Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ingó-bingó Horn Gyula
  2007-07-09 07:33:40, hétfő
 
   
  Ingó-bingó Horn Gyula

* Tóth-Szenesi Attila

2007. 07. 07., 00:21
http://index.hu/politika/belfold/hgy75070707/Horn Gyula hetvenötödik születésnapján kiderült, hogy a világ azért szereti, mert átvágta a vasfüggönyt, a magyar baloldal meg inkább azért, mert a 10 százalékos pártból négy év alatt abszolút győztest barkácsolt.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
hirdetés

"Szeretettel köszöntjük vendégeinket Horn Gyula születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson!" Ez a felirat fogadta a Magyar Nemzeti Galéria C épületébe betérő látogatókat Horn Gyula 75. születésnapjára rendezett buliban. Magyarország első MSZP-s miniszterelnöke még életében legendává vált, legalábbis a meghívottak zömét kitevő szocialista országgyűlési képviselők körében.

Itt van mindenki, aki számít, a baloldalról. Medgyessy Péter és Juszt László egy autóval érkezik, Kovács László az ünnepelttel beszélget, Gyurcsány Ferenc Klára asszony oldalán, Nyers Rezső, a párt első elnöke egy sarokban szerényen meghúzódva, satöbbi.

Feltűnő volt, hogy Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, hátsóján még ott van a tojáshéj, az ünnepelt asztalánál kapott helyet, Gyurcsány, Lendvai Ildikó frakcióvezető, no meg a két nagyágyú, Hans-Dietrich Genscher és Mihail Gorbacsov társaságában, miközben Szekeres Imrét, Kiss Pétert vagy éppen Medgyessyt és Kovács Lászlót másik asztalhoz ültették.

Az élő legendát köszöntő kisfilmben híres európai politikusok méltatják Horn érdemeit, a közönség kétszer nevetett fel. Az egyik fotón az óriás Helmut Kohllal fog kezet, a másikon focimezben van. Amikor Genscher tűnik fel a vetítővásznon, Takács Albert Genscherhez fordul, és mintha ezt mondaná: "Jé, a bácsi van a TV-ben!"

Koncz Gábor színész, aki emlékeink szerint a Munkáspárt Kádár-megemlékezésein és kongresszusain szokott Szózatot és József Attila-verseket szavalni, a Horn-születésnap kedvéért szakított a kommunistákkal, hogy elszavalhassa az ünnepelt kedvenc versét Rudyard Kiplingtől.

Az ünnepelt (Fotók: Huszti István)

Az úri közönség nem szokott hozzá az efféle mulatsághoz, a vers harmadik soránál, amikor Koncz azt mondja, hogy "Ezzel menetelnélek köszönteni tíz év múlva", nagy tapsban tör ki.

Nem bírnak magukkal, na, látszik, hogy most aztán meg akarják mutatni országnak-világnak, hogy csak azért is megünneplik Horn Gyula 75. születésnapját, méghozzá a kitüntetést megtagadó Sólyom László hivatalának, a Sándor palotának a szomszédságában.

Lendvai Ildikó frakcióvezető eljátszik a gondolattal: mi volna, ha Gyula növény volna (erős fa, mély gyökerekkel, hosszú árnyékkal), állat volna (igazi, villámgyorsan mozduló nagyvad), tárgy volna (olló, amivel a vasfüggönyt és a múltját is átvágta).

És jön az üzenet Sólyomnak, akinek a "tévedése bizonyára őt is gyötri".

Genscher - a liberális szabaddemokraták külügyminisztereként vált világhírűvé, 1974-től 1992-ig vezette a német diplomáciát - túl a nyolcvanon is jólétben nevelkedett nyugatnémet úriember benyomását kelti. Keleten született pedig, nem mintha ennek akkor még bármi jelentősége lett volna, tagja volt Hitler ifjúsági szervezetének, mint annyian a kortársai közül, és 1945-ben, a harmadik birodalom bukásának évében még a náci pártba is belépett, vélhetően nem önként és dalolva.

Vagyis bizonyára nem ítéli el oly mélyen Horn karhatalmista múltját, mint a hazai jobboldal, bár kíváncsiak lennénk, mit szólna az MSZP egy olyan fideszes politikushoz, aki 1944-45-ben, kényszerből bár, de a nyilaspárt tagja volt.

