Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vona Gábor: Hogyan züllöttünk
  2009-03-05 18:40:51, csütörtök
 
  Vona Gábor: Hogyan züllöttünk állattá, és hogyan lehetünk újra emberek?
2009-03-05 06:44:39

A mostani válság nem néhány bank továbbgyűrűző pénzügyi problémája, hanem egy korszak vége. Hogy az agónia mennyi ideig tart, nem tudni, de hogy a vége a jelenlegi világrend összeomlása, az biztos. Egy olyan rendszer, amely - a szó rossz értelmében véve - állattá teszi az embert, halálra van ítélve. De hogyan jutottunk el idáig? A kapitalizmusnak hívott gazdasági forma a tőke maximalizálására és a munkaerő kizsigerelésére épül. Amit szociális piacgazdaságnak hívnak, az sem más, csupán a jelmezbe bújt kapitalizmus, addig működik, amíg a tőke érdekei ezt diktálják. Amíg a Szovjetunió létezett keleten, a kapitalista nyugatnak szüksége volt a lakosság életszínvonalának emelésére, így is bizonyítva felsőbbrendűségét. 1990 óta azonban ilyen-olyan indokokkal megkezdődött a jóléti társadalom felszámolása. Stratégiaváltás következett be, elindult a világméretű kapitalizmus kora, vagyis a globalizáció. Célja az egész világra kiterjedő, a tőkés társaságok összehangolt uralmi hálózatára épülő új világrend kiépítése volt. Érdemes végigkövetni, hogyan érte el, amit akart. Véleményem szerint négy lépésben.
A globalizáció kiépítésekor az első akadály, amelybe a háttérhatalom beleütközött a nemzeti érdekeket védő államok ellenállása volt. Nincs olyan nemzet, amely maga szeretné feladni önrendelkezését. Egy erős állam védi polgárait a külső és belső veszélyekkel szemben, megfelelő klímát teremt nekik a lélekszámbeli, fizikai és szellemi gyarapodáshoz, beavatkozik a gazdaságba, ha kell. A globalizációnak tehát világméretű terveihez először ki kellett találnia az ,,éjjeliőr állam" koncepciót, amelyet a helyi ,,ügyvivők" (nem hiába van az SZDSZ-nek ügyvivői tanácsa...) segítségével a korszerű gondolkodás alaptételeként tüntettek fel. Ugye, emlékszünk még ,,az állam rossz gazda" kijelentésre? Magyarországon így folyt és folyik is az állam leépítése. Vagyonát a privatizáció, beavatkozási lehetőségeit pedig a dereguláció és a liberalizáció révén vették el.
A gyenge állam terv azonban nem ment egyszerűen, hiszen egy valódi demokrácia lehetőséget teremt a társadalomnak arra, hogy bizonyos időközönként egy számára nem tetsző politikai folyamatnak megálljt parancsoljon. Az állam után az alkotmányos rend volt a következő akadály a világuralomhoz vezető úton. A globalizáció urai nem tehették meg, hogy a demokráciát nyíltan beszüntetik, inkább felszámolták azt észrevétlenül. Kitalálták a liberális demokráciát, amely szépen csengő neve ellenére nem más, mint a multinacionális tőke diktatúrája. Elvileg minden szabad, de csak elvileg. Gyakorlatban mindenről a tőkés társaságok döntenek. Az állam leépült, a demokrácia már csak színdarab.
A dolog azonban ezzel még nem ért véget, ugyanis egy politikai rendszernek elveken kell alapulnia. A globalizáció urai harmadik lépésben beleütköztek az alapvető, egyetemes emberi normákba. Egy keresztényi értékek mentén gondolkodó társadalomra - pláne hosszú távon - nehéz rákényszeríteni a liberális demokráciát, ezért kellett kitalálni egy vezérelvet, a neoliberális ideológiát. A neoliberalizmus egy gyönyörű szóra, a szabadságra építette fel magát, és az ettől elaléló emberek észre sem vették, hogy a neoliberális szabadság báránybőre alatt a rabszolgaság farkasa rejtőzik. A megzavarodott emberek kellő és súlyos elkábításában segített a megkaparintott oktatás, a kultúra és a média (Hogy miért jut már megint eszembe az SZDSZ?!). Így lett trendi buzinak, drogosnak és értéktelennek lenni.
A végső lépés azonban még hátra volt. Hiába zúdult minden csatornán a szenny, az embereket legalapvetőbb közösségeik megóvhatták a manipulálástól. A globalizáció utolsó ellenségével találta szembe magát: a szerves emberi közösségekkel, azokon belül is a családdal. A tét azonban túl nagy volt ahhoz, hogy megálljanak. A fogyasztói társadalom népszerűsítése lett a válasz, vagyis az ember legalantasabb, állatias ösztöneire, a szimpla fogyasztásra alapoztak. Sajnos sikeresen. A cél nélkülisége elől hamburgerek és tévéműsorok fogyasztásába menekülő embereket atomizálták, akikre már nem a család, nem a barátok, nem a kis közösségek hatottak, hanem ők. Az embert, bennünket ezzel állattá tettek. Készen állt az atomenergiát használó, eszközkészítő homo sapiens, amelyből azonban minden nagybetűs emberi kiveszett. Pontosan úgy és annyira, ahogy az a globalizáció érdekében állt. Arra még képesek vagyunk, hogy bevásároljunk a multinál, hogy bekapcsoljuk a tévét, de hogy felismerjük saját, szabadságnak csomagolt rabszolgaságunkat, arra már nem.
Az út az éjjeliőr állam, a liberális demokrácia, a neoliberális ideológia és a fogyasztói társadalom vonalán vezetett és jutott idáig. A globalizmus urai azonban elszámolták magukat. A ,,nagy összeesküvés" könyörtelen végrehajtása közben elvetették a sulykot. Évezredes társadalmi tradíciókat, genetikailag kódolt emberi viselkedésformákat és a glóbusz ökoszisztémáját lehetetlen megsemmisíteni. Aki megpróbálja, az maga roppan bele. Így lett ez a globalizációs háttérhatalommal is. A probléma az, hogy a világot is, bennünket is magukkal akarnak rántani a mélybe. Nekünk ugyanazon az úton kell mennünk, amelyen ide jutottunk, csak visszafelé.
Az atomizált, fogyasztói társadalom helyett meg kell teremtenünk a magunk, minél inkább önellátó, ökoszociális kis közösségeit, illetve ezek hálózatát. A neoliberális ideológia leváltásával, a megtartó közösségek erejéből helyre kell állítanunk az alapvető emberi normák prioritását. A társadalom morális talapzatának megerősítése után az alkotmányosság helyreállítását kell megvalósítani, és végül a meggyengített állam helyezhető vissza az őt megillető erős, aktív és beavatkozó szerepébe.
Sok munkára lesz szükség, mert a romokból kell várat építeni. Az biztos, hogy egy magyar bankra mindenképp szükség lesz. De erről majd a jövő héten!


