Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gáza: néhány reakció...
  2009-01-18 13:37:30, vasárnap
 
   
  Gáza: néhány reakció...

vasárnap, 2009. január 18.

Bár Izrael állítólag fegyverszünetet jelentett be, azért talán érdemes elolvasni az alábbi nemzetközi reakciókat...

Jeremy R. Hammond - Top 5 hazugság Izrael gázai támadásáról 2009.01.03.

Joseph Choonara - Gáza: újabb föllángolás a ,,terrorizmus elleni háborúban" 2009.01.01.

Robert Fisk: ,,Miért gyűlölik a Nyugatot annyira?" 2009. 01. 07.

Nyílt Levél: prominens brit zsidók Izrael palesztinok elleni háborújáról a Gázai-övezetben. 2009.01.09.

Ilan Pappé - Izrael üzenete 2009.01.14.

Jeremy R. Hammond - Top 5 hazugság Izrael gázai támadásáról 2009. 01. 03.

Hazuság #1) Izrael csak legitim katonai célpontokat támad, miközben ügyel az ártatlan életek megóvására. Izrael sosem támad civileket.

A Gázai-övezet a világ egyik legsűrűbben lakott területe. Egy milícia jelenléte egy lakóterületen a nemzetközi jog szerint nem fosztja meg a lakosságot védett státuszától, és ezáltal minden, a lakosság elleni támadás, amely katonai célpontokra hivatkozik tényszerűen háborús bűn.

Továbbá, azok az emberek, akik Izrael szerint legitim célpontok, a Hamász tagjai, melyet Izrael terrorszervezetnek tart. A Hamász az utóbbi időben rakétákat lőtt át Izraelbe. Ezek a rakéták rendkívül pontatlanok, ezért, még ha a Hamász szándéka katonai célpontok eltalálása volt is, válogatás nélkül mindenhol becsapódtak. Amikor gázai rakéták izraeli civileket ölnek meg, ez háborús bűnnek minősül.

A Hamásznak van katonai szárnya. Azonban, a szervezet nem teljesen katonai jellegű, hanem politikai. A Hamász tagjai demokratikusan és törvényesen megválasztott képviselői a palesztin népnek. Több tucat embert e választott képviselők közül az izraeli hadsereg elrabolt és vádemelés nélkül tartják őket börtönben. Másokat meggyilkoltak merényletek során, mint Nizar Rayan-t, a Hamász egyik vezetőjét. Hogy megöljék Rayan-t, az izraeliek az egész lakóépületet célozták meg. A találat nemcsak Rayan-t ölte meg, hanem két feleségét [igen, a Hamász egy szexista szervezet, ez ua. talán nem jogosítja föl Izraelt tagjainak likvidálására], és négy gyerekét is, 6 további lakos mellett. A nemzetközi jog szerint egy ilyen támadást semmi sem igazolhat. Ez háborús bűn volt.

További védett státuszú objektumok, melyeket izraeli támadás ért: egy mecset, egy börtön, rendőrőrsök, egy egyetem, valamint számos lakóház. Ezenfelül Izrael hosszú ideje blokád alatt tartja Gázát, csak a legminimálisabb mértékű humanitárius szállítmányokat átengedve. Izrael a bombázással palesztin civileket bombáz és gyilkol meg. Rengetegen sebesültek meg és nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz. Kórházak működnek generátorok segítségével, nem kapva elegendő (vagy semennyi) üzemanyagot. Az orvosoknak nem rendelkeznek megfelelő fölszereléssel és gyógyszerellátással, hogy ellássák a sérülteket. Ezek az emberek szintén az izraeli politika áldozatai, melyek nem a Hamászt, vagy legitim katonai célpontokat céloznak meg, hanem közvetlenül a civil lakosságot büntetik.

Hazugság #2) A Hamász megszegte a tűzszünetet. Az izraeli bombázás válasz a palesztin rakétatámadásokra és a célja ez utóbbiak megszüntetése.

Izrael soha nem tartotta be a tűzszünetet. Kezdettől fogva kijelölt egy ,,speciális biztonsági területet" a Gázai-övezeten belül, és kijelentette, hogy a területre belépő palesztinokra tüzet nyitnak. Más szóval Izrael világossá tette szándékát, hogy az izraeli katonák farmerekre és más személyekre fog lőni, akik saját lakóhelyüket/földjüket próbálják elérni, megszegve nem csupán a tűzszüneti megállapodást, hanem a nemzetközi jogot is.

Az ebből adódó incidensek ellenére, melyek során több palesztin megsérült, a Hamász betartotta a tűzszünetet, életbelépésétől (Június 19) november 4-ig, amikor Izrael gyakorlatilag fölmondta a megállapodást, légitámadást intézve Gáza ellen, melyben öten meghaltak és többen megsebesültek.

Izrael ez utóbbi lépése nem meglepő módon megtorló akciókat váltott ki gázai harcosok [militants] részéről, akik rakétákat lőttek Izrael terülketére. A decemberben egyre növekvő számú rakétatámadásokat most igazolásnak használják föl az iraeli bombázások számára, habár ezek a támadások már maguk is reakciók voltak az izraeli légitámadásokra.

Izrael lépései voltak tehát azok, konkrétan a tűzszünet megszegése, amik előrelátható módon megnövelték a saját lakossága elleni rakétatámadások számát.

Hazugság #3) A Hamász “emberpajzsokat" használ, ami háborús bűn.

