Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megváltás csak akkor, ha fizet
  2007-06-18 19:26:42, hétfő
 
  Megváltás csak akkor, ha fizetsz
szcientológia, a piacorientált vallás

Február 28-án indult be az ABLE Magyarország "Út a boldogsághoz" nevű programja. Ezt a szervezetet az utóbbi időben a viták kereszttüzében álló Szcientológiai E gyház hozta létre. Több cikk is megjelent a szcientológusokkal kapcsolatban, azonban ezek elfelejtették bemutatni magát a szcientológiát. Mi most erre teszünk kísérletet.

Mi is a szcientológia?

A szcientológia vallás. A Szcientológia Egyházat L. Ron Hubbard alapította 1954-ben, négy évvel a Dianetika (Dianetics: The Modern Science of Mental Health) című könyvének megjel enése után. Érdekes módon ahhoz, hogy valaki a szcientológia követője legyen, nem kell elhagynia eredeti vallását.

Dianetika és az engramok

A dianetika szerint lelki sérüléseinket "engramok" okozzák. Ezek az engramok a múltbeli (akár a születés előtti) traumatikus élmények hatására bevésőd& otilde; nyomok az emberi lélekben, megakadályozzák az embert a szabad cselekvésben, félelmet, undort és betegségeket okozhatnak. A szcientológia egyik célja az, hogy a hívő az en gramjaitól fokozatosan megszabaduljon és "tisztává" váljon. Egy "tisztának" elvileg nagyobb teherbírásúnak és intelligensebbnek kell lennie az átlagos embernél. A engramok mérésére a szcientológusok egy E-meter (electropsychometer) nevű szerkezetet használnak. Ez a gépezet a különböző lelkiállapotok fizikai megnyilvánulásait hivatott kimutatni.

A belépők gyakran töltenek ki egy Oxford Capacity Test-et. A 200 kérdéses tesztnek semmi köze sincs az angliai egyetemhez, viszont - állítólag - kiderülnek belőle az emberek gyenge pontjai. A kiderült gyengeségekre a szcientológia - ígérete szerint - megpróbál orvoslást találni.

A magasabb szintek

A tisztává válás után a következő cél a "thetánok" felszabadítása. A Ron Hubbard által a hatvanas években kidolgozott elmélet szerint, 75 millió &eac ute;vvel ezelőtt a Galaktikus Konföderációt egy Xenu nevű gonosz herceg uralta, aki a túlnépesedéstől szenvedő birodalom 76 bolygójának lakóit itt a Földön s emmisítette meg. Az áldozatok szellemét (ezek a thetánok) hidrogénbombákkal robbantotta fel a vulkánokban. Később ezeknek a thetánoknak 36 napon keresztül a jövőbeli f& ouml;ldi társadalmak képeit vetítették. Minden kultúra és vallás ezekből a hipnotikus élményekből táplálkozik.

Ezek a thetánok elvileg mindannyiunkban jelen vannak. Az ember rengetegszer újjászületik, és csak a benne lévő thetánok, a szellemi lények az állandóak. A thetánok aktivi zálásával szellemi szabadságunk nő. Az OT (Operating Thetan) szinteket Hubbard a hatvanas években dolgozta ki. Az eredetileg három lépcsősre tervezett kurzus most már nyolc lépcs ős és még további hét szint létezik, amit eddig nem hoztak nyivánosságra.

Módszerek

A szcientológia kizárólag Ron Hubbard (összesen félmillió oldalnyi) műveit követi, senki sem változtathat az ő doktrináin. A vallás története során tö ;bb olyan csoport jött létre, amelyek a szcientológia tanait követték, de nem ragaszkodtak Ron Hubbard személyéhez. Ezeket az egyház keményen üldözi. Több, mint 11 ezer bejegyzett v édjegyük van, ezeket csak a Vallási Technológiai Központ engedélyével lehet használni.

Az előrehaladás elméleti és auditáló vonalon történik. Az elméleti szint tizenkét lépcsőből áll. Minden egyes lépcső jogosít az annak m egfelelő szintű auditáló tevékenység gyakorlására. Az auditálás alatt a hívőnek a szcientológia magasabb szintjén lévő auditor irány&iacu te;tott kérdéseket tesz fel, ezek segítségével szabadul meg problémáitól. A kérdések nem az auditor sajátjai, hanem Ron Hubbard által előírtak. Az audit&aacu te;lás hatása annyira erős lehet, hogy sok hívő számolt be "auditálás-függésről". Léteznek még szaunázással, futással és vitaminkezel&eacu te;ssel egybekötött intenzív méregtelenítő kúrák. A hirtelen nagy mennyiségben adagolt vitaminok könnyen euforikus reakciót válthatnak ki.

