forint ment el egy közösségimédia-tanácsadóra, pedig az alapítvány közösségi csatornái eközben alig frissültek, és volt olyan MFNA-esemény, amelyről öthónapos késéssel kerültek ki fotók.


Felismered a kamuhíreket? Próbáld ki az Átlátszó álhírvadász játékát!

alhirFebruárban írtunk arról, hogy a magyar kormány évi több mint 700 millió forinttal finanszíroz egy alapítványt Amerikában, amelynek az lenne a feladata, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát, kapcsolatot tartson az amerikai magyarokkal, illetve erősítse a két ország kapcsolatait.

A Magyar Foundation of North America (MFNA) 2015-ben kapott megbízást a magyar államtól, hogy végezzel el ezt a feladatot, azóta több mint kétmilliárd forintot költhettek el az Egyesült Államokban. Kapcsolódó cikkünk:

Titkolja a külügy, hogy mire költik a magyar állam százmillióit Finkelstein ,,gyermekei" az Egyesült Államokban

Az MFNA a magyar adófizetők pénzét költi, nem is keveset, ám teljesen átláthatatlanul működik. A felügyeletét ellátó Külgazdasági- és Külügyminisztérium az Átlátszó által beadott közérdekű adatigénylések ellenére sem számolt be arról, mire költi az alapítvány a pénzt. A Külügytől kétszeri kérés után is csak a 2016 február végéig lezajlott MFNA-programok szöveges beszámolóját, illetve az évente aláírt támogatási szerződéseket kaptuk csak meg. Miközben létezik egy éves számlaösszesítő is, amelyet az MFNA állít össze arról, hogy kinek és mit fizetett ki. Ezt azonban titkolják.

Az Átlátszó első körben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult jogorvoslatért, ám a NAIH egyelőre nem reagált a panaszunkra. Márciusban újabb adatigényléssel fordultunk a Külgazdsasági- és Külügyminisztériumhoz, ismét a támogatási szerződés szerint az MFNA által kötelezően hazaküldendő számlaösszesítőket kértük. Ezek olyan dokumentumok, amelyekben az alapítvány felsorolja, a mely magánszemélyeknek vagy cégeknek, és milyen jogcímen fizetett az adott évben.

A Külügy megtagadta kérésünket az Infotv. 30. § (7) bekezdésének első mondata, vagyis azon szabály alapján, hogy ,,[a] közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére irányuló adatmegismerésekre külön törvények rendelkezései irányadók." Pedig mi nem a számlákat kértük, csak a számlaösszesítő listákat, amelyekből kiderülne, mire költi az MFNA a magyar állam pénzét Washingtonban. Ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordultunk, arra kérve a bíróságot, hogy kötelezze a Külügyet a dokumentumok kiadására.

Szerencsére van még egy forrás, amelyből ha nem is ennyire részletesen, de kiderül néhány adat az MFNA gazdálkodásáról: az alapítvány által az Egyesült Államokban beadott adóbevallások nyilvánosak - igaz, csak két évvel azután válnak azzá, hogy beadták azokat az adóhivatalba.

A 2014-es és 2015-ös adóbevallásokból az derült ki, hogy az MFNA felettébb jól fizetett tisztségviselői nem kultúrdiplomaták, hanem egytől egyig a tavaly nyáron elhunyt amerikai politikai tanácsadó, Arthur J. Finkelstein egykori közeli munkatársai, illetve mentoráltjai. Erről cikksorozatunk előző részében olvashatnak bővebben.

A Külügyminisztérium helyett ezúttal ismét az amerikai törvények segítettek bennünket abban, hogy többet tudjunk meg az MFNA működéséről. Immár nyilvános ugyanis a szervezet 2016-os adóbevallása is, amiből újabb érdekes részletek derülnek ki.

A 2016-ra kapott 612,4 millió forintból az MFNA csak 238 millió forintot költött el, a többi a számláján maradt. A 2016-os támogatási összeget a támogatási szerződése szerint az alapítványnak 2017. február 28-ig kellett elköltenie, azaz a pénz több mint felét a tavalyi év első három hónapjában költötték el. Ám a 2017-es év elejére még ez a tetemes összeg sem volt elég: a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 2017. március 20-án aláírt szerződésmódosítást, melynek értelmében plusz 134 millió forintot utalt ki az alapítványnak, amit 2017. április 30-ig kellett elkölteniük.

(Az MFNA-t magyar oldalról ekkor még a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelte, így a pénz is onnan származott, és a szerződésmódisítást is Dömötör Csaba, a Kabinetiroda parlamenti államtitkára írta alá.)

A 2016-os amerikai adóbevallás tanúsága szerint összesen 138 millió forintot költött az alapítvány jogászra, könyvelőre, reklámra, PR-ra, közösségi médiára, banki és irodai költségekre. Konferenciaszervezésre és kutatásra 84 millió forintot költöttek. Az is kiderült hogy az előző évben teljesen feleslegesen költöttek adománygyűjtésre: 2015-ben százezer dollárt, azaz 27 millió forintot kapott Chris Larson, illetve cége, a Wolf Point Global adománygyűjtésre. A 2016-os adóbevallásból kiderül, hogy ennek ellenére egyetlen fillér adományt nem kapott az MFNA, bevételei továbbra is egyetlen forrásból származnak: a magyar államtól.