Eddig még nem sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a Hamász “emberpajzsokat" használna. Az igazság az, ahogy ezt már megjegyeztük, hogy a Gázai-övezet egy rendkívül keskeny földcsík, ami nagyon sűrűn lakott. Izrael ilyen környezetben indít katonai akciókat [engages in indiscriminate warfare], mint pl. a Nizar Rayan elleni merénylet során, melyben családtagjait is meggyilkolták. Az olyan áldozatokat, mint Rayan gyerekei nevezi aztán az izraeli propaganda “emberpajzs"-nak. Ennek az interpretációnak nincs legitimitása a nemzetközi jog szerint. Ehhez hasonló esetekben nem a Hamász használ emberpajzsokat, hanem Izrael követ el háborús bűnöket, megsértve a genf-I egyezményt és a nemzetközi jog egyéb előírásait.

Hazugság #4) Az arab országok nem ítélték el Izrael eljárását, mert elfogadják Izrael érveit.

Az arab országok lakossága föl van háborodva Izrael viselkedése miatt, illetve mert saját kormányaik nem ítélik el Izraelt és nem cselekszenek a béke érdekében. Egyszerűen szólva, az arab országok kormányai nem képviselik állampolgáraikat.

Az arab országokban óriási tömegtüntetések voltak nem csak Izrael tette, hanem saját kormányaik tétlensége miatt is, amit az ott élők tunyaságnak [complacency], vagy egyenesen az izraeli állam bűntetteiben való bűnrészességnek látnak.

Ezen túl, az arab országok tétlenségének oka nem az izraeli politikával való egyetértés, hanem az Egyesült Államokkal szembeni szervilis attitűd, márpedig az USA teljes mellszélességgel támogatja Izraelt. Egyiptom például, mely megakadályozta a határon való átjutást, amivel meggátolta, hogy palesztin sebesülteket egyiptomi kórházakba szállíthassanak, nagy mértékben függ az amerikai [főleg katonai] segélytől. A legtöbb arab ezért igen rossz szemmel néz Egyiptomra, mivel úgy látják ez a gázai palesztinok teljes elárulása.

Még Mahmud Abbasz-t, a palesztin elnököt is sokan árulónak látják, mivel Abbász a Hamászt okolta a gázaiak szenvedéséért. A palesztinok szintén jól emlékeznek Abbász korábbi, árulásnak tekintett lépéseire, melyek során titokban együttműködött [conniving] Izraellel és az USA-val, hogy marginalizálják a demokratikusan megválasztott Hamász kormányt. Ennek vége egy preventív puccs lett a Hamász részéről, amikor is a Fatáh-t [a PLA fegyveres szárnyát] kiüldözték a Gázai-övezetből. Habár Abbász célja a Hamász meggyengítése és saját pozíciójának megerősítése volt, a palesztinok és a közel-keleti arabok általában, most már annyira fel vannak háborodva Abbász viselkedése miatt, hogy nem valószínű, hogy eredményesen tudna kormányozni.

Hazugság #5) Izrael nem felelős a civil áldozatokért, mert előre figyelmezteti a palesztinokat, hogy hagyják el a támadás alá kerülő területeket.

Izrael azt állítja, hogy rádió és SMS üzenetekkel figyelmezteti a gázaiakat a terület elhagyására a bombázások előtt. De a gázaiaknak nincs hova menekülniük. Be vannak zárva a Gázai-övezet vékony földcsíkjába. Izraelnek köszönhetően a határon át sem menekülhetnek. Izraelnek köszönhetően nem jutnak élelemhez, vízhez, üzemanyaghoz, amire pedig szükségük lenne a túléléshez. Izraelnek köszönhetően nincsenek elektromossággal és orvosi felszereléssel ellátva a gázai kórházak, ahol sebesülteket próbálnak ellátni és életeket megmenteni. És Izrael bombáz óriási területeket Gázában, a közüzemi infrastruktúrát és egyéb, a nemzetközi jog szerint védett objektumokat megcélozva. Nincs olyan hely ma a Gázai-övezetben, ami biztonságos lenne.

http://www.foreignpolicyjournal.com/articles/2009/01/03/hammond_top-5-li...

———————& ;#8212;——————&#82 12;———————& amp;#8212;——————& #8212;——————&#821 2;———————&a mp;#8212;—————

Joseph Choonara - Gáza: újabb föllángolás a ,,terrorizmus elleni háborúban" 2009.01.01.

Izrael palesztinok elleni újabb támadásának célja, hogy erőt demonstráljon legfontosabb szövetségese felé, és hogy úrrá legyen a növekvő instabilitáson, amit az iraki és afganisztáni háborúk okoznak - írja Joseph Choonara, a brit Socialist Worker c. trockista lap munkatársa

Izrael gondosan fölkészült legújabb gázai mészárlására. Ehud Barak hadügyminiszter hat hónapja kérte föl a hadsereget, hogy készítsék elő a támadást - miközben épp egy ,,fegyverszünetről" tárgyaltak a Hamász-szal - ahogy azt izraeli Haaretz megírta.

Ez a támadás előre megfontolt gyilkosság, nem pedig a Hamász rakátaira adott válasz, ahogy azt Izrael [helyesebben: az Izraelt irányító - és halálos veszélybe sodró - politikai elit] támogatói állítják.

Az F-16-os vadászgépekért, amikkel Gázát bombázzák, az amerikai kormány fizetett, amelynek továbbra is az a szándéka, hogy a következő évtizedben évi 3 milliárd dollár katonai ,,segélyt" nyújtson Izraelnek.

A világ egyik legmodernebb hadigépezetét - amely tankokkal, gépágyús helikopterekkel, repülőgépekkel, sőt nukleáris robbanófejekkel is rendelkezik - vetik be egy társadalom ellen, amelyet Izrael középkori körülmények közé próbál meg visszaküldeni.

A Gázában élő 1,5 millió ember egy talpalatnyi területre van összezsúfolva. A lakosság fele gyerek és ezeknek a gyerekeknek már több mint a fele szenved ,,poszttraumatikus stresszbetegség"-ben. Izrael gazdasági blokádja Gáza ellen a meglévő ipar 95%-ának lezárásához vezetett, és a lakosság háromnegyedének túlélését a humanitárius segélyektől tette függővé.

