Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
nem bedőlni a páneurópaiság go
  2008-12-01 17:48:04, hétfő
 
  Münzberg Mihály: nem bedőlni a páneurópaiság gondolatának!
2008-12-01. 16:30


A második világháborút követően az USA a Marshall-tervvel igyekezett segíteni azokon az nyugat-európai országokon, melyek cserébe hajlandóak voltak politikai szövetségeséül szegődni, Kelet- és Közép-Európát pedig a Szovjetunió hajtotta befolyása alá. Majd megszületett az első, a jelenlegi EU kezdetét jelentő lépés: az Európai Szén- és Acélközösséget, más néven Montánuniót 1951-ben alapította Franciaország, az NSZK, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia az acél- és szénkészletek kezelésére a tagállamok területén, hogy megelőzzenek egy újabb háborút. Ezt a közösségi szerződést aztán más területekre is kiterjedő és más európai országokat is a közösség tagjává tevő megállapodások követték, melyek az Európai Közösség, majd végül a mai Európai Unió kialakulását eredményezték.

Az EK, majd EU számos stratégiai téren hirdetett meg együttműködést (pl. igazságügy), ám funkciója első sorban a tagállamok kereskedelmi és gazdasági együttműködése, belső szabad kereskedelme.

Az EU - főleg a külső határokról szóló Schengeni Egyezmény aláírását követően - gazdasági érdekcsoportból politikai unióvá avanzsált, és megkezdődött az a hatalmas, átfogó páneurópai kampány, amelynek mondanivalója, hogy az EU tagországok népei mind egy nagy, összetartozó családot alkotnak.

Egyre inkább bebizonyosodik azonban, hogy ez az összeurópai eszme legalább olyan hamis, mint a KGST közös ideológia mentén szerveződött összetartozása, és a háttérben lappangó célja az egészséges és helyénvaló nacionalizmus kiirtása.

Tudniillik Európa sosem volt egységes, és ma sem az. Azontúl, hogy az egész kontinens végigszenvedte az első és a második világháborút, népeit semmi sem kovácsolja igazi közösséggé. Hiába a nagy, brüsszeli páneurópa-PR, nem létezik közös európai ideológia, nincs valódi Európai Közösség. Hiába erőlteti a jól felépített brüsszeli kampány számtalan csatornán keresztül, Európa sem kulturálisan, sem politikailag, sem gazdaságilag nem egységes, és főleg nyelvileg nem az.

Mint az első bekezdés utal rá, Európa gazdasági-ipari nagyhatalmai saját erejük és befolyásuk fokozása érdekében megalkottak ugyan egy közösséget, mely később más tagokkal egészült ki, azonban ne felejtsük el, hogy export-import, külkereskedelem akkor is létezett, amikor még voltak vámhatárok a mai tagországok között, sőt, a szovjet és nyugati blokk idején is. Az egyik országbeli áru kelendőségét egy másik országban első sorban az határozza meg, hogy az ott mennyire helyettesíthető konkurens termékekkel, és hogy mekkora a földrajzi távolság a két ország között.

A XXI. századi EU tehát nem más, mint válaszlépés az USA és Oroszország nagyhatalmi törekvéseire, amit legjobban az államközi-bankközi fizetőeszközként bevezetett ECU, majd az annak utódaként megszülető, kézzel fogható közös pénznem, az Euró példáz.

Kontinensünkön Brüsszel városának említése egyre inkább egy fejnehéz, bürokratikus gépezetet idéz az emberek képzetébe. Azonban míg az Európai Unió nemzetei sokkal inkább lokálpatrióták, és maximum saját országuk miniszterelnökéig látnak, az USA prezidenciális (elnök- és Washington-központú) demokráciája valóban képes egy néppé kovácsolni az ötvenkét tagállam több száz milliós lakosságát.

A világ mai nagyhatalmai - USA, Oroszország, Kína és az EU - között kétségkívül az EU a kakukktojás, a továbbiakban részletezett sokszínűsége miatt. Míg a másik három országnak van egységes hadereje, az EU-tagországok csak saját nemzeti hadseregekkel rendelkeznek, amin többségük NATO-tagsága sem sokat javít.

Az USA polgárai és főleg sajtója egy nyelvet beszél (bár ott is egyre erősebb a spanyol ajkúak migrációja), és az európai gyökereknél fogva tömegkultúrája is egységesnek mondható, mellőzve az ősi, valóban amerikai tradíciókat. Ugyanez a nyelvi közösség erősíti Kínát és Oroszországot is, ami Európában szélesebb körben sosem volt és ma sincs jelen, és ezzel feloldódni képtelen kulturális, habituális különbségek szabnak gátat az egységes európai eszme kialakulásának, terjedésének és a tagországok lakosai körében végbemenő interiorizációjának, nem beszélve a fejlett országok szinte mindegyikében jelenlevő, tudatosan nemzetbomlasztó izraelita befolyásról.

A belső határok eliminációja kedvez a Dél- és Kelet-Európából nyugat felé áramló bűnözésnek (prostitúció, drog), és a szabad kereskedelem, a nyugati multinacionális cégek dominanciája számos, főleg kisebb tagállam kistermelőit, kiskereskedőit aránytalan hátrányba hozza. E mellett a kvalifikált munkaerő tömeges nyugatra vándorlása sem elhanyagolható probléma a Kelet- és Közép-európai országok számára.

