Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Visszavágnak a NER áldozatai
  2018-05-31 21:39:23, csütörtök
 
  Visszavágnak a NER áldozatai

Népszava|2018. máj 31. 05:04

VÁLASZÚT A precedensértékű ítélet alapján az állam alighanem jobban jár, ha visszaállítja a korábbi, igazságosabb rendszert

Belföld


Senkit nem hagynak az út szélén? Sok év elteltével kaphatnak anyagi elégtételt azok, akiknek rokkantsági ellátását jogsértően csökkentette a kormány.

Elvesztett perek ezreivel kell szembenéznie az államnak, vagy pedig visszakozik a kormány, és a jelenlegi igazságtalan ellátási rendszer helyett visszaállítja a korábbi, de legalábbis ahhoz hasonló szisztémát. Nagyon leegyszerűsítve ezt a két kimenetelt jósolja most a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azután, hogy alaposan kielemezték a Kúria tavaszi, precedens értékű döntését.

A Kúria ugyanis, ahogyan arról beszámoltunk, kezdeményezte: az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantsági ,,ellátás összegének kiszámítására irányadó, a korábbi ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabályt". A strasbourgi bíróság után ezzel a Kúria is kimondta, hogy a nagy felháborodást kiváltó eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, továbbá a magyar alaptörvényt. A ,,megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról rendelkező", 2012 január 1-től hatályos törvény okozta jogsérelmet csak az Alkotmánybíróság háríthatja el.

Az, hogy idáig eljutott az ügy, annak a férfinak köszönhető, aki nem volt hajlandó beletörődni a vele történt igazságtalanságba. Az illető 2011 végéig rokkantsági nyugdíjban részesült. A jogszabályi változások miatt először rehabilitációs, majd rokkantsági ellátást kapott. Ennek összege a felét sem érte el a korábbi rokkantsági nyugdíjnak: a férfi ellátása 91 ezer 535 forintról havi 41 ezer 850 forintra csökkent. Miközben egészségi állapota nemhogy javult volna, inkább romlott.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a csökkentett ellátásról szóló közigazgatási határozatot, és a hatóságot a ténylegesen bekövetkezett állapotjavulás vizsgálatára kötelezte. A kormányhivatal erre felülvizsgálatot kért a Kúriától - a többit pedig már tudjuk.

Az ellátások összegének csökkenése a perbeli eseten kívül azoknál is tömegesen jelentkezett, akik 2011. december 31-éig rokkantsági nyugdíjasok voltak, ezután pedig az új törvény és az elvégzett komplex minősítés alapján rehabilitációs ellátásra váltak jogosulttá - jelezte Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy 2012. január 1-jétől, ha a ,,komplex felülvizsgálat" során úgynevezett rehabilitációs ellátást állapítanak meg, akkor 2016. május 1-e előtt az ellátás összege azoknál, akiknek a foglalkoztatása rehabilitációval helyreállítható, a közfoglalkoztatási bér 40 százalékával, azoknál pedig, akik tartós rehabilitációt igényelnek, a közfoglalkoztatási bér 80 százalékával volt azonos. Ebből ráadásul még nyugdíjjárulékot is levontak. 2016. május 1-e óta ezeket az ellátásokat a mindenkori minimálbért alapul véve számítják ki. A MEOSZ elnöke szemléltetésként elmondta, hogy a közfoglalkoztatási bér 2012-ben 71 ezer 800 forint, 2013-ban 75.500 forint, 2014-ben pedig 77.300 forint volt.

A rehabilitációs ellátás összege tehát a ,,komplex felülvizsgálat" után már semmilyen összefüggést nem mutatott a jogosult korábbi ellátásának összegével, például a rokkantsági nyugdíjjal - hangsúlyozta Kovács Ágnes. Az ellátás összege gyakran annak ellenére csökkent, hogy az érintettek állapota ténylegesen nem javult. Különösen igaz ez a volt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok esetében, akiknek ellátását korábban a megszerzett szolgálati idejük, valamint nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetük alapján számították ki.