A 2016-os adóbevallásban a Századvégnél dolgozó Szabó Dávid neve is megjelenik, mint az MFNA egyik igazgatója. Ez egyrészt nem meglepő, hiszen Szabó neve már felbukkant egy dokumentumban, amely az MFNA által alapított cég, a virginai MFNA LLC. adatait tartalmazza. Szabó hivatalos szerepvállalása azért érdekes, mert papíron az MFNA-t a Külgazdasági- és Külügyminisztérium felügyeli, és a Századvégnek elvileg nincs köze az alapítványhoz.

Ugyanakkor viszont az amerikai fővárosban 2014 óta politikai lobbitevékenységet végző konzorciumnak a Századvég a magyar tagja, azon belül is épp Szabó Dávid az Orbánnak lobbizó Connie Mack munkatársa. Az igazgatóságban a másik változás, hogy Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója (az addigi egyetlen magyar tag) eközben eltűnt a névsorból, őt váltotta Szabó.

A menedzsment az adóbevallás tanúsága szerint nem kapott fizetést 2016-ban, pedig az előző évben még 60 millió forintot fizettek ki 'menedzsment' címen, amiből 34 millió forint az igazgató, Jo Anne Barnhart fizetése volt. Ezzel szemben az MFNA 2016-ban közel 33 millió forintot fizetett ki Tim Kelly számára közösségimédia-tanácsadásra. Ez megközelíti az alapítvány igazgatójának előző évi fizetését.
Mire ment el a pénz?

Az MFNA összesen 747 millió forintot költhetett összesen 2016 január 1. és 2017. április 30. között. Tavaly közérdekű adatigénylésben kértük a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot, hogy küldje meg számunkra az MFNA tevékenységéről készült beszámolókat. Ezekből egyet kaptunk meg, az elsőt - amely csak 2016 február 28-ig ismerteti az alapítvány tevékenységét. Az extra 134 milliót kiutaló szerződés-módosításban azonban utalnak a tevékenységi kör bővülésére, ennek alapján az MFNA feladatai közé tartozik:

nyilvános szereplési lehetőségek megteremtése magyar méltóságok számára
együttműködés amerikai-magyar szervezetekkel
ösztöndíjak biztosítása magyarok számára
Hungarian Scholar ösztöndíj-program
magyar származású zenészek bemutatása az Egyesült Államokban
jelenlét a közösségi médiában
diaszpóra közösségek közötti kapcsolattartás erősítése
,,Hungary, Ronald Reagan and Winning the Cold War" című könyv kiadása, magyarra fordítása
,,Lehetőségek konferenciájának" megrendezése Washingtonban

Ha mindezek a programok megvalósultak volna, akkor annak nyoma kellene, hogy legyen az MFNA honlapján vagy Facebook-oldalán, ám ezekről a rendezvényekről szinte semmiféle információt nem találtunk. Miközben közösségimédia-menedzsmentre 33 milliót költött 2016-ban az MFNA, az általa szervezett 2016 februári eseményekről készült fotók közül csak néhányat, és csak hónapokkal később, júliusban tettek ki a Facebookra. Az alapítvány YouTube-csatornáján mindössze négy videó van, a legfrissebbet több mint egy éve töltötték fel.

A ,,Hungary, Ronald Reagan and Winning the Cold War" című könyvnek nem találtuk nyomát sem az MFNA közösségmédia-oldalain, sem az interneten. Arra sem utal semmi, hogy a ,,Lehetőségek konferenciája" megvalósult volna.