Egyiptom - az amerikai katonai segély második legjelentősebb fogadóországa a Közel-Keleten - hallgatólagosan együttműködött, amikor lezárta az egyetlen olyan határvonalat, ami nem Izraelre nyílik.

Amikor Gáza lakossága - kiéheztetve, bebörtönözve és kifosztva - megpróbál ellenállni, az egyetlen fegyverrel, ami elérhető a számukra, ez újra alkalmat ad az izraeli államnak egy újabb mészárlás megindítására.

Ahogy a bombázások megkezdődtek, az IDF egy tisztje azzal dicsekedett, hogy hadseregük ,,maximális számú" áldozatot céloz meg, és hogy ,,Gázát visszaküldik a múltba". Egy másik katonatiszt azzal fenyegetőzött, hogy nem csak a Hamászt fogják megbüntetni, hanem a ,,civileket is, akik segítik őket harcolni és megbújni".

Néhány politikai vezető, mint Gordon Brown is, az izraeli erőszakra tűzszünetre való fölhívással reagált. Ezáltal a konfliktust mint két egyenlő fél harcát állították be - az Egyesült Államok fő közel-keleti szövetségesének gyilkos támadása helyett.
Már láttuk mit jelent a ,,tűzszünet" az izraeli állam számára. Az utóbbi hat hónap ,,tűzszünetét" a Hamász-szal újabb katonai akciók előkészítésére és a blokád szorosabbá tételére használta föl.
És ahelyett, hogy betartotta volna a ,,tűzszünetet" Izrael ismételten rajtaütéseket hajtott végre, amelyekben több tucat palesztin vesztette életét - sokkal többen, mint ahány izraeli meghalt az utóbbi évek rakétatámadásaiban.
Izrael népjóléti minisztere Isaac Herzog ezen a héten a következőképpen vélekedett: ,,Egy humanitárius fegyverszünet...nem mond ellen a katonai akciókra való felkészülésnek."

Miért éppen most indult meg a támadás?

Az időzítést meghatározó egyik tényezőt a februárra tervezett izraeli választások jelentik. A leköszönő miniszterelnök Ehud Olmertnek és pártja (a Kadima) új jelöltjének, Tzipi Livni-nek (jelenleg külügyminiszter) szükségük volt valamire amivel föléleszthetik lelohadt népszerűségüket.
Ez egybevágott két hosszabb távú aspirációval. Az egyik, hogy a hadsereg lemossa magáról a Hezbollah-tól a 2006-os libanoni invázió alkalmával elszenvedett vereség szégyenét, és hogy bebizonyítsa, hogy továbbra is képes az amerikai érdekek [nem az átlag amerikaiak érdekei, hanem az amerikai tőkés-politikai osztály] kiszolgálására a térségben.
A másik pedig az volt, Izrael biztosítsa a palesztinok - és a tágabb térség - fölötti dominanciáját a Gázában demokratikus módon megválasztott Hámasz adminisztráció megbuktatásával.

Másrészt valószínűleg voltak Izraelben olyanok is, akik attól féltek, hogy Barack Obama megválasztása fordulópontot jelenthet az USA-val való viszonyban, és még azelőtt akartak cselekedni, hogy az új elnököt beiktatnák. De Obama tanácsadóinak Izrael felé mutatott szolidaritása [mármint az izraeli politikai-katonai elit felé] ehelyett inkább a Bush-adminisztrációval való tekintélyes kontinuitásra utal, ami feltehetőleg keserű pirula lesz azoknak akik a ,,változásra" szavaztak.
A gázai mészárlás gyökerei tehát mélyebbre nyúlnak az egyes izraeli politikusok machinációinál.

Az agresszió részben Izrael alaptermészetéből származik: egy fajüldöző [racist] állam, melyet a palesztinok tömeges elüldözésével alapítottak meg, és amely elválaszthatatlanul kötődik az USA közel-keleti imperializmusához.
Azonban az amerikai vezetésű ,,háború a terror ellen" az, ami előkészítette a terepet a legutolsó támadás számára. Bush háborúinak borzalmai Afganisztánban és Irakban [...] zöld utat adtak más államoknak, hogy megindítsák eme háborúk saját verzióit - Grúzia Dél-Osszétia elleni katasztrofális támadásától és Etiópia szomáliai inváziójától kezdve Izrael libanon-i támadásáig.
Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás része az USA törekvésének, hogy dominálja a Közel-Keletet. Az USA kudarcai Afganisztánban és Irakban, illetve képtelensége arra, hogy kontrollálja Iránt csak valószínűbbé teszik, hogy [az USA] most támogatni fogja Izraelt.
Egy rezsimváltás Gázában demonstrálná, hogy Izrael és az USA még mindig elég erősek ahhoz, hogy zsarolják és megdöntsék a térség gyengébb kormányait. Ez nyilvánvalóan Iránnak és Szíriának címzett fenyegetés lenne. S valóban, az izraeli kormány többször is hangoztatta azt az álláspontját miszerint a Hamász Irán bábja.

További instabilitásra van kilátás. A kibontakozó gazdasági katasztrófa fölerősíti a kapitalista rendszer feszültségeit. A különböző államapparátusok egymásra próbálják majd hárítani a krízist, időnként összecsapva, ahogy saját pozíciójukat riválisaik kárán próbálják javítani.

Az egyetlen közös elem ebben a testvérháborúban a közös vágy, hogy biztosra menjenek, hogy a leggyengébbek fizessék meg a válság árát.

