Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szegőfi Ákos: A veszélyes listák titokban készülnek
  2018-05-31 21:52:39, csütörtök
 
   
  Szegőfi Ákos: A veszélyes listák titokban készülnek

Népszava|2018. máj 26. 07:35

Szép szóJól kiszámítható felháborodás követte a kormányközeli Figyelő cikkét, amely a "teljesség igénye nélküli" listát állított össze a nemzet drága testébe fúródott Soros-srapnelekről. Az elképesztő szakmai tudást csillogtató oknyomozó mestermű, amit írója körülbelül két tucat kattintással fércelt össze teljesen nyilvános információkból, azonnal a humor és az elszörnyedés kettős fókuszában találta magát - így vált egy újságírói mértékkel minősíthetetlenül rossz cikk egycsapásra országosan ismertté. A reakciók humor-eleme, az "Én miért nem vagyok rajta a listán" típusú megnyilvánulások előremutatóak, mert a nagy nemzetmentésben menthetetlenül pátoszossá váló propaganda egyik leggyengébb pontja épp a komédia és a szatíra. Léteznek azonban olyan listák, amiken nem egykönnyen nevetünk.

Út a gonoszság felé: egyesével, sorban

Természetesen nem véletlen, hogy a társadalom egy része kiszámíthatóan és azonnal reagál bizonyos politikai manőverekre: a listázás egy reflexkalapács, amivel a társadalom térdkalácsa alá ütve előre borítékolható rúgás következik be. A nyilvánvaló történelmi áthallások miatt a listázás, mint tevékenység, egyfajta lépcsőfokként értelmezendő a Nagyobb Rossz felé vezető úton. Az emberek többsége, ha tudatosan nem is, de zsigeri megérzések szintjén tisztában van azzal, hogy a gonoszság nem egyetlen lépésben történik. Apró, jól kimért lépésekben kell haladni felé úgy, hogy önmagában egyetlen lépés se tűnjön túl meredeknek. Ha viszont már kellően sok apró lépést megtettünk, nehezünkre esik elismerni, hogy minden eddigi lépés helytelen volt.

Szociálpszichológusok százai foglalkoztak a gonoszság felé vezető út lépéseivel, a folyamattal, amely során emberek egy csoportja egy másik emberi csoport elleni agressziót elfogadhatóvá formál magában. Bár ezen folyamatokat sokáig beteg, antiszociális vagy szadisztikus személyiségjegyekkel akarták magyarázni, a kutatások során kiderült, hogy a társadalomban nincsenek oly nagy számban jelen az e vonásokkal rendelkező emberek, ami egy nagyívű folyamatot magyarázhatna. Raul Hilberg igen pontosan megnevezte a folyamat lépéseit az azonosítástól és bűnbakformálástól kezdve, bizonyos kártevő állatok és az ellenséges csoport közti párhuzamokon át a totális dehumanizációig. A végkifejlet, a szankciók és az erőszak jogi szintre emelésének mechanikája már gyakorlatilag magától értetődő, mi több logikus lépéssé válik a közösség számára, ha az előző lépéseket rendben megtették. A kutatások során ennek nyomán az is világossá vált, hogy egyesével és sorban kell haladni; rögtön a legutolsó lépcsőfokra ugrani az előzőek megtétele nélkül nem lehetséges. Az is kiderült, hogy a személyeknek cselekvés során azonosulniuk kell valamilyen felsőbb értelemmel, ez pedig nem lehet csak a kényszer vagy önmagában az érdek.

Vegyünk egy egyszerű példát! A választók és a kormányzatnak dolgozók egy igen jelentős csoportja hajlandó elnézni az oligarchák gazdagodását, a harácsolást, a helikopterezést. Mindezt azon az erkölcsi alapon képesek megtenni, hogy a kormányzat, mikor épp nem Skandináviában vadászik vagy új építésű stadion VIP-részlegében kortyolgat pezsgőt, amúgy a keresztény Magyarország, mi több, a keresztény Európa megmentésén fáradozik a "sorosbérencek"/EU/ENSZ által betelepíteni kívánt migránshordáktól. Ezt nevezik, játékelméleti fogalommal élve, a tevékenységben rejlő "epikus jelentésnek". Baumeister a "gonoszság gyökereként" határozza meg többek között az idealizmust is - ez pedig kétségtelenül jelen van a mai végvári-retorikában is. A kormányban és a kormányzati bürokráciában dolgozók közt szép számmal vannak, akik azért tudják nagyobb erkölcsi aggályok nélkül folytatni a munkájukat, mert a propaganda és a mindennapi valóság általuk is tapasztalt disszonanciáját úgy semlegesítik, hogy azonosulnak ezzel az epikus tartalommal - ez azért fontos, mert itt nem csupán a tekintély vak követéséről beszélünk. Az emberiség történelme során sok generációt túráztattak már így a gonoszság felé, és sajnos a régi recept nem nagyon veszít hatékonyságából.