Kőműves Anita


https://atlatszo.hu/2018/05/23/bepereltuk-a-kulugyminiszteriumot-hogy-kideruljon- mire-koltik-a-magyar-adofizetok-penzet-az-egyesult-allamokban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konferenciájának, adománygyűjtésre, adóbevallásokból, kultúrdiplomaták, gazdálkodásának, átláthatatlanul, adatigényléssel, szerepvállalása, számlaösszesítő, tisztségviselői, tevékenységéről, gazdálkodásáról, miniszterelnöki, adatigénylésben, kapcsolattartás, rendezvényekről, közösségimédia, törvényszékhez, igazgatóságban, cikksorozatunk, adatigénylések, jogorvoslatért, adóbevallásból, szervezetekkel, adóbevallásban, külgazdsasági, tevékenységét, alapítványnak, konferenciája, washingtonban, szépművészeti, együttműködés, adóbevallását, dokumentumban, konzorciumnak, alapítványhoz, magyar adófizetők, magyar kultúrát, szervezet 2016-os, alapítvány közösségi, magyar kormány, alapítványt Amerikában, amerikai magyarokkal, magyar államtól, magyar állam, felügyeletét ellátó, 2016 február, évente aláírt, éves számlaösszesítő, támogatási szerződés, alapítvány felsorolja, mely magánszemélyeknek, Egyesült Államokban, Magyar Foundation, North America, Fővárosi Törvényszékhez, Nemzeti Adatvédelmi, Információszabadság Hatósághoz, Arthur, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Dömötör Csaba, Chris Larson, Wolf Point Global, Szabó Dávid, MFNA LLC, Connie Mack, Baán László, Szépművészeti Múzeum, Anne Barnhart, Hungarian Scholar, Ronald Reagan, Cold War”, Kőműves Anita,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Zöld drágakőkristály  Barna drágakő kristály  Minden ember egy csoda  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ma Győr - beoltják a mamát  A víz még a fogyásban is segít  Facebookon kaptam  Helyettesítés  Png virág  Aranyosi Ervin: Szeretni való ...  Jó éjszakát!  Harmónia......  Megváltó  Vágyakozás  Galambom  Facebookon kaptam  Egy csésze kávét?  Kék fluoritkristály  Facebookon kaptam  Biztonságban Istenben  Krisztus követése  A kereszt nagysága  Jó tesz a bélrendszernek  Facebookon kaptam  Koronavírus és az immunrendsze...  Facebookon kaptam  Kereszthalál  Az élethez bátorság kell.....  Jézus  Facebookon kaptam  Harmónia......  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spirálgalaxis  Bonyolult világunkban nem könn...  Mesés pillanat.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csitáry - Hock Tamás idézet  Lehetetlen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amíg az ember táncol  Vágyakozás  Facebookon kaptam  Aki először kér bocsánatot, az...  Szép jó éjszakát kívánok !  Kórusban  Szép estét  Szükségszerű  Facebookon kaptam  Lámpa  Elmélyedni Jézus életében  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bonyolult világunkban nem könn...  Elmélyedni Jézus életében  Aki először kér bocsánatot, az...  Hívő ember  A szerencse  Tulipànok  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Aratás  Szép estét  Elvetettség és szenvedés  Szép estét kedves látogatóimna...  Köszönöm a látogatást  Jézus  Koronavírus és az immunrendsze...  Kérek egy kulcsot a szívedhez....  Szép estét - jó éjt kívánok !  Képes idézet !  Facebookon kaptam  3,5 millió beoltottnál nyitha...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aranyosi Ervintől idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elizabeth Barrett Browning ver...  Png körték  A vese egészségés működéséhez ...  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Neked tudnod kell  Női lélek Fontos vagy. Mert v...  Gyertya  Pasi típusok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hívő ember  Tulipànok  Idézet Petőfi Sándortól  Boldog születésnapot a ma ünne...  Harmónia......  Verses képem  Elmélkedés  A Janssen védőoltásról  Idézet Petőfi Sándortól 
Bejegyzés Címkék
magyar adófizetők, magyar kultúrát, szervezet 2016-os, alapítvány közösségi, magyar kormány, alapítványt Amerikában, amerikai magyarokkal, magyar államtól, magyar állam, felügyeletét ellátó, 2016 február, évente aláírt, éves számlaösszesítő, támogatási szerződés, alapítvány felsorolja, mely magánszemélyeknek, adott évben, számlákat kértük, számlaösszesítő listákat, dokumentumok kiadására, alapítvány által, tavaly nyáron, amerikai törvények, 2016-ra kapott, számláján maradt, 2016-os támogatási, támogatási szerződése, alapítványnak 2017, pénz több, tetemes összeg, 2016-os amerikai, alapítvány jogászra, előző évben, 2016-os adóbevallásból, 2016-os adóbevallásban, virginai MFNA, amerikai fővárosban, magyar tagja, másik változás, addigi egyetlen, adóbevallás tanúsága, alapítvány igazgatójának, elsőt &#8211, alapítvány tevékenységét, közösségi médiában, programok megvalósultak, rendezvényekről szinte, általa szervezett, legfrissebbet több, konferenciájának, adománygyűjtésre, adóbevallásokból, kultúrdiplomaták, gazdálkodásának, átláthatatlanul, adatigényléssel, szerepvállalása, számlaösszesítő, tisztségviselői, tevékenységéről, gazdálkodásáról, miniszterelnöki, adatigénylésben, kapcsolattartás, rendezvényekről, közösségimédia, törvényszékhez, igazgatóságban, cikksorozatunk, adatigénylések, jogorvoslatért, adóbevallásból, szervezetekkel, adóbevallásban, külgazdsasági, tevékenységét, alapítványnak, konferenciája, washingtonban, szépművészeti, együttműködés, adóbevallását, dokumentumban, konzorciumnak, alapítványhoz, legfrissebbet, közösségmédia, népszerűsítse, szerződéseket, rendelkezései, adóbevallások, ellenőrzésére, igazgatójának, menedzsmentre, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 460
  • e Hét: 5157
  • e Hónap: 9815
  • e Év: 185177
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.