Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Az én pénzemen ne ragasszák tele az országot gyűlölk
  2018-05-27 09:03:03, vasárnap
 
   
  ,,Az én pénzemen ne ragasszák tele az országot gyűlölködő plakátokkal"

INK / 2018-04-16

Szavíra Marokkó déli részén található halászváros, a turisták kedvelt üdülőhelye. Itt télen is kellemes, húsz fok körüli a hőmérséklet, a lemenő nap lágy fényében sirályok köröznek felettünk, gőzölög a mentatea az asztalon. Épp így ült itt egy évvel ezelőtt Kiss Eszter egy kávézó teraszán, amikor szöget ütött fejében a gondolat: tudna itt élni. Nem sokkal később összecsomagolta az életét és Marokkóba költözött.

Országváltás tinédzserként

A most 44 éves Eszter nem ragaszkodik sem helyhez, sem személyekhez, ő egy igazi magányos farkas, aki akkor érzi jól magát, ha egyedül lehet. Már tizennégyévesen otthagyta a szülői házat és szülővárosát, Győrt, hogy Budapesten az Anna Frank gimnázium kollégiumi tanulója legyen, egy évvel később pedig ösztöndíjasként Izraelben kezdte meg a középiskola második évét. Egy bentlakásos iskolába került, amely a helyi, rossz szociális körülmények között élő, és sok esetben viselkedészavaros gyerekek gyűjtőhelye volt.

,,Mintha Ózdra kerültem volna. A bátyám, aki szintén velem jött, azzal a lendülettel fordult is vissza. Én nem vagyok az a feladós típus, maradtam. Odahaza túl nagy volt a kontroll, ott viszont észrevétlen tudtam maradni a több ezer gyerek között."

Kövesd a mindenkilaci blogot Facebookon is!

Héber, nemzetközileg elismert érettségijét azonban Magyarországon nem fogadták el, ezért a főiskolát is Izraelben végezte. ,,Nem érdekelt különösebben a tanulás, de volt rajtam egy nyomás, hogy diplomát kell szereznem. Megkerestem a leglazább, és persze legolcsóbb főiskolát. Merthogy Izraelben egyébként minden baromi drága, az oktatás is." Az ösztöndíja nem volt elég az életre, ezért suli mellett pincérkedett, illetve egy fogyatékos kislány magántanára lett. Mint meséli, szerette az országot és az ott élő embereket, tökéletesen megtanult héberül is, de nem érezte azt, hogy maradnia kellene, ezért miután marketingszakon lediplomázott, hét év után hazatért.

,,Izrael hangos ország, mindenki ordítva kommunikál. Ehhez képest Magyarország nagyon csendes helynek tűnt, amikor hazaérkeztem. Open officeban kezdtem dolgozni, ahol nyolcvan ember ült egy teremben. Azóta sokat halkultam."

Marokkótól először sokkot kapott

,,Arra való, hogy befizesd a csekkeket" - foglalja össze röviden Eszter, hogy mi a véleménye a munkáról. Bár mint mondja, az egész túlszabályozott banki világ olyan távol áll tőle, mint Makó Jeruzsálemtől, mégis igen szép karriert futott be, évekig, sőt évtizedekig beszippantotta a bankszektor és a pénzügyi szféra. ,,A munkát akkor szerettem, ha voltak körülöttem értelmes, kedves kollégák, akikkel gyorsabban telt az idő. Viszont sokáig nem váltottam, mert volt bennem egy egzisztenciális szorongás. Világ életemben a saját lábamon álltam, akkor is, ha párkapcsolatban éltem. Számomra elképzelhetetlen volt, hogy mástól függjek."

Eszter egy szavírai kávézóban

Utoljára egy pénzügyi központnak volt az elemzője, többek között dolgoztak Szaúd-Arábiának is. ,,A szaúdi monetáris tanács kitalálta, hogy megpróbálja rávenni a lakosságot, hogy készpénz helyett inkább kártyával fizessenek, ehhez viszont fejleszteniük kellett az informatikai hálózatukat, hogy az ATM-ek és a bankok között összefussanak a szálak. Az én feladatom volt összerakni ennek a pénzügyi részét, hogy a projekt az elejétől a végéig mennyibe fog kerülni."

