Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bővülő magyar katonai szerepvá
  2008-05-18 17:52:03, vasárnap
 
  Budapest Analyses 2008. május 18. 11:28

Bővülő magyar katonai szerepvállalás Afganisztánban


James Jones, a NATO volt főparancsnoka egy elemzésében nyíltan leírta, hogy amennyiben az afganisztáni NATO misszió (ISAF) ügyében nem változik meg a tagállamok magatartása, a szövetség vereséget szenved, és veszélybe kerülhet a NATO - mint hiteles, erős és megbízható katonai szövetség - léte is. Robert Gates, az Egyesült Államok honvédelmi minisztere pedig éles hangon kelt ki egyes európai szövetségesek magatartása ellen. A NATO nem lehet ,,két rétegű" szövetség, amelyben egyesek hajlandóak meghalni a közös célokért, mások pedig nem - hangoztatta. Afganisztánban 2007-ben 230 nyugati katona halt meg.

Az afganisztáni NATO misszió fő teherviselője eddig az USA, Nagy-Britannia, Kanada és Hollandia volt. A kanadaiak türelme fogyott el leghamarabb. Bejelentették, hogy csak akkor maradnak Kandahárban, a legveszélyeztetettebb térségben, ha a szövetségesek legalább 1000 fővel bővítik a NATO ott szolgáló állományát. Válaszként Franciaország - Sárközy elnök fokozódó NATO aktivitásának következményeképpen - 700 katonát küld Kelet-Afganisztánba, ahonnan az USA ennyi katonát áttelepíthet Kandahárba. S így a kanadaiak is maradnak.

Az elkövetkező hónapokban a NATO missziója keretében végzett afganisztáni magyar katonai szerepvállalás jellegében is jelentős változás következik be. Az eddigi közvetett béketámogató tevékenységet a katonai műveletekben való aktív, közvetlen szerepvállalás egészíti ki. 2008 végétől Magyarország Műveleti
Tanácsadó és Összekötő Csoportot (OMLT- Operational Mentor and Liaison Team - OMLT) ) telepít Baghlan tartományba, Különleges Műveleti Csoportot (SOF - Special Operation Forces) küld Uruzganba, továbbá átveszi a kabuli nemzetközi repülőtér
felügyeletét, 2009 nyarától kezdődően pedig újabb OMLT-t vezényel Uruzganba. A közvetlen harci feladatokban való részvétel azt vetíti előre, hogy reális lehetőségként kell számolni magyar katonák halálával és az ennek nyomán elinduló belpolitikai vitákkal.

Az Afgán Nemzeti Haderő (ANA) túlnyomó része jelenleg még nem képes az ellenállókkal szembeni önálló katonai műveletek végrehajtására. A probléma orvoslására az ISAF a résztvevő NATO országok által biztosított támogató csoportokat, úgynevezett Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportokat alkalmaz az afgán haderő alakulatainál. Az OMLT egy adott nemzet által felajánlott 20-40 főből álló harcoló alegység, amely a kijelölt ANA alakulat kiképzését követően annak harci bevetéseiben is részt vesz. A közös munka első szakaszában a kiképzés, a harci feladatok végrehajtására való felkészítés történik meg. A második szakaszban az alegység harci alkalmazására kerül sor, a harmadik pedig az alkalmazási körzetből való kivonást és az állomány pihentetését foglalja magában.

Jelenleg számos NATO ország működtet OMLT-t, amelyekre az afgán haderő gyenge harcértéke miatt igen nagy szüksége van mind az ANA parancsnokságának, mind az ISAF-nek. Magyarország NATO-n belüli gyenge teljesítménye (költségvetés, fegyverzet, felszerelés, szervezeti átalakítás) következtében egyfajta kompenzációként kényszerült expedíciós feladatvállalása bővítésére, bár az már vita tárgyát képezheti, hogy e vállalásnak az ISAF-on belüli harci alkalmazást is magában kellene-e foglalnia.

