Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nemzetvezető felesége voltam
  2007-09-25 19:18:54, kedd
 
  A nemzetvezető felesége voltam... (szerkesztett beszélgetés Szálasi Ferencné Lutz Gizella zenetanárnővel 1989-ben)
2007-09-25. 11:52:55

AZT MONDTA ERRE AZ URAM: MINDENKI MEGSZÖKHET, DE ÉN NEM!...AZTÁN MEGKÉRDEZTÉK, HITTEM-E AZ URAMBAN?
HÁT PERSZE HOGY HITTEM! AKIT AZ EMBER SZERET, ANNAK HISZ IS!

A történelem szereplőit, ez esetben mellékszereplőit mindig érdemes meghallgatni még akkor is, ha tudjuk: a memoár, a visszaemlékezés bizonytalan mûfaj. Különösen az, ha közvetlen az érintett mondja el emlékeit.

Mint teszi ebben az esetben a Nemzetvezető özvegye a negyvenes és az ötvenes évekről.

Az Ideiglenes Nemzeti Kormánynak a fegyverszüneti egyezmény során felelősségre kellett vonnia a háborús bûnösöket és hatálytalanítani kellett a megkülönböztető (zsidó) törvényeket. (Hagyjuk ezúttal figyelmen kívül ennek a kormánynak a jogosultságát, hagyjuk most figyelmen kívül, kik voltak itt háborús bûnösök ugyanakkor kiket engedtek futni, és hagyjuk figyelmen kívül hány zsidó mûködött aktívan közre a Nemzetvezető likvidálásában. Köztük sok olyan, akiket Horthy kormányzó mentett meg. Sőt, Szálasi is.

Szálasi Ferenc írja: "...nem engedhetjük meg, hogy zsidainkat kivigyék az országból. Dolgozzanak ők csak itthon. Hát olyan gazdagok vagyunk, hogy napi nyolcmillió órát csak úgy veszni hagyjunk?"

De térjünk vissza a Nemzetvezető özvegyével folytatott beszélgetésre, amely 1989-ben készült a Mester utcai egyszerû lakásban. Szálasi Ferencné már ismét együtt van férjével az égi magasokban, de hangját megőrizte a hangszalag.
Ennek szerkesztett, rövidített változatát olvashatják most Önök:

Néhány adat még: Szálasi Ferencné született LUTZ Gizella, született Budapest, 1906 október 21-én, római katolikus, felsőkereskedelmi iskolát végzett, a IX. kerület, Koppány utca 7-ben lakott...1945-ben.
Most lenne 101 éves...

Nyolc évig voltam internálva, mert én előbb jöttem haza, mint az uram...még látni akartam őt. Még meg sem érkezett a vonat Sopronba, megállt a nyílt pályán és engen leszedtek...elvittek a vármegyeházára és ott a GPU kihallgatott, (GPU, szovjet politikai rendőrség, szerk.) de ezt nem jó elmesélni...nyolc év alatt nyolc helyen voltam. Amikor megszünt az internálás, akkor vittek el a Markóba és ott zárt tárgyaláson ítéltek el 12 évi börtönre. A nyolc évet beszámították. Tudja?

MIKOR SZABADULT?

'56-ban engedtek ki, akkor még volt hátra egy pár hét a forradalomig, addig pedig minden héten jelentkeznem kellett a rendőrségen. Azt mondták, igyekezzem elhelyezkedni gyorsan. Idehallgasson, én öt üzletet takarítottam, de csak éjjel volt szabad, hogy mire bejöttek reggel az emberek, addig rend legyen...erre kapok nyugdíjat, mennyit is kapok, 2600 forintot, de akkor még élt a bátyám Amerikában és ő támogatott...

MILYEN NÉVEN SZEREPELT AKKOR?

Lutz Gizella néven...szóval a leánykori nevemen, megmondták a rendőrségen, amikor kiengedtek, hogy a leánykori nevemen k e l l szerepelnem...

1945 UTÁN MÉG LÁTTA A FÉRJÉT?

Még akkor jöttem vissza, amikor ő még Salzburgban volt a börtönben, hazajöttem, hogy láthassam, de már nem láthattam. Amikor az uram megérkezett, első szava az volt a repülőtéren, hogy "hol van a feleségem?".
Nem feleltek neki, nem mondták meg neki, úgyhogy én többet sajnos nem találkozhattam vele.

AMIKOR A FÉRJE MÉG NEMZETVEZETőKÉNT SZEREPELT, TULAJDONKÉPPEN ÁLLAMFőI FELESÉG-SZEREPET JÁTSZOTT?