A közönségnek játszik, rögtön az elején leszögezi: "Nem árt, ha jön valaki, és kívülről mondja el, milyen büszke lehet egy ország nagy fiára". Nagy taps, az MSZP-s képviselők egymás tekintetét keresve bólogatnak, arcukra az van írva: bárcsak hallaná ezt Sólyom László is. A volt külügyminiszter a beszédét frappánsan zárja: "Horn Gyula aránylag fiatal, és még csak most jön a java."

Az ám, és mit csinál a laudációk közben Horn Gyula? Idegesen fészkelődik az asztalnál, a dohányosok izgágasága ez, néha kimegy, zsebéhez nyúl, de minduntalan utána sietnek, egyszer maga a miniszterelnök, végül sikerül meglógnia, de ne szaladjunk ennyire előre, mert jön Gorbacsov, aki már köszönésével (Dobrüj vecser!) vastapsra ragadtatja az MSZP-s vendégsereget.

A sztavropoli gépszerelősegédből lett pártfőtitkár

A műsorvezető Szily Nóra szemérmesen volt szovjet elnökként konferálja be, kétségtelenül jobban hangzik, mint az, hogy a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára.

Gorbacsovot, ezt a sztavropoli gépszerelősegédből lett pártfőtitkárt hazájában éppen annyira utálják, mint amennyire a világban dicsőítik. Az 1996-os elnökválasztáson 0,5 százalékra volt jó csupán, mivel a választók az ő nyakába varrták a szovjet birodalom szétesését.

Bukása után nem sokat tanult, legalábbis beszéde alapján megrekedt a történelmet örök fejlődésnek hívő vulgár marxizmusnál. A magyar történelem Gorbacsov olvasatában: 1956-ban a Szovjetunió beavatkozása törvényszerű volt, de akadtak nagyszerű férfiak, akik kivonszolták Magyarországot a kátyúból, és a helyes irányba terelve folyamatosan fejlesztették és demokratizálták, majd a keleti blokk legfejlettebb államaként beléptették az EU-ba. Ezek az emberek, ugye, a kommunistából lett szocialisták, sőt, szociáldemokraták. Hogy közben kivégeztek pár száz embert? Néhány százezer meg nyugatra disszidált? Másoknak meg az itthoni posvány nyomorította meg az életét?

A 85 éves Göncz Árpád - 1958-ben életfogytiglani börtönre ítélik - ekkorra már elment.

Ahol Gorbacsov abbahagyta, Gyurcsány ott folytatja. Mennyiben a régi vezetők személyes felelőssége, és mennyiben zsákutca az 1990 előtti magyar történelem? Ezt feszegeti, a válasz: a történelmet nemcsak érteni, érezni is kell. "Akik ma hetykén ítélnek, azok keveset értenek abból, hogy micsoda teljesítmény átértékelni magunkat és az ország élére állni" - mondja. (Ennél már csak egy nagyobb teljesítmény lehet: átértékelni magunkat és nem akarni az ország élére állni.)

A miniszterelnök finoman üzen a renitens Szili Katalinnak is, aki amúgy nem volt a teremben: az nem volt törvényszerű, hogy a baloldal 1990-ben nem a nacionalista befelé fordulást választotta, hanem, Gyurcsány szavaival élve, a nemzeti progresszió útját. "Még mindig van a baloldalon is, akit kísért a múlt" - mondja.

Gorbacsov, mint az este összes szónokával, az asztalhoz visszatérő Gyurcsánnyal is koccint, mintha ez is benne lenne az egyébként borsos napidíjában. Tortát tolnak be, rajta a 75-ös számmal, közben Palya Bea énekli a Serkenj felt (tudják, Ingó-bingó zöld fűszál) a Budapester Klezmer Banddel: "Amennyi fűszál van, A tarka mezőbe', Annyi áldás szálljon, Horn Gyula fejére."

A szocialista vendégsereg az ünnepelt nevét skandálja: "Gyula, Gyula!" És Gyula a mikrofonhoz lép. Néhány szocialista vezető és a protokollfőnök ereiben meghűl a vér, erről a beszédről nem volt szó.

"Gorbacsov olyan életutat tett meg, amit más senki - mondja. - Neki köszönhetjük, hogy itt vagyunk, és ilyen viszonyok között élünk. Inkább feladott mindent, hogy megvédje az igazságát. Neki köszönhetjük, hogy Magyarország maga döntött a társadalmi és politikai viszonyairól." (Az iskolások sajnálhatják, hogy nem a politikusok írják a történelemkönyveket, a Szovjetunió felbomlásáról elég lenne ennyit bebiflázni, a többi okkal, például a birodalom gazdasági összeomlásával, mit sem törődve.)