A fölöttünk uralkodók támadásának két arca van. Az egyik katonai - ennek része a Gázai vérfürdő. A másik gazdasági - a lassú halál az éhezés és a betegségek által milliók számára, és egyre nehezebb gyötrelmek és szegénység a sokmilliárdos ,,maradéknak".

A szocialistáknak mindent meg kell tenniük, hogy integrálják az ellenállást e támadások ellen, kihívást intézve a hatalmasok barbár rendszeréhez.

———————& ;#8212;——————&#82 12;———————& amp;#8212;——————& #8212;—

Robert Fisk: ,,Miért gyűlölik a Nyugatot annyira?" 2009. 01. 07.

Izrael tehát újra rányitotta a pokol kapuit a palesztinokra. 40 halott egy ENSZ-iskolában, 4 egy másikban. Nem is rossz mérleg egy éjszakára egy olyan hadsereg számára, amely a ,,fegyverek tisztaságában" hisz. De miért kellene meglepődnünk?

Talán elfelejtettük a Sabra-Chatila mészárlás 17500 halottját - szinte mind civilek, nagyrészük gyerek és nő - Izrael 1982-es libanoni inváziója alkalmával? Az 1996-os quana-i vérontás 106 civil áldozatát (libanoni menekültek, felük gyerek) egy ENSZ menekültközpontban? A marwahin-i menekülteket, akiket 2006-ban egy izraeli helikopter gyilkolt meg, miután a katonák kiparancsolták őket a házukból, vagy a 2006-os libanoni bombázások 1000 áldozatát, akik szintén gyakorlatilag mind civilek voltak?

Ami valóban elképesztő az az, hogy sok nyugati vezető, sok elnök és miniszterelnök, és - attól félek - sok szerkesztő és újságíró megette a jó öreg hazugságot: az izraeli hadsereg nagy gonddal ügyel a civil áldozatok elkerülésére. ,,Izrael mindent megtesz, hogy elkerülje a civil áldozatokat", mondta már megint egy izraeli nagykövet csak néhány órával a gázai öldöklés megindítás előtt. És minden olyan miniszterelnöknek és államfőnek, akik ezt a hazugságot ismétlik, ott van a kezén a tegnapi [január 7.] mészárlás áldozatainak vére. Ha George Bush-nak lett volna bátorsága azonnali tűzszünetet követelnie 48 órával hamarabb, akkor az a 40 civil most életben lenne.

Ami történt, nem pusztán szégyenletes. Hanem gyalázat. Túl erős lenne a háborús bűn kifejezés? Mert ez lenne a terminus, amit használnánk, ha az atrocitásokat a Hamász követte volna el. Tehát, attól félek, itt háborús bűnökkel van dolgunk. Miután már annyi öldöklésről tudósítottam, amiket közel-keleti hadseregek követtek el - szíriaiak, irakiak, irániak, vagy izraeliek - azt hiszem, a cinizmus lenne a megfelelő reakció a részemről. Izrael azonban azt állítja, hogy a mi [Fisk brit - a ford.] háborúnkat harcolja a ,,nemzetközi terrorizmus" ellen. Az izraeli vezetők azt mondják, értünk harcolnak, a mi nyugati ideáljainkért, a mi biztonságunkért, a mi elvárásainkért [standards]. Így pedig mi is bűnrészesek vagyunk a barbárságban, ami most Gázára zúdul.

Korábban már tudósítottam azokról a mentegetőzésekről, amikkel az izraeli hadsereg szolgált, hogy igazolja ezeket a szörnyűségeket. Mivel az elkövetkező napokban valószínűleg majd újramelegítik őket, álljon itt belőlük néhány: a palesztinok maguk ölték meg a menekülteket, a palesztinok temetőkből ástak elő holttesteket, hogy a romok közé vigyék őket, végsősoron a palesztinokat kell hibáztatni, mert ők támogatták a fegyveres mozgalmat, vagy, mert a palesztin fegyveresek fedezéknek használták a menekülteket.

A Sabra-Chatila vérengzést Izrael jobboldali libanoni falangista szövetségesei követték el, miközben az izraeli csapatok - ahogy azt maga az izraeli vizsgálóbizottság is föltárta - 48 órán át csak figyelték az eseményeket és nem tettek semmit. Amikor Izrael államot ezért egyesek hibáztatták, Menachem Begin kormánya ezt vérvádnak minősítette. Miután az izraeli tüzérség gránátokat lőtt a quana-i ENSZ menekülttáborba 1996-ban, az izraeliek ezt azzal igazolták, hogy Heszbollah fegyveresek bujkáltak ott. Ez hazugság volt. A 2006-os háború 1000 áldozatát - a háborút azért indították, mert a Heszbollah foglyul ejtett 2 izraeli katonát a határon [...] - egyszerűen a Heszbollah felelősségének nevezték. Izrael azt állította, hogy a quana-i öldöklésben megölt gyerekek holttesteit talán egy temetőből vitték oda. Ez szintén hazugságnak bizonyult. A marwahrin-i vérontást soha nem bocsátották meg. A falu lakóinak megparancsolták, hogy meneküljenek, azok engedelmeskedtek, ezek után az izraeliek gépágyúval nyitottak tüzet rájuk. A menekültek ekkor gyerekeikkel a teherautó köré álltak, hogy a pilóták láthassák, hogy ártalmatlanok. Ekkor a helikopter közelről tüzet nyitott rájuk és lemészárolta őket, két kivétellel, akik halottat tettettek, és ezáltal túlélték a támadást. Az izraeli állam ezért még bocsánatot sem kért.

