Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Schindler listája című film e
  2008-10-04 07:30:33, szombat
 
  (FILM) - Schindler listája című film elemzése

http://www.l88.hu/about3248.html

2008 október 03 - péntek, 8:25
",,Schindler listája" című filmet bizonyára sokan látták már. Igen, ez is egy olyan film, amit kivételesen reklámos megszakítás nélkül nyomnak le nemcsak a magyarok, hanem más népek torkán is"


Schindler listája
(forrás: Metapédia)


A rendező, a zsidó Spielberg 10 évig dolgozott a filmen, 1983-ban kezdve el a munkát. Szüleitől tanult a Holokausztról. A filmet zsidók csinálták zsidóknak, célja, hogy fegyverként használják nemzsidók ellen.
Főszereplő

Főszereplő egy német üzletember, Oscar Schindler (Liam Neeson) játssza). Schindler célja, hogy jól éljen és meggazdagodjon a háború alatt. Krakkói zománcos edény gyárába ezért alkalmaz zsidó munkásokat, akiket olcsón bérel az SS-től. Zsidó alkalmazottja, Itzhak Stern segít neki ebben. (őt Ben Kingsley játssza). Ahogy a film halad előre, Schindler egyre nagyobb szeretettel támogatja zsidó munkásait, és meg akarja óvni őket attól, hogy munkatáborba (pl. Auschwitz) kerüljenek.

SS emberek

A filmben mutatott SS emberek isznak, nőznek, és kegyetlenkednek (ami a valóságban egyáltalán nem volt rájuk jellemző). A film mellékesen bemutatja a krakkói gettó kiürítését, még hozzá fekete-fehér képekben, ezzel azt a benyomást kívánva kelteni, hogy ezek dokumentumfelvételek (természetesen valójában nem azok). Ez alatt egy német katona Mozartot zongorázik, míg társai a zsidókkal kegyetlenkednek. A jelenet üzenete: Ne bízz meg nemzsidókban, bármenyire is kulturáltnak tûnnek.

Egy alkalommal egy nyomorék zsidót, aki nem tud dolgozni, egyszerûen lelőnek SS emberek a nyílt utcán. Egy másik jelenetben egy zsidó építésznőt lőnek le a munkatáborban, mert annak más a véleménye szakmai ügyben, mint az SS-nek. Talán nem fölösleges itt arra utalni, hogy az SS emberekre a német büntetőtörvénykönyv teljes mértékben érvényben volt, és zsidók esetleges (nem motivált, ahogy a film bemutatja) meggyilkolása emberölésnek minősült, aminek a büntetése akkor halál volt.

A film mutat pár meglepő jelenetet is: zsidók a plaszowi gettóban készségesen mûködnek együtt az SS-el, a katolikus templomban feketepiacot mûködtetnek, és a táborban rejtekhelyek vannak, ahova pillanatok alatt el tudnak rejtőzni, ha keresnék őket. Ez azt sugallja, hogy a zsidó rendkívül eszes és alkalmazkodó ember, aki minden körülmények között föltalálja magát.

Táborparancsnok

A plaszowi tábor parancsnoka a kegyetlen és gonosz Amon Goth, akinek zsidó háztartási alkalmazottja van a táborból, aki szép, finom és kulturált. Goth szórakozása az, hogy esténként zsidókra lövöldözik dombon levő házából, valamint szép, dolgos és finom háztartási alkalmazottját kínozza durva megjegyzéseivel. Valójában Amon Goth háza egy völgyben volt, lejjebb mint a tábor, és háza és a tábor között kis erdő volt, tehát a lövöldözés a zsidó rendező fantáziájának egyik szüleménye.

A film végén elszállítanak egy csoport Schindler munkást Auschwitzba, már a zuhany alatt állnak, mikor Schindler még "megmenti" őket, és visszaviszi gyárába.

Happy end

A film zsidó szemmel nézve happy enddel végződik, a hős szovjetek felszabadítják a tábort, és a gonosz Amon Gothot felakasztják az első kínálkozó alkalommal a táborban.