Horn szerint két szót kell realizálni (feszült csend): stratégiai kooperáció. Huszonegy kitüntetést kapott életében, nem dicsekvésből mondja, ezt úgyis mindenki tudja. De ez a kinevezés, azaz kitüntetés (az elszólást nagy nevetés fogadja, Gyurcsányé kissé kényszeredett), illetve annak elmaradása fáj neki, volt olyan éjszaka, amikor róla álmodott.

Ezek a renegátok, mondja Horn, azoknak az embereknek az életútját kérdőjelezik meg, akik a rendszerváltáson túl is baloldaliak maradtak, utálja a kaméleonokat, pláne azokat, akikből a pénz csinált embert, öklükkel fenyegetőznek, miközben két szalmaszálat nem tettek keresztbe. A magyar baloldal nélkül nincs további fejlődés, és így tovább, a beszéd a vége felé követhetetlenné válik. Előbb a protokollfőnök próbál véget vetni azzal az indokkal, hogy közös fotó készül a jelenlévőkről, majd Gyurcsány megy az emelvényhez. "Nem szenvedsz a szerénység betegségétől" - mondja még neki Horn, de a miniszterelnök boldog hetvenedik (sic!) születésnapot kívánva beléfojtja a szót.

A vendégeket közös fotózásra szólítják az előtérbe. A nagy kavarodást kihasználva Horn elslisszan, a kétszáz vendég a lépcsőn elfoglalja a kijelölt helyét, szemben a fotósok és operatőrök serege, Genscher, Gorbacsov, Nyakó István és a többiek fegyelmezetten állnak a helyükön, az ünnepelt sehol.

Eltelik így egy perc, kettő, öt, tíz, tizenöt.

