Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tündérkertet álmodott a kormány, szinte semmi nem lett belő
  2018-06-24 09:14:35, vasárnap
 
   
 
2018. június. 24. 09:00 2018. június. 24. 09:10 Gazdaság

Tündérkertet álmodott a kormány, szinte semmi nem lett belőle

Hamvay Péter

Most az Esterházy-kincstárat is elveszítheti az állam.

Orbán Viktortól Lázár Jánoson át egészen L. Simon Lászlóig az újgazdagok sóvársággal elegy áhítatával tekintettek a fertődi Esterházy-kastélyra a harmadik Orbán-kormány kulturális ügyekben is meghatározó vezetői. Azt szerették volna, hogy a pompás barokk palota éppolyan művelődési, turisztikai központ legyen, és a tetejében még olyan történelmi hangulatot is árasszon, mint a határ túloldalán található Esterházy-uradalom létesítményei, a kismartoni kastély vagy a fraknói vár. Ám míg Ausztriában soha nem szűnt meg a folyamatosság, és az Esterházy Magánalapítványba szervezett föld- és ingatlanvagyon áll a koncepciózus kulturális elképzelések mögött - egészen más a helyzet Magyarországon.

A felzárkózás jegyében az Orbán-kormány már az előző ciklusban igyekezett mindent megtenni, hogy felvegye a lépést a szomszédokkal: próbálta felgyorsítani a műemlékegyüttesnek még az ezredfordulón kezdődött felújítását, és felturbózni a háború után alaposan kirabolt kastély műtárgyállományát. Mindezek mellett tudományos intézetet is alapított, új nyári koncertsorozat is indult. Az utóbbi évek alatt azonban, bár több milliárdot felemésztett a program, kevés eredményt sikerült elérni. Elkészült ugyan az egykori jószágkormányzóság épülete, és a kivitelező West Hungária Bau Kft. tájékoztatása szerint e hónap végére átadják a kastély nyugati szárnyát is, de az Iparművészeti Múzeumból einstandolt, és számos galibát okozó Esterházy-kincstár tárgyaiból valószínűleg még sokáig nem nyílik kiállítás.

Az utóbbi években szezonról szezonra 250-350 millió forintot szórtak el az Esterházy Vigasságok programsorozatra, s miközben a határ túloldalán telt házat vonz Haydn szelleme, itt lasszóval kell fogni a nézőket. Idén egyelőre meg sem hirdették az eseményt; a kastély honlapján semmilyen programot nem kínálnak nyárra. A kastélyt üzemeltető Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont nem adott magyarázatot, ahogy Rácz Márton karmester, a program művészeti vezetője sem árulta el, lesz-e ott, és ha igen, milyen zenei esemény az idén. Ráadásul nemrégiben távozott a központ szakmai igazgatója, Bardi Terézia művészettörténész. Az L. Simon László kreatúrájának számító Bodrogai László igazgatót már korábban kirúgták, de a csere nem mondható minőséginek. Tavaly szeptembertől Firtl Mátyásnak, a térség korábbi KDNP-s országgyűlési képviselőjének - akinek családja a trafikmutyi egyik nagy nyertese volt - a lánya, Egresitsné Firtl Katalin Barbara lett az új igazgató.
© ORFK / H. Szabó Sándor

Pedig nagy volt a nekibuzdulás. Először a múzeumokat utasították, hogy gyűjtsék össze a náluk lévő, az Esterházyakhoz köthető műtárgyakat. Ám ők nem voltak túl lelkesek. 2013-ban épp a fertődi kastély falai között utasította Orbán Viktor Balog Zoltánt, alkosson törvényjavaslatot, hogy a kultúrát felügyelő miniszter maga dönthessen a múzeumokban őrzött műtárgyak mozgatásáról. A Nemzeti Múzeumban lévő numizmatikai anyagot, vagy a Széchényi Könyvtárban őrzött Haydn-kéziratokat, az Országos Levéltárban lévő Esterházy-iratanyagot mégsem hurcolták le Fertődre, a 2014 tavaszán megalapított Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontba. Ellenben az Iparművészeti Múzeumban lévő ötvöstárgyakat és viseleteket tartalmazó úgynevezett Esterházy-kincstár egy részét, mint lapunk elsőként megírta, 2016 végén Fertődre szállították (lásd Eltolták című írásunkat).