Ami a "Schindler listája"-ból kimaradt - adalékok a "zsidómentő" életéhez

(forrás: kitartas.hu)

A nagy zsidómentő életének kevésbé felemelő részeiről azonban a film is csak maximum szemérmesen árul el valamicskét. A focus.de cikkel emlékezik meg a ,,nagy" emberről, érdemes megfigyelni, milyen stílusban.
Az ,,életművész" Oskar Schindler aki ,,mint egy angyal, zsidók százait mentette meg" 100 évvel ezelőtt született a ma Chehországhoz tartozó Zwittauban. Apja, Hans Schindler, gyártulajdonos volt, így ,,házon belül" szerezhette meg mérnöki végzettségét is.
Az ,,angyali" Oskar 1928-ban feleségül vette a jómódú Emilie Pelzl-t, nyíltan anyagi érdekből. Saját állítása szerint ezzel a lépéssel a megrendült családi vállalkozást kívánta megmenteni (nem sikerült, 1930-ban végleg tönkrement a vállalkozás). Emilie kicsit másképpen emlékszik. Szerinte újdonsült férje a nagy hozományból rögvest vett egy luxusautót, a fennmaradt részt pedig más módon verte el.
A cikk által Schindler már-már bohókássá eufemizált ,,szeretetreméltó-kaotikus" életstílus, ami valójában féktelen kicsapongásokat és a sorozatos hűtlenséget jelentett a feleségével szemben, maga Oskar szemében filozófiai piedesztálon állt.
1935-ben került kapcsolatba a német elhárítással. Kémtevékenysége miatt a csehek hazaárulás miatt halálraítélték. A Szudéta-vidék német visszacsatolása mentette meg tulajdonképpen az életét. 1939-ben NSDAP tag is lett (kár, nem érdemelte volna meg).
Lengyelország német megszállása után egyből Krakkóba indult (felesége nem tartott vele), hogy a háború kínálta lehetőségekkel gyors haszonra tehessen szert. Jó kapcsolatai révén elérte, hogy ővé lehessen egy krakkói gyár, amit ő DEF (Deutsche Emailwaren Fabrik) néven üzemeltetett. A gyárban a német csapatok számára állítottak elő edényeket és konyhai felszereléseket.
Az üzlet olyan jól ment, hogy 1941-ben tovább is tudta bővíteni a gyárat. A pénz tehát nem jelentett problémát számára, amit a számtalan tivornyával és szemérmetlen házasságtöréseivel is bizonyított.
Schindler jobbkeze Itzhak Stern volt. Tőle (igen, Sterntől!) származott az az ötlet is, hogy dolgoztassanak zsidókat is, mert azok rabszolgamunkáján igen sokat tudnának spórolni. (Ez már a zsidó összetartás abszurd netovábbja.) Szóval nyugodtan állíthatjuk, hogy két igen hasonló beállítottságú ember talált egymásra.
A pénzéhes világfiból aztán láss csodát, egyik percről a másikra nagy-nagy humanista lett, hirtelen szívügye lett a zsidók megmentése a ,,nácik növekvő szadizmusa elől". Boldog-boldogtalan mehetett immár dolgozni, még akkor is, ha munkaképtelen volt. (Ne felejtsük el, hogy az üzem nem kismackókat készített, hanem a hadsereget látta el!)
Schindler (Esetleg Stern hatása is ott volt ezekben az üzelmekben?) még az okirathamisítástól sem riadt vissza. Ekkorra már a Gestapo is felfigyelt a síbolásokra és Schindlert letartóztatták, akit ezúttal is a vagyona és jó összeköttetései mentették meg. (Egyik hasonló kaliberű haverja volt például Amon Göth is, a Plaszow munkatábor parancsnoka, akit még a háború alatt maguk a németek ítéltek el kegyetlenkedései miatt.)