Akkor még nem volt államfő, pártvezető volt és nézze, mi nagyon sok helyen tettünk látogatást, eleget téve a meghívások nagyrészének; emlékszem Alcsuton voltunk József főhercegéknél, de még sok más helyen is voltunk.
A férjem mindig megmondta, most mint magánember van itt, aki politizálni akar, az jöjjön el a pártba...ezt mindenki tudta...mindenki.

TEHÁT A FÉRJE SOHA NEM AKARTA, HOGY ÖN IS TAGJA LEGYEN A PÁRTNAK?

Nem. Amikor bezárták egyszer (mert ötször volt bezárva) én beiratkoztam a Mester utcában levő párthelyiségben a pártba. Amikor férjem kijött a börtönből, azt mondta "...azonnal iratkozzon ki, mert ha maga oda bejár, beiratkozik, akkor magát körülveszik és akkor maga körül egy klikk alakul ki, én pedig a klikket nem tûröm!..."

A FÉRJE SAJÁT JÓSZÁNTÁBÓL INDULT VISSZA MAGYARORSZÁGRA?

Pardon...hát hozták!...Az amerikaiak adták át.
Egy amerikai ezredes jött érte. Küldtek neki 1500 dollárt, és azt üzenték, hogy adja át egy repülős tisztnek, egy amerikai pilóta-tisztnek, aki majd elvisz bennünket olyan helyre, ahol sosem fognak megtalálni.
Azt mondta erre az uram, mindenki megszökhet, de én nem!

HOGYAN ISMERKEDETT MEG A FÉRJÉVEL?

Nézze, az én sógorom katonatoszt volt a folyamőröknél. Egyszer ünnepséget rendeztek a Kormányzó Úr otrantói csatájának emlékére. Elkésve érkeztünk, a misét alaposan lekéstük. Kint hosszú asztaloknál mindenféle ételeket szolgáltak fel a folyamőr katonák. A másik hosszú asztalnál ült ő......ő nem volt folyamőr...vezérkari volt...gyönyörû volt a férjem, olyan sovány volt, hogy át lehetett ölelni valósággal a derekát, magas volt a homloka, gyönyörû orra, gyönyörû szája, festeni sem lehetett volna szebb férfit.
Megkérdezte a sógoromat, ismeri azt a kislányt (mármint engemet), aki melletted van ott, veletek? Hát hogyne, hiszen ő a sógornőm...

EZ VOLT LUTZ GIZI...

Igen, és itt összeismerkedtünk, ő pedig hazahozott kocsival.
Ferenc a legkiválóbban minősített vezérkari tiszt volt a vegyesdandárnál, ahol szolgált. ő még aznap délután levizitelt nálunk. Utána minden szombaton eljött látogatóba. Aztán én kimentem Párizsba és az Eiffel-torony tetejéről írtam neki képeslapot: "a csillagok közelségéből küldöm üdvözletemet..."

HÁNY ÉVI HÁZASSÁG UTÁN.....

Hány évi?... Két heti...két heti, nem hány évi!
Tizennyolc évig vártam rá...ő megmondta, hogy nem nősülhet meg, mert nem akar szerencsétlenné tenni egy gyereket, ha esetleg az apját.....megmondta, hogy mit csinálnak vele. ő előre tudta, hogy a politika az ilyen.

ASSZONYI ÖSZTÖNE MIT SUGALLT, AMIKOR A HATALOM ÁTVÉTEL VOLT, NEM GONDOLTA, HOGY EZ VESZÉLYES?

Nem, én semmit ilyesmit nem gondoltam. Az is igaz, én soha politikával nem foglalkoztam. Nem, én nem is mentem el az Országházba, ott volt a hatalomátvétel és az ünnepélyes eskü a Szent Koronára (Az ünnepélyes eskü a Vár Márványtermében volt. szerk.), és akkor én ezt rádión keresztül hallgattam végig...szép volt.

KÉSőBB, A TÁRGYALÁSRÓL MIT TUDOTT?

Akkor én be voltam zárva, amikor a tárgyalás volt. Én egyfolytában voltam bezárva.

ÉRTESÜLT A BÖRTÖNBEN AZ ESEMÉNYEKRőL?

