Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyald ki Honecker, én már Nyug
  2009-03-21 16:28:52, szombat
 
 

Felkel Honecker, kinéz az ablakon, jó reggelt, köszön a Napnak. Jó reggelt, válaszol a Nap. Délben kinéz megint az ablakon, köszön a Napnak, jó napot, az visszaköszön, jó napot, Honecker elvtárs. Este kinéz Honecker az ablakon, köszön a Napnak, jó estét. Mire a Nap: nyald ki, már Nyugaton vagyok!


*


,,Nyald ki Honecker, én már Nyugaton vagyok"
2009. március 20. 10:23

A Kádár-kor titkosszolgálatai - ellentétben a Stasival - nem jogutód nélkül szűntek meg, különböző hivatalokká alakultak. Az sem tisztázott, hányad részét semmisítették meg az ügynöki dokumentumoknak. A Politikatörténeti Intézet Anno 1989 Filmklubjában e héten A mások élete című film kapcsán beszélgettek a szakértők.
Felkel Honecker, kinéz az ablakon, jó reggelt, köszön a Napnak. Jó reggelt, válaszol a Nap. Délben kinéz megint az ablakon, köszön a Napnak, jó napot, az visszaköszön, jó napot, Honecker elvtárs. Este kinéz Honecker az ablakon, köszön a Napnak, jó estét. Mire a Nap: nyald ki, már Nyugaton vagyok! - a kantinban megfagy a levegő. Az államvédelem vezető munkatársa szúrós szemmel néz a viccet mesélő fiatal beosztottjára. Neve? Beosztása? - hangzik fel a kérdés, majd kiderül, ő meg így viccel. Plusz egy másik Honecker-viccel.

Ez utóbbi fekete tréfa nálunk a legkeményebb Rákosi-korszakra ült csak, akkor viszont egy ilyen poén izgatásnak minősült, súlyos következményei lehettek. A keletnémet Stasit a blokk legkeményebb titkosszolgálataként tartjuk számon. Florian Heckel von Donnersmarck A mások életében bemutatja, hogyan bántak el még az 1980-as években is a ,,másként gondolkodókkal" az NDK-ban. Hasonló film - legalábbis a Kádár-korszakról - hazánkban azért sem várható, mert az államvédelem nem nyomta rá ilyen mélyen a bélyegét az emberek hétköznapjaira.

rendszerváltó filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány Anno 1989 Filmklubjának résztvevői A mások élete című, 2006-ban készült német filmet elemezték Ripp Zoltán történész segítségével.
Ripp Zoltán történész szerint ez korántsem jelenti azt, hogy a magyar titkosszolgálatok ne hálózták volna be az élet minden területét. Bár a filmben szereplő író-színésznő pár is azt az általános vélekedést erősíti, hogy a kultúra kivételes célterületnek számított, nem csak az értelmiséget figyelték, az üzemek, termelőszövetkezetek világát sem hanyagolták el.



Lehetetlen választások

Ha titkosszolgálatokról esik szó, a sajtóban szinte szinonimaként jelenik meg az ügynök kifejezés. A filmben nem a ,,klasszikus" ügynökök állnak a középpontban. Feltűnik a rendező, aki középszerű, de Stasi-besúgóként biztos munkalehetőséghez jut, nem úgy, mint a zseniális, de ,,renitens" idősebb pályatársa. Az író élettársa, Christa Maria is átminősül fogolyból hálózati személlyé. Megzsarolásához elég az, tudnak arról, hogy illegális nyugtatókat szed: választania kell, soha többé nem léphet színpadra vagy elárulja szerelmét.

Mikor kiengedik, az állambiztonsági főnök azzal csúsztatja vissza a gyógyszert a zsebébe, helyzete nemcsak kötelességekkel, hanem előjogokkal is jár. Az író lakásának bepoloskázását a kémlelőnyíláson át figyelő Meineke asszony is dönthet: hallgat vagy Mischa lánya másnap már nem egyetemista. Mind-mind lehetetlen választások, miközben a kiszolgáltatott sakkban tartottnak nem győzik hangsúlyozni, egyéni ,,hősködése" mit sem használ a célszemélynek és mit sem árt a rendszernek.