12 évvel ezelőtt szintén egy izraeli helikopter támadott meg egy mentőautót, ami egy közeli faluból szállított betegeket [civileket] - miután megparancsolták nekik, hogy hagyják el Izraelt - megölve 3 gyereket és 2 nőt. Az izraeliek azt állították egy Heszbollah harcos volt a mentőben. Ez nem volt igaz. Magam tudósítottam mindezekről az eseményekről, kutatásokat végeztem velük kapcsolatban, beszéltem túlélőkkel. Volt még néhány kollégám, aki ugyanezt tette. Részünk, természetesen, a leginkább becsületsértő rágalom lett: antiszemitizmussal vádoltak minket.

És a lehető legcsekélyebb kétely nélkül írom le: újra hallgathatjuk most majd ezeket a fabrikációkat. Jönni fog a Hamász-a-hibás hazugság - s hát persze, van is miért hibáztatni a Hamászt, anélkül is hogy a mostanit hozzáadnánk a bűnlajstromukhoz - könnyen lehet, hogy hallani fogjuk, a holttestek-a-temetőből számot, majdnem biztosan hallgathatjuk majd a Hamász-az-ENSZ-iskolában volt hazugságot, és teljesen biztos, hogy majd jön az antiszemita-hazugság. Vezetőink pedig majd arról rebesgetnek, hogy a Hamász volt az, aki eredetileg megszegte a fegyverszünetet. Nem a Hamász volt. Izrael szegte meg a fegyverszünetet, először november 4-én, amikor egy bombázás során 6 palesztin halt meg, majd újra november 17-én, amikor egy újabb bombázásban négy további palesztin vesztette életét.

Igen, az izraelieknek természetesen joguk van a biztonsághoz. Az, hogy 20 izraeli halt meg Gázában az utóbbi 10 évben, természetesen kétségbeejtő adat. De a 600 palesztin halott, csak az utóbbi egy hétben, és a sok ezer halott 1948 óta - amikor a deir yassin-i vérengzéssel megindult a palesztinok kiűzése Palesztina arról a vidékéről, ami ezek után Izraellé vált - igencsak más nagyságrendű. Ez már nem a “normális" közel-keleti kisebb vérontás, hanem a kilencvenes évek balkáni háborúinak szintjén van. És persze, amikor aztán egy arabot fékezhetetlen harag tölt el, és vak dühét a Nyugat felé fordítja, majd azt mondjuk semmi közünk hozzá. Miért gyűlölnek minket, fogjuk kérdezni? De ne mondjuk, hogy nem tudjuk a választ.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-why-d...

———————& ;#8212;——————&#82 12;———————& amp;#8212;——————& #8212;———

Nyílt Levél: prominens brit zsidók Izrael palesztinok elleni háborújáról a Gázai-övezetben 2009.01.09.

Mi, alulírottak mindannyian zsidó származásúak vagyunk. Amikor látjuk a halott és véres gyerektesteket, a vízellátás, az elektromosság és az élelmiszerszállítás elvágását, a Varsói Gettó ostromára kell, hogy gondoljunk. Amikor Dov Weisglass, Ehud Olmert miniszterelnök egyik tanácsadója, arról beszélt, hogy ,,diétáztatja" a gázaiakat, amikor a hadügyi államtitkár Matan Vilnai azt mondta, hogy a palesztinok most ,,egy nagyobb Soát" fognak megtapasztalni, Hans Frank kormányzóra kell gondolnunk, aki ,,éhezés általi halálról" beszélt a náci megszállás alatti Lengyelországban.
A gázai támadás valódi oka az, hogy Izrael csak quislingekkel hajlandó tárgyalni a palesztin oldalon. A Hamász igazi bűne nem a terrorizmus, hanem az, hogy visszautasította, hogy a Palesztinát megszálló izraeli rezsim bábjává váljon.
Az EU Tanácsának a múlt havi döntése, hogy fölminősítse [upgrade] az Izraellel tartott kapcsolatokat, (emberi jogi) feltételek nélkül, csak jobban fölerősítette az izraeli agressziót. Izrael ,,kiengesztelésének" [appeasing] ideje már régen lejárt. Első lépésként Nagy-Brtanniának vissza kell hívnia nagykövetét Izraelből és, ahogy azt Dél-Afrikával is tette, bojkottot, kisajátításokat és szankciókat kell életbe léptetnie az izraeli állammal szemben.

Ben Birnberg, Prof Haim Bresheeth, Deborah Fink, Bella Freud, Tony Greenstein, Abe Hayeem, Prof Adah Kay, Yehudit Keshet, Dr Les Levidow, Prof Yosefa Loshitzky, Prof Moshe Machover, Miriam Margolyes, Prof Jonathan Rosenhead, Seymour Alexander, Ben Birnberg, Martin Birnstingl, Prof. Haim Bresheeth, Ruth Clark, Judith Cravitz, Mike Cushman, Angela Dale, Merav Devere, Greg Dropkin, Angela Eden, Sarah Ferner, Alf Filer, Mark Findlay, Sylvia Finzi, Bella Freud, Tessa van Gelderen, Claire Glasman, Ruth Hall, Adrian Hart, Alain Hertzmann, Abe Hayeem, Rosamene Hayeem, Anna Hellmann, Selma James, Riva Joffe, Yael Kahn, Michael Kalmanovitz, Ros Kane, Prof. Adah Kay, Yehudit Keshet, Mark Krantz, Bernice Laschinger, Pam Laurance, Dr Les Levidow, Prof. Yosefa Loshitzky, Prof. Moshe Machover, Beryl Maizels, Miriam Margolyes, Helen Marks, Martine Miel, Diana Neslen, O Neumann, Susan Pashkoff, Hon. Juliet Peston, Renate Prince, Roland Rance, Sheila Robin, Ossi Ron, Manfred Ropschitz, John Rose, Prof. Jonathan Rosenhead, Leon Rosselson, Michael Sackin, Ian Saville, Amanda Sebestyen, Sam Semoff, Prof. Ludi Simpson, Viv Stein, Inbar Tamari, Ruth Tenne, Norman Traub, Eve Turner, Tirza Waisel, Karl Walinets, Renee Walinets, Stanley Walinets, Philip Ward, Naomi Wimborne-Idrissi, Ruth Williams, Jay Woolrich, Ben Young, Myk Zeitlin, Androulla Zucker, John Zucker

http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/10/letters-gaza-uk

———————& ;#8212;——————&#82 12;———————& amp;#8212;——————& #8212;————

Ilan Pappé - Izrael üzenete 2009.01.14.