Ha kitűzik a birodalom minden pontján

Ha a gonoszság felé vezető lépések közül a listázásról beszélünk, érdemes rögtön kétfélét is megkülönböztetni, bár mindkettő alantas a maga módján: az egyik a nyílt - ez a Figyelő módszere -, a másik a rejtett, amiről ugyan gyanítjuk, hogy létezik, de nem tudjuk mennyire részletes. A nyílt listázás, bár az érintett csoport tagjai azt hiszik, hogy személyesen nekik szól, valójában a hatalom demonstrációja a követői felé. "Kedves barátaim, megléptük a következő szintet" - hangzik az ünnepélyes bejelentés. A listázással és a Stop Soros-törvénycsomaggal az összeesküvés-elmélet a politikai propaganda szintjéről alkotmányos szintre emelkedik. A "sorosbérenceket", a betegséget a nemzet testében, vagy ahogy manapság fogalmaznak a kormánybürokrácia pszichopata-zsargonjában: a "nemzetbiztonsági kockázatot" ki kell emelni a társadalom testéből, folyamatos megfigyelés alá kell helyezni, és - a nép érdekében - eltávolítani. A nyílt listázással kapcsolatban fel kell tenni egy reálpolitikai kérdést. Valóban érdeke a kormányzatnak, hogy kidobasson az országból vagy vegzáljon minden, általuk "sorosbérencnek" titulált személyt? Úgy hiszem, nem. Illetve még nem. Méghozzá azért nem, mert egyelőre kényelmesek. A "sorosbérenceknek" egyelőre láthatóaknak kell lenniük, ha kis számban, ha ellenőrzötten is, méghozzá két okból: egyrészt mindig lehet rájuk lőni, és nem kell új propagandaszlogent kitalálni, nem kell drága öltönyökben azon izzadni, hogy ki legyen az új, szerencsétlen ellenség. Lehet a civileknek hagyni egy kis mozgásteret is: mondjuk időnként élőláncot vagy tüntetést szervezhetnek. Ez alapján lehet ártatlan szemeket meresztve, értetlenül karokat széttárni és arra hivatkozni, hogy természetesen még mindig jogállam van, hiszen ha nem lenne, akkor nem lennének civil szervezetek sem. A másik, hogy a vegzálásnál és a kitoloncolásnál sokkal puhább, kevesebb zajjal járó módszerek is léteznek az élet élhetetlenné tételére - a bürokratikus akadékoskodás és a pénzügyi ellehetetlenítés tipikusan ilyenek. Nem csak arról van szó, hogy amíg az Unió strukturális alapjaiból szivárog a pénz, addig demonstratívan erőszakos eszközöket botorság bevetni, hanem arról is, hogy szükségtelen.

A modern információs hadviselés

Hétköznap délelőtt egy Magyarországon dolgozó külföldi újságíró emailt kap, amiben közös ismerősükre hivatkozó szerb vagy orosz úriember munkát ajánl. Tegyük fel, a munka abból áll, hogy el kell villamosoznia egy óbudai irodakomplexumhoz, és lefotózni néhány postaládát. Ezért körülbelül hatvanezer forintnak megfelelő eurót kap - de ha egész nap ott van, és lefotózza az ott dolgozókat, begyűjt neveket, esetleg megpróbál valamilyen "külföldi szálat" hozzájuk kötni, akkor a többszörösét is megkeresheti. Emberünknek nem ez az első ilyen ajánlata: átlag hetente kap kettőt. A levél tartalmát rutinszerűen elmenti, és kirakja egy közösségi oldalra, hogy mindenki lássa: ő nem kémkedik. A levelet megkapja rajta kívül mondjuk egy követségi dolgozó és egy fiatal, feltörekvő vállalkozó is - egyikük úgy dönt, elvállalja a postaládákat, de többet nem, a másik beszerzi a többi kért információt is. Közös bennük, hogy csak sejtéseik lehetnek: az adatok milyen célokat fognak szolgálni: Elképzelhető, hogy egy néhány hét múlva esedékes lejáratókampányhoz használják fel őket, de az is, hogy valakinek a digitális irattárát gazdagítják - arra az időre, mikor szükség lesz rá.