Postáskisasszonyok

Ripp Zoltán - a vetítés utáni beszélgetés során - arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügynökkérdés az állambiztonsággal kapcsolatban túldimenzionált. A belügyi szerveknek számos más csatorna állt rendelkezésükre, ha valakiről információra volt szükségük. Egyrészt - ahogy a filmben is szerepelt - mindennapos gyakorlat volt a lehallgatás, illetve a postai küldemények, a levelezés felnyitása. A Magyar Nemzet főszerkesztőjével, Pethő Tiborral esett meg, hogy figyelmeztette a Szabad Európát is megjárt vendégét, vigyázzon, mert a szobájában legalább három lehallgató-készülék is van, az körülnézett és azt válaszolta, legalább öt.



A szigorúan titkos tisztek között felül voltak reprezentálva a postáskisasszonyok. Nem mindenkit zsarolással ,,szerveztek be": voltak olyan titkos megbízottak, akik a rendszer iránti elkötelezettségükből kifolyólag cselekedtek így. És mindig hasznos információkkal szolgálhattak a ,,társadalmi kapcsolatok", egy házmester, egy munkahelyi felettes, egy személyzetis, akikkel az államvédelmisek bármikor elbeszélgethettek.

Magyarországon csak átalakultak

A film végén a berlini fal lebomlásának hírét hallva az alagsorban leveleket bontogató Stasi-alkalmazottak kisétálnak az utcára. Az NDK titkosszolgálata valóban egyik napról a másikra szűnt meg. Így aztán az iratok sorsa is tisztázott: ahogy a történet főszereplője, két év múlva bárki hozzáférhetett a róla készült dossziékhoz. Ripp Zoltán (a Kenedi-bizottság tagjaként) rámutatott, hogy a térség más országaiban - így hazánkban is - jóval összetettebb a helyzet, mivel a titkosszolgálatok nem jogutód nélkül szűntek meg, a III/3-as kivételével a belügyi csoportfőnökségek különböző hivatalokká alakultak, állományuk sem cserélődött le.

Ez a szituáció viszont alapot adott arra, hogy a titkosszolgálatok az irattáruknak a feltétlenül szükségesnél nagyobb hányadát tartsák vissza. Ráadásul a magyar szervek nem szüntették be tevékenységüket 1989 októberében, amikor az új alkotmány megszületett, hanem tovább folytatták - immár törvénytelenül - az ellenzék, főképp a négyigenes népszavazást kezdeményező SZDSZ és Fidesz megfigyelését. Decembertől pedig beindult az iratmegsemmisítés, ezt hozta felszínre a Dunagate-botrány 1990 januárjában.

Mivel az iratokat jegyzőkönyv nélkül zúzták be, a Kenedi-bizottság sem tudott biztos választ adni arra a kérdésre, mennyi és milyen jellegű dokumentum hiányzik. A rendszerváltás környékén felállított bizottságok azt állapították meg, hogy az iratok nagy része megsemmisült, ám Ripp Zoltán szerint ezt az azóta már az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába került dokumentumok cáfolják. Az eltűnt, magánkézbe került iratok viszont több esetben is politikai machinációkra adtak lehetőségét, bár érdemes elgondolkodni azon, hogy a legtöbb esetben egy ilyen ,,szenzációs leleplezés" mégsem tette tönkre a közéleti szereplő karrierjét.



Óvatosan az ügynökvádakkal

Végül arra a kérdésre, hogy mit tartogatnak egy történész számára az állambiztonsági iratok, Ripp Zoltán arra figyelmeztetett, hogy vannak ,,ügynökvadász" keresztes lovagok, annak ellenére, hogy az iratanyag éppen nem a zajos leleplezésekre a legalkalmasabb. Ezzel szemben a dokumentumok a társadalomtörténész számára egy-egy kulturális intézmény, gyárak, termelőszövetkezetek életéről, viszonyairól máshol nem fellelhető információkat rejtenek.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy egyetlen forrástípus nem elegendő ahhoz, hogy árnyalt képet rajzoljunk meg a múltról, és a titkosszolgálati iratokban foglaltakkal szemben különösen szigorú forráskritikát kell alkalmazni. Persze elsősorban nem azért, mint ahogy A mások élete című filmben, a megfigyelést végző tisztek falaztak volna a megfigyelteknek. Ám például az ügynökök esetében mindennapos volt, hogy a jelentéseket úgy fogalmazták, hogy lehetőleg ne ártsanak vele környezetüknek.