A kismartoni Esterházy Magánalapítvány már 2013-ban felvetette, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kincsek tulajdonjogának tisztázásáról. Akkor született meg ugyanis az a szabályozás, amely megfordította egyes restitúciós ügyekben a bizonyítást. Így ha valaki vitatott eredetű tárgy esetében megfelelő módon valószínűsíti a tulajdonjogát, a közgyűjteménynek kell bizonyítania, hogy jogszerűen került az állam tulajdonába az adott tárgy. Úgy tudjuk, 2016 októberében végre össze is jött egy találkozó az ausztriai alapítvány képviselőivel, akik a Miniszterelnökségtől azt az ígéretet kapták, hogy egy-két hét múlva elkezdődhetnek a konkrét tárgyalások. Majd nem történt semmi. Amikor már csaknem három éve várt az alapítvány a tárgyalásos rendezésre, 2016 decemberében a hatályos szabályozásra hivatkozva benyújtotta az igényét a Miniszterelnökséghez. Ám fél év múlva csak egy egymondatos elutasító válasz érkezett. Az indoklásért is pereskedni kellett, amit nemrég az alapítvány jogerősen megnyert.
Eltolták

Az Esterházy-kincstár őrzésére a XVII. század óta Fraknó vára szolgált, bár egyes darabokat a család számos palotájában, köztük Fertődön is használtak. Az első világháború után a kincstár legfontosabb műtárgyai - ötvösmunkák, ruhák, az éremgyűjtemény, a kotta- és levéltár - Magyarországra kerültek. Fraknóban maradt az ezüstbútor-gyűjtemény, az ősgaléria és a család dicső katonai múltját idéző fegyvertár. A Tanácsköztársaság az Esterházy-kincstárat is lefoglalta, és az Iparművészeti Múzeumba szállíttatta. Esterházy Miklós a rendelet hatályon kívül helyezése után sem vitte el azokat, fia, Esterházy Pál herceg (1901-1989) formális letéti szerződést is kötött. Budapest ostroma idején a herceg úgy gondolta, hogy a budai Tárnok utcai palotájában nagyobb biztonságban lesznek a tárgyak, ezért 1944. november 29. és december 4. között kézikocsikkal tolták át a műtárgyakat rejtő ládákat a budai Várba. Ám a palotát elpusztította egy bombatalálat, a kincseket 1948-1949 fordulóján tárták fel a romok alól. A károk hatalmasak voltak, de a szinte elpusztult kincsek egy részét több évtizedes munkával restaurálták az Iparművészeti Múzeum szakemberei. A magyar főúri kincstárak közül egyedüliként fennmaradt, sőt a XVII. századtól egészen a XIX. századig gyarapodó gyűjtemény legismertebb része 260 ötvöstárgy és 65 tétel öltözet.

A magyar fél ebben a vitatott jogi helyzetben kezdte elszállítani a kincseket az Iparművészeti Múzeumból Fertődre. Ez már az alapítványnak is sok volt. 2016 végén bírósághoz fordult, először csak az őrzési hely megváltoztatása miatt. Ám kiderült, ebben a bíróság csak akkor tud dönteni, ha tisztázódik a tulajdonjog, így végül ezen a címen indult el a per a Fővárosi Törvényszéken. Az alapítvány, ha neki ad igazat a bíróság, nem akarja a kincseket kivinni az országból - nem is teheti, hiszen azok védettek -, de szeretné, ha azok az Iparművészeti Múzeumban lennének, vagy olyan országos múzeumban, amely megfelel a szakmai előírásoknak, és maga is szakmailag foglalkozhatna velük, illetve időszakosan kiállítaná azokat.