És még mindig nincs vége. Kovács Ágnes elmondása szerint további negatív változás sújthatta azokat, akik a rehabilitációs ellátás hároméves időtartamának letelte miatt, vagy azért, mert romlott az egészségi állapotuk, ismételt ,,komplex felülvizsgálaton" vettek részt. Előfordult, hogy az így megállapított összeg még az addig folyósított rehabilitációs ellátásnál is kevesebb lett.

A Kúria döntése nyomán biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rokkantsági ellátásra vonatkozó vitatott jogszabályt, a kérdés csak az, mikor. A gond az, hogy még ez a döntés sem tudja orvosolni azok helyzetét, akikről fentebb szóltunk, hiszen ők nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásként kaptak sokkal kevesebbet korábbi rokkantsági nyugdíjukhoz képest. Kovács Ágnes arra számít, hogy a károsultak így is tömegesen - ezrével - indítanak majd pereket. Beláthatatlan, hogy összességében hány milliárd forint a tét.

Elégtétel
Megerősítette elmarasztaló ítéletét és további elégtétel megfizetésére kötelezte Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Nagy Béláné rokkantnyugdíjas ügyében - adta hírül a távirati iroda 2016 végén. Az úgynevezett nagykamara szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének magántulajdont védő passzusát azzal, hogy megtagadták Nagy Béláné rokkantnyugdíjának folyósítását. Az első fokon megítélt 10 ezer euró (mintegy hárommillió forint) vagyoni kártérítés mellett 5 ezer euró nem vagyoni kár megfizetésére kötelezték Magyarországot, valamint - a költségek és egyéb ráfordítások megtérítésére - közel 13 ezer eurót is fizetni kellett a baktalórántházai asszony számára.
A MEOSZ elnöke azonban elsősorban nem a perektől vár megoldást. Az igazán üdvözlendő lépés szerinte az lenne, ha a kormány visszaállítaná a korábbi, vagy egy ahhoz hasonló rendszert a jelenlegi jogsértő szabályozás helyett. Ezzel talán azok helyzete is javulhatna, akiket az Alkotmánybíróság döntése nem érint.

A fogyatékos embereket képviselő nagyobb szervezetekkel együttműködve a MEOSZ elemzést készített a törvényi rendelkezésekről, közöttük azokról is, amelyeket a Kúria és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága sérelmez. Az elemzést idén év elején több minisztériumnak is eljuttatták, egyeztetést kezdeményeztek a kormánnyal. Bár az egyeztetés eddig elmaradt, Kovács Ágnes - már csak a Kúria döntése miatt is - bízik abban, hogy a közeljövőben megvalósul.

Kérdéseinket még a parlamenti választás előtt elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelynek élén időközben Kásler Miklós váltotta Balog Zoltánt. Válasz egyelőre nem érkezett.

Hasonlat
Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat - állította az MSZP-s Korózs Lajos 2012-ben. A kormány szerinte bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba. Korózs utóbb bocsánatot kért a félresikerült hasonlatért: ,,Az áldozatokat, a meggyilkoltak még élő hozzátartozóit, csakúgy, mint az emléküket őrző leszármazottjaikat ma is, holnap is kész vagyok megkövetni. A jelenlegi hatalom embertelenségit azonban sem ma, sem holnap nem fogom szó nélkül tűrni".