Eszter ezekkel a munkákkal bőven az átlag felett keresett, mégsem érzi lemondásnak, hogy otthagyta az egészet, és ma már az otthoni minimálbérnél kevesebb összegből éldegél Marokkóban.

,,Először két évvel ezelőtt, az egyik barátnőmmel jöttünk egy kéthetes nyaralásra. Mindkettőnknek ez volt az első alkalom az afrikai kontinensen. Olyan sokkot kaptunk, hogy egy napig nem tudtunk megszólalni. Marrákesben bolyongtunk a bőröndjeinkkel, nem találtuk a szállásunkat, vadidegen emberek kalauzoltak minket egyre kihaltabb és szűkebb sikátorokon át. A szállásunk persze a legolcsóbb volt, szó szerint a vécé felett volt a zuhanyrózsa." Az első sokk hamar elmúlt, Eszter pedig beleszeretett az országba, a következő két évben hatszor tért vissza egyedül. Az egyik ilyen alkalom döntő jelentőségű volt.

,,Ültem az egyik kávézó teraszán itt Szavírában, ittam a mentateám, néztem a naplementét, és arra gondoltam, hogy tudnék itt élni." Számolni kezdett, kalkulált, spórolt, kiadta a pesti lakását, és megtakarított egy akkora összeget, hogyha minden kötél szakad és haza kell térnie, akkor is legyen vésztartaléka néhány hónapra. Tavaly novemberben költözött.

,,Itt én vagyok a Gina Lollobrigida"

Az újrakezdés elég kalandosra sikeredett. Még otthon, airbnb-n keresett szállást, a legolcsóbbak hirdetőire ráírt, így ismerte meg későbbi főbérlőjét, Fatimát. ,,Eleinte kicsit tartottam tőle, mert láttam a fotón, hogy ő is ilyen kendős lány. Nem tudtam, hogy mennyire lesz elfogadó az én európai életmódommal szemben. Aztán amikor először személyesen is találkoztunk, egy órát beszélgettünk pasikról, munkáról, életről, úgy, hogy közben a lakásbérlés még szóba sem jött. Hihetetlenül liberális, európai szinten is megállná a helyét."

Csakhogy amikor Eszter végül megérkezett Szavírába, Fatima felszívódott, neki pedig csak egy hétre volt ideiglenes szállása. ,,Teltek a napok, Fatima pedig sehol. Kérdeztem a férfit, akinél laktam, hogy mitévő legyek. Mondta, hogy szépen fogom magam, lemegyek az utcára és mindenkit megkérdezek, hogy nem tudnak-e kiadó lakást. Itt, ha valamit el akarsz intézni, így működik. Úgyhogy beültem kávézókba, lementem a beachre, leszólítottam az embereket. Megfelelő lakást végül nem találtam, viszont így lettek a kis helyi cimbijeim. Aztán Fatima is előkerült, kiderült, hogy csak elutazott néhány napra." Fatima személyében Eszter igazi mentorra is akadt, azóta is ő segít neki eligazodni a helyi szabályokban, szokásokban, és ami nagyon fontos: az árakban is. Itt ugyanis az európai ember, ha nincs képben, vagy nem tud jól alkudni, akkor igazi kincsesbánya a helyiek szemében.

Óceánpart, naplemente

Eszter a kiadott pesti lakásának árából él jelenleg, szigorúan tartja a havi 3500 dirhamot (ez 98 ezer forint körül van), amiből kétezer megy a lakbérre, a maradékból pedig fedezi az egyéb kiadásait. Igaz, így elég minimál életszínvonalon él, de nem bánja. Ahhoz hogy többet költhessen, dolgoznia kellene, a munka viszont egyelőre egyáltalán nem hiányzik neki.

,,Sosem voltam az a típus, akinek muszáj mindig valamit csinálnia, különben feleslegesnek érzi az életét. Ha jó idő van, mosok, teregetek, elmegyek vásárolni. Ha esik az eső, otthon maradok, takarítok, olvasok." Vagy éppen tipikus marokkói vacsorát, tagine-t készítenek a párjával, esetleg szörföznek. Néhány hét után ugyanis a szerelem is rátalált egy helyi fiú személyében. Persze, nem volt nehéz dolga.