Az EU-tagországok (főleg a kisebbek, elmaradottabbak) tagdíj-befizetéseiket inkább közvetlenül fordíthatnák saját céljaikra, megtakarítva ezzel számos adminisztratív procedúrát és utólagos ellenőrzést. Érdekes lenne nyilvánosságra hozni akár Magyarországon, hogy 2004. óta hazánk éves lebontásban mennyi tagdíjat fizetett be az EU kasszájába, és mennyit kapott vissza támogatások formájában. Ha valóban kedvező mutatók látnának napvilágot, az kiváló eszköz lehetne a kormány kezében az euroszkepticizmus megcáfolására.

A fenti gondolatsor azt mutatja tehát, hogy nem szabad bedőlni a páneurópaiság gondolatának. Befelé építkező, minél szuverénebb európai államokra van szükség, melyek békében élnek egymással, de a lehető legkevésbé függenek egymástól. Részben igaz, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa; de ez nem azt jelenti, hogy egy mesterségesen generált közösségben, egyenlőtlen feltételek mellett mindenki úgy boldoguljon, ahogy tud.

Münzberg Mihály
Nyíregyháza
2008. november 30.



http://kuruc.info/r/7/31463/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fizetőeszközként, helyettesíthető, multinacionális, külkereskedelem, elmaradottabbak, érdekcsoportból, nemzetbomlasztó, kiskereskedőit, nyilvánosságra, együttműködése, szövetségeséül, megállapodások, bebizonyosodik, tömegkultúrája, végigszenvedte, befizetéseiket, elhanyagolható, kialakulásának, kontinensünkön, együttműködést, lokálpatrióták, szerencséjének, adminisztratív, prezidenciális, magyarországon, összetartozása, acélközösséget, oroszországot, szénkészletek, mondanivalója, mindegyikében, eredményezték, mesterségesen, páneurópaiság, hadseregekkel, nacionalizmus, páneurópaiság gondolatának, második világháborút, nyugat-európai országokon, tagállamok területén, újabb háborút, közösségi szerződést, közösség tagjává, tagállamok kereskedelmi, külső határokról, összeurópai eszme, háttérben lappangó, egész kontinens, első bekezdés, egyik országbeli, másik országban, földrajzi távolság, Münzberg Mihály, Európai Szén-, Európai Közösség, Európai Unió, Schengeni Egyezmény, Tudniillik Európa, Kontinensünkön Brüsszel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kezdjük annak a megértésével,....  Alvó baby  Facebookon kaptam  Varázskönyv  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Aki belekortyol  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti Ima !  Manna OWell tollából  Szép estét  Nárciszok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szimbólumok  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Alvó cica  Márciuzs 24.  Nárcisz  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó cica  A víz abszolút súlya nem számí...  Mire jók ?  Alvó baby  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Könyvek  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fényvarázslat  Sir Andrew Lloyd Webber  Virág lány  Harang ( gif )  Szép estét kedves látogatóimna...  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Manna OWell tollából  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Krisztinától  Öreg nő sóhajt  Paul David Tripp Március 25  Vérnyomáscsökkentés  Az erdőterápia egészségre gyak...  Csak egy életed van....  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szimbólumok  képre írva  Levél lány  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Nárciszok  A víz abszolút súlya nem számí...  Esti képek  Alvó baby  A pálma a győzelem és a diadal...  Talppontok közérthetően  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Minden kedves látogatómnak sze...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tibeti harangvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Öreg nő sóhajt  A nagy természet  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Isten . . . 
Bejegyzés Címkék
páneurópaiság gondolatának, második világháborút, nyugat-európai országokon, tagállamok területén, újabb háborút, közösségi szerződést, közösség tagjává, tagállamok kereskedelmi, külső határokról, összeurópai eszme, háttérben lappangó, egész kontinens, első bekezdés, egyik országbeli, másik országban, földrajzi távolság, annak utódaként, emberek képzetébe, néppé kovácsolni, ötvenkét tagállam, továbbiakban részletezett, másik három, nyelvet beszél, spanyol ajkúak, európai gyökereknél, nyelvi közösség, egységes európai, tagországok lakosai, fejlett országok, belső határok, szabad kereskedelem, nyugati multinacionális, kvalifikált munkaerő, kiváló eszköz, kormány kezében, euroszkepticizmus megcáfolására, fenti gondolatsor, lehető legkevésbé, maga szerencséjének, mesterségesen generált, fizetőeszközként, helyettesíthető, multinacionális, külkereskedelem, elmaradottabbak, érdekcsoportból, nemzetbomlasztó, kiskereskedőit, nyilvánosságra, együttműködése, szövetségeséül, megállapodások, bebizonyosodik, tömegkultúrája, végigszenvedte, befizetéseiket, elhanyagolható, kialakulásának, kontinensünkön, együttműködést, lokálpatrióták, szerencséjének, adminisztratív, prezidenciális, magyarországon, összetartozása, acélközösséget, oroszországot, szénkészletek, mondanivalója, mindegyikében, eredményezték, mesterségesen, páneurópaiság, hadseregekkel, nacionalizmus, megcáfolására, franciaország, gazdaságilag, terjedésének, nagyhatalmai, megkezdődött, sokszínűsége, kialakulását, demokráciája, kereskedelmi, bürokratikus, törekvéseire, továbbiakban, kelendőségét, kereskedelme, rendelkeznek, részletezett, megelőzzenek, eliminációja, megtakarítva, politikailag, fordíthatnák, megszületett, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 477
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 18928
  • e Év: 151845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.