A rejtett listázás és információgyűjtés egy árnyalt, sokszereplős dráma, ahogy mindig is az volt. Jóval veszélyesebb tud lenni, mint az explicit listázás, hiszen a célba vett személynek nincs módjában védekezni - még humorral sem, ahogyan az történt a Figyelő esetében. Konspiratív elemei a mai napig rendkívül emlékeztetnek egyes hidegháborús taktikákra - csak éppen az öngyújtóba szerelt minikamera helyett már mindenkinek van fényképezőgép a telefonjában, és a dokumentumokért sokszor elég felmenni a webre. A Cambridge Analytica nevű cég amerikai választások kapcsán elhíresült választó-profilozása szintén egy rejtett listázás: elkülönít és feljegyez barátot és ellenséget, a politika egyik legősibb feladatát ellátva. Esetükben már nem pár ezres listákról beszélünk, hanem mintegy 80 millió ember adatairól és a befolyásolásukra alkalmas módszertan párosításáról. Nagyon fontos változás, amire pont a Cambridge Analytica-szerű cégek megjelenése nyomán ügyelni kell, a listát készítő személye. Az információs háború legnagyobb változása a hidegháború óta a privatizálódás. Akár a propagandagépezetbe saját nyereségére beszálló orosz vagy albán trollról, akár saját szakállára céget alapító ex-Moszad ügynökről van szó, a köznyelvben titkos-ügynökinek becézett tevékenység tőkeközpontúvá vált, és helyet kapott a magánszférában. A titkos információkban utazó állami szervezetek mellett elburjánzottak a pontosan ugyanezzel foglalkozó magáncégek is. Eredetileg vállalati visszaélések felderítésével vagy épp ipari kémkedéssel kezdtek, s ez a tevékenység máig megtalálható portfóliójukban, időközben azonban sikeresen egymásra találtak bizonyos elnyomó rezsimekkel is. Felmerülhet a kérdés, hogy a Cambridge Analytica-szerű cégek miért pont a populistákkal léptek üzleti partnerségre. Még veszélyesebbé és profibbá teszi az információban utazó cégeket, hogy gyakran az állami szférában dolgozó ügynököt csábítják át a magánszférába, bár az is előfordul, hogy a közalkalmazotti fizetésben megfáradt ügynökök alapítanak egyet. Ezen cégek szolgáltatásait bárki igénybe veheti néhány kattintás után: kormányok, cégvezetők, szektavezérek. Az a Black Cube néven ismert magáncég, amely a TASZ körüli botrányban megvillantotta magát, a legutolsó divat szerint dizájnolt, tökéletesen nyilvános weboldalon hirdeti szolgáltatásait. Ha hihetünk az Index oknyomozásának és az általuk közölt bizonyítékoknak, a Black Cube portfóliója zavarba ejtően emlékeztet az egykori államvédelmi hatóságok módszereire - gyakorlatilag egy globálisan elérhető webshopról beszélünk, ahol titkosszolgálati módszereket lehet vásárolni. Bizonyítékgyűjtés, konfliktuselemzés, vagyontárgyak visszaszerzése, hűtlen kezelés felderítése - mind személyre szabva, ahogyan a Kedves Vevő kívánja.

Nem mintha lenne választási lehetőség, de hirtelen nehéz eldönteni, melyik ijesztőbb. Ha kormányzati irányítás alatt lévő információs egységek gyűjtögetik az adatainkat, vagy ha magáncégek teszik mindezt.