2004-ben az izraeli hadsereg egy arab településmodellt [dummy Arab city] kezdett el építeni a Negev-sivatagban. A modell akkora, mint egy igazi város: utcákkal (mindegyik névvel), mecsetekkel, középületekkel és autókkal. A fantomváros fölépítése 45 millió dollárba került, és 2006 telétől Gáza modelljéül szolgált. Miután a Heszbollah sikeresen védekezett az izraeli támadással szemben északon, az izraeli hadsereg ezt a modellt használta föl, hogy fölkészüljön egy ,,sikeresebb háborúra" [better war] délen, a Hamász ellen.

Amikor az izraeli vezérkari főnök Dan Halutz meglátogatta a helyszínt a libanoni háború után, a sajtónak azt nyilatkozta katonáik ,,arra a forgatókönyvre készülnek, ami Gáza sűrűn lakott negyedeiben fog kialakulni." Amikor Gáza bombázása már egy hete folyt, Ehud Barak meglátogatta a helyszínen folyó főpróbát a szárazföldi támadásról. A külföldi televíziók fölvették, amint szárazföldi egységek beveszik a városmodellt, megrohamozva az üres házakat, minden bizonnyal megölve az ott bujkáló ,,terroristákat".

,,Gáza itt a probléma - mondta Levy Eshkol, izraeli miniszterelnök, 1967 júniusában - ott jártam 1956-ban és mérges kígyókat láttam az utcákon. Át kellene telepíteni őket a Sínai-félszigetre és remélhetőleg majd a többiek is emigrálnak." Eshkol az újonnan megszállt területek sorsáról beszélt: ő és kormánya a Gázai-övezetet akarták, de az ott lakó emberek nélkül.

Az izraeliek gyakran ,,Me'arat Nachashim'"-nak nevezik Gázát, azaz kígyófészeknek. Az első intifáda előtt, amikor a terület ellátta Tel Aviv-ot emberekkel, akik elmosták az ott lakók koszos tányérjait és fölsöpörték az utcákat, még viszonylag emberszerűként mutatták be a palesztinokat. A ,,mézesheteknek" aztán az első intifáda alatt lett vége, néhány olyan incidens után, melyek során ezek az alkalmazottak megtámadták [stabbed = megdöf] főnökeiket. Az állítólagos vallási fanatizmus, amiről azt beszélték, hogy kiváltotta ezeket az elszigetelt támadásokat, iszlamofób hangulatot gerjesztett Izraelben, ami Gáza első körülzárásához és az elektromos kerítés fölépítéséhez vezetett. Az 1993-as Oslo-i Egyezmények után is megmaradt Gáza körülzártsága, és csak mint az olcsó munkaerő forrását használták; a kilencvenes években így a ,,béke' Gáza számára egy folyamatos átalakulást jelentett egy gettóvá.

2000-ben, Doron Almog, a déli parancsnokság vezetője megkezdet Gáza határainak a katonai ellenőrzését: ,,Megfigyelési pontokat alakítottunk ki, melyek a legmodernebb technológiával vannak ellátva, csapataink pedig engedélyt kaptak, hogy bárkire tüzet nyissanak, aki a kerítés hat kilométeres körzetébe lép" - dicsekedett, utalva arra, hogy Ciszjordániával kapcsolatban is hasonló politika lenne a helyes. Csak az utóbbi két évben 100 palesztint öltek meg a katonák, csak azért mert túl közel mentek a kerítéshez. 2000-től a jelenlegi háború kitöréséig háromezer palesztint öltek meg az iraeli erők Gázában, köztük 634 gyereket.

1967 és 2005 között Gáza földjét és vizét szabadon élhették föl a Gush Katif-ban élő izraeli telepesek, a helyi lakosság kárára. A béke és a biztonság ára a palesztinok számára a bebörtönzés és a kolonizáció volt. 2000 óta azonban a gázaiak egyre nagyobb számban és egyre masszívabban kezdtek el ellenállni. Ez olyan fajta ellenállás volt, amit a Nyugat nem néz jó szemmel: vallási [Islamic] és fegyveres. Az ellenállás védjegye a primitív Qassam rakéták voltak, amiket először főleg a katif-i telepesekre lőtték. A telepesek jelenléte azonban nehézzé tette az izraeli hadseregnek, hogy azzal a brutalitással lépjen föl, amit a tisztán palesztin célpontok ellen volt szokása alkalmazni. Ezért a telepeseket kivonták, nem egy unilaterális békefolyamat részeként, ahogy azt annak idején sokan állították (egyesek odáig menve, hogy Ariel Sharon-t Béke Nobel-díjra javasolták), hanem hogy megkönnyítsék a jövőbeli katonai akciókat a Gázai-övezet ellen és hogy megerősítsék a Ciszjordánia fölötti kontrollt.