Az egyház felépítése

A Szcientológia Egyház saját adatai szerint kb. 8 millió taggal rendelkezik, 107 országban működik 31 nyelven. Évente félmillió ember iratkozik be először egy kurzusra. 13 e zer alkalmazottuk van a több mint kétezer egyházközösségben és az azokhoz kapcsolódó szervezetekben (1994). A Dianetikát eddig 18 millió példányban adták el, de m& aacute;s források szerint ehhez nagyban hozzájárult az, hogy a szcientológusok felvásároltak és újra forgalomba hoztak példányokat.

Az egyház nagyon hasonlít egy hierarchikusan tagolt multinacionális céghez. Minden poszt betöltésére megvan az előírt szint a szcientológia területén folytatott tanulm&aacu te;nyokban. Ugyanakkor a felsőbb szintek anyagait annyira titkoskan kezelik, hogy az alsóbb szinteken lévők sem ismerhetik azokat.

Hat fajta egyházközösségtípus létezik. A legszervezetlenebbek a pionírok, akik az addig "feltáratlan" területeken dolgoznak, általában saját költségükön. A missziók már hivatalosan is be vannak jegyezve, tanfolyamokat és auditálást szerveznek. Az "Ötös Szintű Központokban" az OT5-ös szintig folyik az auditorképzés. A tovább tanulás az összesen négy, ún. Saint Hill szervezetben történik, ahol az OT6-os szintig lehet tanulni. A Flag szervezet, ami a szcientológia "szerzetesrendje", nagyban hasonlít egy félkatonai szerv ezetre; a tagoknak egyenruhájuk és álkatonai rangjuk van. Itt az OT7-es szintig biztosítják a képzést. A piramis csúcsán az egyház Clearwaterben (Florida) állomásozó ; Freewinds hajója áll, az OT8-as szintet csak itt lehet elsajátítani.

Szervezetenként kb. 300 poszt van, amit akár külön emberek is elláthatnak. A munkatársakat hét divizóba osztják. A divizókat titkárok fogják össze, akik egy ügyve zető igazgató alá tartoznak. Minden divizó feladatai pontosan meg vannak határozva egy-egy vaskos könyvben.

A Szcientológia Egyház több olyan csoportot alapított, amik kapcsolatban vannak az egyházzal, bár (kimondott) céljuk nem az új hívők toborzása. Ilyen szervezet többek k&ou ml;zött például a WISE, a szcientológus módszereket alkalmazó üzletemberek csoportja, az ABLE, ami a jobb életért és oktatásért hivatott küzdeni. 1969 óta minden o rszágban megalapítják az Állampolgári Bizottság Az Embrei Jogokért Alalpítványt, aminek a pszichiátria megreformálása a célja. Ezt a szervezetet az ENSZ 1986-ban hi vatalosan is elismerte. Az egyház szintén működtet bűn és drogrehabilitációs programokat. (Criminon és Narconon) Azok a szcientológusok, akik ezeknek a szervezeteknek valamelyikében dolgoznak, fizetésük egy részét tanfolyam-kreditekben is kérhetik, így olcsóbban iratkozhatnak be a szintjüknek megfelelő következő kurzusra.

Megváltási árfolyamok

A szcientológiában minden kurzusnak és auditálásnak meghatározott, országonként változó ára van. A nemzetközi menedzsmentrendszer fenntartása igen költs&eacut e;ges, ennélfogva a tisztává válás tucatnyi kurzusa akár több tízezer dollárba is kerülhet. Egy feljebblépés az OT szinteken szintén dollárezreket jelenthet. Az auditálás költsége elérheti az óránkénti ezer dollárt is. Sok szcientológus rendelkezik saját - akár több - E-meterrel, amiből a legújabb típus &aa cute;ra kb. 3000 ezer dollár. Tagdíjat viszont sehol sem szed az egyház, sem egyéni, sem állami támogatást nem fogad el. Ahol a szcientológia egyházként van bejegyezve, ott a befolyt &o uml;sszegek után nem kell adóznia.

Szcientológia Magyarországon

A szcientológia Magyarországon 1989 óta van jelen, Szcientológia Egyházként 1991 óta van bejegyezve. A Dianetikát 1990-ben adták ki először. 1993-ban nem kapták meg a k&e acute;rt állami támogatást (jelképes összegűt, az akkori "szektázgatás" alól való felmentés elismeréseként), azóta nem is kértek. Az országban 15 helyen van misszió, amik a fővárosinak vannak alárendelve. A budapesti központban kb. 80 ember dolgozik. 1994 óta működik az Állampolgári Bizottság Az Embrei Jo gokért Alalpítvány. A LITE nyelviskola szintén kapcsolatban van az egyházzal.