Nem lesz egyszerű a bíróság dolga. Az állam úgy érvel, hogy a hitbizományok államosításáról szóló 1949-es törvény értelmében - tehát jogszerűen - kerültek köztulajdonba a műtárgyak. Az Esterházy-alapítványnál viszont a húszas években, a család és az állam között született letéti szerződést tartják érvényesnek. Szerintük azért nem államosíthatta azokat jogszerűen az állam, mert a kincsek - bár akkor már évtizedek óta Magyarországon voltak - a XVII. században létrehozott hitbizomány szerint jogilag továbbra is Fraknó várához tartoztak, amely a határrendezéskor Ausztriához került. Fertőd csupán azzal vigasztalódhat, hogy az Esterházy ,,brand" tőle sem vitatható el. Amire persze szintén lehetne - jogilag is támadhatatlan - sikeres kulturális koncepciót építeni.

HAMVAY PÉTER

http://hvg.hu/gazdasag/201821__esterhazygyujtemeny__fertod__jogvitak__kincs_ami_n incs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fesztiválközpont, programsorozatra, határrendezéskor, közgyűjteménynek, magánalapítvány, államosításáról, megváltoztatása, tulajdonjogának, esterházyakhoz, foglalkozhatna, államosíthatta, magyarországon, elkezdődhetnek, ingatlanvagyon, képviselőjének, vigasztalódhat, magyarországra, éremgyűjtemény, koncertsorozat, ötvöstárgyakat, szomszédokkal, kézikocsikkal, tisztázásáról, iparművészeti, országgyűlési, tájékoztatása, felgyorsítani, alapítványnak, szabályozásra, hitbizományok, alapítványnál, tárgyalásokat, képviselőivel, köztulajdonba, ezredfordulón, valószínűsíti, újgazdagok sóvársággal, harmadik Orbán-kormány, pompás barokk, határ túloldalán, kismartoni kastély, koncepciózus kulturális, helyzet Magyarországon, felzárkózás jegyében, előző ciklusban, ezredfordulón kezdődött, háború után, utóbbi évek, kivitelező West, kastély nyugati, utóbbi években, kastély honlapján, Hamvay Péter, Orbán Viktortól Lázár Jánoson, Simon Lászlóig, Esterházy Magánalapítványba, West Hungária Bau Kft, Iparművészeti Múzeumból, Esterházy Vigasságok, Eszterháza Kulturális, Rácz Márton, Bardi Terézia, Simon László, Bodrogai László, Firtl Mátyásnak, Egresitsné Firtl Katalin Barbara, Szabó Sándor, Orbán Viktor Balog Zoltánt, Nemzeti Múzeumban, Széchényi Könyvtárban, Országos Levéltárban, Iparművészeti Múzeumban, Esterházy Magánalapítvány, Iparművészeti Múzeumba, Esterházy Miklós, Esterházy Pál, Iparművészeti Múzeum, Iparművészeti Múzeumból Fertődre, Fővárosi Törvényszéken, HAMVAY PÉTER,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  szép csokrok a templomunk kert...  Facebookon kaptam  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Karácsonyi hangulat a Parlamen...  Farkas Paor Anna Adventi meren...  Kellemes délutánt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Osztrák sárkányfű  A Szentföldi Kusztódia visszak...  Pilisi len  Facebookon kaptam  Advent 1. vasárnapja.  Kellemes, szép napot!  Anyu mesél  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Szép estét, jó éjt!  Rence virág  Pietrelcinai Szent Pio Emlékol...  Pongyola pitypang  Facebookon kaptam  Anyu mesél  Facebookon kaptam  Gitár virággal  Facebookon kaptam Krisztinától  Szilvási Lajos a Balatonról  Sürgés - forgás, sütés - főzés  Kellemes délutánt!  Farkas Paor Anna Adventi meren...  Elkezdődött az advent - Vízi J...  Adventi várakozásban  Süntök  Boldog Advent várakozást.  Rorate caeli desuper - Harmato...  