,,A fehér bőrömmel, kék szememmel, szőke hajammal és a nagy fenekemmel itt én vagyok a Gina Lollobrigida. Imádnak a helyiek, én meg imádom őket. Itt a vékony lányoknak komoly gondot jelent elkelni."

Eszter szerint ebben annak is fontos szerepe van, hogy itt nincsenek teleragasztgatva az utcák félmeztelen modellek plakátjaival, így nem állítanak hamis ideálképet sem a nők, sem a férfiak elé.

Ez olyan, mint a holokauszt

Eszter szerint Marokkóban elég lazán kezelik a vallást, sokan nem tartják a Ramadánt, sőt, ő olyat is ismer, aki Allahban sem hisz. Persze ezt itt nem nagyon hirdetik az emberek, mint ahogy azt sem, hogy lazításképpen a helyiek is legurítanak néha egy-két sört (csak más ne lássa), a fiatalok pedig épp úgy rázzák esténként a diszkóban, mint európai társaik. A nők egyre tudatosabbak, már nem akarnak gyerekgyárként funkcionálni, igaz, a férfiak családfenntartó szerepe a mai napig nem kérdés. A fiútestvérek simán megszabják a lányoknak, hogy milyen ruhában mehetnek el otthonról. A lányok pedig titokban átöltöznek.

,,Nekem itt turistaként egyébként is ,,mindent" szabad. Nem fognak rám szólni, ha nekiállok megenni a szendvicsemet egy kávézóban, és nem fognak megszólni azért, mert nem hordok kendőt. Egyébként sok helyi lány sem hord kendőt, sokan pedig mindenféle külső kényszer nélkül, saját akaratukból hordják."

Eszter szerint baromság, hogy a muszlimok téríteni akarnának, mint ahogy az is, hogy minden muszlim erőszaktevő vagy terrorista. ,,Akkor sem kellene felvennem a muszlim vallást, ha férjhez mennék egy helyihez, nemhogy akkor, ha ők jönnek Európába. Az erőszak pedig nem valláshoz köthető. A primitívség (EQ teljes hiánya), mindenhol agresszióba torkollik. Az egyik marokkói ismerősöm azt mondta, a terrorizmust itt az egyik legszigorúbban büntetik. Ha elkapnak, hogy valamilyen terrorcselekmény előkészítésében veszel részt, akkor bezárnak egy cellába, és amíg élsz, ott ülsz, senki nem látogathat. Állítólag minden mecsetben van egy ember, aki a hívőket figyeli. Ha valaki ott van minden imán percre pontosan, akkor az már gyanús. Ha azt sejtik, hogy radikalizálódsz, figyelni kezdenek."

Esztert kifejezetten dühíti az a kampány, ami ma otthon a muszlimgyűlöletre épít. Megvallja, ez elég vastagon benne volt a döntésében, hogy elköltözik az országból. ,,Nem akarok otthon többet adót fizetni. Az én pénzemből ne építsenek több stadiont, és ne ragasszák tele az országot gyűlölködő plakátokkal." Mint mondja, ő pontosan tudja, milyen érzés egy otthon nem igazán kedvelt kisebbséghez tartozni. A nagymamája egyedül élte túl a holokausztot a családból.

,,Amikor a nagymamám először hallotta Csurkát beszélni, rettegni kezdett. És azóta sokat durvult a helyzet. Én érzem a menekültválság és a holokauszt között a párhuzamot. Pont ugyanúgy dehumanizálják a muszlimokat, mint anno a zsidókat. Ez pedig oda vezethet, hogy ők megdögölhetnek az út szélén, vagy őket akár meg is lehet ölni, mert kevesebbet érnek."

Szavíra látképe

Itt viszont senkit nem érdekel, hogy honnan jött, mi a vallása, vagy, hogy milyen kisebbséghez tartozik, azzal, hogy ide költözött, a ,,kis cimbijei" számára ő már egy közülük, igazi szavírai. Ezt szereti leginkább Marokkóban.