Az ISAF örömmel vette Magyarország vállalását, melynek keretében 2008 decemberétől negyven fős OMLT-t küld Afganisztán északi, kevésbé veszélyesnek tekintett tartományába, Baghlanba. Az északi körzetbe tervezett katonák a régiót felügyelő német parancsnokság alárendeltségébe kerülnek. Ugyanitt, a tartomány Pol-e-Khomri elnevezésű városában egyébként már jelen van a közel 200 fővel működő magyar Tartományi Újjáépítő Csoport (HUN PRT), amely elsősorban polgári jellegű (egészségügyi, oktatási) segítséget nyújt a térség lakosságának.

Az északon létesített OMLT-I után várhatóan 2009 júliusától Magyarország újabb OMLT-t küld Afganisztánba, ezúttal azonban már nem északra, hanem a tálib ellenállók tevékenysége szempontjából legveszélyesebbnek tekintett déli Kandahár tartományba. Ezt az OMLT-II-t az amerikai Ohio államból érkezett katonákkal közösen fogja működtetni, magyar parancsnokság alatt. A két OMLT fenyegetettsége közötti különbséget az alkalmazási körzetükben zajló harci cselekmények intenzitása határozza meg. Az ország négy régiója közül az északi számít a legbiztonságosabbnak, a nyugati közepes, a déli és a keleti régiók veszélyeztetettsége viszont igen magas. Az északi régióban nincs számottevő ellenálló tevékenység. Ezt a térséget a helyi vezetők és a hadurak uralják, a fegyveres összetűzések hátterében pedig elsősorban a szervezett bűnözéssel, a kábítószer- és fegyvercsempészettel kapcsolatos érdekellentétek állnak. A hadurak és a bűnözői csoportok nem támogatják az ellenállók tevékenységét, azonban anyagi haszonszerzés céljából alkalmanként együttműködnek velük. A déli régióban az ellenállók napi rendszerességgel hajtanak végre támadásokat a nemzetközi és az afgán biztonsági erők ellen.

A helyi pastu lakosság támogatását élvező tálibok szervezetten, jelentős erőkkel támadnak, akcióik során a házi készítésű robbanóeszközök alkalmazása mellett a lesállásból indított rajtaütéseket, az emberrablásokat és az öngyilkos merényleteket is gyakorta alkalmazzák. Veszteségeiket szinte azonnal pótolni tudják a pakisztáni törzsi területekről folyamatosan érkező személyi és logisztikai támogatásból. A térségben a meghatározó tálib erőkön kívül jelen van, sőt nő az al-Kaida és a Hezb-i Islami Gulbuddin (HIG) szervezetek befolyása is. Az Afganisztánban harcoló NATO erők veszteségeik nagy részét a déli régióban szenvedik el. A 2009-től ide telepítendő magyar OMLT-II várhatóan szintén az ellenállók kiemelt célpontjává válik majd. A régió veszélyességét jelzi, hogy az északi régiót irányító Németország - nyilvánvalóan az esetleges veszteségekből következő hazai belpolitikai problémákat elkerülendő - az erős amerikai nyomás ellenére sem volt hajlandó kiterjeszteni működését a déli tartományokra.

Az OMLT-ken kívül a 14 főből álló magyar (szolnoki) speciális felkészítésű Különleges Műveleti Csoport (Special Operation Forces - SOF) szintén a déli régióba települ, ahol amerikai alárendeltségben éles harci feladatokat fog végrehajtani.
Kiküldetésére egy éves időtartamra, várhatóan 2008 decemberében kerül sor. A SOF alegység speciális tevékenysége lesz a legmarkánsabb megnyilvánulása a megváltozott jellegű afganisztáni magyar katonai jelenlétnek.