És megjön Horn. Megkönnyebbült sóhaj. A baloldal istent avatott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltáson, szabaddemokraták, elnökválasztáson, életfogytiglani, szomszédságában, születésnapjára, demokratizálták, miniszterelnöke, követhetetlenné, külügyminiszter, megemlékezésein, miniszterelnök, fegyelmezetten, protokollfőnök, megkönnyebbült, magyarországot, összeomlásával, kongresszusain, születésnapját, születésnapján, kommunistákkal, kommunistából, legfejlettebb, fejlesztették, pártfőtitkárt, kétségtelenül, vendégsereget, szervezetének, kényszeredett, felbomlásáról, vetítővásznon, jelenlévőkről, elszavalhassa, fenyegetőznek, frakcióvezető, születésnapot, világ azért, magyar baloldal, cikket barátjának, felirat fogadta, meghívottak zömét, autóval érkezik, ünnepelttel beszélget, párt első, sarokban szerényen, ünnepelt asztalánál, közönség kétszer, egyik fotón, óriás Helmut, másikon focimezben, ünnepelt kedvenc, efféle mulatsághoz, Ingó-bingó Horn Gyula, Tóth-Szenesi Attila, Horn Gyula, Magyar Nemzeti Galéria, Medgyessy Péter, Juszt László, Kovács László, Gyurcsány Ferenc Klára, Nyers Rezső, Takács Albert, Lendvai Ildikó, Hans-Dietrich Genscher, Mihail Gorbacsov, Szekeres Imrét, Kiss Pétert, Kovács Lászlót, Helmut Kohllal, Amikor Genscher, Takács Albert Genscherhez, Koncz Gábor, Munkáspárt Kádár-megemlékezésein, József Attila-verseket, Rudyard Kiplingtől, Huszti István, Sólyom László, Szily Nóra, Szovjetunió Kommunista Pártjának, Göncz Árpád, Ahol Gorbacsov, Szili Katalinnak, Palya Bea, Budapester Klezmer Banddel, Nyakó István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 23:12 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre több migráns érkezik
01.18. 22:32 Férfi kézilabda Eb - Csak percekig vezettek, mégis nyertek a horvátok
01.18. 22:12 UDMR şi-a sărbătorit 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca
01.18. 22:02 Vízilabda Eb - Szerb siker
01.18. 21:32 Jégkorong Magyar Kupa - Az FTC legyőzte a MAC-ot az elődöntőben
01.18. 21:02 Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz rész...
01.18. 20:52 Női kézilabda EHF Kupa - Először nyert az Érd
01.18. 20:42 Adunarea delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidu...
01.18. 20:22 Férfi röplabda Extraliga - Öt szettben nyert a MAFC
01.18. 20:22 Vízilabda Eb - Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar férfi válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Orchidea  Egy haldokló tanya  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Kellemes délutánt kívánok  Izland........  Harmonia kártya után......  Gyümölcslevekkel a betegségek ...  Halál  Alvó kutya  Sötétben nem látok aludni  Facebookon kaptam  Téli este  Izland........  A város utcája színarany  Ferenczi Csilla versei  Az Úr szeretetével tele van a ...  Bárcsak leszállnál!  Facebookon kaptam  Harmónia......  Posertube  Ausztráliai tűzvész......  Facebookon kaptam  Tudtad e?  Kellemes kávézást!  Taps  Derűvel viselni az öregedést  Facebookon kaptam  Uram, tekints e földre  Hallom...  Jó reggelt  Mancs őrjárat........  Fekete István író megvakíttatá...  Téli kép  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam  Halál  Kellemes kávézást!  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Fekete István író megvakíttatá...  Taps  Posertube  Szèp napot kívánok!  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Halál  Csend kell ahhoz  Téli kép  A történelmi tények elhallgatá...  Tudtad e?  Jákób kútjánál  Tudtad e?  Png nő  Jó ember leszek, saját magam s...  Jó éjszakát, szép álmokat !......  A nap képe.......  Szèp napot kívánok!  Kislány virággal  Kislány virággal  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok!  Szèp estét kedves látogat...  Bundástorta  Szívemben él!  Halló Január!  Derűvel viselni az öregedést  Ausztráliai tűzvész......  Szép napot kedves barátaim ! ....  Szèp estét kedves látogat...  Mézmaszk pattanásra  Várlak, hogy elmondhassam  Uram, tekints e földre  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mennyasszony  Facebookon kaptam  Mikulástorta  Halál  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Várlak, hogy elmondhassam  Pöttyös  A tisztelet annak jutalma, aki...  Facebookon kaptam  A nők szeretik, ha meghallgatj...  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Facebookon kaptam  Ékszertorta  Csak egy igekötő  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Pénztorta  Facebookon kaptam  Önismeret  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Árpád-házi Szent Margit szűz  Harmónia......  Marcellus Hesperus A BÖLCS 
Bejegyzés Címkék
világ azért, magyar baloldal, cikket barátjának, felirat fogadta, meghívottak zömét, autóval érkezik, ünnepelttel beszélget, párt első, sarokban szerényen, ünnepelt asztalánál, közönség kétszer, egyik fotón, óriás Helmut, másikon focimezben, ünnepelt kedvenc, efféle mulatsághoz, vers harmadik, kitüntetést megtagadó, üzenet Sólyomnak, liberális szabaddemokraták, német diplomáciát, kortársai közül, harmadik birodalom, náci pártba, hazai jobboldal, olyan fideszes, nyilaspárt tagja, közönségnek játszik, elején leszögezi, ország nagy, volt külügyminiszter, beszédét frappánsan, laudációk közben, dohányosok izgágasága, műsorvezető Szily, világban dicsőítik, 1996-os elnökválasztáson, szovjet birodalom, történelmet örök, magyar történelem, helyes irányba, keleti blokk, kommunistából lett, itthoni posvány, régi vezetők, 1990 előtti, történelmet nemcsak, ország élére, nagyobb teljesítmény, miniszterelnök finoman, renitens Szili, baloldal 1990-ben, nacionalista befelé, nemzeti progresszió, este összes, asztalhoz visszatérő, egyébként borsos, 75-ös számmal, tarka mezőbe, szocialista vendégsereg, ünnepelt nevét, protokollfőnök ereiben, iskolások sajnálhatják, politikusok írják, többi okkal, birodalom gazdasági, elszólást nagy, életútját kérdőjelezik, pénz csinált, vége felé, protokollfőnök próbál, szerénység betegségétől, miniszterelnök boldog, vendégeket közös, nagy kavarodást, kétszáz vendég, lépcsőn elfoglalja, kijelölt helyét, többiek fegyelmezetten, ünnepelt sehol, baloldal istent, rendszerváltáson, szabaddemokraták, elnökválasztáson, életfogytiglani, szomszédságában, születésnapjára, demokratizálták, miniszterelnöke, követhetetlenné, külügyminiszter, megemlékezésein, miniszterelnök, fegyelmezetten, protokollfőnök, megkönnyebbült, magyarországot, összeomlásával, kongresszusain, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 0
  • e Hónap: 59108
  • e Év: 59108
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.