1944-ben nyarának végén az érintett tábort (Plaszow) fel kellett számolni. Annak az ürügyén, hogy a gyárat átköltöztetik máshova, listákat készíttettek Mimi Reinhard-dal, Schindler titkárnőjével.
A költöztetésre valóban sor került, bár néhány vasúti szerelvény nem a megfelelő helyre, Brünnlitzbe érkezett, hanem más táborokba. Végül Schindler nagy nehezen össze tudta szedni szeretett zsidóit, akiket élelemmel várt, sőt némi fegyverrel (!) is megajándékozta őket, hogy a háború végeztével ne maradjanak kiszolgáltatva az SS-őröknek. (Érti, kedves Olvasó? Ha a háborúnak vége, beköszönt a béke stb., akkor kinek kellenek még fegyverek? Kicsit sántít az érv is.)
Amikor a BBC 1945 május 8.-án bejelentette a német kapitulációt, Schindler feleségével és Sternnel önfeledten ünnepelt. (Kár, hogy nincsen fotó róla. Ez mindenesetre sokat elárul Schindler hazafias beállítottságáról.) A következő reggelen Schindler beszédet mondott a tábor lakóinak, amiben tájékoztatta őket a helyzetről és a szabadulásukról. A még mindig jelen levő SS-őrség minden további nélkül eleget tett azon kérésének, hogy ne álljanak bosszút a zsidókon. (Talán azért, mert nem is állt szándékukban. Ezen úgy látszik, eddig senki sem akart elgondolkodni. Ennyit a vérszomjas SS-őrök állítólagos kegyetlenkedéseiről, amikről számos rémmesét terjesztettek a háború után. Máskülönben ezen logika szerint teljesen abszurd lett volna, hogy az állítólag demoralizált, vérszomjas őrök csak úgy annyiban hagyták volna a dolgot, elvégre a tábor még a kezükben volt.)
Ekkor készült az az aranyfogakból készült gyűrű is, amibe az ,,Aki csak egyetlen életet ment meg, az az egész világot megmenti" talmudi idézetet gravírozták bele.
Schindler tetteinek megítélését nem bízta a véletlenre (hátha nem minden tettéért veregetik meg majd a vállát), hanem Argentínába ment, ahol egyik cége a másik után ment tönkre. Hát igen, egy jó kis háborúban azért könyebb nyerészkedni, mint békeidőben... 1957-ben aztán mégis visszatért Németországba, ám ott sem volt ügyesebb. Az általa megmentett zsidók megszánták az egyik csődből a másikba tartó vállalkozót és meginvitálták Jeruzsálembe, ahol gyakorlatilag élete végéig eltartották. Schindler ugyan 1974-ben Frankfurt am Main-ban halt meg, mégis kérésére a jeruzsálemi Zion hegyén, a katolikus temetőben helyezték végső nyugalomra.
A történettel egy ausztrál író, Thomas Keneally kezdett foglalkozni, egy zsidó túlélővel, Podek Pfefferberggel történt véletlen találkozása folytán, 1980-ban könyvet írt belőle, aminek nagy sikere lett. Ebből készített filmet Steven Spielberg, amit 1993-ban mutattak be először. Persze a könyv és a film csak a tényekre hagyatkozik. (Ezt mindenki döntse el inkább maga.)