Miután Izrael kivonult Gázá-ból a Hamász vette át a hatalmat, először demokratikus választások során, majd egy preventív puccsal, hogy megakadályozzák az amerikaiak által támogatott Fatáh hatalomátvételét. Eközben az izraeli határőrök tovább gyilkolták a közelmerészkedőket, illetve gazdasági blokád alá vették Gázát. A Hamász erre válaszolt a Sderot-ra kilőtt rakétákkal, ami alibit adott Izraelnek arra, hogy bevesse légierejét, tüzérségét és hadihajóit. Izrael azt állította, hogy ,,a rakéták indítóállomásaira" céloznak, de gyakorlatilag ez azt jelentette: bárhova és mindenhova Gázán belül. Az áldozatok száma magas volt: csak 2007-ben háromszáz ember halt meg a támadásokban, köztük több tucat gyerek.

Izrael gázai eljárását mint antiterrorista harcot igazolja, habár ő maga megszegett minden létező nemzetközi háborús előírást. A palesztinoknak úgy tűnik nincs helyük a történelmi Palesztinán belül, hacsak nem hajlandók minden emberi polgári és polgári jogok nélkül élni. Vagy másodrendű [Izrael most már betiltotta az Izraelen belüli törvényes, mérsékelt palesztin pártokat is] állampolgárokként élnek Izraelben, vagy a ciszjordániai és gázai óriásbörtönök rabjaiként. Ha ellenállnak, akkor vádemelés nélkül bebörtönzik vagy megölik őket. Ez Izrael üzenete.

Az ellenállás Palesztinában mindig is a falvakból és városokból jött - honnan máshonnan? Ez az oka annak, hogy a palesztin városokat és falvakat, akár igaziak, akár modellek, mint ,,ellenséges támaszpontok"-at állítják be az 1936-os arab felkelés óta folyamatosan. A megtorlások és büntetőakciók áldozatai szükségszerűen civilek, akik között talán vannak olyanok is, akik aktívan részt vesznek az ellenállásban. Haifát ellenséges bázisként kezelték 1948-ban, majd Jenin-t is 2002-ben, most pedig Beit Hanoun, Rafah és Gáza van soron. Ha egy állam rendelkezik elég tűzerővel, másrészt viszont nem rendelkezik semmiféle, a civilek legyilkolásával kapcsolatos, morális gátlással, akkor olyan szituációt kapunk, mint aminek most vagyunk szemtanúi Gázá-ban.

De nem csak a katonai diskurzusban dehumanizálják a palesztinokat. Hasonló folyamat zajlik az izraeli civil társadalomban is, ami megmagyarázza a gázai mészárlás masszív támogatottságát. A palesztinokat olyan sikerrel dehumanizálták a maguk szemében az izraeliek - politikusok, katonák és egyszerű állampolgárok - hogy legyilkolásuk szinte természetesnek tűnik, ahogy kiűzésük is az volt 1948-ban, majd bebörtönzésük a megszállt területeken. A jelenlegi nyugati reakciók azt mutatják, hogy a politikai vezetők nem látják a direkt kapcsolatot a palesztinok cionista dehumanizálása és Izrael barbár gázai politikája között. Fönnáll a súlyos veszély, hogy az ,,Öntöttólom hadművelet" végén Gáza úgy fog kinézni, mint a Negev-sivatag szellemvárosa.