Következő alkalommal, 2009. április 1-jén Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap című 2007-ben készült filmjét vetítik a Politikatörténeti Intézet ingyenes filmklubján, amely a romániai rendszerváltást helyezi sajátos perspektívába. A film után Tamás Gáspár Miklóssal nyílik lehetőség beszélgetni, az összefoglalót ismét elolvashatja az FN-en.


http://www.fn.hu/tudomany/20090319/nyald_ki_honecker_en/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: titkosszolgálati, titkosszolgálata, állambiztonsági, figyelmeztetett, túldimenzionált, rendelkezésükre, kiszolgáltatott, államvédelmisek, kötelességekkel, tevékenységüket, kémlelőnyíláson, megzsarolásához, dokumentumoknak, megfigyelteknek, rendszerváltást, ügynökvádakkal, rendszerváltás, forráskritikát, figyelmeztette, törvénytelenül, következményei, információkkal, leleplezésekre, legalkalmasabb, környezetüknek, hétköznapjaira, hozzáférhetett, gondolkodókkal, bepoloskázását, magyarországon, filmklubjának, reprezentálva, perspektívába, célszemélynek, filmklubjában, szolgálhattak, ügynöki dokumentumoknak, mások élete, kantinban megfagy, államvédelem vezető, viccet mesélő, másik Honecker-viccel, legkeményebb Rákosi-korszakra, ilyen poén, keletnémet Stasit, blokk legkeményebb, mások életében, 1980-as években, emberek hétköznapjaira, magyar titkosszolgálatok, élet minden, filmben szereplő, Felkel Honecker, Politikatörténeti Intézet Anno, Florian Heckel, Donnersmarck, Politikatörténeti Alapítvány Anno, Ripp Zoltán, Christa Maria, Magyar Nemzet, Pethő Tiborral, Szabad Európát, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, Cristian Mungiu, Politikatörténeti Intézet, Tamás Gáspár Miklóssal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az út  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Képes idézet !  J. Donald Walters  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Várnai Zseni - Éveim  Húsvéti üdvözlet !  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Nem jár  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Levél lány  Soli Deo gloria  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Öröknek hinni . . .  Rács mögé  Alvó baby  Ne hagyd  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Játékos kis cicák  Várnai Zseni - Éveim  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Manna OWell tollából  Az út  Mire jók ?  Alvó baby  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Sok ember olyan,  Humor is meg nem is szerinted?  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Szép álmokat!  Heltai Jenő: Március  Haja van  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Jó éjszakát  Paul David Tripp Március 25  Jó éjszakát  virágvasárnap  A jó kedv a világon  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Paul David Tripp Március 25  Mire jók ?  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Kövesd a vezetőt 
Bejegyzés Címkék
ügynöki dokumentumoknak, mások élete, kantinban megfagy, államvédelem vezető, viccet mesélő, másik Honecker-viccel, legkeményebb Rákosi-korszakra, ilyen poén, keletnémet Stasit, blokk legkeményebb, mások életében, 1980-as években, emberek hétköznapjaira, magyar titkosszolgálatok, élet minden, filmben szereplő, általános vélekedést, kultúra kivételes, értelmiséget figyelték, sajtóban szinte, ügynök kifejezés, állambiztonsági főnök, kiszolgáltatott sakkban, vetítés utáni, állambiztonsággal kapcsolatban, belügyi szerveknek, postai küldemények, levelezés felnyitása, szobájában legalább, szigorúan titkos, rendszer iránti, munkahelyi felettes, államvédelmisek bármikor, film végén, alagsorban leveleket, másikra szűnt, iratok sorsa, történet főszereplője, róla készült, belügyi csoportfőnökségek, szituáció viszont, feltétlenül szükségesnél, magyar szervek, négyigenes népszavazást, iratokat jegyzőkönyv, rendszerváltás környékén, iratok nagy, legtöbb esetben, ilyen &#8222, közéleti szereplő, történész számára, állambiztonsági iratok, iratanyag éppen, zajos leleplezésekre, titkosszolgálati iratokban, megfigyelést végző, ügynökök esetében, romániai rendszerváltást, film után, összefoglalót ismét, titkosszolgálati, titkosszolgálata, állambiztonsági, figyelmeztetett, túldimenzionált, rendelkezésükre, kiszolgáltatott, államvédelmisek, kötelességekkel, tevékenységüket, kémlelőnyíláson, megzsarolásához, dokumentumoknak, megfigyelteknek, rendszerváltást, ügynökvádakkal, rendszerváltás, forráskritikát, figyelmeztette, törvénytelenül, következményei, információkkal, leleplezésekre, legalkalmasabb, környezetüknek, hétköznapjaira, hozzáférhetett, gondolkodókkal, bepoloskázását, magyarországon, filmklubjának, reprezentálva, perspektívába, célszemélynek, filmklubjában, szolgálhattak, beosztottjára, megfigyelését, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 453
  • e Hét: 2713
  • e Hónap: 19506
  • e Év: 152423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.