Oskar Schindler életének tehát vannak elhallgatott részletei is: egy kicsapongó életet élő, felelőtlen, pénzéhes, a profitért mindenféle törvénytelen ügyletbe belemászó ember is volt egyben. Persze senki sem tökéletes, mondhatja erre bárki, de világszerte már-már az erkölcsiség netovábbjaként beállítani egy ilyen embert talán már nem helyes. Márpedig erről is szó van. A holokauszt-mese propagálása persze korántsem mellékesen korrekt és ügyes keretet ad az egésznek. Mondhatni, több legyet ütnek egy csapásra. Kritikus kommentárjaimmal ezekre a visszásságokra szeretném felhívni a figyelmet.

A cikkhez felhasznált írás megtalálható: focus.de

Fehér K. Dezső
forrás: www.kitartas.hu
http://kitartas.mozgalom.org/cikk.php?p=489#489
Hivatkozások:
Oscar Schindler
magyar filmbeszámoló képekkel

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kegyetlenkedései, kommentárjaimmal, kicsapongásokat, megjegyzéseivel, kegyetlenkednek, kémtevékenysége, visszacsatolása, összeköttetései, szeretetreméltó, táborparancsnok, szabadulásukról, felszereléseket, kiszolgáltatva, visszásságokra, lehetőségekkel, dolgoztassanak, pfefferberggel, gyártulajdonos, tulajdonképpen, megajándékozta, meggazdagodjon, alkalmazottját, halálraítélték, felszabadítják, netovábbjaként, letartóztatták, beállítottságú, filmbeszámoló, alkalmazottja, költöztetésre, németországba, meggyilkolása, holokausztról, meginvitálták, gyakorlatilag, elgondolkodni, olyan film, zsidó Spielberg, filmet zsidók, német üzletember, háború alatt, film halad, filmben mutatott, valóságban egyáltalán, film mellékesen, krakkói gettó, benyomást kívánva, német katona, zsidókkal kegyetlenkednek, jelenet üzenete, nyomorék zsidót, nyílt utcán, Oscar Schindler, Liam Neeson, Itzhak Stern, Amon Goth, Valójában Amon Goth, Amon Gothot, Oskar Schindler, Hans Schindler, Emilie Pelzl-t, Deutsche Emailwaren Fabrik, Esetleg Stern, Amon Göth, Mimi Reinhard-dal, Végül Schindler, Thomas Keneally, Podek Pfefferberggel, Steven Spielberg, Fehér,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mi lenne ha  Egy hatékony szolga  Garai Gábor - Takarítás  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Bounty krémes  Akarat  Irgalom és ítélet  Png ház  Radikális szeretet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A másik dolog,  képre írva  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem tudhatod  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Adakozás  Png fotel  Popper Péter szavai  Bertolt Brecht -től idézet  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lóhere  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  A televizió nem a kultúrát kép...  Fehér virág  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Idő  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 19  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Neked tudnod kell  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png kislány  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olyan film, zsidó Spielberg, filmet zsidók, német üzletember, háború alatt, film halad, filmben mutatott, valóságban egyáltalán, film mellékesen, krakkói gettó, benyomást kívánva, német katona, zsidókkal kegyetlenkednek, jelenet üzenete, nyomorék zsidót, nyílt utcán, másik jelenetben, zsidó építészn&#245, véleménye szakmai, német büntet&#245, film bemutatja, büntetése akkor, film mutat, plaszowi gettóban, katolikus templomban, táborban rejtekhelyek, zsidó rendkívül, plaszowi tábor, völgyben volt, tábor között, zsidó rendez&#245, film végén, csoport Schindler, zuhany alatt, film zsidó, gonosz Amon, nagy zsidómentő, jómódú Emilie, megrendült családi, nagy hozományból, fennmaradt részt, cikk által, sorozatos hűtlenséget, feleségével szemben, német elhárítással, csehek hazaárulás, háború kínálta, krakkói gyár, német csapatok, üzlet olyan, pénz tehát, számtalan tivornyával, zsidó összetartás, pénzéhes világfiból, másikra nagy-nagy, zsidók megmentése, hadsereget látta, németek ítéltek, érintett tábort, gyárat átköltöztetik, költöztetésre valóban, megfelelő helyre, háború végeztével, háborúnak vége, német kapitulációt, következő reggelen, tábor lakóinak, vérszomjas SS-őrök, háború után, állítólag demoralizált, kezükben volt, másik után, általa megmentett, egyik csődből, másikba tartó, jeruzsálemi Zion, katolikus temetőben, zsidó túlélővel, film csak, tényekre hagyatkozik, kicsapongó életet, profitért mindenféle, erkölcsiség netovábbjaként, ilyen embert, holokauszt-mese propagálása, visszásságokra szeretném, cikkhez felhasznált, kegyetlenkedései, kommentárjaimmal, kicsapongásokat, megjegyzéseivel, kegyetlenkednek, kémtevékenysége, visszacsatolása, összeköttetései, szeretetreméltó, táborparancsnok, szabadulásukról, felszereléseket, kiszolgáltatva, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3598
  • e Hét: 9330
  • e Hónap: 20441
  • e Év: 173937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.