Ilan Pappé Angliában élő izraeli történész. http://ilanpappe.com/
Eredeti cikk: http://www.lrb.co.uk/web/14/01/2009/papp01_.htmlhttp://www.hungary.indymedia.org/node/11116
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: poszttraumatikus, fegyverszünetről, mellszélességgel, engedelmeskedtek, interpretációnak, elektromossággal, államapparátusok, állampolgáraikat, lengyelországban, bűnlajstromukhoz, településmodellt, visszautasította, hatalomátvételét, testvérháborúban, fegyverszünetet, népszerűségüket, helikopterekkel, infrastruktúrát, megakadályozzák, robbanófejekkel, rakétatámadások, támogatottságát, hallgatólagosan, következőképpen, menekülttáborba, ciszjordániával, életbelépésétől, legminimálisabb, szállíthassanak, hadügyminiszter, szállítmányokat, háromnegyedének, legyilkolásával, külügyminiszter, megbuktatásával, szocialistáknak, alábbi nemzetközi, ártatlan életek, világ egyik, milícia jelenléte, lakosságot védett, lakosság elleni, utóbbi időben, rakéták rendkívül, palesztin népnek, izraeli hadsereg, egész lakóépületet, találat nemcsak, szexista szervezet, ilyen támadást, legminimálisabb mértékű, bombázással palesztin, Jeremy, Joseph Choonara, Robert Fisk, Nyílt Levél, Ilan Pappé, Nizar Rayan-t, Ezenfelül Izrael, Nizar Rayan, Egyesült Államokkal, Mahmud Abbasz-t, Habár Abbász, Socialist Worker, Ehud Barak, Amikor Gáza, Gordon Brown, Egyesült Államok, Isaac Herzog, Ehud Olmertnek, Tzipi Livni-nek, Barack Obama, Grúzia Dél-Osszétia, Hamász Irán, George Bush-nak, Amikor Izrael, Menachem Begin, Varsói Gettó, Amikor Dov Weisglass, Ehud Olmert, Matan Vilnai, Hans Frank, Prof Haim Bresheeth, Deborah Fink, Bella Freud, Tony Greenstein, Prof Adah Kay, Yehudit Keshet, Prof Yosefa Loshitzky, Prof Moshe Machover, Miriam Margolyes, Prof Jonathan Rosenhead, Seymour Alexander, Martin Birnstingl, Haim Bresheeth, Ruth Clark, Judith Cravitz, Mike Cushman, Angela Dale, Merav Devere, Greg Dropkin, Angela Eden, Sarah Ferner, Mark Findlay, Sylvia Finzi, Claire Glasman, Ruth Hall, Adrian Hart, Alain Hertzmann, Rosamene Hayeem, Anna Hellmann, Selma James, Riva Joffe, Yael Kahn, Michael Kalmanovitz, Adah Kay, Mark Krantz, Bernice Laschinger, Yosefa Loshitzky, Moshe Machover, Beryl Maizels, Helen Marks, Martine Miel, Diana Neslen, Susan Pashkoff, Juliet Peston, Renate Prince, Roland Rance, Sheila Robin, Ossi Ron, Manfred Ropschitz, John Rose, Jonathan Rosenhead, Leon Rosselson, Michael Sackin, Amanda Sebestyen, Ludi Simpson, Inbar Tamari, Ruth Tenne, Norman Traub, Tirza Waisel, Karl Walinets, Renee Walinets, Stanley Walinets, Philip Ward, Naomi Wimborne-Idrissi, Ruth Williams, Androulla Zucker, John Zucker, Levy Eshkol, Oslo-i Egyezmények, Doron Almog, Gush Katif-ban, Ariel Sharon-t Béke Nobel-díjra, Miután Izrael, Beit Hanoun, Ilan Pappé Angliában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Istenem ne hagyj el  Karácsony Benő idézet  Posertube  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nézését meg a  Engem csak a konyak érdekel......  Vízcseppes rózsa  Bagoly és a kisliba  Angyalom  Imádat és dicsőítés  Jön a mikulás  Pedro Calderón idézet  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Izsák, vagyis  Karikatúra  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Van benned valaki, aki halhata...  Szeretet  Facebookon kaptam  Posertube  Dr Csont  Boncsér Gergely és Bordás Barb...  Igaz barátok  Boncsér Árpád alkotás közben  Facebookon kaptam  Piros rózsa  17. szonett - Pablo Neruda  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Boncsér Gergely és Bordás Barb...  Tulipánok  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bari és a kis malacka  Van benned valaki, aki halhata...  Szent Kalkuttai Teréz anya 18 ...  Zsíros volt  Beismerem  Csokor vázában  Fa lakói......  Facebookon kaptam  Jégtörő  Posertube  Évközi 7. vasárnap Csaba testv...  Ünnepi ebéd az Eleven Gusto ét...  A nézését meg a  Engem csak a konyak érdekel......  Nagyböjti időszakról  Öregség  Alvó kutyusok  Facebookon kaptam  Püspökszentelés és az új érsek...  Facebookon kaptam Krisztina...  Tulipánok  Szék a vízparton  Png alma  Dr Csont  Jegesmedve és a kutya  Február vége felé  Sirályok  Facebookon kaptam  A reggelem  Idézetek Pio Atya emlék oldalr...  Dr Csont  Boncsér Árpád munkája  Volt ki várt, s volt kit várni...  A legszebb nap? A ma  Gyümölcsös csendélet  Fáj a derekam  Szegfű pohárban  Évközi 7. vasárnap szentmise 0...  Áprily Lajos: Tavaszt hozok  Rózsa csokor  Holdfény  Margaretták vázában  Én kérdezek  Kovács Gergely érsek Gyulafehé...  Facebookon kaptam  Bagoly és a kisliba  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Facebookon kaptam  Png virág  Szabó M. Gita: Én még hittem ...  Piros rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csokor vázában  Áprily Lajos: Tavaszt hozok  Nem csak azért vagy felelős, a...  Facebookon kaptam  Szék a vízparton  Hagyd...  Évközi 7. vasárnap szentmise 0...  Png könyv  Nem csak azért vagy felelős, a... 
Bejegyzés Címkék
alábbi nemzetközi, ártatlan életek, világ egyik, milícia jelenléte, lakosságot védett, lakosság elleni, utóbbi időben, rakéták rendkívül, palesztin népnek, izraeli hadsereg, egész lakóépületet, találat nemcsak, szexista szervezet, ilyen támadást, legminimálisabb mértékű, bombázással palesztin, emberek szintén, izraeli politika, civil lakosságot, izraeli bombázás, palesztin rakétatámadásokra, területre belépő, izraeli katonák, tűzszüneti megállapodást, nemzetközi jogot, ebből adódó, decemberben egyre, iraeli bombázások, izraeli légitámadásokra, tűzszünet megszegése, saját lakossága, rendkívül keskeny, olyan áldozatokat, izraeli propaganda, interpretációnak nincs, genf-I egyezményt, arab országok, béke érdekében, arab országokban, izraeli állam, izraeli politikával, határon való, legtöbb arab, gázai palesztinok, palesztin elnököt, gázaiak szenvedéséért, palesztinok szintén, demokratikusan megválasztott, preventív puccs, közel-keleti arabok, civil áldozatokért, terület elhagyására, bombázások előtt, gázaiaknak nincs, gázai kórházak, közüzemi infrastruktúrát, növekvő instabilitáson, brit Socialist, támadást &#8211, támadás előre, amerikai kormány, következő évtizedben, társadalom ellen, talpalatnyi területre, lakosság fele, fele szenved, meglévő ipar, lakosság háromnegyedének, humanitárius segélyektől, amerikai katonai, egyetlen olyan, egyetlen fegyverrel, izraeli államnak, újabb mészárlás, bombázások megkezdődtek, tisztje azzal, másik katonatiszt, izraeli erőszakra, konfliktust mint, blokád szorosabbá, utóbbi évek, következőképpen vélekedett, katonai akciókra, időzítést meghatározó, februárra tervezett, leköszönő miniszterelnök, hadsereg lemossa, 2006-os libanoni, amerikai érdekek, átlag amerikaiak, amerikai tőkés-politikai, másik pedig, palesztinok &#8211, tágabb térség, izraeli politikai-katonai, gázai mészárlás, egyes izraeli, agresszió részben, palesztinok tömeges, amerikai vezetésű, terror ellen&#8221, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2184
  • e Hét: 5502
  • e Hónap: 66433
  • e Év: 168787
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.