(A szerző a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: maximalizálására, háttérhatalommal, rákényszeríteni, kapitalizmusnak, multinacionális, önrendelkezését, stratégiaváltás, piacgazdaságnak, kizsigerelésére, globalizációnak, neoliberalizmus, helyreállítását, ökoszisztémáját, manipulálástól, alkotmányosság, megsemmisíteni, magyarországon, alaptételeként, világuralomhoz, népszerűsítése, megkaparintott, gyarapodáshoz, megzavarodott, elkábításában, társadalomnak, eszközkészítő, háttérhatalom, észrevétlenül, lélekszámbeli, megvalósítani, globalizációs, értéktelennek, legalantasabb, meggyengített, fogyasztásába, továbbgyűrűző, mostani válság, korszak vége, agónia mennyi, jelenlegi világrend, olyan rendszer, kapitalizmusnak hívott, tőke maximalizálására, munkaerő kizsigerelésére, jelmezbe bújt, tőke érdekei, kapitalista nyugatnak, lakosság életszínvonalának, jóléti társadalom, világméretű kapitalizmus, egész világra, tőkés társaságok, Vona Gábor, Magyar Gárda Egyesület,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke  Hogyan válunk hűségesekké?  Jázmin  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szívek  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Vito Giaquinto gondolata  Horváth Szilvia tollából  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Csend  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vannak emberek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egyszerű  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  jó reggelt  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Borzasztó  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 15  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Magamnak  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Egy gondolat  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Vidámság  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Bornyi Veronika haiku verse  40 felett  A sorsod  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Alvó cicák  Vidámság  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Csend  Ady Endre - Mindegy átka  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszerű  Zilahy Lajos mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Segíts neki dicsérni Téged  Robin Wight pitypang szobra  Kertem  Tanmese  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sorsunk miatt... 
Bejegyzés Címkék
mostani válság, korszak vége, agónia mennyi, jelenlegi világrend, olyan rendszer, kapitalizmusnak hívott, tőke maximalizálására, munkaerő kizsigerelésére, jelmezbe bújt, tőke érdekei, kapitalista nyugatnak, lakosság életszínvonalának, jóléti társadalom, világméretű kapitalizmus, egész világra, tőkés társaságok, globalizáció kiépítésekor, első akadály, háttérhatalom beleütközött, nemzeti érdekeket, erős állam, globalizációnak tehát, helyi &#8222, korszerű gondolkodás, állam rossz, állam leépítése, liberalizáció révén, gyenge állam, valódi demokrácia, társadalomnak arra, állam után, alkotmányos rend, következő akadály, világuralomhoz vezető, globalizáció urai, demokráciát nyíltan, liberális demokráciát, multinacionális tőke, állam leépült, dolog azonban, politikai rendszernek, keresztényi értékek, neoliberális ideológiát, gyönyörű szóra, szabadságra építette, ettől elaléló, neoliberális szabadság, rabszolgaság farkasa, megzavarodott emberek, megkaparintott oktatás, végső lépés, embereket legalapvetőbb, globalizáció utolsó, szerves emberi, fogyasztói társadalom, ember legalantasabb, szimpla fogyasztásra, atomenergiát használó, éjjeliőr állam, liberális demokrácia, neoliberális ideológia, globalizmus urai, glóbusz ökoszisztémáját, maga roppan, globalizációs háttérhatalommal, úton kell, megtartó közösségek, alapvető emberi, társadalom morális, alkotmányosság helyreállítását, meggyengített állam, romokból kell, magyar bankra, jövő héten, maximalizálására, háttérhatalommal, rákényszeríteni, kapitalizmusnak, multinacionális, önrendelkezését, stratégiaváltás, piacgazdaságnak, kizsigerelésére, globalizációnak, neoliberalizmus, helyreállítását, ökoszisztémáját, manipulálástól, alkotmányosság, megsemmisíteni, magyarországon, alaptételeként, világuralomhoz, népszerűsítése, megkaparintott, gyarapodáshoz, megzavarodott, elkábításában, társadalomnak, eszközkészítő, háttérhatalom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1709
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 162714
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.