,,Nem csoda, ha a fiatalok Európába vágynak. Őket is dühíti a szegénység, és mondják is sokszor, hogy itt minden szar. Nem hiszik el nekem, hogy hiába könnyebb az EU-ban anyagilag, érzelmileg mégis sokkal sivárabb. Itt elképzelhetetlen, hogy ha az egyiknek van, a másiknak ne adjon. Olyan nincsen, hogy egy marokkói ne osztaná meg veled mindenét. És nem számolgatják, hogy én mennyit adtam és a másik mennyit adott. El sem indul a fejükben ez a gondolat. Itt közösen, kézzel esznek egy tányérból, a kenyeret is apró darabokra tépik és elosztják egymás közt. Azt hiszem ez mindig is így volt: a gazdagok mindenüket féltik, a szegények mindenüket megosztják."

Eszter tud itt élő magyarokról, de nem tartja velük a kapcsolatot, hiszen pont azért jött ide, hogy egy másik kultúrát megismerjen, helyi barátai legyenek, szeretné a nyelvet is megtanulni. Jelen pillanatban úgy tervezi, hogy végleg itt marad. ,,Az otthon töltött utolsó években már mindennel meg voltam békélve, mert leginkább magammal békültem meg. Szerettem a pesti lakásom, a Kertem nevű helyen sörözni, és sokat jártam színházba." De aztán az is kiderül, hogy igazán csak egy dolog hiányzik neki otthonról, ami itt nincs meg, és amit mindig az idelátogató barátaival kell hozatnia. A szőke hajfesték. Ugyanis a kedvenc árnyalatát itt nem ismerik.http://mindenkilaci.hu/2018/04/16/az-en-penzemen-ne-ragasszak-tele-az-orszagot-gy ulolkodo-plakatokkal/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: terrorcselekmény, elképzelhetetlen, teleragasztgatva, tizennégyévesen, egzisztenciális, marketingszakon, családfenntartó, életszínvonalon, párkapcsolatban, ösztöndíjasként, radikalizálódsz, túlszabályozott, előkészítésében, összecsomagolta, legszigorúbban, gyerekgyárként, dehumanizálják, megdögölhetnek, bőröndjeinkkel, menekültválság, magyarországon, beszippantotta, mindkettőnknek, lediplomázott, tinédzserként, jeruzsálemtől, megtakarított, szendvicsemet, leszólítottam, vésztartaléka, fejleszteniük, lazításképpen, összefussanak, nemzetközileg, minimálbérnél, beleszeretett, országot gyűlölködő, turisták kedvelt, évvel ezelőtt, kávézó teraszán, igazi magányos, szülői házat, évvel később, középiskola második, bentlakásos iskolába, lendülettel fordult, több ezer, mindenkilaci blogot, fogyatékos kislány, egész túlszabályozott, pénzügyi szféra, munkát akkor, Szavíra Marokkó, Kiss Eszter, Anna Frank, Mintha Ózdra, Merthogy Izraelben, Makó Jeruzsálemtől, Gina Lollobrigida”, Aztán Fatima, Gina Lollobrigida,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.22. 23:22 Korrupciós vádak súlyemelésben - Aján Tamást 90 napra felfüggesztették
01.22. 23:02 Műkorcsolya Eb - Tizedik a rövidprogramban a Scsetyinyina, Magyar páros
01.22. 22:42 Németh Krisztián nem marad az Egyesült Államokban
01.22. 22:23 Női kosárlabda EK - Tizennyolc pontos szekszárdi hátrány a nyolcaddöntőben
01.22. 22:23 Férfi kézilabda Eb - Győztek a svédek, elúszott az olimpiai kvalifikáció
01.22. 22:23 Német kormánymegbízott: példamutató Magyarország kisebbségpolitikája
01.22. 22:22 Férfi Magyar Kupa - Elsőként a Pénzügyőr jutott döntőbe
01.22. 22:05 Vízilabda Eb - Négy között a horvátok
01.22. 21:41 Illegális bevándorlás - Bakondi: alagúton, létrán, vízen, leplombált kamion...
01.22. 21:32 Brexit - Lezárult a Brexit-megállapodás tárgyalása a brit parlamentben