Igen, értesültem, voltak azért jószívû, jóindulatú fegyőrök is - ha nem is sokan. Úgy volt a tárgyalás, hogy megszünt az internálótábor, és a politikaiakat elvitték a Markóba. Mindenkinek adtak egy számot (Szálasi Ferencnéé a 40-es volt. szerk.), nem volt szabad megmondani a nevünket, csak a számokat mondhattuk. Lekísért egy fegyőr és azt mondta, ha bántanak, kiabáljak. De itt nem bántottak, hanem egy háromtagú bizottság elé vittek és zárt ajtók mögött olyan banális dolgokat kérdeztek, hogy még ma is megáll az eszem, hogy ilyesmivel töltötték az időt. Nyugodtan bedobhatták volna az ajtón, hogy mennyi börtönt kapok...politikailag nem tudtak mit kérdezni...szegény jó uram nem akart atrocitásnak kitenni, mintha előre látta és tudta volna, mik fognak történni...Aztán megkérdezték, hittem-e az uramban?
Hát mondtam, persze hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz!

A NEMZETVEZETő FELESÉGEKÉNT NEM VOLT MUNKAVISZONYA?

Nem volt. Zongorázni tanítottam, dehát az magánügy volt. Volt tíz növendékem, Thoman-növendék voltam (Thomán István zeneszerző, Kodály Zoltán közeli munkatársa. a szerk.), az egy híres zeneakadémiai tanár, én mindenáron önálló pénzkeresetet akartam. A környékbeli gyerekeket tanítgattam zongorázni. Oly' édesek voltak!
Képzeld el, az internáló táborban egyszer felmentem az emeleti folyosóra - nem volt szabad ugyan - és látom ám, hogy egyik tanítványom az édesanyjával ott kint várakoznak egy csomaggal, amit nekem hoztak...

AZ ESKÜVőRE HOGYAN KERÜLT SOR?

Külföldön esküdtünk, Mattsee-ban...ott volt az esküvőnk. Tehát már a menekülés idején.

KI AKARTA AZ ESKÜVőT?
ő.......és persze én is....

ÉS MOST EGYEDÜL ÉL ITT GIZELLA NÉNI. NEM LÁTOGATJA SENKI?

Nem...Nem fogadok senkit.
Járt itt a Bokor Péter (a Századunk c. dokumentumfilm sorozat szerkesztője. a szerk.) ...és kérte, hogy beszéljek, feleljek, mondjam el...és hoz ő egy stábot és engem lefilmez ott a sarokban, mert az nagyon szép...de én mondtam, hogy nem...

HÁT NEKEM MOST SZERENCSÉM VOLT, HOGY NEM DOBOTT KI...

Hát igen, körülbelül.
Sokat vagyok otthon, bridzsezek, aztán vendégségbe járok a barátnőimhez...ilyenekkel foglalkozom, takarítok...

Egy baloldali francia tudósító írja a kivégzésről:

"Szeretném tudni, melyek az utolsó gondolatai ennek az embernek néhány másodperccel a halála előtt...röpke pillanatra találkozom a szemével...úgy érzem, most semmire sem gondol és semmit sem érez. Gránit. Maga az emberré lett gránit. Gránit marad akkor is, amikor elhalad három kivégzett minisztere holtteste előtt. egyenes, biztos léptekkel megy a halál felé......és meghal...anélkül, hogy egyetlen izma is megrezzenne vagy hogy szemében ott ülne a félelem, vagy hogy nyelvével megérintené ajkait.....a hóhér feltépi mellén a zöld inget és egy érem reszket a mellén néhány pillanatig....

Tizenöt óra harminc perc......