2008 októberétől hat hónap időtartamra Magyarország átveszi a kabuli nemzetközi repülőtér katonai felügyeletét. A kb. 60 fővel végrehajtandó feladat vezető nemzeti szerepet jelent, és abba az elképzelésbe illeszkedik, amely a jövőben az önállóan
tevékenykedő, önellátó magyar expedíciós alakulatok alkalmazását kívánja előtérbe helyezni.

A fentieken túlmenően Magyarország a jelenlegi 31 főről 50 főre bővíti a különböző afganisztáni ISAF parancsnokságokon egyéni beosztásokat betöltő magyar katonák létszámát is.

Összességében a 2007. évi 228 fős afganisztáni katonai kontingens 2008 végére várhatóan 359 fősre bővül. A bővítéssel és az új képességek kialakításával kapcsolatos részletek megbeszélése céljából a honvédelmi miniszter 2008 tavaszán elutazott Afganisztánba. A megbeszéléseken az is szóba került, hogy az
afganisztáni ISAF szerepvállalás 2009 után még tovább bővülhet. 2010-től kezdődően ugyanis Magyarország 250 fős személyi tartalékot képez, amely a jelenlegi 1000 fős ambíciószinten felül értendő. Ez a létszám újabb expedíciós műveletekben való részvételt tesz lehetővé. A létszámbővítésen kívül - amennyiben az anyagi lehetőségek megengedik - 2010 után egy földi kiszolgáló
személyzettel ellátott, több helikopterből álló kontingens kiküldése is tervbe van véve.

A magyar katonai szerepvállalás bővülése két egymásból következő problémát vet fel. Egyfelől kérdéses, hogy a katonai és a politikai vezetés felkészült-e az új műveletekben való részvételből következő esetleges tragikus helyzetekre, illetve azok társadalmi fogadtatására. Úgy kerül sor a változásra, hogy a külföldön dolgozó magyar katonák munkájának megítélését, feladataik sikeres végrehajtásának esélyét jelentősen rontja a megfelelő minőségű katonai felszerelések hiánya, a technikai eszközök nem megfelelő volta, a logisztika és az egyéb jellegű utánpótlás akadozása, elégtelensége. E problémák többsége - de nem mindegyike - elsősorban a költségvetés szűkösségére vezethető vissza.

Az afganisztáni magyar szerepvállalás ötpárti konszenzuson alapul, annak végrehajtása pedig kormányzati hatáskörbe tartozik. A bővülő afganisztáni szerepvállalásból és annak - esetleges nemkívánatos - következményeiből eredő viták elvezethetnek oda is, hogy a politikai elit állásfoglalásra kényszerül a jövőbeni magyar külföldi katonai szerepvállalás fő földrajzi irányáról, tartalmáról és jellegéről. Mindenekelőtt azok a kérdések várnak majd válaszra, hogy az expedíciós feladatokra kijelölt 1000 fős katonai kontingens bővüljön-e, milyen jellegű feladatokra alkalmazzák, elsősorban az EU vagy a NATO műveletekre ajánljuk-e fel, továbbá a NATO-n belül a balkáni vagy az afganisztáni
térségben vállaljanak-e nagyobb szerepet. A jelenlegi tendencia alapján jelentős hangsúlyeltolódás kezdődött az afganisztáni ISAF misszió irányába.