A szervezet önfenntartó, sőt, bevételeinek 10 százalékát a nemzetközi központba továbbítja. A bevétel 30 százalékából fizetik az alkalmazottakat. Saját bevallásuk szerint tizenötezer állandó tagjuk van. Hazánkban nincs még szakképzett oktatógárda, ezért a kurzusok csak az előkészítő szintig &eacut e;rhetőek el, átlagosan ötezer forintért. A méregtelenítő kúra ötvenezer forintba kerül. Az auditálás költsége óránként kb. ezer forint.

Sipos Ákos

Elte.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szcientológiában, szcientológusok, megakadályozzák, túlnépesedéstől, szerzetesrendje, mindannyiunkban, multinacionális, alkalmazottakat, szervezetenként, szcientológiai, kereszttüzében, valamelyikében, szervezeteknek, megreformálása, felszabadítása, szcientológiát, teherbírásúnak, lelkiállapotok, szervezetekben, megszabaduljon, magyarországon, hierarchikusan, elismeréseként, szcientológia, dollárezreket, nyivánosságra, gyengeségekre, sérüléseinket, clearwaterben, konföderációt, meghatározott, szcientológus, iratkozhatnak, alkalmazottuk, felvásároltak, méregtelenítő, piacorientált vallás, utóbbi időben, viták kereszttüzében, szcientológia vallás, szcientológia követője, dianetika szerint, születés előtti, emberi lélekben, szabad cselekvésben, szcientológia egyik, átlagos embernél, engramok mérésére, különböző lelkiállapotok, belépők gyakran, angliai egyetemhez, emberek gyenge, ABLE Magyarország, Szcientológiai, Szcientológia Egyházat, Modern Science, Mental Health, Oxford Capacity Test-et, Galaktikus Konföderációt, Operating Thetan, Vallási Technológiai Központ, Szcientológia Egyház, Ötös Szintű Központokban, Saint Hill, Állampolgári Bizottság Az Embrei Jogokért Alalpítványt, Szcientológia Magyarországon, Szcientológia Egyházként, Állampolgári Bizottság Az Embrei Jo, Sipos Ákos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok  A sors  Kellemes délutánt kívánok  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Németh László tollából  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Szívem tiéd  Szép napot kívánok  Szívem  Idő  Alázat  Akarat  Szép estét  Png telefon  Éretlen vers  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kellemes délutánt kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Idő  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Png lepke  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Fehér virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Garai Gábor - Takarítás  A kételkedés kezelése  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Png kislány  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Julian Brass gondolata  Tavaszi kép  Nem számIt  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png ház  Éretlen vers  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  Mi lenne ha  Akik bántanak téged  Png virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Popper Péter szavai  Fehér virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Esti kép  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes délutánt kívánok  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
piacorientált vallás, utóbbi időben, viták kereszttüzében, szcientológia vallás, szcientológia követője, dianetika szerint, születés előtti, emberi lélekben, szabad cselekvésben, szcientológia egyik, átlagos embernél, engramok mérésére, különböző lelkiállapotok, belépők gyakran, angliai egyetemhez, emberek gyenge, kiderült gyengeségekre, magasabb szintek, tisztává válás, hatvanas években, túlnépesedéstől szenvedő, áldozatok szellemét, hipnotikus élményekből, thetánok elvileg, ember rengetegszer, benne lévő, szellemi lények, thetánok aktivi, eredetileg három, szcientológia kizárólag, vallás története, szcientológia tanait, egyház keményen, előrehaladás elméleti, elméleti szint, auditálás alatt, szcientológia magasabb, auditor sajátjai, hirtelen nagy, egyház felépítése, több mint, azokhoz kapcsolódó, szcientológusok felvásároltak, egyház nagyon, hierarchikusan tagolt, előírt szint, szcientológia területén, felsőbb szintek, alsóbb szinteken, tovább tanulás, összesen négy, félkatonai szerv, tagoknak egyenruhájuk, piramis csúcsán, egyház Clearwaterben, divizókat titkárok, ügyve zető, szcientológus módszereket, jobb életért, pszichiátria megreformálása, egyház szintén, szervezeteknek valamelyikében, szintjüknek megfelelő, szcientológiában minden, auditálás költsége, óránkénti ezer, legújabb típus, szcientológia egyházként, szcientológia Magyarországon, fővárosinak vannak, budapesti központban, szervezet önfenntartó, nemzetközi központba, kurzusok csak, előkészítő szintig, méregtelenítő kúra, szcientológiában, szcientológusok, megakadályozzák, túlnépesedéstől, szerzetesrendje, mindannyiunkban, multinacionális, alkalmazottakat, szervezetenként, szcientológiai, kereszttüzében, valamelyikében, szervezeteknek, megreformálása, felszabadítása, szcientológiát, teherbírásúnak, lelkiállapotok, szervezetekben, megszabaduljon, magyarországon, hierarchikusan, elismeréseként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.