http://nepszava.hu/cikk/1161008-visszavagnak-a-ner-aldozatai
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szemléltetésként, felülvizsgálatot, alkotmánybíróság, minisztériumának, rokkantnyugdíjas, nyugdíjjárulékot, rendelkezésekről, baktalórántházai, rehabilitációval, felülvizsgálaton, foglalkoztatása, embertelenségit, helyreállítható, precedensértékű, leegyszerűsítve, minisztériumnak, rehabilitációs, magántulajdont, egyesületeinek, szervezetekkel, visszaállítaná, magyarországot, átlagkeresetük, kezdeményeztek, munkaképességű, öngyilkosságba, bizonyíthatóan, felülvizsgálat, rehabilitációt, hozzátartozóit, kormányhivatal, állapotjavulás, koncentrációs, meggyilkoltak, félresikerült, megfizetésére, precedensértékű ítélet, állam alighanem, jelenlegi igazságtalan, rokkantsági „, korábbi ellátás, strasbourgi bíróság, nagy felháborodást, magyar alaptörvényt, férfinak köszönhető, vele történt, illető 2011, jogszabályi változások, korábbi rokkantsági, férfi ellátása, csökkentett ellátásról, ténylegesen bekövetkezett, VÁLASZÚT, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Emberi Jogok Európai Egyezményét, Nyíregyházi Közigazgatási, Munkaügyi Bíróság, Kovács Ágnes, Nagy Béláné, Emberi Jogok Európai Egyezményének, Emberi Jogok Európai Bírósága, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Kásler Miklós, Balog Zoltánt, Josef Mengele, MSZP-s Korózs Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Virág lány  Ködvirágok  Nagyhétfő:  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Virág vasárnap  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szép estét  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  Görgess  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  képre írva  Mi van, ha?  A nagy természet  A nagy természet  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 25  képre írva  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Szeretettel !  Virág vasárnap  Boldog virágvasárnapot minden...  Kinyílni egy beteg világban: v...  képre írva  Kinyílni egy beteg világban: v...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  képre írva  Szívet megérintő . . .  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Isten . . .  A víz abszolút súlya nem számí...  Paul David Tripp Március 25  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Maci az északi fény alatt  Csak egy életed van....  virágvasárnap  Alvó kutyák  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Esti kép  Esti Ima !  Az út  Virágos mező  J. Donald Walters  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sir Andrew Lloyd Webber  Esti kép  Facebookon kaptam  Alvó baby  A nagyhét eseményei  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
precedensértékű ítélet, állam alighanem, jelenlegi igazságtalan, rokkantsági &#8222, korábbi ellátás, strasbourgi bíróság, nagy felháborodást, magyar alaptörvényt, férfinak köszönhető, vele történt, illető 2011, jogszabályi változások, korábbi rokkantsági, férfi ellátása, csökkentett ellátásról, ténylegesen bekövetkezett, kormányhivatal erre, többit pedig, ellátások összegének, perbeli eseten, elvégzett komplex, ellátás összege, foglalkoztatása rehabilitációval, mindenkori minimálbért, rehabilitációs ellátás, jogosult korábbi, rokkantsági nyugdíjjal, érintettek állapota, volt rokkantsági, megszerzett szolgálati, egészségi állapotuk, addig folyósított, rokkantsági ellátásra, kérdés csak, strasbourgi emberi, távirati iroda, úgynevezett nagykamara, magyar hatóságok, első fokon, baktalórántházai asszony, igazán üdvözlendő, kormány visszaállítaná, ahhoz hasonló, jelenlegi jogsértő, fogyatékos embereket, törvényi rendelkezésekről, strasbourgi Emberi, elemzést idén, egyeztetés eddig, közeljövőben megvalósul, parlamenti választás, auschwitzi koncentrációs, kormány felülvizsgáltatja, rokkantakat &#8211, kormány szerinte, félresikerült hasonlatért, emléküket őrző, jelenlegi hatalom, szemléltetésként, felülvizsgálatot, alkotmánybíróság, minisztériumának, rokkantnyugdíjas, nyugdíjjárulékot, rendelkezésekről, baktalórántházai, rehabilitációval, felülvizsgálaton, foglalkoztatása, embertelenségit, helyreállítható, precedensértékű, leegyszerűsítve, minisztériumnak, rehabilitációs, magántulajdont, egyesületeinek, szervezetekkel, visszaállítaná, magyarországot, átlagkeresetük, kezdeményeztek, munkaképességű, öngyilkosságba, bizonyíthatóan, felülvizsgálat, rehabilitációt, hozzátartozóit, kormányhivatal, állapotjavulás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 477
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 18928
  • e Év: 151845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.