http://gondola.hu/cikkek/59497
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerességgel, létszámbővítésen, alárendeltségébe, feladatvállalása, alárendeltségben, állásfoglalásra, megnyilvánulása, végrehajtásának, érdekellentétek, kompenzációként, robbanóeszközök, fenyegetettsége, emberrablásokat, megbeszéléseken, szerepvállalás, együttműködnek, veszélyességét, veszteségekből, afganisztánban, végrehajtására, kialakításával, veszteségeiket, ambíciószinten, szempontjából, afganisztánba, teherviselője, tartományokra, kiterjeszteni, fogadtatására, parancsnokság, szövetségesek, alakulatainál, végrehajtandó, mindenekelőtt, ellenállókkal, lehetőségként, elemzésében nyíltan, afganisztáni NATO, tagállamok magatartása, szövetség vereséget, közös célokért, kanadaiak türelme, szövetségesek legalább, elkövetkező hónapokban, eddigi közvetett, katonai műveletekben, kabuli nemzetközi, közvetlen harci, ennek nyomán, ellenállókkal szembeni, probléma orvoslására, résztvevő NATO, Budapest Analyses, James Jones, Robert Gates, Egyesült Államok, Válaszként Franciaország, Magyarország Műveleti, Összekötő Csoportot, OMLT- Operational Mentor, Liaison Team, Különleges Műveleti Csoportot, Special Operation Forces, Afgán Nemzeti Haderő, Műveleti Tanácsadó, Összekötő Csoportokat, Magyarország NATO-n, Tartományi Újjáépítő Csoport, Hezb-i Islami Gulbuddin, Különleges Műveleti Csoport,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét  Hamvas Béla  Bársony székben  Szép estét  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Vannak emberek  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jázmin  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Szép estét kedves látogatóimna...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Emlékezz  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam Krisztinától  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Azért kaptad  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Borzasztó  Vidámság  Borzasztó  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cicák  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó cica  Bársony székben  Szép estét  Spenót fasírttal  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Ott van  "Ez egy csoda"  Müller Péter tollából  Müller Péter tollából  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  jó reggelt  Martin Buber, A haszidim meséi  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jázmin  Esterházy Péter: Harmonia c...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske 
Bejegyzés Címkék
elemzésében nyíltan, afganisztáni NATO, tagállamok magatartása, szövetség vereséget, közös célokért, kanadaiak türelme, szövetségesek legalább, elkövetkező hónapokban, eddigi közvetett, katonai műveletekben, kabuli nemzetközi, közvetlen harci, ennek nyomán, ellenállókkal szembeni, probléma orvoslására, résztvevő NATO, afgán haderő, adott nemzet, közös munka, harci feladatok, második szakaszban, alegység harci, harmadik pedig, alkalmazási körzetből, állomány pihentetését, északi körzetbe, régiót felügyelő, tartomány Pol-e-Khomri, térség lakosságának, északon létesített, tálib ellenállók, amerikai Ohio, alkalmazási körzetükben, ország négy, északi számít, nyugati közepes, keleti régiók, északi régióban, helyi vezetők, hadurak uralják, fegyveres összetűzések, szervezett bűnözéssel, bűnözői csoportok, ellenállók tevékenységét, déli régióban, ellenállók napi, afgán biztonsági, helyi pastu, házi készítésű, lesállásból indított, öngyilkos merényleteket, pakisztáni törzsi, meghatározó tálib, ellenállók kiemelt, régió veszélyességét, északi régiót, esetleges veszteségekből, erős amerikai, déli tartományokra, déli régióba, éves időtartamra, legmarkánsabb megnyilvánulása, megváltozott jellegű, elképzelésbe illeszkedik, fentieken túlmenően, különböző afganisztáni, honvédelmi miniszter, jelenlegi 1000, létszám újabb, létszámbővítésen kívül, anyagi lehetőségek, földi kiszolgáló, magyar katonai, politikai vezetés, külföldön dolgozó, megfelelő minőségű, technikai eszközök, egyéb jellegű, költségvetés szűkösségére, afganisztáni magyar, bővülő afganisztáni, politikai elit, jövőbeni magyar, kérdések várnak, expedíciós feladatokra, balkáni vagy, jelenlegi tendencia, afganisztáni ISAF, rendszerességgel, létszámbővítésen, alárendeltségébe, feladatvállalása, alárendeltségben, állásfoglalásra, megnyilvánulása, végrehajtásának, érdekellentétek, kompenzációként, robbanóeszközök, fenyegetettsége, emberrablásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.