Szegőfi Ákos

http://nepszava.hu/cikk/1160652-szegofi-akos-a-veszelyes-listak-titokban-keszulne k
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: migránshordáktól, megkülönböztetni, nemzetbiztonsági, törvénycsomaggal, befolyásolásukra, ellehetetlenítés, sorosbérenceknek, titkosszolgálati, megnyilvánulások, közalkalmazotti, bizonyítékoknak, kitoloncolásnál, sorosbérenceket, helikopterezést, portfóliójukban, nemzetmentésben, szolgáltatásait, dehumanizációig, dokumentumokért, disszonanciáját, hatékonyságából, menthetetlenül, tevékenységben, privatizálódás, információkból, információkban, megvillantotta, felderítésével, oknyomozásának, elburjánzottak, magánszférában, visszaszerzése, demonstrációja, skandináviában, kiszámíthatóan, reflexkalapács, veszélyes listák, kormányközeli Figyelő, nemzet drága, elképesztő szakmai, elszörnyedés kettős, újságírói mértékkel, reakciók humor-eleme, nagy nemzetmentésben, gonoszság felé, része kiszámíthatóan, társadalom térdkalácsa, nyilvánvaló történelmi, emberek többsége, másik emberi, kutatások során, társadalomban nincsenek, Szegőfi Ákos, Nagyobb Rossz, Raul Hilberg, Stop Soros-törvénycsomaggal, Cambridge Analytica, Cambridge Analytica-szerű, Black Cube, Kedves Vevő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Néha olyan problémákat sodor e...  Milyen Nagy A Te Jóságod !  Néha olyan problémákat sodor e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bárhol jársz, bárhol élsz  Horváth Piroska - Hajnali mere...  Őrangyal gif  Péntek 13...........  Esti kép  Holnap CH-Bécs  KÁRÁSZ IZABELLA: Hitért könyör...  Brooks-hegység, Alaszka  Facebookon kaptam  Egy pszichológia professzor az...  Az ígéret  Angyalkás torta  Facebookon kaptam  Élni szabadon  Áldottak legyetek magyarok, At...  Csend, nyugalom  Áldottak legyetek magyarok, At...  Mert tudom, tudod, szeretlek  Facebookon kaptam  Minden apróságért hálás vagyok  Ki viszi át a szerelmet  Mikor az árnyak egyre nőnek, N...  Évszakok angyala  Képes idézet !  Zenész kisangyal  Milyen Nagy A Te Jóságod !  Ápold kicsit a lelked. Próbáld...  Facebookon kaptam  péntek 13 babonák  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy pszichológia professzor az...  Fekete macska  Jó reggelt, kellemes szép vasá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Angyal csillogó szárnyakkal  Az Ápolók Világnapja május 12.  Évszakok angyala  Kakkklegendák  Évszakok angyala  Mókus és a madárka  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Néha olyan problémákat sodor e...  Bárhol jársz, bárhol élsz  Áldásaid  Mókus és a kiscica  Áldottak legyetek magyarok, At...  Spurgeon - Május 13  Angyal a tóparton gif  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kék angyal gif  Sötétben  Élni szabadon  Az olvasás  Facebookon kaptam  Néha olyan problémákat sodor e...  péntek 13 babonák  Mókus és a kiscica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kakkklegendák  Péntek 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ápolók napja  Ne félj tőlem !  Fekete macska  Facebookon kaptam  Kivi torta  Ne gyűjtsél javakat ! . . .  Facebookon kaptam  Kis angyalkák gif  Havat nem látok  Facebookon kaptam  Nyári gumik  Mókus és a kiscica  Szép kristály  Májusi szellő  Szerencsés napot  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Refluxra - természetesen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megbocsáthatatlan bűn a tétlen...  Angyal a tóparton gif  Vörös mókuska  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
veszélyes listák, kormányközeli Figyelő, nemzet drága, elképesztő szakmai, elszörnyedés kettős, újságírói mértékkel, reakciók humor-eleme, nagy nemzetmentésben, gonoszság felé, része kiszámíthatóan, társadalom térdkalácsa, nyilvánvaló történelmi, emberek többsége, másik emberi, kutatások során, társadalomban nincsenek, nagyívű folyamatot, folyamat lépéseit, ellenséges csoport, totális dehumanizációig, erőszak jogi, közösség számára, előző lépéseket, legutolsó lépcsőfokra, előzőek megtétele, személyeknek cselekvés, kényszer vagy, egyszerű példát, kormányzatnak dolgozók, igen jelentős, oligarchák gazdagodását, erkölcsi alapon, keresztény Magyarország, keresztény Európa, tevékenységben rejlő, kormányzati bürokráciában, mindennapi valóság, epikus tartalommal, emberiség történelme, régi recept, birodalom minden, listázásról beszélünk, maga módján, nyílt &#8211, nyílt listázás, érintett csoport, hatalom demonstrációja, követői felé, következő szintet, ünnepélyes bejelentés, politikai propaganda, nemzet testében, társadalom testéből, nyílt listázással, reálpolitikai kérdést, országból vagy, civileknek hagyni, kitoloncolásnál sokkal, élet élhetetlenné, bürokratikus akadékoskodás, pénzügyi ellehetetlenítés, modern információs, munka abból, óbudai irodakomplexumhoz, első ilyen, levél tartalmát, közösségi oldalra, levelet megkapja, követségi dolgozó, másik beszerzi, többi kért, adatok milyen, digitális irattárát, rejtett listázás, explicit listázás, célba vett, öngyújtóba szerelt, dokumentumokért sokszor, politika egyik, befolyásolásukra alkalmas, listát készítő, információs háború, köznyelvben titkos-ügynökinek, titkos információkban, pontosan ugyanezzel, tevékenység máig, populistákkal léptek, információban utazó, állami szférában, közalkalmazotti fizetésben, legutolsó divat, általuk közölt, egykori államvédelmi, globálisan elérhető, migránshordáktól, megkülönböztetni, nemzetbiztonsági, törvénycsomaggal, befolyásolásukra, ellehetetlenítés, sorosbérenceknek, , ,
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6607
  • e Hét: 13745
  • e Hónap: 67753
  • e Év: 478655
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.