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsás csokor  Lelkiismeret  Nők szemüvegben  Téli kép  Figyelő  Szèp estét  Mai cuki  Mai szentek 01.22  Orchidea  2. évközi hét szerda 01.22  Facebookon kaptam Krisztina...  Ha azt csinálod, amit szeretsz  Zsoltárének  Fázós cica  Naplemente  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Isten a mi erősségünk  Ünnep - Kétszázhatvanegyedik n...  Kellemes kávézást  Téli kép  Naplemente  Kezdet és befejezés  Fölényes győzelemmel jutott Eb...  Orchidea  Fegyelem  Délutáni pihi  Sexy nők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Havas rózsa  Szèp estét kedves látogat...  Csokor vázában  Mai harmónia kártyám  Kellemes napot kívánok!  Szèp álmokat  Test  Png rózsa  Mai vicc - aranyos - Skót kar...  Könyvek, mondjátok el nekem  Nők rózsával  Ellenfél  Szeretet és tett  Nők szemüvegben  Vízcseppes rózsa  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Vízcseppes rózsa  Ünnep - Kétszázhatvanegyedik n...  Reményik Sándor: Ha számbavett...  Kakukkos óra  Mai cuki  Erősítsd a lelkedet!  Kreatív virágos torta  Png rózsa  Életünk zeneműve  Sexy nők  Sárga rózsa  Olvasd  Figyelő  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Téli png  Facebookon kaptam Krisztina...  Kellemes kávézást  Útravaló – 2020. január ...  Zsoltárének  Placido Domingo  A bölcsesség kezdete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kutyus masnival  Facebookon kaptam  Minden nap annyit jelent  Esik a hó  Hóember  Halló Január!  Kakukkos óra  Az ellenség kívülről és belülr...  Facebookon kaptam  Szent Fábián pápa és Szent Seb...  Mai cuki  Facebookon kaptam  Lelkiismeret  Facebookon kaptam  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Amikor még piciny voltál, olya...  Facebookon kaptam  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Zsoltárének  Esik a hó  Csillag esik, föld reng  Téli csend  Rózsa csokor csendélet  Facebookon kaptam  Megbocsátás  Csokor vázában  Gyalázkodás  Szèp álmokat  A nő mitől nő? Igen,mint sok n...  Olvasd  Facebookon kaptam  Zsoltárének 
Bejegyzés Címkék
országot gyűlölködő, turisták kedvelt, évvel ezelőtt, kávézó teraszán, igazi magányos, szülői házat, évvel később, középiskola második, bentlakásos iskolába, lendülettel fordult, több ezer, mindenkilaci blogot, fogyatékos kislány, egész túlszabályozott, pénzügyi szféra, munkát akkor, egzisztenciális szorongás, saját lábamon, szavírai kávézóban, pénzügyi központnak, szaúdi monetáris, informatikai hálózatukat, bankok között, pénzügyi részét, végéig mennyibe, munkákkal bőven, átlag felett, otthoni minimálbérnél, egyik barátnőmmel, kéthetes nyaralásra, első alkalom, afrikai kontinensen, szállásunk persze, legolcsóbb volt, vécé felett, első sokk, egyik ilyen, egyik kávézó, pesti lakását, akkora összeget, újrakezdés elég, legolcsóbbak hirdetőire, órát beszélgettünk, hétre volt, helyi szabályokban, európai ember, helyiek szemében, kiadott pesti, havi 3500, maradékból pedig, egyéb kiadásait, munka viszont, fehér bőrömmel, nagy fenekemmel, vékony lányoknak, utcák félmeztelen, fiatalok pedig, férfiak családfenntartó, fiútestvérek simán, lányok pedig, muszlimok téríteni, muszlim vallást, erőszak pedig, egyik marokkói, egyik legszigorúbban, hívőket figyeli, muszlimgyűlöletre épít, nagymamája egyedül, nagymamám először, holokauszt között, fiatalok Európába, másik mennyit, gazdagok mindenüket, szegények mindenüket, másik kultúrát, otthon töltött, pesti lakásom, dolog hiányzik, idelátogató barátaival, szőke hajfesték, kedvenc árnyalatát, terrorcselekmény, elképzelhetetlen, teleragasztgatva, tizennégyévesen, egzisztenciális, marketingszakon, családfenntartó, életszínvonalon, párkapcsolatban, ösztöndíjasként, radikalizálódsz, túlszabályozott, előkészítésében, összecsomagolta, legszigorúbban, gyerekgyárként, dehumanizálják, megdögölhetnek, bőröndjeinkkel, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 401
  • e Hét: 17431
  • e Hónap: 76539
  • e Év: 76539
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.