[Forrás: Összállította: Czékus Jób]
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Címkék: nemzetvezetőként, mellékszereplőit, hatálytalanítani, visszaemlékezés, szerencsétlenné, vegyesdandárnál, megkülönböztető, párthelyiségben, márványtermében, internálótábor, tulajdonképpen, hatalomátvétel, fegyverszüneti, dokumentumfilm, magyarországra, likvidálásában, vármegyeházára, zenetanárnővel, találkozhattam, legkiválóbban, beszélgetésre, zeneakadémiai, idehallgasson, pénzkeresetet, elhelyezkedni, beszámították, munkaviszonya, jogosultságát, főhercegéknél, politikaiakat, folyamőröknél, összállította, forradalomig, kihallgatott, barátnőimhez, szerkesztője, nemzetvezető felesége, történelem szereplőit, visszaemlékezés bizonytalan, érintett mondja, ötvenes évekről, fegyverszüneti egyezmény, háborús bû, vonat Sopronba, nyílt pályán, nyolc évet, bátyám Amerikában, leánykori nevemen, uram megérkezett, meghívások nagyrészének, férjem mindig, klikk alakul, Szálasi Ferencné Lutz Gizella, MONDTA ERRE AZ URAM, MINDENKI MEGSZÖKHET, AZTÁN MEGKÉRDEZTÉK, HITTEM-E AZ URAMBAN, PERSZE HOGY HITTEM, AKIT AZ EMBER SZERET, ANNAK HISZ IS, Ideiglenes Nemzeti Kormánynak, Szálasi Ferenc, Szálasi Ferencné, LUTZ Gizella, MIKOR SZABADULT, MILYEN NÉVEN SZEREPELT AKKOR, Lutz Gizella, UTÁN MÉG LÁTTA FÉRJÉT, AMIKOR FÉRJE MÉG NEMZETVEZETőKÉNT SZEREPELT, TULAJDONKÉPPEN ÁLLAMFőI FELESÉG-SZEREPET JÁTSZOTT, TEHÁT FÉRJE SOHA NEM AKARTA, HOGY ÖN IS TAGJA LEGYEN PÁRTNAK, FÉRJE SAJÁT JÓSZÁNTÁBÓL INDULT VISSZA MAGYARORSZÁGRA, HOGYAN ISMERKEDETT MEG FÉRJÉVEL, Kormányzó Úr, VOLT LUTZ GIZI, HÁNY ÉVI HÁZASSÁG UTÁN, ASSZONYI ÖSZTÖNE MIT SUGALLT, AMIKOR HATALOM ÁTVÉTEL VOLT, HOGY EZ VESZÉLYES, Szent Koronára, TÁRGYALÁSRÓL MIT TUDOTT, ÉRTESÜLT BÖRTÖNBEN AZ ESEMÉNYEKRőL, Szálasi Ferencnéé, NEMZETVEZETő FELESÉGEKÉNT NEM VOLT MUNKAVISZONYA, Thomán István, Kodály Zoltán, ESKÜVőRE HOGYAN KERÜLT SOR, AKARTA AZ ESKÜVőT, MOST EGYEDÜL ÉL ITT GIZELLA NÉNI, LÁTOGATJA SENKI, Bokor Péter, NEKEM MOST SZERENCSÉM VOLT, HOGY NEM DOBOTT KI, Czékus Jób,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Németh László tollából  Kerüld el az evangélium örömén...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png férfi  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Éretlen vers  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kövesd a cowboyt!  Gonosz démon-álarc  Mi lenne ha  Alázat  Png ház  Még csak most kezdődik a nap  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png ház  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png nő  Elköszönt  Mi lenne ha  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép álmokat!  Julian Brass gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A sors  Alázat  Akarat  Kaffka_Margit  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A jó emberek mindig szépek mar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy hatékony szolga  Akarat  Sokan azt tartják  Png telefon  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Albert Einstein gondolata  Albert Einstein gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemzetvezető felesége, történelem szereplőit, visszaemlékezés bizonytalan, érintett mondja, ötvenes évekről, fegyverszüneti egyezmény, háborús b&#251, vonat Sopronba, nyílt pályán, nyolc évet, bátyám Amerikában, leánykori nevemen, uram megérkezett, meghívások nagyrészének, férjem mindig, klikk alakul, amerikaiak adták, amerikai ezredes, repülős tisztnek, amerikai pilóta-tisztnek, misét alaposan, folyamőr katonák, másik hosszú, legkiválóbban minősített, csillagok közelségéből, ünnepélyes eskü, tárgyalás volt, politikaiakat elvitték, 40-es volt, számokat mondhattuk, háromtagú bizottság, ember szeret, magánügy volt, környékbeli gyerekeket, internáló táborban, emeleti folyosóra, menekülés idején, nagyon szép, baloldali francia, utolsó gondolatai, embernek néhány, halála előtt, emberré lett, halál felé, hóhér feltépi, zöld inget, érem reszket, mellén néhány, nemzetvezetőként, mellékszereplőit, hatálytalanítani, visszaemlékezés, szerencsétlenné, vegyesdandárnál, megkülönböztető, párthelyiségben, márványtermében, internálótábor, tulajdonképpen, hatalomátvétel, fegyverszüneti, dokumentumfilm, magyarországra, likvidálásában, vármegyeházára, zenetanárnővel, találkozhattam, legkiválóbban, beszélgetésre, zeneakadémiai, idehallgasson, pénzkeresetet, elhelyezkedni, beszámították, munkaviszonya, jogosultságát, főhercegéknél, politikaiakat, folyamőröknél, összállította, forradalomig, kihallgatott, barátnőimhez, szerkesztője, nagyrészének, politikailag, tárgyalásról, másodperccel, felelősségre, foglalkoztam, szerkesztett, egyfolytában, nemzetvezető, beiratkoztam, édesanyjával, eseményekről, üdvözletemet, közelségéből, megkérdezték, feleségeként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2011
  • e Hét: 5113
  • e Hónap: 16224
  • e Év: 169720
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.