Anyu mesél  Parlament esti fényben  Facebookon kaptam  Pénzlevelű lizinka  Facebookon kaptam Krisztinától  Gitár virággal  ADVENT első vasárnapja  Facebookon kaptam  Virtuosos V4+ első elődöntő 20...  Rézi füzény  Röviden  Útravaló – 2020. novembe...  Süntök  Útravaló – 2020. novembe...  A Szentföldi Kusztódia visszak...  szép csokrok a templomunk kert...  Advent 1. vasárnapja.  Sulyom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vizitök  Adventi várakozás !  Rézi füzény  Facebookon kaptam  Vizitök  Ezüst fényhíd  Fenyőfa Gazdagréti téren  Kellemes, szép napot!  Film  Székely János megyéspüspök sze...  Csúfolódó majom  Szép estét kedves látogatóimna...  Süntök  Szép reggelt, kellemes napot!  Advent első vasárnapján... Was...  Gitár virággal  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Sárga nőszirom  Sárga nőszirom  Tavaszi kikerics  Szép estét, jó éjt!  Adventi ráhangoló: Tényleg vár...  William Shakespeare idézet  Kellemes délutánt kívánok  Adventi várakozás !  Szép estét, jó éjt!  Mocsári menta  Kellemes délutánt kívánok  Szívedben  Facebookon kaptam  Pio atya bölcs mondatai  Tavaszi kikerics  Adventi gondolatok - advent 1....  6819 fővel emelkedett a beazon...  Advent első vasárnapján  Kellemes délutánt!  Pénzlevelű lizinka  Advent első vasárnapján  Istennel vagyunk mi győztesek  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Izületi fájdalmakra  Kellemes délutánt kívánok  Boldog Advent várakozást.  Székely János megyéspüspök sze...  Szép reggelt, kellemes napot! 
Bejegyzés Címkék
újgazdagok sóvársággal, harmadik Orbán-kormány, pompás barokk, határ túloldalán, kismartoni kastély, koncepciózus kulturális, helyzet Magyarországon, felzárkózás jegyében, előző ciklusban, ezredfordulón kezdődött, háború után, utóbbi évek, kivitelező West, kastély nyugati, utóbbi években, kastély honlapján, kastélyt üzemeltető, program művészeti, központ szakmai, térség korábbi, múzeumokat utasították, náluk lévő, fertődi kastély, kultúrát felügyelő, múzeumokban őrzött, 2014 tavaszán, kismartoni Esterházy, kincsek tulajdonjogának, közgyűjteménynek kell, állam tulajdonába, adott tárgy, ausztriai alapítvány, ígéretet kapták, konkrét tárgyalások, tárgyalásos rendezésre, hatályos szabályozásra, egymondatos elutasító, alapítvány jogerősen, család számos, első világháború, kincstár legfontosabb, család dicső, rendelet hatályon, budai Tárnok, műtárgyakat rejtő, budai Várba, palotát elpusztította, kincseket 1948&#8211, romok alól, károk hatalmasak, szinte elpusztult, részét több, magyar főúri, vitatott jogi, őrzési hely, bíróság csak, címen indult, kincseket kivinni, országból &#8211, szakmai előírásoknak, bíróság dolga, hitbizományok államosításáról, húszas években, állam között, kincsek &#8211, határrendezéskor Ausztriához, fesztiválközpont, programsorozatra, határrendezéskor, közgyűjteménynek, magánalapítvány, államosításáról, megváltoztatása, tulajdonjogának, esterházyakhoz, foglalkozhatna, államosíthatta, magyarországon, elkezdődhetnek, ingatlanvagyon, képviselőjének, vigasztalódhat, magyarországra, éremgyűjtemény, koncertsorozat, ötvöstárgyakat, szomszédokkal, kézikocsikkal, tisztázásáról, iparművészeti, országgyűlési, tájékoztatása, felgyorsítani, alapítványnak, szabályozásra, hitbizományok, alapítványnál, tárgyalásokat, képviselőivel, , ,
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4350
  • e Hét: 12760
  • e Hónap: 4350
  • e Év: 1225140
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.